Voordringen bij de stoeltjeslift?

Arjen op 16 september 2014· 27 reacties

null
Hoe kom je hier doorheen?

Stoeltjesliften zijn een beetje zoals de kassa bij de supermarkt. Je staat altijd in de verkeerde rij. Althans, dat denk je. Want het lijkt er altijd verdacht veel op dat de skiërs en snowboarders die naast je staan altijd net even wat sneller bij de ingang van de lift zijn. Daarom geven wij een aantal tips, zodat jij altijd in ‘de snelste rij’ van de stoeltjeslift staat.

Neem de buitenbocht!
Dit is eigenlijk de belangrijkste tip. Wanneer er bij de ingang van de lift een bocht in de wachtrij zit, pak dan altijd de buitenbocht. En ja, dat lijkt de langere weg (want de binnenbocht is natuurlijk korter), maar die langere weg is simpelweg sneller. Skiërs en snowboarders staan minder dicht op elkaar en het stroomt sneller door.

Breek je groep op
Natuurlijk is het gezellig met z’n allen. Maar als je wacht tot je met z’n vieren tegelijk door de magneetpoortjes kan, of per se met z’n allen naast elkaar in de lift wilt zitten, dan gaat alles langer duren. Voor jezelf en voor anderen. Voordat de groep weer bij elkaar is, zijn er vijf half lege banken omhoog gegaan. Dus breek je groep op, en pak elke vrije plek in de lift.

null

Kies een andere lift
Dit is een open deur, maar werkt voor mij altijd erg goed wanneer ik niet per se een bepaalde lift hoef te hebben (bijvoorbeeld voor een bepaalde verbinding). Wanneer er meerdere liften starten op hetzelfde punt stap ik eigenlijk altijd in de lift waar ik denk dat de wachtrij het kortst is. Skitijd maximaliseren dus. Deze tip werkt natuurlijk niet wanneer je echt een bepaalde lift moet hebben.

Neem de single lane
In sommige skigebieden in de Alpen is dit principe al overgewaaid vanuit Noord-Amerika. De ‘single lane’. Niet specifiek voor vrijgezelle skiers of boarders, maar wel voor skiers of boarders die niet per se als groep bij elkaar hoeven te zitten. Je vult gewoon het stoeltje in de lift op dat nog vrij is. Ook fijn voor de mensen die nog achter je staan te wachten.

De vuile manieren
Dit zijn de tips waar je alles op een ‘nette’ manier oplost, maar natuurlijk zijn er nog handelingen die niet bepaald de schoonheidsprijs verdienen. Maar goed, wij zijn ook niet roomser dan de paus en zien ook gewoon wat er in de rijen van de lift gebeurt. Dus uuuuh, dit gebeurt wel, maar doe jezelf en anderen een plezier en verlaag je niet tot onderstaande praktijken. Daar wordt je eigen vakantie uiteindelijk alleen maar beter van!

Prikken met je stokken
Een bekende truc is heel bewust je stokken voor de punt van iemands ski in de sneeuw te prikken. Hierdoor kan de persoon achter/naast je simpelweg niet doorglijden.

Franse kaas of Franse worst of Frans eten
Eet wat teveel van bovenstaande en het zorgt er in de liftrij voor dat mensen vanzelf wel bij je uit de buurt blijven.

null
Wie is het snelst?

Niet al te vriendelijk kijken
Brutale mensen hebben de halve wereld en zitten dan ook vaker eerder in de stoeltjeslift. Boos kijken…tja, het werkt niet in je voordeel op vakantie, maar het werkt wel goed om iemand even af te schrikken wanneer die persoon zelf aan het voordringen is.

Moraal van het verhaal: geniet gewoon van je vakantie. Het is helemaal niet erg wanneer je net even wat later in de lift zit. Ik zie het altijd maar een beetje als wisselen van rijbaan in de file: uiteindelijk maakt dat ook niet zo heel veel uit. En de keren dat ik van rij ben gewisseld bij de kassa in de supermarkt stond er altijd weer net een oud vrouwtje voor me die een halve liter melk vergeten was. En dat ging ik dan met liefde voor haar halen.

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

Leuk topic. Ik zou hier graag aan toe willen voegen dat je niet zo zeer naar de lengte van een rij moet kijken maar naar de capaciteit van de lift. Dit staat ook vaak aangegeven door middel van het aantal personen dat per uur gebruik kan maken van de lift. Zo is mij al vaak op gevallen dat een op het oog gigantische rij bij een ontkoppelbare 4- of 6-zitter ‘als sneeuw voor de zon verdwijnt’. Nieuwe liften hebben al snel capaciteiten van 3000 personen per uur (50 personen per minuut). Oude sleepliften daarentegen een veel kleine capaciteit waarbij een op het oog korte rij alsnog een eeuwigheid kan duren. Laat je dus niet afschrikken door alleen de lengte van een rij.

''Powder to the people''

Dit onderwerp is echt ouder dan de weg naar Rome, maar veel verbetering zit er niet en gaat er ook niet echt komen tenzij er een soort wachtrij-politie o.i.d. komt.
Echter voor mij maakt het allemaal niet uit, aangezien ik toch al om 9uur als een van de eerste op de piste ben vind ik het nooit echt een probleem om even te wachten/uitrusten bij de lift. Vervelende mensen zijn er altijd dus als je je daarover druk gaat maken heb je er een dagtaak aan, ik geniet liever van mijn vakantie.
So relax and enjoy the snow!

Skiën wanneer iedereen aan het lunchen is en lunchen wanneer iedereen weer aan het skiën is. Dat is dus een rustig uurtje skiën en vervolgens plek genoeg op het terras

Gewoon de skigebieden bezoeken waar je die enorme wachttijden nooit hebt, dat werkt ook ;)

De belangrijkste tips mis ik eigelijk en worden in de reacties ook al gegeven, als eerste naar boven gaan zorgt ervoor dat je boven nergens hoeft te wachten. En vooral na afloop van de lunch de liften in de buurt van de restaurants mijden. Einde van de dag kan het bij cruciale verbindingsliften ook altijd druk zijn.

Wij kruisen vaak de armen en stokken als één van ons zich aan de zijkant bevind en vormen zo een linie. Constant aanschuiven/drukken is dan nauwelijks nodig, niemand haalt je in en je staat gezellig met elkaar te wachten. Zo laten wij soms 2 meter voor ons “leeg”. Als het daadwerkelijk voorsorteren begint schieten we uit elkaar, vullen we losse stoelen of laten we mensen voor zodat we zonder anderen te hebben gehinderd bij elkaar kunnen zitten. Op deze manier ben je dus niet aan het voordringen en laat je mensen ook niet onnodig wachten.

Nou ik schrik van zon rij die heb ik eerlijk gezegd nog nooit ZO groot gezien.
Ik ga altijd in de rustige seizoenen en als ik een iets wat grote rij zie ski ik altijd naar een rustigere lift en via omwegen kom ik toch altijd waar ik wil komen.
Langste tij die ik ooit heb meegemaakt is die bij aguille rouge in les arc om naar de top te komen moet je een hele grote groeps lift nemen die ze maar 2 hebben.
Heb die maar een keer genomen vanwege weersomstandigheden maar daar moest ik om en nabij 20 minuten wachten.

Tipje voor hellende wachtrijen: klik je ski’s gewoon even los en wandel met de rij mee. Voorkomt een hoop gestuntel voor jezelf en ergernis voor je voorganger die je per ongelijk tegen z’n kont glijdt… ;)

In Amerika kunnen ze dat beter in je lijn blijven perfect geregeld nooit dringen.
Maar omdat ik niet altijd naar Amerika ga
gewoon een klein gezellig gebied Op zoeken inhet hoog seizoen nog leuk betaalbaar ook.

In diverse skigebieden staan zetelliften met een “reverse-instap”. Hier zijn geen poorten, maar kan iedereen schuin de lift instappen, wanneer een zetel het station binnenkomt. Je stapt als het ware in de verkeerde richting in en maakt een complete ronde door het station. Het gevolg van dit systeem is dat elke zetel gegarandeerd volledig benut kan worden en geen zitplaatsen verloren gaan door mensen die alleen met elkaar in de lift willen zitten.

@Pieter12 En als iedereen de ski’s dan weer aan moet trekken levert dat ook weer problemen op, of zie ik dat verkeerd?

Click. Click. Peace

@rogier nee hoor, als je tijdig weer in je bindingen stapt (vóórdat je door de eerste rij poortjes gaat) heb je ruim tijd en blijven er geen lege stoeltjes. Ik heb er nooit problemen mee gehad i.i.g.

Toen ik in de jaren 90 begon met skieen bestond de “Opvulrij” al. Veel plezier van gehad. Voornamelijk vreemd en jammer dat die is verdwenen.

Snap nooit mensen die perse alle liften gezamenlijk willen doen, af en toe is wel gezellig want je bent nu eenmaal met elkaar op vakantie.
Degene met wie je op vakantie bent spreek je al vaak genoeg op vakantie, vind het daarom wel fijn om geregeld met vreemden in een lift te zitten, ervaringen uit wisselen over het gebied, en de kans is groot dat jij al een piste in het gebied gedaan hebt die de ander nog niet gedaan heeft en andersom, zo kom je snel achter leuke pistes en andere aanraders, en hoe leuk is het niet om in je allerslechtste Engels Frans Italiaans Duits en met handen en voeten, een gesprek aan te knopen over skien snowboarden het gebied of een mooie vrouw die langs komt boarden of skiën. Ommaar iets te noemen. Altijd leuke ervaringen mee.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Als je zo gehaast bent tijdens vakantie dat je wil voordringen, dan doe je in mijn optiek iets niet helemaal goed… Ik heb eigenlijk nooit vervelende ervaringen gehad met het wachten in de rij. Het enige vervelende was een medepassagier die zonder aankondiging de beugel van de stoeltjeslift bruusk omhoog knalde waardoor er een stukje van m’n tand brak. Erg vervelend en onnodig maar als je eenmaal weer een afdaling in de zon maakt met “Kaiserwetter” ben je alles al snel vergeten…

mvgr, Erik

Aktives Anstehen!

Kijk naar de skigebieden in de USA: daar staan mederwerkers van het skigebied die e.e.a in goede banen laat gaan. Er zijn 4 of 6 rijen met lijntjes ertussen. De mederwerker roept: Front Row. Alle eerst wachtende in dte rijen mogen naar de poortjes en de lift in. Als deze door de poortjes zijn mag de volgende Rij naar de poortjes glijden.
Er wordt daar ook veel minder geduwd, gerukt en geplukt in de rij. Gewoon netjes achter elkaar blijven staan. Je skies blijven daar ook mooier van

Voordringen is gewoon efficiënt gebruik maken van ontstane ruimte. Niets mis mee toch? ;)

Pas op met de tip over het Franse eten! door je dikke skibroek duurt het veel langer voordat de lucht je broek uit is waardoor het gevaar bestaat deze mee te nemen in de gondel. en dan ben je niet blij…

pak elke vrije plek in de lift

Iets wat HEEL VEEL mensen niet snappen, inclusief mijn familie >.>

En @Arjen Waarom moest je die vuile manieren noemen? Zo breng je ons hollanders alleen maar op m’n ideeën…

rikken met je stokken
Een bekende truc is heel bewust je stokken voor de punt van iemands ski in de sneeuw te prikken. Hierdoor kan de persoon achter/naast je simpelweg niet doorglijden.

Hier krijg ik altijd moordneigingen van.

Gang is alles

Lol @Bas

Gelukkig ga ik altijd in het laag seizoen dus weinig last van. Afgelopen zondag in Saas Fee was wel een beetje dringen met de skiteams en dagjesmensen, maar nu later in de week is het weer een stukje rustiger.

Hier zou ik mij verschrikkelijk aan kunnen irriteren:
Wij kruisen vaak de armen en stokken als één van ons zich aan de zijkant bevind en vormen zo een linie. Constant aanschuiven/drukken is dan nauwelijks nodig, niemand haalt je in en je staat gezellig met elkaar te wachten. Zo laten wij soms 2 meter voor ons “leeg”. Als het daadwerkelijk voorsorteren begint schieten we uit elkaar, vullen we losse stoelen of laten we mensen voor zodat we zonder anderen te hebben gehinderd bij elkaar kunnen zitten. Op deze manier ben je dus niet aan het voordringen en laat je mensen ook niet onnodig wachten.

Je bent als groep zelf niet aan het voordringen inderdaad, maar zorgt niet voor een goede doorstroming van de wachtenden, ondanks dat je zelf op het laatste moment alsnog gaat aansluiten. Iedereen zal de neiging hebben om er langs te willen gaan waardoor het lekker chaotisch wordt.

Dus na het plaatsen van dit topic kunnen we beter de binnenbocht pakken ;-)

First powder, last beer...!

In het drukke seizoen sta ik altijd vroeg op de ski’s dus nog geen file beneden en boven dan rond half twaalf gaan eten en als iedereen aan het eten is, is het dus ook rustig skiën. het klopt de buitenbocht is altijd het snelst. Het beste is natuurlijk buiten het seizoen gaan maar dat lukt niet altijd van wege de kinderen. wat die voordringer betreft daar heb ik weinig last daar ik nogal een gezet persoon ben. Maar is het je al opgevallen dat het meestal personen op leeftijd (onbegrijpelijk dus) zijn en natuurlijk ook kinderen maar die weten niet beter. ;-)

Wat een stelletje idioten om je tijdens de vakantie zo druk te maken om een wachtrij bij de lift. Neem het leven toch wat luchtiger en je zult zien dat even wachten helemaal niet zo erg is. Edwoud

Samenscholingen verbidden en probleem opgelost. Ik hekel me enorm aan al die die denken dat een liftstoel een privé-gelegenheid is! Als je wintervakantie gebruikt om je leven luchtiger te maken, ga dan naar Nepal waar je ongestoord kan mediteren op de sneeuw. Skiërs genieten van kilometers maken en niet in de rijen staan!

You can’t buy happiness, but you can buy a lift pass!

He Lange kijk je uit dat je niet overspannen raakt! De meeste kilometers maak je door rustig te blijven en je vooral niet te veel in te spannen op onbelangrijke momenten. Edwoud

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie