Vijf tips om ongelukjes te voorkomen

Rogier op 25 november 2014· 1 reactie

null

Wintersport is leuk. Maar een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Meestal is het allemaal niet zo heel erg. Maar het kan allemaal best vervelende gevolgen hebben. Natuurlijk hebben we de tien pisteregels, waar we ons allemaal zo goed en zo kwaad aan houden. Maar toch kunnen we ook buiten die pisteregels zorgen dat ongelukjes minder voorkomen, en als ze gebeuren minder ernstige gevolgen hebben.

1. Let op, ook voor anderen
Natuurlijk zijn er de voorrangsregels. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om ook gewoon op te letten, ook voor anderen. Ook zullen ouders die met kleintjes op pad zijn meer oog voor hun kroost hebben dan voor jou. Het spreekt soms voor zich dat sommige mensen gewoon onhandige bochten maken en dat kinderen het allemaal soms gewoon niet begrijpen. Wat wederzijds begrip helpt soms heel veel.

2. Hou afstand
Het spreekt voor zich dat je afstand moet houden op een piste. Maar doe dit ook echt, en ook verstandig. Al zie je dat iemand bang is of niet zo’n goede techniek heeft, neem dan ruim de bocht. Ski er ruim omheen. Even afremmen voor mensen die stil staan op de piste is natuurlijk ook netjes. Zelfs als je het vervelend vindt dat ze daar staan…

3. Goed materiaal
Zorg voor goed onderhouden materiaal. Goed afgestelde bindingen voorkomen knie letsel. Laat je bindingen, als je zelf niet weet hoe het moet, in een winkel afstellen. Zorg ook voor goed gewaxte ski’s en goed onderhouden staalkanten. Hierdoor glijden je ski’s beter en heb je meer controle op harde sneeuw.

4. Rust uit
Zorg ook dat je lekker uitgerust op de skipistes staat. Als je net lang in de auto hebt gezeten, stap dan misschien niet meteen op de latten. En weet ook dat de bergredding op woensdag, als we na drie dagen skiën moe zijn, de meeste reddingen moeten uitvoeren.

5. Pas je aan aan de sneeuwkwaliteit
Sneeuw is altijd sneeuw maar het lang niet altijd even goed. 10 centimeter drapsneeuw is natuurlijk gevaarlijk voor je knieën, dus hier is het verstandig wat voorzichtiger te skiën. En een ijzige zwarte piste is natuurlijk wat anders dan een vers besneeuwde en geprepareerde piste. Durf je snelheid aan te passen. Hiervoor is ook een beetje zelfkennis nodig. Want je moet eerlijk tegen jezelf durven zeggen dat je misschien iets te hard ging.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Punt een: probeer ik zoveel mogelijk soms ontglipt iets je gewoon
punt twee: ook in de rij van de lift:) vind mijn board wel zo fijn
punt drie: check
punt vier: goed punt, is helaas soms lastig omdat je door de koude wind in je gezicht niet altijd snel door hebt dat je vermoeider bent
punt vijf: is best lastig als je graag je grenzen verlegt. Maar niet minder belangrijk.

Punten gecheckt, ik ben er klaar voor :D

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie