Graubünden: wieg van de wintersport

gesponsord op 15 oktober 2014

null

Dit seizoen wordt in Zwitserland het 150-jarig bestaan van de wintersport gevierd. In de regio Graubünden misschien net even wat meer dan in de rest van het land. Want het was in dit kanton waar de wieg van het wintertoerisme heeft gestaan. Om meer precies te zijn in de plaats St. Moritz. De inmiddels legendarische hotelier Johannes Badrutt had het idee om zijn Britse zomergasten met een weddenschap te overtuigen van de schoonheid van de Zwitserse winter. Als het hen niet zou bevallen, zou hij hun reiskosten betalen. De rest is geschiedenis: de Britten bleven tot Pasen. Het zou de start van het wintertoerisme in Zwitserland betekenen.

In die 150 jaar hebben de Zwitsers natuurlijk niet stil gezeten. De wintersport is verder geëvolueerd en de Zwitsers dragen daar met diverse innovaties aan bij. Nog altijd. Drie innovaties in Graubünden op een rij. Toen én nu.

null

Solarlift Tenna
In 1934 werd de eerste skilift ter wereld in Davos geopend. De ‘sleepkabelbaan’ had een lengte van 300 meter en overbrugde 60 meter hoogteverschil. Tegenwoordig draait er in Tenna al vier seizoenen lang de eerste sleeplift die volledig op zonne-energie draait. Sterker nog, de lift genereert dertien keer zoveel stroom als dat deze zelf gebruikt. Is dit de toekomst voor de liftfabrikanten?

null

Old-school snowboarden
Toen er in vrijwel de gehele Alpen aan het einde van de jaren '80 gediscussieerd werd over hoe men om moest gaan met snowboarden, werd in Scuol doodleuk de eerste snowboardschool van Europa geopend. Vanaf 1987 was het dorp zijn tijd ver vooruit. Tegenwoordig is Laax een van de snowboard hotspots van de Alpen en ook hier wordt volop geïnnoveerd. Wat te denken van de eerste stoeltjeslift met draaibare stoelen die ook nog eens op zonne-energie wordt aangedreven. En dan is het design ook nog eens van Porsche. Dat is pas lekker hoogtemeters pakken voor de volgende afdaling!

null

Op de slee
Wintersport is natuurlijk meer dan skiën en snowboarden alleen. Het sleeën is zo ongeveer uitgevonden in Davos. De bekendste slee is niet voor niets naar deze Zwitserse stad vernoemt. Al in 1883 vond in Davos de eerste historische sleewedstrijd plaats. Op de besneeuwde weg van de Wolfgangpas knalde men naar beneden richting Klosters. Tegenwoordig geldt de pasweg naar de Albula als de ultieme sleebaan van de Alpen. Tussen Preda en Bergün is de weg in de winter namelijk het exclusieve domein van sleeërs en brengt de Rhätische Bahn je na een spectaculaire afdaling je weer met de speciale ‘sleetrein’ terug naar de start.

Wil je meer lezen over innovaties in het Zwitserse Graubünden, zoals de eerste kabelbaan voor skiërs die in 1928 werd geopend of het eerste ‘langzaamskigebied’, neem dan eens een kijkje op de website van Graubünden. Of, beter nog, ga het in het echt beleven!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.