Afgelopen winterseizoen, geslaagd of niet?

Rogier op 25 april 2014· 60 reacties

null
In de Zuidalpen was het fantastisch

De laatste dagen van het winterseizoen komen eraan. Steeds meer skigebieden hebben hun liften gesloten en de laatste volgen komende week. Het was een bijzonder seizoen, en voor veel skigebieden een seizoen om snel te vergeten. Maar wonder boven wonder kon er eigenlijk op heel veel plekken heel goed geskied worden. De updates op sneeuwhoogte+ gaven vooral blije gezichten en vrolijke updates. In de Zuid-Alpen was het zelfs heel erg goed. Hoe was jullie wintersport dit jaar?

Half vol of half leeg
Deze winter was echt een winter van ‘half-vol’ of ‘half-leeg’. Want de hoeveelheden sneeuw hielden niet over. Zeker in de noordalpen was het triest. Maar er kon bijna overal geskied worden, dus echt treurig was men ook weer niet. Want na veel horror verhalen uit de media viel het vaak behoorlijk mee. Iedereen die richting het zuiden was vertrokken vond fantastische sneeuw in enorme hoeveelheden. Dat de landelijke media graag drama verhalen naar buiten brengt daar zijn wij wintersporters ondertussen wel aan gewend, en deze verhalen nemen we dan ook met een korreltje zout.

null
Beelden die we dit jaar bijna alleen aan de zuidkant gezien hebben

Kort seizoen
Een ding wat zeker is, het was een behoorlijk kort seizoen. Want wat bleef het lang droog in de gehele Alpen. Sommige gebieden stelden de openingen uit en andere gingen maar mondjesmaat open. Dat was wel een tegenvaller want de eerste sneeuw viel best vroeg. In de zuid Alpen dumpte het als een gek vanaf Kerst. Maar in de noord Alpen bleef het droog met af en toe een flinke sneeuwbui. En vanaf maart sloeg de lente overal in. Sinds half maart is het overal best warm. Lekker als de sneeuw goed is maar in sommige dalen was het wel erg vroeg lente.

Ervaren
Hoe is jullie afgelopen wintersportseizoen geweest? Hoe waren de condities? Was het volgens jullie een goed of slecht seizoen? Kortom hoe hebben jullie afgelopen winter ervaren?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik ben tweemaal gaan skiën id noordalpen! 1x met kerst (kaltenbach) en 1x met krokus (Ellmau). Telkens het geluk gehad dat we voor aankomst steeds een dump hadden gehad maar éénmaal terplaatse zag je sneeuw van dag tot dag wegsmelten. We hebben het dus steeds gedaan met één dump en met de sneeuwkanonnen op de pistes. Die zullen dan ook gedraaid hebben voor aankomst want tijdens het verblijf zelf heb ik deze nooit zien werken.
Dus met kerst, boven was het wel te doen, maar de afdaling naar Kaltenbach was papperig en vol met bubbels. Met krokus waren de dalafdalingen ook te doen maar links en rechts van de pistes was alles zo goed als bruin en groen :-(
Vogend skivantie staat geboekt met de overgang van oud naar nieuw 2014/15 en er mag dan voor mijn part zeker wat meer sneeuw vallen/liggen!

Januari: lente in Val Cenis, maar voldoende sneeuw op de pistes.
Februari: sneeuw sneeuw sneeuw in Superdévoluy, maar ook de laatste dag in de voormiddag regen overgaand in nog meer sneeuw
Maart: van zomer naar winter in Flaine in 3 dagen tijd: vrijdag zomer, zaterdag zware sneeuw, zondag blizzard :-)
April: Lente in Saint-François-Longchamp: 's ochtends hard, 's middags zalig, namiddag surfen :-D

Zalig seizoen gehad dus, ondanks de eigenlijk vrij warme winter.

Geek, Snowboarder, iPhone developer

Ondanks wat mindere sneeuw in de Allgau Steibis
toch genoten en elke dag op de ski, s, waas voor het eerst minder in 5 jaar.

Mijn seizoen was vooral wat kort ;). 1 weekje weggeweest, begin feb naar kirchberg, maar daar was toen wel net wat verse sneeuw gevallen :).

Ischgl was in de week van 17 t/m 24 januari GE-WEL-DIG. Het vroor licht in de nacht en overdag de zon bij temperaturen net boven 0…een enkele dag was het te warm voor de sneeuw met 7 graden, maar dat was incidenteel, over het algemeen waren de pistes zelf s’middags prima. Komt natuurlijk ook door de hoogte ligging van Ischgl. In maart in Italië geweest (Via Lattea)…ook top, veel te warm naar mijn zin al hield de sneeuw zich ook daar prima, pas laat in de middag pap.

First powder, last beer...!

Maar 1 maal geweest en dat was een shortski met Pasen. Net sneeuw en kouder! Voor mij een geslaagd seizoen dus!

Go with the snow!

meerdere malen indoor geweest, steeds me heerlijk kunnen uitleven.
ook op vakantie weg geweest naar dolomiti superski, in een woord geweldig, de beste pistes ooit meegemaakt, de sfeer van elk dorpje was super, het hotel was super verzorgd aardig hotel eigenaren.
het enige minpuntje waren mijn reisgenoten. we zijn speciaal een dag eerder gaan reizen zodat we een dag eerder al op de pistes konden zijn, en toen we er waren en ik wilde gaan protesteerde er twee heb ik eerst een ochtend en een middagpauze gezeik moeten aanhoren over hoe slecht en dan ook door en door slecht het is om al op de eerste dag te skien en te snowboarden en dat terwijl we iedere keer niet anders doen, uiteindelijk ben ik weggegaan om maar alleen te gaan snowboarden en toen ging de vierde mee, we hebben een schitterende eerste dag gehad gelijk een kleurtje en de twee thuisblijvers waren jaloers. woensdags zouden we gaan avond skien en spontaan kon dat niet want dat kon niet qua eten en allerlei ander onzinnig gezeur, maar we zouden het verplaatsen naar vrijdag avond, dus moesten we van de twee wel eerder stoppen overdag dit heb ik ook gedaan (hier heb ik nu spijt van) en toen ik wou was het ineens nee het kan niet meer en het is gevaarlijk en je moet nu inpakken. wat raar was want we zouden pas zaterdag nacht gaan en het was vrijdag. en ineens bleek dat we niet meer op zaterdag nacht naar huis gingen maar in de nacht van vrijdag op zaterdag om een of andere rare reden, waardoor de laatste dag snowboarden zomaar werd weggevaagd. helaas zijn hun de enige in mijn vrienden/familie/kennissen kring en de aanverwanten daaraan die ik ken die ook aan wintersport doen, en alleen gaan kan ook leuk zijn maar op wintersport hoort ook een beetje gezelligheid en dan ga je al snel niet meer alleen

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Hoe is jullie afgelopen wintersportseizoen geweest? Hoe waren de condities? Was het volgens jullie een goed of slecht seizoen? Kortom hoe hebben jullie afgelopen winter ervaren?

Wij hadden juist een skigebied uitgekozen in de noordalpen en dit hadden we al vroeg geboekt, zodoende hadden we wel wat ‘pech’ met de sneeuwkwaliteit.
Uiteindelijk zijn er dagen geweest dat we prima hebben skiën hoor, zoals hierboven gezegd, uiteindelijk valt het nog wel mee.
Wel is het zo dat het behelpen was met kunstsneeuw, pistes die gesloten waren of onbegaanbaar waardoor iedereen over dezelfde pistes moest, papsneeuw aan de zuidkant en/of onderkant van de pistes.
En natuurlijk het ‘romantische’ beeld wat je bij een skivakantie hebt, het dal vol sneeuw, daken vol sneeuw, op snowboots lopen en de arreslee door het dorp daar was niets van waar want je liep op natte straten met van die gestrooide steentjes. Het jaar ervoor zag het er anders uit.
Maar we hebben kunnen skiën en zijn lekker op vakantie geweest, dus prima hoor.

Traditioneel altijd begin december lang weekend skiën in Sölden.
Prima pistecondities, dalafdalingen waren reeds geopend. Genoten van een superweekend.
Eind januari skieën in SFL, wederom prima pistecondities. Naast de piste helaas geen wintersprookje, maar wel veel skiplezier gehad.
In de carnavalsweek zijn we in Ehrwald geweest. Ondanks de ‘droogte’ was het hier goed skiën. Ook nog een dagje op de Zugspitze doorgebracht. Schitterend weer en een verse kleine dump. We hebben ons hier goed vermaakt.

Mijn seizoen was prima! In december naar Mayrhofen geweest, veel sneeuw in het dal en op de berg. Laatste dag kwam er alleen een fohn opzetten die alle sneeuw in het dal in minder dan 24 uur liet smelten. Ook gingen de liften dicht om 13.00. Maar prima weekje!

Daarna begin maart naar Samnaun, ook veel sneeuw en goed weer. Kan niet wachten tot volgend seizoen! Maar eerst van de zomer genieten ;)

Ik heb een super seizoen gehad! 33 skidagen verspreid over 4 skivakanties:

1: Spitzingsee/Zillertal/Skijuwel/Schlick met kerst en oud en nieuw. In de lagere delen wat stenen en weinig sneeuw, maar hogerop gewoon super sneeuw!

2: Een weekje Le Grand Massif, Flaine begin februari, een paar dagen weinig kunnen skiën doordat de liften sloten door wind en sneeuwval, maar voor de rest weer een topweek met veel sneeuw op en naast de pistes.

3: Carnaval naar Stubai + omliggende skigebieden bij Innsbruck
Warm maar nog steeds heel goede sneeuw. Veel mooi weer gehad en heel wat nieuwe supergebiedjes ontdekt!

4: Eind maart/begin april naar het Pitztal en o.a. Kaunertal, Sölden en Lermoos gehad. Weer prachtig weer en genoeg sneeuw! Zelfs de dalafdalingen van Hochzeiger en Sölden waren nog gewoon open. Ook lag er in Duitsland genoeg sneeuw om er nog een dagje aan te plakken.

Er werd afgelopen seizoen te veel gezeurd over de ‘slechte condities’ terwijl het eigenlijk gewoon een prima seizoen was, mede door het geweldige werk van de skigebieden met de sneeuwkanonnen!

@Birdhheat: een heel ander verhaal dan over de sneeuw, maar dit vergalt je vakantie natuurlijk enorm! Slechte sneeuw en goed gezelschap is veel minder erg dan goede sneeuw en slecht gezelschap. Motto: toch alleen gaan of echt zeker stellen dat je met gelijkgestemden gaat. Over allen gaan. Heb ik in januari gedaan: eerste week, Oostenrijk, Sankt Anton. Was top. Weliswaar geen goede sneeuw om met instructeur off-piste te gaan, maar ik heb me prima vermaakt.

Hoe is jullie afgelopen wintersportseizoen geweest?
Voor mij geweldig, ook al was het maar 1 week. Ik heb goed kunnen skiën in de Noord-Alpen zonder veel groen te zien.

Hoe waren de condities?
Goed-matig, omdat ik in de voorjaarsvakantie was elke middag buckels.

Was het volgens jullie een goed of slecht seizoen?
Slecht, de Noord-Alpen hebben veel te weinig sneeuw gehad.

Kortom hoe hebben jullie afgelopen winter ervaren?
Ik zelf heb de winter wel goed ervaren, er lag alleen wel minder sneeuw in Warth (waar ik verbleef) maar alles zag er nog wel gewoon hetzelfde uit als voorgaande jaren. Enigste verschil was dat de pistes onder de Sonnenjet al gauw bruin werden en dat de helling tegenover Warth (grenzend aan Duitsland) bruin werd als de zon een dag scheen.

Gang is alles

@Birdheart Waarom wordt dit als ‘slecht’ ervaren (nadat je aankomt gelijk gaan boarden) ?
Ik snap dat nooit… Toen ik m’n vader vroeg of we vrijdagochtend al konden gaan rijden was het antwoord ook nee omdat volgens hem de meeste ongelukken de eerste dag gebeuren wanneer mensen vroeg op de piste willen staan. Ik vind dit echt bullshit, wat maakt het nou uit wanneer je er weer staat?

Gang is alles

2e kerstweek in Flachau geskied, prima condities, was die week wat kouder dus er werd volop sneeuw “gemaakt”. Alleen het Alpendorf gedeelte was slecht veel stenen op de piste. Dagje Zauchensee was zowieso helemaal top. Krokusvakantie (Carnaval) in Scuol, wederom prima condities, het skigebied ligt op zo’n 2.000mtr en had daarmee ondanks de warmte prima condities, ook het dal was nog wit alhoewel de dalafdaling hard werken was. Al met al toch een prima winter gehad. Enige wat opviel in de krokusvakantie was de rust en beperkte wachttijden, leve de vakantie spreiding…

Een van de beste seizoenen ooit geweest. Met kerst in Stubaital geweest. Perfecte sneeuwcondities op de gletscher. In februari in Corvara, Alta Badia, geweest. Sneeuw, sneeuw en nog meer sneeuw. Skieen in winter-wonderland :-)

Top seizoen gehad. 2 keer in Isola 2000 ( kerst en februari ) met minimaal 2 meter poeder. Laatste helft maart 12 dagen in Madonna en Piani di Bobbio ( noord Italie / ) 2,5 / 3,5 meter sneeuw. Heel veel zon en top sneeuw , ondanks de warmte in maart. ( t-shirt ski )
Heb nu al weer zin in het volgende seizoen !

Gr. Sjors

Ik was de derde en laatste week van februari in Flims-Laax-Falera.
't Is jammer dat ik op mijn eerste skidag gelijk mijn pols brak en daarna 3 daagjes mocht logeren in het ziekenhuis in Chur. Maar… er lag sneeuw genoeg in het skigebied. Soms was het dal groen en een dag later was het dal weer wit. Ondanks dat ik zelf niet van de pistes heb kunnen genieten(ben wel als voetganger het gebied door gegaan) zag ik dat ze er prima bijlagen en er weinig papsneeuw was. Hooguit alleen het laatste stukje van de dalafdalingen. Het is een mooi en rustig gebied, zelfs in het hoogseizoen. Ik heb zelden zulke lege pistes gezien.

@Birdheart, dat is wel balen voor je. Jammer dat er niemand anders in je vriendenkring van wintersporten houdt. Misschien nog eens goed vragen? Je weet nooit!
@Jesper, vind ik ook zever. Als je een shortski doet ga je ook meteen op de ski’s/board staan he? Maar je vader denkt waarschijnlijk: weinig slaap (auto) --> vermoeidheid --> meer kans ongeval.

Go with the snow!

Normaal gesproken gaan we altijd naar Ischgl. Nu met Kerst naar Serfaus-Fiss-Ladis geweest. Helaas was het hoofdzakelijk groen. Slechte pistes met veel stenen. Toen zijn we steeds naar Samnaun gereden om toch lekker te kunnen skien. Daar waren de condities een stuk beter.

In de krokusvakantie naar Ischgl geweest, dat was helemaal fantastisch. Kijk weer uit naar volgend seizoen. Ben bang dat we het toch bij Ischgl houden!

Relax, if you can...

Ik heb een week geskied dit seizoen en het was top!! We waren in Obertauern wat vrij hoog ligt. Daardoor hadden we supergoede sneeuw. Het heeft 3 van de 6 dagen hard gesneeuwd, maar dat vind ik heerlijk!! Kortom: voor mij een topseizoen!!! :D

#ProudToBePartOfLesWintersportérs

Geslaagd seizoen? Ja
Maar we gaan zeker niet klagen met 20 dagen op de latten in de Alpen ;-)
Kerst 7d Aussois "Begin van de week net voldoende sneeuw, met halverwege een flinke dump ;-) 2dagen sneeuw en voor de rest heerlijk weer)
10 Jan 3d Les Arcs (heerlijk weer en strakke pistes)
20 Jan 1d Villard de Lans (Vercors) (mist maar prima sneeuw)
20 Feb 2d Aussois (heerlijk weer met wat mist op sommige stukken, maar prima sneeuw)
5 April 7d Val Cenis (schitterend weer maar mindere sneeuwcondities vanaf de middag)

Volgens mij heb ik wel mazzel gehad met mijn keuzes. Kerst Hinterglemm. Daar was toen net voldoende sneeuw en zon. Carnaval Dolomieten. Dat was echt super. Veel sneeuw, ook zonning en heerlijk gebied en net terug uit Ischgl, waar ze ondanks warme weer de pistes nog verbazingswekkend goed hadden geprepareerd. En elke dag van half 9 tot 10 bijna niemand op de pistes. Meesten kwamen pas na 10 u.
Nu alvast orrienteren op volgend seizoen. Met wie, waar en wanneer…

18 maart t/m 29 maart in Les Menuires geweest, eerste dagen erg warm maar ruim voldoende sneeuw om goed te kunnen skien, lager gelegen pistes werden erg zacht maar het was overal wit. Op zaterdag 22 maart begon het in de middag te sneeuwen t/m einde maandagochtend…het was ook duidelijk kouder geworden en de zon keerde terug, wat volgde was een absolute top week met perfecte sneeuw condities. Waarschijnlijk zijn behoren we tot de geluksvogels deze winter :-) Thanks for that !!

mooi seizoen gehad,
eind dec dolomieten
eind jan val tho
carnaval paradis
vorig jaar, een keer blesure en een keer griep

@Jesper zelf heb ik op de redenatie op de eerste dag gebeuren de meeste ongelukken, de volgende reactie maar als ik morgen ga dan is dat de eerste dag en dan is dat de gevaarlijkste dag, dus kan ik beter overmorgen gaan maar ja dan is dat de gevaarlijkste. meestal helpt het niet zo’n reactie maar worden ze boos omdat je vrij simpel de redenatie omver trapt waar ze schijnbaar zo aan gehecht zijn. maar ook ik snap niet wat er erg aan is want als je “slaapt” in de auto en je neemt na aankomst een paar uur rust/slapen voor je jezelf op de pistes begeeft en de eerste dag enkel gebruikt om in te komen en je spieren te laten wenen aan de andere luchtsamenstelling kan het nooit kwaad en heb je behalve een dag extra plezier ook een betere start voor je spieren.

Maar zoals ik al aangaf de vakantie was super, tijdens het snowboarden kon ik alles lekker los laten en heb ik alleen maar kunnen genieten, de echte ergernis kwam pas toen ik thuis was, als een soort bittere nasmaak.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

@Birdheart Tsja ik weet iig wel hoe ik het later ga doen…

Gang is alles

december, tussen kerst en nieuw, Bad Kleinkircheim met weinig sneeuw maar toch aardig wat meters kunnen maken, zeker boven de 1800 meter was het te doen.
Februari een mooie maar warme week in Arlberg, veel meters kunnen maken, verrassend goede sneeuw kunnen vinden en dus een week veel plezier gehad.
Kortom: ondanks de beperkte sneeuwval van dit jaar een goed seizoen gehad. Wintersport is een natuursport, je moet het nemen zoals het is, alle sneeuwkanonnen ten spijt kan het vriezen en dooien. Stel je je daarop in, dan kan het alleen maar meevallen.

Hoe is jullie afgelopen wintersportseizoen geweest?
Maar één weekje weggeweest naar Zwitserland (Blatten-Belalp) begin maart, maar dit was wel een topweek! En als voorbereiding in februari doordeweeks een dagje Winterberg gedaan net nadat daar verse sneeuw was gevallen. Het wintersportseizoen is voor mij daarmee zeker geslaagd.

Hoe waren de condities?
Zeker in maart in Blatten-Belalp waren de pistecondities top. De eerste dag viel er zo’n 20 centimeter sneeuw op de toch al vele sneeuw die in de Zuidalpen was gevallen en de rest van de dagen hadden we strakblauwe lucht en veel zon bij temperaturen rond de -5 op 2000 meter.

Was het volgens jullie een goed of slecht seizoen?
Voor mij was het dus een super seizoen. Ik behoor denk ik tot de mazzelaars die én goede pistecondities heeft meegemaakt én veel zon heeft gehad!

Kortom hoe hebben jullie afgelopen winter ervaren?
Omdat het mooi weer was en de condities top waren in de Zuidalpen, heb ik de afgelopen winter als een goede winter ervaren. Helaas is het in Nederland zelf niet koud geweest…

Skimatig een ramp seizoen,1 week geweest en na 1 dag al een blessure,waardoor ik de rest van de week niet meer kon skieen.
Gezelligheidsmatig een top vakantie,voor t eerst in een appartement aan de piste met de familie,en het klikte fantastisch onderling.

Dus een zeer geslaagd seizoen,en t skieen haal ik indoor wel in!

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie