Einde van de 4 vallées?

Rogier op 23 juni 2014· 33 reacties

null

Bizar nieuws uit Zwitserland vandaag. Het, waarschijnlijk beroemdste, Zwitserse skigebied Les 4 Vallées bestaat volgend jaar misschien niet meer. Tenminste, het is de verschillende uitbaters van dit skigebied afgelopen voorjaar niet gelukt om een overeenkomst te sluiten. Verbier heeft nu besloten om de 4 Vallées skipas uit hun assortiment te halen. Het lijkt er dus op dat de verbinding tussen Nendaz, Verbier, Veysonnaz en Thyon niet meer bestaat. Alsof er een bom in het skigebied is gegooid.

Meerdere bedrijven
Voor ‘ons’ wintersporters lijkt het altijd eenvoudig. Je koopt een skipas en je skiet door het hele gebied. Je betaalt een keer en overal kun je de lift pakken. Wat vele wintersporters niet weten is dat verschillende delen van skigebieden regelmatig door verschillende uitbaters wordt gerund. Zeker bij grote skigebieden is dit vaak het geval. De verschillende ‘deel-gebieden’ zijn van verschillende eigenaren. Maar soms gaat het zelfs nog verder en is de ene lift van het ene bedrijf, of van de ene familie en de andere van iemand anders of een ander bedrijf. De opbrengsten van de skipassen worden elk jaar met een vooraf vastgelegde verdeelsleutel aan de eigenaren uitbetaald.

Problemen
Maar dit levert vaak problemen op. Lang niet alle eigenaren komen er samen makkelijk uit, want elk deelgebied wil zoveel mogelijk inkomsten. Zeker als er sterke spelers bij betrokken zijn dan willen de gesprekken wel eens moeizaam gaan. Zo zal in het geval van de 4 Vallées Verbier ook minder problemen hebben met deze gang van zaken dan bijvoorbeeld Thyon. Dat het zover komt als nu in Verbier is behoorlijk uniek. Dat er spanningen zijn is minder bijzonder, zo was er vorig seizoen eenzelfde soort probleem in Alpe d’Huez. Dat liep gelukkig voor de gewone wintersporter met een sisser af. In het kleine skigebiedje van Les Houches in Frankrijk hebben de liften weleens stil gestaan omdat de families die deze liften in bezit hadden aan het ruziën waren.

null
Verbier Grand Ski

Verbier Grand Ski
Verbier stopt dus met de 4 Vallées, en gaat vanaf nu verder als Verbier Grand Ski. De prijs voor deze ‘Grand ski’ skipas is aan de hoge kant met 71 franc, een franc meer dan de huidige 4 Vallées-skipas maar met honderden kilometers minder aan pistes.

Dreiging?
Verbier houdt de deur echter nog wel open naar een complete 4 Vallées-skipas. Er wordt volgens dit ski-station nog steeds gekeken naar mogelijkheden om de 4 Vallées wel door te laten gaan. Het probleem ligt vooral bij de verdeling van de inkomsten van het deelgebied Thyon 2000. Misschien is deze manier van handelen van Verbier niets meer dan een dreigement, om meer gewicht in de schaal te leggen tijdens de onderhandelingen. Een ding is zeker, dit soort onrust is geen goede reclame voor een skigebied. Voor het moment kunnen wij weinig anders dan afwachten.

Bron.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

En ik toch maar denken dat je met euro’s moet betalen in Frankrijk

@Gast617 In Frankrijk wel, maar in Zwitserland niet, daar betaal met Francs of Franken, afhankelijk of je met een Frans of Duits sprekende Zwitser afrekent ;-)

Click. Click. Peace

In de VS zijn ze ook al lekker aan het ruziën… http://unofficialnetworks.com/judge-grants-eviction-park-cit…

Een ding is zeker, dit soort onrust is geen goede reclame voor een skigebied.

ik weet niet als dit waar is want om nu je naam op zo’n manier te laten vallen zorgt er in elk geval voor dat er over gesproken word, en als je het dan in een paar weken oplost en dit groots brengt, dan heb je gelijk nog meer reclame en de laatste reclame is er een van, zie je hoe goed en snel we dit oplossen en we hebben het beste met de wintersporters voor. En dat verkoopt

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

verder natuurlijk balen als het echt zo is,
maar je kan het leuk vinden, en je kan het niet leuk vinden maar het is zo

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Helaas pindakaas

Gang is alles

Waarom heb ik zo’n gevoel dat ik de indirecte bron van de informatie uit de alinea “Meerdere bedrijven” erg goed ken of hoe hebben jullie dat uitgedokterd? ;)

Voor freeriders is het balen maar voor de ‘normale’ wintersporters uit verbier is het skigebied van nendaz en veysonnaz toch niet echt interessant. Ouwe meuk liften etc.

Briljant…grote gebieden zijn toch uit de mode. Over 15 jaar moet je je eigen aandelen kopen in een liftmaatschappij om nog omhoog te kunnen gaan. :-)

Never ski faster than your guardian angel can fly!
Never ski faster than your guardian angel can fly!
Never ski faster than your guardian angel can fly!

Het gaat grofweg over de verdeling van de recettes tussen de gebieden. Alleen nou is er een grote boef JMF en die is de baas van tele-Veysonnaz en tele-Nendaz. Hij probeert Verbier klem te zetten om zelf meer in de eigen portemonnee te kunnen houden/stoppen. Verbier heeft namelijk aandelen in Thyon (op de berg bij Veysonnaz) om het gebied te verbeteren. Iets wat JMF van Veysonnaz en Nendaz maar mondjes maat doet. Waarom zou je investeren tenslotte… Verbier timmert hard aan de weg met liftsystemen in Verbier maar ook aan de zijde van Thyon. Het is haantjes gedrag van de hoogste plank van de cowboy JMF! Maar ik moet oppassen wat ik schrijf want hij zou in staat zijn me een persona no grata te maken!!!

Never ski faster than your guardian angel can fly!

En jij woont en werkt toch in Nendaz, @SanderKan?

@Gigi; Jazeker.

Never ski faster than your guardian angel can fly!

SCHENDING van het Verdrag les 4 Vallées en het nieuwe het domein “VERBIER GRAND SKI”.

U hebt vernomen in de pers dat: Televeysonnaz zich eenzijdig heeft teruggetrokken uit de Conventie van les 4 Vallées, welke van kracht sinds begin 2006.

De reden is eenvoudig: Televeysonnaz wil dat Tele-Thyon een extra bedrag betaalt van
CHF 400’000.- per jaar met terugwerkende kracht. in beroep op gronden die permanent werden afgekeurd door het kanton Hof van het kanton Wallis.

Televerbier heeft herhaaldelijk gevraagd Televeysonnaz om de oude overeenkomst te continueren, zodat er ons tijd blijft om een oplossing te vinden die zal resulteren om uiteindelijk les 4 Vallées bestaansrecht te bieden zonder risico’s. We zijn uit het veld geslagen door de systematisch starre houding van Televeysonnaz om vooruitgang te stagneren. Als een gezamenlijke aanbesteding wordt aangeboden, kunnen wij niet aanvaarden dat onze partner Telethyon wordt uitgesloten.

We zijn genoodzaakt de tarieven voor de komende winter te communiceren aan onze partners touroperators en hoteliers, dus we konden niet anders als het tarief aan te biedingen zonder de toegang tot de 4 valleien, aangezien de overeenkomsten niet langer bestaat na de eenzijdige opzegging door Televeysonnaz. We hebben niet gebroken met les 4 Vallées, maar gewoon opgemerkt dat deze samenwerking is beëindigd.

Daarom besloten we om een nieuwe domein te creëren, “het Verbier GRAND SKI arrangement”, waarmee onze skiërs aanspraak kunnen maken op alle sectoren van Verbier, Savoleyres en La Tzoumaz, Gentianes en Mont-Fort, met inbegrip van Chassoures en Tortin, en Bruson wat onlangs rechtstreeks is aangesloten op Verbier.

Met betrekking tot onze “big package”, zijn altijd uitsluitend op basis van de Verbier ruimte en de Mont-Fort, zonder rekening te houden met de rest van les 4 Vallées die, als zij een kwantitatieve aanbod extra tracks, externe blijven en niet hetzelfde kwalitatieve niveau in voorzieningen bieden werden geprijst.

Vorig jaar, was het pakket Verbier (zonder de Mont-Fort en de jumbo) “slechts” CHF 65.- . Dit jaar, gaan onze skiërs “slechts” zes Frank meer betalen voor het skiën op de Jumbo-sector / Mont-Fort, waaronder drie zwaar voorzieningen (cabinelift tot 3’300 m). Vorig jaar, was de toeslag voor de 4 valleien – 17 CHF (inclusief Veysonnaz/Thyon/Nendaz), dus een extra 6 CHF –toeslag om hen (alleen Mont Fort) te omvatten is derhalve gerechtvaardigd.

Mochten Televeysonnaz besluiten terug te keren naar de basis van vertrouwen en er voor te zorgen dat les 4 Vallées kon worden doorgezet, zullen we het meenemen in ons voorstel zonder extra kosten, zoals reeds het geval is geweest tot nu toe.

Hoop dat u kan genieten van het domein Verbier GRAND SKI (Verbier, Savoleyres, la Tzoumaz en Bruson, Mont-Fort, Chassoures) en wij hopen nog steeds dat les 4 Vallées zal voortbestaan. Wij vertrouwen op uw begrip en wensen net als u allemaal dat de redelijkheid uiteindelijk zal zegevieren.

Televerbier S.A.

Never ski faster than your guardian angel can fly!

Ik snap niet dat Nendaz/Veysonnaz dit zo hoog spelen aangezien hun veel afhankelijker zijn van Verbier dan andersom. Zonder ‘Verbier Grand Ski’ is het maar een middelmatig gebied met oude meuk liften en een te dure skipas.

Absoluut waar! Maar de grote baas achter Tele-Veysonnaz en Tele-Nendaz is 1 en de zelfde. Deze meneer denk niet zo in het algemeen belang.

Never ski faster than your guardian angel can fly!

Interessant document over de ontwikkeling van de wintersport en waarin ook goed verwoord wordt waarom in Zwitserland er een terugloop is van wintersporters. Precies ook weer wat er nu speelt in Les 4 Vallées… Het zal wel aan de aard van het beesje liggen!

http://www.vanat.ch/RM-world-report-2014.pdf

Never ski faster than your guardian angel can fly!

Daarom word er ook zoveel reclame gemaakt voor een bepaalde lift. Puur om mensen aan te trekken. Snowparkje erbij, restaurantje erbij enz enz. Ik zit elk jaar in Italië. Liften zijn daar van inversteerders of idd van een familie.
Er zijn plannen om een lift te maken tussen Selva en Santa Cristina. Daar zijn ook inversteerders voor nodig, duurt waarschijlijk nog wel 10 jr. Maar ach… we kunnen ook wel zonder die lift.

In het draadje op alpinforum informatie van een local. Het is weer typisch zwitsers doe dit gaat. Er zijn plannen om een nieuwe lift te maken vanuit het dal omhoog naar het startpunt van de piste de l’ours, boven Veysonnaz.

Skitechnisch is het veel logischer om het eindpunt van die lift iets naar links te plaatsen, zodat je betere verbindingen krijgt door naar de rest van de 4V. Het gaat om welgeteld 200 meter naar links.

Uiteraard gaat televeysonnaz in verzet tegen die 200 meter. Want - ze zijn bang voor omzet verlies. Het bekrompen korte termijn eigen belang krijgt hier voorrang boven het belang van het skigebied als geheel.

En op die manier, met al die krenterige heikneuters bij elkaar, gaat een skigebied langzaam naar de knoppen. Laatste keer dat ik in Veysonnaz was is inmiddels meer dan 15 jaar geleden. Maar het skigebied is geen spat verbeterd. Sterker nog, het boert achteruit.

Die sukkels graven op deze manier hun eigen graf.

The older I get, the better I was

en nog een discussie over dit onderwerp, op het snowheads forum ditmaal, inclusief reacties van locals uit o.m. Les Collons
http://snowheads.com/ski-forum/viewtopic.php?t=111248#254828…

The older I get, the better I was

Heel lang geleden ook in Veysonnaz geweest en vond de weg naar Verbier en terug veel te lang duren. Kan je nauwelijks meer 1 gebied noemen. Stelling was dus, volgende keer in Verbier gaan zitten. Helaas is dat redelijk onbetaalbaar dus wij houden het voor gezien daar. Dit geneuzel zal zeker niet bijdragen aan meer bezoekers.

Mogelijkerwijs zeer goede oplossing inzicht! :-)

Never ski faster than your guardian angel can fly!

Je maakt me nieuwsgierig Sander. Kun je al een update geven?

Ben ook erg benieuwd!

Wordt vervolgd? Of is er al iets nieuws…

Houd moed! Houd vol! Samen komen we er wel.
Never ski faster than your guardian angel can fly!

Hoi Sander, begrijp ik hier nou uit dat er een soort van mediation is gearrangeerd ten einde er uit te komen? Hoop het wel en hoop ook dat de onwillende elementen met louter “korte winst” als inzet tot inkeer kunnen worden gebracht. Na ruim 25 jaar trouwe gast te zijn van les Quatres Vallees, hoop ik inderdaad dat er wellicht een tijd van investeren komt! Zou toch zonde zijn van een van de mooiste gebieden van Europa! Gr Jurgen vd H

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie