Sneeuwverwachting: De natuur ziet het rooskleurig in!

Rogier op 20 augustus 2014· 15 reacties

null
Koppie onder in de sneeuw komend seizoen!

Elk jaar zijn er seizoensverwachtingen te vinden op internet. Grote weerbureaus houden zich gelukkig ver van dit soort glazen-bol werk. Omdat wij hier in Europa weinig effecten ondervinden van de El Nino en de El Nina is er op lange termijn eigenlijk geen zinnig woord te zeggen over wat het weer over een paar maanden gaat doen. Toch is er een voorspelling waar ik elk jaar met veel plezier naar kijk en dat is de natuur. In ieder geval heeft deze natuur voorspelling even veel waarde als die internet-seizoensverwachtingen.

Gele Gentiaan
Ondertussen is het bijna een beroemdheid geworden, de voorspelling van de Gele Gentiaan. Ik krijg aan het eind van de zomer zelfs e-mailtjes van wintersporters die willen weten hoe het erbij staat met deze plant. Want volgens de overlevering geeft deze Alpenbloem de sneeuwhoeveelheid voor het aankomende seizoen aan. Dus hoe hoger de Gentiaan hoe meer sneeuw. Makkelijker sneeuw voorspellen kan bijna niet.

null
Hele bossen, als dit geen goed teken is

Klopt het?
Elk jaar natuurlijk dezelfde vraag. Klopt het wat de overlevering zegt over de Gele Gentiaan? Mijn rationale kant zegt natuurlijk van niet. Er is geen enkele manier dat een plant kan weten hoeveel sneeuw er gaat vallen. Maar toch ben ik chagrijnig als er de hele zomer geen Gentianen te zien zijn. En ik moet zeggen, tot nu toe hadden de Gentianen gelijk. In ieder geval sinds ik hier woon was het duidelijk: een lage Gentiaan betekent minder sneeuw en een hoge Gentiaan staat gelijk aan veel sneeuw. In ieder geval hecht ik meer waarde aan de Gentiaan dan seizoensvoorspellingen van zolder-meteorologen. Maar dat zegt niet zoveel…

Wat zegt de Gele Gentiaan?
Jullie willen nu natuurlijk weten hoe die Gele Gentiaan er hier bij mij in Frankrijk bijstaat. Daar kan ik heel duidelijk over zijn. Ik heb hier de afgelopen 13 jaar nog nooit zoveel en zulke grote Gentianen gezien. Overal staan er enorme planten. Ze zijn groot en op sommige plekken zijn het hele bossen. Als de Gentiaan het dit jaar bij het rechte eind heeft dan gaat er een enorm pak sneeuw vallen. Ik ben er klaar voor, en ik ga er met zulke voorspellingen gewoon maar van uit dat het werkelijkheid wordt!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Je vergeet er wel bij te vermelden dat we in die 13 jaar ook nog nooit zoveel water hebben zien vallen…. En dat het nog nooit zó groen is geweest hier in de zomer……

Kijk! Dit zijn de voorspellingen!

Ps, ruzie met Roel? Ghehe ;)

In ieder geval hecht ik meer waarde aan de Gentiaan dan seizoensvoorspellingen van zolder-meteorologen.

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

ik zeg meten is weten!

Kan niet wachten !!

Marco

@turn als je Roel goed kent weet je dat hij de laatste is die een seizoensvoorspelling zou maken. Ik heb Roel extreem hoog zitten wat weersverwachtingen betreft!

Click. Click. Peace

Ook hier in de Portes du soleil veel en hoog, maar… Drie jaar geleden hadden ze het hier helemaal mis, bijna geen enkele gentiaan en ook heel klein… echter de winter die volgde was één van de beste van de afgelopen jaren met een dubbele hoeveelheid sneeuw als normaal, in Avoriaz viel inplaats van de 6 à 7m sneeuw per jaar een dikke 13m sneeuw…

Zouden ze het soms geweten hebben en gedacht hebben, dit wordt zo’n strenge winter… we bewaren wat voor volgend jaar :-)

Life is fun, so enjoy it

@ Alke als ze het alleen maar mis hebben als ze klein blijven kan ik er mee leven ;-)

Click. Click. Peace

Ik zat er al op te wachten!!! heerlijk stukje weer Rogier!

Seriously snow addicted family!

@Rogier ik voel een nieuw exportproduct aankomen ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

de wortels kan je trouwens ook goed gebuiken, stevige snaps wordt er van gemaakt!

Life is fun, so enjoy it

Prachtig, dat wordt dan een koude winter en massa’s sneeuw aan de Noordzijde dit jaar.
Kan je die gele Gentiaan ook roken?

@RoteHersentote klinkt inderdaad als good old skunk ;-)
Dat het maar een mooie en sneeuwrijke winter mag worden!

nog 4,5 maand jippie!

"respect the mountains"

Kom maar door met de vlokken! Laat maar vallen in dumps vanaf november en dan steeds weer…

Piste riderrrrr

Waarom zo moeilijk doen, kijk naar de steen en je zit er nooit naast. ;-) //

null

@michelr 100% accuraat :D

Gang is alles
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie