In memoriam: J.P. Auclair en Andreas Fransson

Rogier op 01 oktober 2014· 10 reacties

null

Maandag heeft het noodlot toegeslagen in Zuid Amerika. De twee wereldberoemde freeskiërs Andreas Fransson en JP Auclair zijn omgekomen in een couloir op de Argentijnse zijde van de Monte de Cochrane. Volgens de berichten in Chileense Media zijn beide mannen 700 meter gevallen nadat iets boven in het couloir afbrak en naar beneden viel. Het waren allebei twee geweldige skiërs en enorme pioniers die al vaak zijn langsgekomen in verschillende filmpjes op deze website.

Gecalculeerde risico’s
Het is een verschrikkelijk ongeluk. Familie en vrienden worden met een enorme leegte opgezadeld. Twee mannen vol met energie en levensvreugde zijn opeens weg. Dit is een zwaar verlies voor iedereen in hun nabije omgeving. Natuurlijk wisten beiden topskiërs wel welk risico ze liepen. Een ingecalculeerd risico. Maar dat maakt het verlies niet minder heftig. Onze gedachten gaan uit aan alle nabestaanden die met deze onbegrijpbare leegte te maken krijgen.

Pioniers
De skiwereld verliest twee spraakmakende en beroemde skiërs. Allebei pioniers. Andreas Fransson heeft de eer dat hij het extreem skiën weer, en ook buiten Frankrijk, op de kaart heeft gezet. Fransson woonde in Chamonix en heeft daar een enorm aantal zeer steile lijnen gereden. Veel eerste afdalingen, en daarvoor moet je in Chamonix van zeer goede huize komen, en bereid zijn zeer gevaarlijke hellingen te skiën. Andreas werd bij het grote publiek bekend door het zeer indrukwekkende filmpje van Salomon Freeski TV: Tempting Fear. Een bizar filmpje om nu na het ongeluk te bekijken.

JP Auclair
Wij hebben heel wat aan JP Auclair te danken. Deze man heeft aan de wieg gestaan van de Salomon 1080, een van 's werelds eerste twintip ski’s. Daarna richtte hij samen met Tanner Hall het beroemde freeski merk Armada op. JP is een bekende in heel veel skifilms. Al meer dan vijftien jaar is hij in de meest indrukwekkende (freestyle) segmenten van grote films te zien. Voor mij persoonlijk staat het allermooiste freestyle segment ooit op zijn naam. Het zeer mooie street segement van het mooie All I Can.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ter herinnering, vanavond films kijken!
RIP

SKIEN GAAF!

When life gets too complicated.... SKI

RIP

Seriously snow addicted family!

Respect

Heftige shit, gestorven terwijl ze bezig waren met iets wat ze waarschijnlijk het allermooiste vonden om te doen! Geluk en rampspoed komen dan wel weer akelig dicht bij elkaar!

RIP!

🏂

Heel indrukwekkend om de aflevering van freeski tv te zien wetende dat de beste man, na zoveel geluk gehad te hebben, alsnog is omgekomen.

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar dit soort verhalen schieten bij mij wel eens door m’n gedachte als ik weer boven op de berg sta, realiserend dat je maar net 1 pechdag hoeft te treffen…

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

@turn dat is best goed om af en toe bij stil te staan. Dat maakt je een voorzichtigere skiër boarder en dat is altijd goed. Maar ik denk precies hetzelfde ook als ik in de auto zit en weer ens 1000 km ergens heen moet rijden. Er hoeft maar iets mis te gaan…

Click. Click. Peace

En 100 km verder eveneens in Patagonia is ook splitboardster Liz Daley omgekomen in een lawine
Zwarte dag… RIP

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie