Tijd om te boeken! Wat voor trip kies jij?

Laura. op 28 augustus 2014· 10 reacties

null
Boek jij een mooi chalet?

We kunnen er niet omheen de laatste dagen: het weer is niet wat we van een goede zomer verwachten. Mij doet dat des te sneller verlangen naar de winter en bovendien is augustus ook de uitgelezen tijd om je wintersportvakantie vast te leggen. De meeste winterbrochures zijn nu al uit en voor de beste accommodaties wacht je beter niet te lang met boeken.

De beste?
Met ‘de beste’ bedoel ik vooral dicht bij de piste en winkels, in een gebied passende bij je eigen wintersportcapaciteiten, ruim genoeg voor de grootte van je groep of familie en niet al te prijzig. Voor sommige gebieden zijn dat soort chalets, vakantiehuisjes of hotels al snel volzet. Vooral de populaire gebieden in Oostenrijk hebben een schrijnend gebrek aan goede chalets. Hotels vind je er dan wel weer massaal, maar dan is het vaak een langdurige zoektocht naar de écht goede. En welke accommodatie past het beste bij jouw gezelschap?

null
Pension of hotelkamer, vaak aangepaste aan de huidige normen

Hotels
Laat ons eerlijk zijn. In een goed hotel liggen en op wintersport gaan is zà-lig. ’s Morgens lekker ontbijtje met verse koffie, skiboots helemaal droog in de kelder en heel vaak vlakbij de pistes, zodat je maar moet inklikken en vertrekken. Wie half pension boekt, hoeft ’s avonds ook alleen maar de benen onder tafel te schuiven en te genieten van een bereide maaltijd. Geen boodschappen, geen werk, geen afwas. Je hoeft geen beddenlakens en handdoeken mee te sleuren in je toch al volgeladen auto en als je die kwijt kan in de ondergrondse garage, hoef je ‘m een week later ook niet van onder de sneeuw te graven. Ik ben voorstander.

Ware het niet dat een hotel natuurlijk vaak duurder is dan een chalet of appartement boeken. Het heeft veel voordelen, maar vaak is de prijs er geen van. Wanneer je dan al minder betaalt, nemen meestal de faciliteiten ook af. Verder van de pistes, kleinere kamers, minder goede keuken. Daarnaast is het ook minder geschikt voor een vriendengroep, tenzij je suites kan nemen die aansluiten. Voor koppels of families is het vaak wel ideaal, omdat je het al druk genoeg zult hebben om je kinderen skiles te geven en je dan geen zorgen hoeft te maken over alle andere huishoudelijke taken.

null
Catered chalets zijn fors in opmars

Catered chalet
Als je met een vriendengroep toch de luxe van een hotel wilt en de gezelligheid van een chalet, opteer je best voor een catered chalet. Die gaan tegenwoordig erg ver in de mogelijkheden van hun faciliteiten. Zo kan je chalets boeken met een chefkok in huis, elke dag verse beddenlakens, een broodjesservice en een kuisploeg. Ook pick-ups en drop-offs van de luchthaven zitten soms mee in het pakket, of zelfs de mogelijkheid om helikoptertrips of skiles te boeken. Je kan het zo gek niet bedenken of het is realiseerbaar in een catered chalet. Goedkoop zijn ze ook vaak niet, maar het voordeel is dat je het kan delen door heel de vriendengroep of familie, en dat je ongetwijfeld de vakantie van je leven zal meemaken. Toch stel ik mezelf de vraag of dat allemaal nodig is op wintersportvakantie. Een beetje luxe is uiteraard niet mis, maar ik kan zelf nog altijd wel mijn eigen bed opmaken ’s morgens. Alles heeft immers een prijskaartje.

null
Franse appartementen naast de piste

Chalet of appartement
Ideaal voor vriendengroepen of grote families, of zelfs kleinere gezinnetjes. Je vindt ze immers in alle vormen en formaten. In populaire Oostenrijkse skigebieden is het vrij simpel om een appartement te vinden dat ingebed is in een hotel of bij particulieren, eventueel ook met maaltijdservice. Vaak zijn dit dan verblijven voor 2 tot 4 personen. In Frankrijk vind je dan weer gemakkelijker de grote vrienden-chalets, met eigen keuken, verschillende badkamers en een terras. Het grote voordeel van een chalet en appartement zijn dat deze goedkoper zijn dan hotels, maar je moet er het nadeel bijnemen dat je alles zelf nog moet doen. Niet iedereen heeft zin om na een lange skidag nog naar de winkel te gaan en een potje te koken voor de hele groep. Soms is het ook moeilijk een grote chalet te vinden dicht bij de piste. Dat voorrecht lijkt vaker voorbehouden voor de hotels.

Waar ga jij voor bij het boeken van een accommodatie?
Hou je wel van wat luxe of kijk je ook naar het prijskaartje? Zweer je bij een hotel of vind je het leuker om met vrienden een chalet te bezetten? En welke faciliteiten zijn dan belangrijk voor jou?

Laura.
verkocht aan wintersport. Snowboardster in hart en nieren. Gek op fotograferen en filmen.

Plaats een reactie

Ik kies voor het laatste. Lekker alles zelf doen. Doe ik thuis ook en ik vind het niet erg. Luxe hotelkamer is ook niet nodig, ik ben toch de hele dag buiten. Kan ik dat bespaarde geld gebruiken voor een 2e week wintersport!

Lekker een simpel knus gasthaus met ontbijt. Waar je schoenen op de mat uit moet doen en waar de gastvrouw 's ochtends vraagt of je koffie of thee wilt en hoe je je eitje wilt. In de avond op zoek naar lekkere restaurantjes.

Appartement, al zou ik veel liever in een hotel / catered chalet zitten :P
Wel broodjesservice gelukkig en Wi-Fi

Gang is alles

Wij zijn samen en onze voorkeur gaat uit naar een appartement. Dan ben je lekker vrij. Dat je zelf voor je eten moet zorgen vind ik geen probleem. De ene dag gaan we uit eten en de andere dag eten we lekker makkelijk uit de supermarkt (salade, pasta etc).
In een hotel moet je rekening houden met vaste tijden om te eten. Deze tijden zijn vaak later dan dat we zelf zouden willen. Ik vind het ook wel lekker om ’s morgen vanuit bed meteen aan het ontbijt te beginnen. In een hotel moet je je toch eerst aankleden om daarna naar de ontbijtzaal te gaan.

Een nadeel van een hotel is dat je vaak alleen een slaapkamer met een zithoekje hebt, terwijl een appartement meestal een woonkamer en een aparte slaapkamer heeft. Maar het belangrijkste argument is dat de appartementen die we in Frankrijk boeken per saldo goedkoper zijn dan een hotel op basis half pension

Chalet of appartement, afhankelijk van de grootte van de groep.

Ik vind het ook prettig om vrij te zijn in wanneer ik de maaltijden eet en ook om af te wisselen tussen zelf koken en restaurants.

Een eigen woonkamer is wat mij betreft ook een groot voordeel tov van een hotel of pension.

Vroeger namen wij altijd appartementjes om het allemaal wat goedkoop te houden.
Sinds vorig jaar naar Oostenrijk gegaan en daar half pension in een pension/b&b gezeten en ik moet zeggen dat het toch veel relaxer is!
Onze vrienden hadden de kamer naast ons en we konden het balkon omtoveren tot 1 groot gemeenschappelijk terras.

Toch wel leuk als je moe van de piste komst dat je je geen zorgen hoeft te maken over eten maken ect.
Dit maakt een beetje het vakantiegevoel als je de was en kook van thuis even niet meer moet doen. En op zicht viel de prijs nog wel mee (600 euro PP incl skipas).
Moest het prijsverschil niet TE groot zijn (dus niet dubbel de prijs) dan zou ik zeker en vast terug half pension boeken.

Lekker is dat je kunt kiezen wat je wil. Hebzelf de afgelopen tig jaar vanalles geboekt … Van een meterkast, catered chalet, kleine hotelletje tot luxe hotel. Kies zelf waar we dan zin of behoefte aan hebben. Soms zijn we met 2 dan weer met 10. De laatste 2 jaar lekker luxe in een hotel geboekt met uitgebreide wellness. Dit komende seizoen … Het zelfde recept in Selva Wolkenstein. Nu al zin in :-)

De jaarlijkse ski-reis met het gezin (2 zoontjes: 2 en 6 jaar) zijn we deels verplicht om naar een all-in formule te zoeken met kinderopvang. Niet echt de meest gemakkelijke zoektocht noch de goedkoopste, maar als je goed genoeg zoekt zijn er “redelijke” mogelijkheden zonder in de exuberante prijzen à la Club Med te vallen.

Aangezien geen van de grootouders goed genoeg te been zijn om te helpen met de babysit en iedereen te graag op de latten staat, is er niet veel keuze over totdat de jongste zelfstandig in de skiklas kan gaan.

Vanaf dan zal het appartement, chalet zijn.

absoluut hotel en zeker 4 sterren (Oostenrijk), lekker uitgebreid eten hoort er voor mij helemaal bij, 'k ben dan ook de 40 voorbij en vermijd graag ieder ongemak.

Altijd een appartement! Het zelf koken vinden wij niet zon probleem, net als bijv. geen broodjes service en geen wifi hebben.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie