Hoeveel mag een paar ski's of snowboard kosten?

Rogier op 19 september 2014· 32 reacties

Hoeveel betalen jullie voor een paar ski's?
Hoeveel betalen jullie voor een paar ski's?

De prijzen van ski’s variëren enorm. Goedkope instapmodellen beginnen iets boven de 200 euro maar je hoeft weinig moeite te doen om latten van boven de 700 euro te vinden. Dan soms zelfs nog zonder bindingen. Hoeveel betalen jullie maximaal voor een paar ski’s of voor een snowboard?

Hoe ontstaat het verschil in prijs
Het verschil in prijsklasse wordt bij ski’s voor een groot deel bepaald door de opbouw en de mate van productie. Het zal niemand verbazen dat een skimerk veel minder marge heeft op de veel duurdere FIS race-ski’s waar er bij wijze van spreken maar een handvol uit de fabriek komen dan op een veel verkochte maar veel goedkopere all-mountain lat. Dit geldt natuurlijk ook voor snowboards. Zeer specifieke freeride of freestyle boards hebben ook minder marge dan de meer doorsnee plank. Zoals gezegd is ook de opbouw van enorm belang. Een met schuim gevulde ski is stukken goedkoper dan een ski die uit meerdere lagen hout, carbon en titanal bestaat. Al zie je hoeveel lagen hout verwerkt worden in topski’s dan valt de prijs opeens heel erg mee. Daarnaast maken goede bindingen ski’s ook duurder. Een stevige race-binding die een DIN waarde van 16 of 18 heeft is alleen al snel 400 euro. Dus als je een goede ski koopt zonder bindingen dan komt er nog een flinke prijs bij, want op een top ski wil je natuurlijk wel bijpassende bindingen.

Europa of China?
Verder worden veel topski’s en de betere snowboards, ook met erg veel handwerk in elkaar gezet. In fabrieken in Italië, Oostenrijk en Frankrijk worden veel modellen van de Europese merken gemaakt. Elk merk maakt zijn eigen keuze waar welke ski’s en snowboards worden gefabriceerd. Ook hiervoor moge het duidelijk zijn dat een ski of board die helemaal in Oostenrijk gemaakt en geprepareerd is, een stuk duurder is dan een model die in China uit de fabriek komt rollen. Alhoewel sommige merken laten al hun latten in lage loon landen maken en dat is dan soms amper in de prijs te zien.

Uiteindelijk gaat het om het plezier!
Uiteindelijk gaat het om het plezier!

Voel je het verschil?
Hier kan ik heel makkelijk op antwoorden: ja. Duurdere ski’s en snowboards zijn specifieker en hebben vaak zeer duidelijke eigenschappen. Deze latten zijn zeer strak op de staalkanten te skiën of boarden, hebben en geweldige rebound, of komen zonder veel problemen lekker naar boven in de poeder. Maar ook zijn duurdere ski’s en boards vaak veeleisender en verplichten de skiër of boarder tot een betere techniek en het gebruik van meer kracht. Een licht gevorderde wintersporter zal niet lekker naar beneden komen op een race-ski of op een stijve swallow-tail snowboard. En zo zal een zeer gevorderde skiër snel door een instapmodel heen trappen. Dat komt dus best mooi uit, beginners kunnen daarmee prima af met de instap modellen, en de gevorderde wintersporters weten waar ze naar moeten zoeken bij de duurdere modellen.

Een met de hand gemaakte snowboard, niet goedkoop...
Een met de hand gemaakte snowboard, niet goedkoop...

Maar dan nu de vraag…
Maar dan blijft de vraag, wat vinden jullie een reëele prijs voor een paar ski’s of goed board? Hoeveel geld willen jullie maximaal uitgeven. Kopen jullie dan een nieuw model, of proberen jullie oudere modellen met mooie kortingen op de kop te tikken? Zouden jullie andere ski’s of board kopen als deze goedkoper waren? Ik ben benieuwd.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Een weekje skis huren kost 120€. Als je 3 jaar met een paar doet en 2 keer per jaar gaat skien dan heb je dus eigenlijk een budget van 720€. Tel daar bovenop het plezier van een eigen paar hebben en dan heb je je budget.

Als je vliegt moet je soms bijbetalen voor skis en je hebt ook wat onderhoud per jaar. Dat mag je er dus weer vanaf trekken.

Als je iets specifieks wil, zit je al snel in het ‘duurdere’ assortiment. Een ski met houten kern, wellicht metaal, een goede constructie en consistente skiëigenschappen wil ik wel hebben. Maar dan hoeft het nog niet meteen heel duur te zijn. Vaak zijn de modellen van het vorige seizoen exact dezelfde ski als die van het lopende seizoen, op de print na. Scheelt echter wel in de prijs.

Na uitgebreid ski’s testen vorig jaar online de Nordica Hell & Back gekocht inclusief Marker Griffon bindingen voor 420 euro. Valt best mee dacht ik. Zeker als je in de zomer koopt in Europese webshops hoef je meestal maar de helft te betalen van de geadviseerde verkoopprijs van de ski. Voor snowboards is dat denk ik niet anders.

Ik koop sowieso in de zomer dat scheelt zomaar de helft. Voor rond de 600 euro (300 - 350 in de zomer) heb je keuze uitbehoorlijk high end board (specifieke modellen daar gelaten) en goede bindingen red je dan wel voor 130 - 180 euro. Het board gebruik ik dan wel meerdere jaren met ongeveer 3 vakanties per jaar, dus dan heb je het geld er snel uit.

Voor erbij een zojuist een speelboardje besteld. Enorm flexibel en rocker, deze was slechts 185 euro. Bindingen specifiek gezocht met veel flex waren 140. Als je als beginner een dergelijk boardje zou kopen kun je ook af met simpele bindingen rond de 90 euro ( al deze prijzen zijn trouwens wel aanbiedingen van ongeveer helft originele prijs). Gebruik je hem dan 2 keer heb je de huur er al uit.

Gezien de kortingen die men weggeeft buiten de seizoenen en op oude modellen zit het met de marge op het gemiddelde tot duurdere segment wel goed. Dus het klopt dat modellen in beperkte oplage voor de fabrikanten duur zijn in productie maar de “gewone” dure ski heeft juist erg veel marge.

Volgens mij ben je dan ook een dief van je eigen portemonnee als je de nieuwste lijn in het seizoen koopt. Hoeveel iets mag kosten hangt van veel factoren af. Daar is geen eenduidig antwoord op te geven.

Ik een type All-Roundski uit het duurdere segment! Dat werkt top! Geen problemen met vervoer, geen onderhoudt, staan niet thuis 357 dagen in de weg en altijd redelijk nieuwe modellen! Wel thuis via internet zoeken waar je een goede deal kunt maken! En ik huur voor onze groep altijd in de plaats van bestemming! Huurprijs voor alleen ski’s rond de € 120,00 - 150,00.

Ik ben al helemaal geen referentie omdat mijn latten altijd occasions zijn. Mijn 1e ski’s waren wel nieuw, maar waren ex-rentals waar nog niemand op had gestaan. Die kosten indertijd €125,- en dat geld had ik al heel snel terug verdiend :-)

When life gets too complicated.... SKI

Wachten op het voorjaar of de zomer loont enorm. Kortingen tot 50% zijn dan mogelijk. Een goed board moet dan toch onder de 400-500 euro te vinden en voor bindingen betaal ik maximaal 200-250 euro.
Schoenen, 250 euro maximaal lijkt me. De prijsafspraken die de topmerken in Nederland nog altijd succesvol weten te bedingen bij de dealers zijn vrij irritant. Dezelfde spullen zijn bv. in de VS altijd voor veel minder geld te koop. En stunten met de prijzen van bv. nieuwe modellen Burtonboardjes zul je in NL niet zien gebeuren.

Pfff … ik bepaal welke latjes ik wil en die koop ik. Type/soort is voor mij belangrijker dan prijs.
Afhankelijk van wat ik wil hebben kies ik er soms voor een ‘overjarig’ model of indien verkrijgbaar een testski te kopen. Dat scheelt dan wel weer wat euries :-) . Dit lukt alleen niet altijd.
Nu 2 sets in bestelling: verse HEAD Magnums 177cm voor mijzelf en een setje HEAD Total Joy 168 cm voor mijn meissie.

ski’s en bindingen samen voor rond de 500 euro… en dat was met 50% korting ;) komen er nog vellen bij, ben je voor 600 euro klaar.

Ik koop altijd overjarig. Zo betaal ik ongeveer 450 euro voor ski’s die normaal een winkelprijs hebben van 800 euro.
Schoenen is voor mij 350 euro de max.

Ik ski graag op topkwaliteit, gezien ik ook echt stevig ski. Dan moet je materiaal gewoon goed zijn en mag het ook wat kosten.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

@GiGi, de Hell & Back van Nordica heb ik ook, top ski en goed betaalbaar.

All-mountain is vaak ook al goedkoper dan de race skis.
Maar het verhaal van in de zomer kopen is een zeer goede aanrader en scheelt veel geld.

Snow, Sun, Ski and Apres-Ski

Idd, goed materiaal mag wel wat kosten. Elke keer dat ik voor de prijs ben gegaan ipv kwaliteit heb ik achteraf spijt gehad. Skiën is een dure sport en je kan het onbeperkt duur maken. Ik ben helaas, of gelukkig, degene die het niet erg vindt, als het nodig is om € 1.200,- af te tikken voor een paar ski’s. Ik kan begrijpen dat sommigen dat erg veel geld vinden maar voor diegene die tussen 20 en 30 skidagen per jaar maakt en dat een van zijn grootste passies is, valt dat dan best mee. Daarnaast, het onderhoud ( alles behalve structuur inbrengen) doe ik zelf en als je wil dat je ski’s in de top conditie vier jaar blijven, ja dan moet je gaan voor de kwaliteit. By the way, als kind toen ik actief was aan het racen had ik niet genoeg aan 2 paar (sl en gs) per seizoen.

You can’t buy happiness, but you can buy a lift pass!

Ben nu op zoek naar een eigen snowboard. Heb alleen geen 1200 euro te besteden zoals @Lange lol

Gang is alles

@Jesper ben je nog net op tijd om je slag te slaan bij de vele aanbiedingen van boards van vorig jaar. Vooral Duitse webshops hebben mooie aanbiedingen.

http://www.sport-bittl.de/specials.php?cat_id=7500
http://www.sport-conrad.com/all_mountain/47/

Als je weet wat je wil tenminste…

Nog een paar opties:
Baumsport.nl
Warehouse-one.de
Hotzone.tv (Oostenrijks)
Freshfarm.it

Moet je inderdaad wel al weten wat je wil.

Oja niet te vergeten:
Revert95.nl heeft nog wat staan, kun je ook zo langs een in oktober heeft Kater funsport in Alkmaar ook altijd nog verkoop met restanten van afgelopen jaar.

Prijs is voor mij ondergeschikt aan kwaliteit. Omdat is meestal wel het laatste model board koop is de prijs meer dan in de opruiming. Board mag zo’n €750 kosten, bindingen €250 en boots €300.

@GiGi @Tiny-M ik wil graag een all-mountain board dus ik zal wel even op zoek gaan ! thx voor de links !

Gang is alles

Vorige week heb ik een nieuw Flow Verve board gekocht, zonder bindingen voor 220 euro. Was een model van vorig jaar, 40% korting. Wel precies waar ik naar op zoek was rocker en camber tegelijk. Bij Duyvestein kwam de nieuwe collectie binnen en de vorige was flink afgeprijsd. Ze hadden nog best veel. Mijn eerste board was een blizzard camber met houten kern. Dat is inmiddels 8 jaar maar was nog steeds goed en heeft nieuw maar 90 euro gekost. Goedkoop hoeft dus geen duurkoop te zijn, al boardt de flow wel een stuk lekkerder.

momenteel nog een goed moment om koopjes te doen waarvan iedereen spreekt?

Ik heb de nordica fire arrow 84 edt tuurlijk kosten deze skiës veel geld maar dat haal je er zeker uit

Marktplaats staat ook genoeg op.

Hoe vaak zie je niet een duur merk board te koop staan?

“ik dacht dat ik wilde snowboard, 1x keer gebruikt”

@Bchs nu is het ideale moment. De komende weken krijgen veel speciaalzaken de nieuwe collectie binnen en gaan de overblijfselen van vorig seizoen met hoge kortingen de deur uit. Ook veel test-evenementen in de skihallen, tweede hands markten (vooral interessant voor kleding denk ik), etc.

Heb er laatst een heel stuk over geschreven: http://wintersportlive.nl/tips-voor-aanschaffen-wintersport-…

zelf een k2 slayblade met 50% korting vorig jaar gekocht… 295 ipv bijna 600!
vorige week salomon bamboo 2015 ski’s voor mijn vrouw gekocht met 40% korting via een webshop van een grote wintersportzaak. 299 ipv 499! De dag erna stonden ze gewoon weer voor de volle prijs!! foutje???

Doe je echt maar drie jaar met ski’s?

Ligt eraan hoe vaak je gaat, hoe je ermee omgaat, hoe vaak (en hoe goed) je ze laat slijpen en natuurlijk hoe gevoelig je bent voor nieuwere modellen…

Je kunt ze al afschrijven na de eerste afdaling maar je kunt er ook 10 jaar mee doen. Ski’s en snowboards zijn geen bederfelijke goederen dus staat er ook geen houdbaarheidsdatum op.
Sta je 3 x per week indoor in het funpark dan zullen ze eerder versleten zijn dan 10 jaar lang 1 week per jaar enkel blauwe afdalingen doen(met voldoende sneeuw).

Übung macht den meister!!!

Een goede ski begint vanaf een kleine 500. Zelf koop ik ski’s altijd na het seizoen, of als occasion. Kun je goed handelen soms tot de helft. Bevalt goed. Bij een eventuele miskoop kun je ze altijd nog doorverkopen zonder veel verlies.

De keuze van het materiaal is voor mij belangrijker dan de prijs, uiteindelijk gaat het om het plezier op de berg. Zonder het juiste materiaal kun je de hele trip verpesten. Nu toevallig een overjarig boardje gekocht aangezien het precies het model en lengte is die ik voor het komende seizoen wilde kopen.
Laat je vooraf in elk geval goed informeren, ik kom al 17 jr bij Cellblock in Utrecht voor mijn snowboardmateriaal en Frank kan je erg goed informeren over wat er allemaal beschikbaar is en wat het beste bij jou zou kunnen passen.

Ski’s zijn degelijk bederfelijk goed @https://www.wintersport.nl118273 !!!
Er is geen regel maar deze presenteren na 80 tot 100 ski dagen aanzienlijk minder. Enigste verschil is dat sommigen deze aantallen halen in 2 jaar en sommigen in 10. Het hangt ook vanaf hoe agressief je skiet en op welke ondergronden, hoeveel kilometers per dag je maakt enz. Sommige ski’s krijgen het makkelijk maar sommige heel zwaar te verduren. Zelfs als je ze goed geconserveerd laat staan (wie van jullie doet dat?) en een paar jaar niet gaat gebruiken dan heb je te maken met base oxidatie en het werken van “wood core”. Ongebruikte ski van een middelmatige kwaliteit, die 6 jaar hebben gestaan, zien er waarschijnlijk heel goed uit maar ze zijn alleen de container waard. En als je skiet; hout werkt en schuurt, plexiglas barst en verpulvert, schuim verzandt, base verbrandt en oxideert en iedereen weet wat een steen doet met de base en met edge’s die nog hoge temperaturen verwerken. Daarnaast, technologie verandert en die maakt skiën makkelijker en leuker. Je kan nog overal een paar ski’s uit 80’s vinden maar dat noem ik masochisme! Dus, nieuwe ski’s zijn bij mij altijd welkom!

You can’t buy happiness, but you can buy a lift pass!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie