Vijf tips om meteen goed te zijn op de piste!

Rogier op 08 september 2014· 8 reacties

null

De eerste dag op de ski’s of board is vaak nog best ‘weer even wennen’. En na twee a drie dagen knallen is wintersporten toch best wel vermoeiend. Maar weinig Nederlanders en Belgen hebben het mogelijkheid om meer dan een week per jaar te skiën of boarden. Daar wil je natuurlijk dan wel alles uithalen. Vijf tips om zo goed mogelijk voor de dag te komen op wintersport.

1. Conditie training
Zorg dat je sterk en met een prima conditie in de sneeuw aankomt. Sporten en trainen schiet er bij veel mensen helaas bij in. Als je kracht en uithoudingsvermogen mist dan is het best heftig om meteen een week hard te knallen. Ook heb je meer kans op blessures en ongelukken. Je hoeft echt niet meteen een extreem zwaar sportprogramma af te werken. Maar regelmatig wandelen of fietsen scheelt al een heleboel. Ook geen tijd? Pak dan in plaats van de lift de trap. Nog beter is het natuurlijk om echt te gaan sporten. Ten eerste is het gezond en ten tweede doet het skiën en boarden goed.

null

2. Warm-skiën in een skihal
Die eerste bocht is toch altijd weer even wennen. Een paar keer gewoon zelf gaan skiën of boarden helpt al een heleboel. Even lekker in de sfeer komen door ’s avonds een paar uurtjes in een van de skihallen in Nederland te pakken. Dit zorgt er zeker voor dat je in de sneeuw meteen beter op de latten staat. Dit geldt voor volwassenen. Maar nog meer voor kinderen. Ik hoor van veel vrienden met kinderen dat een paar keer skiën in de hal ervoor zorgt dat de deze kleine skiërs meteen vol goede moed de berg af knallen. Leuk om goed in de sfeer te komen. Of je moet natuurlijk bang zijn er door je eigen kroost uitgeskied te worden.

3. Cursus op rolband
Heel wat matige skiërs en boarders heb ik na een cursus op de rollerband de sterren van de hemel zien skiën en boarden. Het zijn ook goede en extreem efficiënte trainingen. Een serie lessen, die meteen als sport gelden (zie punt 1) want je wordt er flink moe van, maken dat je helemaal niet meer van ‘even inkomen’ spreekt. Je skiet meteen beter dan het jaar ervoor! Geen enkele minuut of euro van deze investering is verspild! Een echte aanrader.

null

4. Materiaal in goede staat
Zorg ervoor dat je ski’s of board in goede staat zijn. Goede scherpe staalkanten, goed gewaxed en de bindingen goed afgesteld. Het is natuurlijk niet dat het materiaal de wintersporter maakt, maar materiaal in goede staat maakt alles wel makkelijker. Dan kan je beter zorgen dat je materiaal al in goede staat is voordat je de eerste keer de pistes opgaat in plaats van dat je nog een goede waxbeurt moet regelen als je al in de Alpen bent. Zeker het goed afstellen van bindingen is belangrijk, om zeker te zijn dat je eerste valletje niet meteen de laatste is van het skiseizoen. Dus breng je materiaal meteen naar de skiwinkels, nu, in de herfst, hebben ze hier alle tijd.

5. Start rustig aan
Heel belangrijk! Doe het rustig aan op de eerste dag. De vermoeidheid van de reis zit nog in je lichaam. Je lichaam moet hoe dan ook even wennen aan de nieuwe omgeving. Een slechte ervaring omdat je de eerste dag te hard van stapel bent gelopen zul je de hele vakantie met je meedragen. Begin rustig aan, en laat die te moeilijke pistes even voor wat ze zijn. Daar is genoeg tijd voor in de rest van de vakantie.

Hebben jullie nog tips?
Hoe doen jullie dat, meteen lekker skiën? Hebben jullie nog tips om je meteen goed te voelen op de piste? Zijn er dingen die ik over het hoofd heb gezien?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Mooi om de tips te lezen. De foto van de strakke piste doet me ook direct verlangen naar de wintersport :-)
Gelukkig doe ik aan de meeste tips uit mijzelf al goed mee. En voor mijn kids (6 en 8) is de skiles ook al geboekt. 4 maal uur priveles om de ski’tjes weer paralel te krijgen en we zijn in december klaar voor de sneeuw. Al zal tip 5 bij mijn oudste wel lastig worden. :-)

Voor mij doen een paar rolbaanlessen wonderen. Vorig jaar ook gedaan en heb geen centje pijn gehad tijdens de vakantie (maar ik sport sowieso wel redelijk fanatiek).

In de sneeuw is even wennen, maar na een uurtje zit ik er al weer helemaal in. Vaak nog wel een paar privelesjes om de puntjes op de i te zetten en t gebied alvast wat te leren kennen!

Ik vind de tips ontzettend interessant maar door 4 keer tennis elke dag heen en weer fietsen en 3 keer peer week krachttraining hoef ik me nergens zorgen over te maken haha
En ik hoef echt nooit “in” te komen met boarden zodra ik uit de eerste lift kom knal ik hem gelijk naar beneden al zie ik dat mijn vrouw altijd wel in moet komen :)

Punt 1: conditie training: check
Punt 2: warm Boarden in een ski-hal: check
Punt 3: cursus op rolband: 1x gedaan dus halve check??
Punt 4: Materiaal in goede staat: Check
Punt 5: start rustig aan: de eerste dag is wel altijd de rustigste dag dus dat zal nu ook wel weer zo zijn dus een hoogstwaarschijnlijke check

misschien een puntje 6: Voor dat je op vakantie gaat met de groep/familie samenkomen om afspraken te maken, om de laatste wintersport vakantie van elkaar doornemen en avonturen/belevenissen vertellen om zo heerlijk in de juiste sfeer te komen. Voor mij hoort dit er zeker bij, afgelopen keer dit niet gedaan, maar in stukjes afspraken maken en niet iedereen was er steeds bij (sommige dachten dat dit ook wel kon en net zo goed is), en het resultaat het loopt allemaal niet zo lekker en relaxed als wanneer je van te voren zo’n dagje hebt met elkaar waar iedereen bij is en de sfeer er alvast heerlijk in komt, zorgt ook voor minder stress en frustratie op de piste

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

mijn tip: crosstrainer en deze achteruit trappen, training van de binnenkant van de benen en de billen. Verder… dodelijk vermoeiend en dus erg goed voor een basisconditie en super training voor skiers.

een aandachtpuntje voor onderweg in de sneeuw: zorg op tijd voor de juiste vochtinname ( nee géén alcohol :) ) en het juiste eten onderweg! Dit helpt je zeker om beter te presteren. er is informatie genoeg voorhanden over dit onderwerp.

Naar mijn bescheiden mening, begin de eerste dag rustig aan en dat is in mijn ogen niet compleet gesloopt uit de auto en stap meteen de piste op. Pak even je rust, neem een borrel geniet van de buitenlucht!

Maak je spulletjes in orde voor de volgende dag, dan kun je de dag daarop langs de rij van de skipassen zo de lift in voor een mooie dag op de latten.

Ga die 1e dag niet tot het gaatje en stop op tijd, daar heb je meer plezier van de rest van de week!
En het aller aller aller belangrijkste Geniet van ieder moment!

Seriously snow addicted family!

De beste tip mist nog:
Bekijk elke dag de site http://www.WINTERSPORTERS.NL en volg de weerberichten van Roel, de blogs van Rogier en andere bloggers, bekijk filmpjes en lees en reageer mee op het forum.

Schroom niet om daar ook vragen te stellen, ook al lijkt de vraag al 1000x gesteld. Het antwoord wordt vanzelf gegeven!

fijne site hè, dat wintersport.nl?
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie