Files vermijden, wanneer vertrekken?

Rogier op 19 december 2014· 19 reacties

's Nachts doorknallen zonder file?
's Nachts doorknallen zonder file?

Het is een elk jaar terugkerende discussie hoe kun je het beste de wintersportfiles vermijden. Want hoe je het ook wendt of keert aan het begin van de vakantie vertrekken er altijd veel mensen naar de bergen. Op een aantal knooppunten loopt het gegarandeerd vast. Denk aan de Route Nationale na Albertville in Frankrijk, maar ook bijvoorbeeld de Fernpass om in Oostenrijk te komen is geen pretje als het druk is. Als het sneeuwt zijn de problemen nog maar groter. Hoe ontwijk je het beste de files? Wat is jullie oplossing?

's nachts doorknallen
​Vrijdagavond na het werk de auto in en dan volgas naar de wintersport. een oplossing die vooral jonge stellen (?) aanspreekt. Zo kun je de dag erna nog op de piste staan. Zo goed als geen vrachtwagens op de weg. En files: nee hoor. Je bent al lang in het skigebied als de wegen in het dal dicht beginnen te slippen… Maar dit heeft ook nadelen. Je mist een nacht slaap, je komt moe op vakantie aan, en echt relaxed vakantie vieren is het ook niet, toch?

's ochtends vroeg
Zelf vind ik dit een veel fijnere manier van reizen dan de hele nacht doorhalen. Met die paar uurtjes slaap heb ik niet het idee dat ik een nacht slaap mis, en ben beter uitgerust. Rond een uur of vier weg. Op die manier kom je vroeg aan en ontloop je toch best wel heel veel files. Alhoewel. Als je vanuit Nederland naar de Alpen rijdt dan is het na het middag uur al vrij druk op de wegen naar de skigebieden.

Hotel onderweg
Een hele relaxte manier om files te ontwijken is een hotel onderweg te kiezen. Een paar uurtjes 's avonds. Lekker onderweg slapen in een hotel om daarna de dag erna uitgerust op tijd aan te komen in het skigebied. Wie dit slim plant is, en relaxed onderweg, en kan de dag van aankomst eventueel zelfs nog skiën. Een stuk relaxter (en veiliger?) dan een hele nacht doorrijden. Of niet?

Vermoeid de laatste kilometers rijden is ook niet verstandig
Vermoeid de laatste kilometers rijden is ook niet verstandig

in de loop van de ochtend
Je kunt natuurlijk ook rustig aan doen en na de hele uittocht van vakantiegangers vertrekken. Zo kom je wel 's avonds aan. En dat moet ook maar net kunnen in je accommodatie. Ook heb je weinig reserve als er wel iets tegenzit, want dan ben je opeens midden in de nacht met koffers aan het sjouwen. Maar misschien is dit wel de aller-relaxte manier om niet in de file te staan.

Houden jullie rekening met de drukte?
Houden jullie rekening met files en drukte als je richting de Alpen vertrekt? Zoja, wat zijn jullie oplossingen, en hoe proberen jullie de files te vermijden. Of pakken jullie gewoon de auto, en zien wel waar het schip strand. Dit laatste heb ik de laatste jaren ook vaak gedaan, en eigenlijk viel het altijd wel mee met die files. Ik ben benieuwd hoe jullie dat doen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Wij boeken ons hotel altijd van zondag tot zondag en vertrekken dan zaterdagochtend om 9-10 uur. Je zit dan net achter de drukte, waardoor we ook in de krokusvakantie altijd zonder files om 18-19 uur bij ons overnachtingshotel bij de Duits-Oostenrijkse grens aankomen. Biertje - eten - pitten en op zondagochtend over zo goed als lege wegen het laatste stukkie. Bere relaxed.

@RichardvR, in de seizoensvakanties probeer ik ook altijd van zondag op zondag te boeken, echter tot heden geen hotel tegengekomen dat dit toestaat :-(

Normaal vertrekken we zaterdagochtend vroeg, maar we gaan dan ook nooit in de drukke periodes. Meestal de eerste of tweede week van januari…

Dit jaar vertrekken we vrijdag op zaterdag nacht omdat ons zoontje van 1,5 mee gaat zodat hij hopelijk slaapt onderweg…

morgenochtend 4 uur richting Oostenrijk, voor het eerst in een vakantieperiode op wintersport, hoop dat we geen spijt krijgen en veel Nederlanders op de weg voorblijven…

Ons bevalt het prima om vrijdag al een flink stuk te rijden en dan nabij München te overnachten. Viel vorig jaar wel op dat Ibis Budget al snel helemaal vol zat bij Ingolstadt, dus dat werd München en dat was toch wel een flinke ruk op 1 avond, maar het is heerlijk om de volgende morgen rustig aan te kunnen rijden en op bestemming alles al te kunnen huren en regelen (en nog boodschappen te doen) zodat je zondag goed uitgerust beginnen kunt!

Mijn manier, zomer of winter:
ik ga sowieso buiten de vakanties. Rij meestal op vrijdag en afhankelijk van waarheen, boek ik een hotel niet al te ver van bestemming. Vrijdagavond relaxed ergens eten, goed slapen, 's ochtends lekker ontbijten en dan nog het laatste stukje. Vind het niet erg om te rijden, is voor mij ook al vakantie.

Wij gaan morgenvroeg rond 4.30 rijden zitten binnen half uur op de A3 en dan maar kijken wat we tegenkomen. Gaan voor t eerst niet overnachten. Maar we gaan ook minder ver. Wel overnachten heeft z’n voordelen maar ik vind t ook een hoop gesjouw…niet alle hotels hebben een afgesloten en/of bewaakte/verlichte parkeerplaats.Dus dan laat je niet alles in de auto liggen. Misschien bevalt t niet doen we t volgend jaar weer anders…

En ja ultime wens buiten de vakantie’s voor t merendeek denk ik niet haalbaar…

Wij rijden altijd op vrijdagavond rond 22.00u - 23.00u weg. Het is hartstikke rustig en de volgende dag sta je op de heerlijke rustige pistes, want het is immers wissel zaterdag. Tegenwoordig is het helemaal ideaal; ik heb sinds enkele jaren mijn rijbewijs en rijd dan tot en met Keulen / Frankfurt. Dan wissel ik met mijn vader en rijdt de nacht door (die kan dat beter, en gaat op vrijdag ook al om 18.00u naar bed). S’ochtends om 5u - 6u pak ik het weer over en zitten we rond 8u aan het ontbijt in het hotel. Verder zijn wij goede slapers, dus de overige mensen slapen lekker door). Hierdoor is iedereen fit genoeg om op zaterdag te skien, en gaan we lekker vroeg naar bed op zaterdag.

Zelfde als @tomba93:
M’n broer, vader en ik hebben alledrie ons rijbewijs dus wisselen mooi af. Helemaal niemand op de weg en je kan heel Duitsland door knallen zonder file! Pas na München begint het wat drukker te worden en bij Kufstein in Oostenrjk pas echt, maar dat is niks vergeleken met de uren die de mensen in de file staan overdag…

We zijn ivm werk altijd gebonden aan de schoolvakanties. De laatste jaren rijden we altijd op de drukke zaterdag, maar vertrekken we wat later in de ochtend rond 9uur. Dan nauwelijks last van files.

Wij zijn in elk geval voor de file uit rijders. richting bv Königsleiten zou 0400 vroeg zat zijn maar meestal kunnen we niet wachten en zitten we om 0200 al in de auto ! :)
Vorig jaar en van het jaar gaan we weer naar Selva (Val Gardena) iets meer rijden (bijna 1200 Km) dan gaan we wel om uurtje of 0000 rijden. Soms rijdt mijn vrouw het eerste stuk maar vaak rij ik ook alles. ook weinig problemen mee, 0400 ff de man met de hamer omzeilen en daarna kan ik er weer tegenaan :)
Of het verstandig is of niet das denk ik voor iedereen anders. Luister naar je lichaam zou ik zeggen en wees net als op de piste niet overmoedig. Gerust gehad dat het niet lekker ging dan ook gewoon auto aan de kant en klaar.

vergeet sneeuwkettingen niet

Sinds vorig jaar de midweekski geprobeerd, die was goed bevallen. Maandag overdag heen, zaterdag weer terug. En dat over een route die best wel rustig was (Enschede, Kassel, ulm, bregenz)

De jaren daarvoor was het zaterdags rond 3:00 vertrekken, zondag t/m zaterdag skien en zaterdagavond weer terug. Dan haal je echt de max uit je skivakantie en blijft er weinig tijd over om te relaxen. De kans dat je dan in de file komt was op de heenweg klein,maar terug blijft ook de zaterdagavond een ware uittocht van Duitse dagjesmensen…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Op dit moment 's ochtends vroeg vertrekken en de eventuele file maar voor lief nemen. Het liefst zou ik 's nachts rijden: ik kan er goed tegen dus heb nergens last van en de rest van de auto kan slapen. Maar dat zit er dit jaar niet in, doordat er één niet-skiër mee gaat die dan overdag niets te doen heeft omdat we het huisje nog niet in kunnen.

Bij voorkeur vrijdagmiddag vertrekken, hotelletje nemen en zaterdagochtend de laatste 250 km rijden. Was ook dit jaar het plan, maar we hebben onze trip gecanceld.

Vorige winter op zaterdag 's ochtends vroeg vertrokken en om de files heen gereden. Voor de gebieden die je via Grenoble moet bereiken kun je de (standaard) file op de A43 vermijden door via de A7 en A49 naar Grenoble te rijden. Is 50 km langer, maar je wint wel tijd.

Voor Frankrijk kun je op de site http://www.autoroutes.fr de “Previsions de trafic” zien, oftewel de fileverwachtingen per dag per uur. En durf naar de filemeldingen op de radio te luisteren en eventueel een alternatieve route te nemen.

Vrijdag 23.00 vertrekken en ontbijtje in St. Anton om 08.15, voor 09.00 omhoog. Nu al zin in!! Nog 4 weken!!

Zijn we met meerdere dan rijden we s’nachts
Ben ook wel alleen gereden, dan doe ik het relaxd op 2 dagen
Maar ben ook al vaak met de bus gegaan, lekker pitten onderweg
Op de aankomstdag ski ik zelf nooit, heb even de tijd nodig om te acclimatiseren (astmatische)

Zit van zaterdag tot zaterdag in Val Thorens, de vrijdag ervoor en de zaterdag erna een simpel hotel in Albertville geboekt zodat we relaxed 8 dagen kunnen boarden. Hopelijk valt het mee met de files op vrijdag :)

Wij rijden al enkele jaren op vrijdag middag rond 13.00 weg naar Memmingen. Aankomst rond 20.00. Daar hebben we een goed overnachtingshotel. http://www.allgaeuhotel-memmingen-nord.de/ De volgende ochtend lekker fris een kort ritje naar Fiss. Dit doen we ook op de terugweg. Hierdoor hebben we twee extra ski dagen. Wat ook meespeelt is Memmingen. Als het slecht weer is kan je via Bregenz naar Fiss. Bij mooi weer en geen files via de Fernpass.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie