Kun je wintersport leren van vrienden of partner?

Rogier op 22 oktober 2014· 24 reacties

null

Wintersport moet geleerd worden. Het is ook vrij tegennatuurlijk om op hoge snelheid van een berg af te suizen. Voordat je een goede techniek hebt heb je veel aanwijzingen en lesmomenten nodig. Natuurlijk zijn skileraren de aangewezen personen om je de juiste kneepjes aan te leren. Maar heb je wel per se een skileraar nodig? Kunnen goed skiënde of boardende vrienden je ook niet op weg helpen? Wat is jullie mening?

Hoe goed?
‘Henk is een goede skiër, die leert het me wel even’. Is dat wel zo, is Henk wel een goede skiër? Hij komt misschien wel als eerste elke piste af, is niet bang voor een zwarte buckelpiste. Maar hoe is zijn techniek. Begrijpt hij het afdalen wel? Er is op wintersport een verschil tussen vlot beneden komen en het hebben van een goede techniek. En als beginner is het soms moeilijk om te zien of Henk wel zo’n goede skiër is.

null

Neem je de informatie van je partner wel aan?
Hoe vaak heb ik ze niet gezien. Ruziënde stelletjes op de piste. Wintersport moet leuk zijn. Maar het lijkt soms ook een serieuze relatietest. Opmerkingen over de ski-techniek wordt niet altijd in dank afgenomen door de andere wederhelft. En op een een of andere manier is het aan elkaar lesgeven in een relatie niet altijd het meest makkelijke. Ik ken zelfs skileraren (m/v) die niets aan hun partner willen uitleggen en hun collega’s maar deze taak geven…

Leren lesgeven
Naast de techniek is er ook zoiets als het kunnen lesgeven. Niet iedereen is een goede leraar. Hoe goed je techniek ook is, als jij het niet kunt overbrengen hebben je leerlingen er ook weinig aan. Bij een skileraar kun je ervan uitgaan dat deze zich ook wel in educatie hebben verdiept.

Kortom is het mogelijk om te leren skiën van je vrienden of van je partner, wat is jullie mening?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ja dat is mogelijk, indien je beide bereid bent om op en of aanmerkingen van elkaar te accepteren zoals je ook zou doen van een vreemde. Als de “leraar” een goede techniek heeft, en dit ook kan overbrengen. En je vriendschap niet het leer proces in de weg zit.

Afgelopen weekend heb ik in bottrop daar het levende bewijs van gezien van twee nieuwe wintersport vrienden waar zij officieel lerares is heeft zij het haar man zeer goed geleerd. En ook haar dochtertje heeft ze les gegeven en die skiet beter dan de gemiddelde wintersporter bij bottrop.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Wintersport kun je leren van vrienden of familie, skien en boarden niet!

Seriously snow addicted family!

Ik kon wel redelijk skieen geloof ik. Maar heb veel beter leren skieen door de tips van erg goed skieende vrienden. Al moet ik toegeven dat de tip “NIET TEGEN DIE BOOM!” in een poederig bos opvallend lang duurde om onder de knie te krijgen. Enfin, ik ski graag met betere skieers die tips geven.

Vooral niet proberen je eigen kinderen leren skiën :). Deze taak heb ik aan professionals overgelaten.
Voor de rest - andere familieleden kunnen uitsteken skiën en voor een partner zoek ik even iemand die goed in skiën is (heel belangrijk als je ski-fanaat bent:).

Ik denk dat het wel mogelijk om van vrienden of kennissen skien te leren. Voorwaarde is natuurlijk wel dat zij zelf goed technisch kunnen skien zodat ze het goede voorbeeld kunnen laten zien. Daarnaast moeten zij ook nog de fouten bij de ‘leerling’ kunnen herkennen en de juiste tips kunnen geven om die fouten eruit te krijgen.

Met alleen de aanwijzing zoals ‘nu draaien’ of ‘meer druk op je dal-ski’ kom je er niet.
Het is zeker een voordeel als de vrienden of kennissen zelf veel les hebben gehad.

Een bekend voetbal-trainer heeft ooit over Marco van Basten gezegd toen die ook trainer werd : “een goed paard is nog geen goede ruiter’’

Les krijgen van een partner is in veel gevallen niet zo goed idee. De kritiek van een partner wordt niet altijd even genuanceerd geuit en nog vaker niet snel geaccepteerd.

Ik ben van mening dat skiën voor een groot deel meters maken is. Dus als je de eerste beginselen onder de knie hebt, is het zeer nuttig om met een ervaren skiër mee te gaan, (kilo)meters te maken en regelmatig aanwijzingen en tips te krijgen.

Voor wat betreft het eerste begin, dat ligt zowel aan de lesgever als aan de les-krijger. De lesgever moet ten eerste echt goed kunnen skiën én de techniek begrijpen. Ook moet ie wat over kunnen brengen, en zijn vriend of familielid kunnen corrigeren.
De les-krijger moet ook dingen aan kunnen nemen, juist van een bekende. Kan die dat niet, dan wordt het erg moeilijk. Verder helpt het natuurlijk als de les-krijgende aanleg heeft en sportief is.
Beiden moeten goed bedenken of ze het echt zo willen. Vooral de lesgever moet goed bedenken of hij er wel aan wil om hele dagen van zijn vakantie “aan te klooien” op een oefenweitje.

Alles kan natuurlijk, maar de eerlijkheid gebied natuurlijk te zeggen dat je veel beter af bent met een aantal dagen skiles van een officiële skileraar.
Waarom je vriendschap/relatie, en je toekomstige skitechniek, op het spel zetten als je gewoon les kan nemen…

Op de piste komt mijn 9 tot 5 mentaliteit wel tot zijn recht!

.
Teuntje schreef :
"Waarom je vriendschap/relatie, en je toekomstige skitechniek, op het spel zetten als je gewoon les kan nemen… "

… omdat het goedkoper is ???.

Ik denk dat het wel kan maar dat het in de meeste niet goed werkt door al in bovenstaande gegeven reacties.
Wel denk ik dat het aanvullend kan zijn. Als ik naar mijzelf kijk had ik 4 jaar geleden nog niet op een board gestaan, heb les gevolgd en kreeg regelmatig tips (dus geen les) van mijn vrienden die al meer dan 10 jaar boarden. Proberen alles wat je in de les hebt gehad te blijven oefenen en te kijken naar ervaren boarder die voor je zit en dit proberen na te doen, en gewoon veel te oefenen en wat ik al aangaf, tips zijn altijd welkom van vrienden maar les is denk ik iets anders.

Heb m’n broertje een keer geholpen met snowboarden, ging op zich wel. Hij werd wel boos als ik commentaar op z’n techniek gaf maar hij kon er ook niks van eerlijk gezegd… Nu gaat 't gelukkig wat beter :)

Gang is alles

Ik denk dat het niet werkt ,uitzonderingen daar gelaten. Je moet al erg geduldig zijn,zelf de techniek goed onder de knie hebben en de kunst dit over te brengen op de ander.En het grootste probleem is denk ik de, meeste mensen gaan maar 1 week skiën en willen daar dan zelf zoveel mogelijk van profiteren en genieten.Dan is les geven al gauw niet leuk meer

Ik ben van mening dat het geen goed idee is om je partner of je kinderen les te geven. Veel skileraren beginnen er vaak zelf niet aan en besteden het liever uit aan een collega. Vooral bij kinderen is het vaak een kwestie van ‘vreemde ogen dwingen.’
Vrienden lesgeven kan best, zeker als je goed kan skiën. Het probleem wat echter vaak voorkomt is dat men de techniek wel beheerst en begrijpt, maar het niet kan overbrengen. Op deze manier wordt heel vaak een verkeerde houding aangeleerd, waarna deze later moeilijk te corrigeren is.
Daarnaast is men (zowel degene die de les geeft en degene die les krijgt) vaak als snel overmoedig. Hoe vaak belanden beginners bovenaan een piste die eigenlijk te hoog gegrepen is?? Ik zie het jaarlijks weer gebeuren.
Ik snap best dat het leuker en goedkoper is, maar neem toch lekker even een lesje om de basig goed aan te leren. Daarna is het een kwestie van veel oefenen met af en toe een lesje om alles op te frissen of weer iets nieuws te leren.

Dé relatietest voor een koppel, zeker als de “leerling(e)” niet van de dapperste is ;)
Ik heb meer dan jaar geleden mijn vriendin leren skiën en ik kan je zeggen: soms verlies je wel eens je geduld: één keer werd het zo erg dat ik mijn ski’s haar richting heb uitgegooid :-s
Vooral het “processie van Echternach-syndroom” is niet te snappen: de ene dag vlot van een dikke rode of zwarte piste en de volgende dag met knikkende kniën op een blauwe piste…

Sommige mensen leren nooit skien, ook niet van een gediplomeerde skileraar. Anderen leren skien zonder les te nemen…de meeste mensen zitten daartussen ;-)
Je kan al heel veel leren door goed om je heen te kijken op de piste.

Zag het al een paar keer staan, maar skien (of boarden) leer je door meters te maken. Rogier geeft al een beetje aan door te zeggen dat wintersport een onnatuurlijke bezigheid is. Het druist in tegen alles wat ons als mens is ingegeven om als overlevingsdrang.

Uiteraard heb je om de initiele angsten te overwinnen een zekere mate les nodig om te weten hoe iets werkt, maar zodra je die beginselen begrijpt en onder de knie hebt is het gewoon tijd om comfortabel te worden met alles wat wintersporten met zich mee brengt. Dat is niet alleen de snelheid of die ene steile piste, maar het is ook het bedwingen van die ogenschijnlijk makkelijke piste wanneer je de pap in de benen hebt aan het einde van de dag.

Meters maken is dus essentieel, maar blijf tijdens het meters maken wel er op letten dat je doet wat je in die eerste lessen is verteld. Op alleen de basistechniek kom je een heel eind en zodra die techniek normaal begint te voelen wordt je er ook beter in. Op een gegeven moment ga je echter tegen een barrière aanlopen en of dit nu komt door een hogere snelheid of die ene vervelende piste conditie die je maar niet kunt bedwingen. Dit is het moment om weer te gaan een keer te gaan lessen.

Waar dit alles samenvalt met leren van vrienden e.d. is dat zij je juist kunnen helpen tijdens het meters maken. Zelf zie je niet wat je doet, je vrienden wel. Zij kunnen, mits zij zelf goed kunnen skiën en techniek kunnen analyseren, bekijken hoe je het doet. Zelf ken ik een aantal voormalig skileraren die vaak mee gaan en dat zijn wel de betere vrienden om het van te leren. En daar valt of staat het wel mee wat iemand je kan leren en of je er überhaupt goed aan doet om van diegene te leren.

Ik denk dat je het skiën wel kan leren van vrienden en familie. Wil je echter een beetje achtergrond van het skiën, de achterliggende theorie en handvatten om zelf verder te oefenen dan kun je beter bij een skileraar aankloppen. Zit er in je vriendengroep een skileraar dan heb je mazzel. Het probleem is dan alsnog dat het lastiger is om tips, als ongeoefende, van vrienden en familie aan te nemen. Ook tips geven als vrienden onder elkaar is lastig om te doen zonder bazig over te komen.
Ik wilde het eigenlijk kort houden…

[c]Ik ken snowboarden goed, maar kan er niet veel van. Een vriend kan goed snowboarden, maar kent de techniek erachter niet zo goed en kan het al helemaal niet overbrengen.[/c]

Waar het inhuren van een leraar min of meer garantie is voor goed onderwijs, zal een goed skiënde/boardende vriend dat allerminst zijn. Misschien dat je zelfs meer kunt leren van de vriend die nét z’n eerste paar lessen gehad heeft.

Desalniettemin, als je zelf kritisch genoeg bent, kan je een hoop leren van een andere amateur. Een combinatie van beide is echter aan te raden om zo snel mogelijk progressie te maken. Een groep vrienden is soms net een groep privéleraren speciaal helemaal alleen voor jou! :P

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Of je uberhaupt van IEMAND kunt leren skieen of boarden ligt aan een aantal zaken (in mijn ogen):

  • wil je echt techniek leren? Dan alleen van iemand die die techniek door en door kent
  • praktische EN theoretische kennis horen bij de “instructeur” aanwezig te zijn. Alleen iemand die kan uitleggen waarom je iets op een bepaalde manier moet doen kan die kennis op iemand anders overbrengen. (dus niet: ik doe het zo dus zo hoort het)
  • er moet een klik zijn tussen instructeur en leerling. Hierboven al de ruziënde stelletjes genoemd, waarbij deze klik er wellicht wel is, maar niet op het niveau wat het zou moeten zijn.
  • zowel instructeur als leerling moeten beiden beseffen dat ze (zeker in het begin) full time bezig zijn met les geven cq krijgen. Dus niet half of een beetje.
  • zoals bij alles wat je moet leren: vreemde ogen dwingen. Zeker bij kinderen!

Ik heb leren skiën van mijn vrouw, doordat zij in de instructeursopleiding een slachtoffer zocht om op te oefenen. Daarbij heb ik ook veel theorie kunnen oppikken die ik anders niet heb gehad. Toch komt mijn echte ski ervaring van een andere leraar die veel beter in staat was om mij over grenzen te pushen en zo mijn level in weinig tijd stevig op te krikken. Daarna zijn we (vrouw en ik) gewoon elke reis weer een halve dag samen gaan “lessen”, terug naar de basis, kijken hoe we op de latten staan en mekaar tips geven. Werkt super!

Ik vind ski les hebben niet opschieten , er zit altijd wel weer een figuur er tussen die er niks van bakt. Ik heb jaren geleden een introles gehad op een zaterdag in Botrob het was er druk en erg chaotisch. Aan het einde van de dag kon ik het redelijk, ik heb les tijdens de eerste ski vakantie overgeslagen omdat ik niet wist waar ik stond en geen trek had om tijd te verspillen door in te lage groep te komen waar je er boven uitsteekt of juist waar je de schlemiel bent. Ook heb ik het idee dat skischolen je zo lang mogelijk aan het lijntje proberen te houden omdat ze er niet op willen worden aangekeken dat ze je te vroeg laten gaan , met alle gevolgen van dien.

@Gast226: 1 antwoord: privé leraar!

En ja, je kan leren van je vrienden, mits zij daar wel voor open staan. Maar uiteindelijk is een professionele leraar wel beter, die heeft er een opleiding voor gevolgd en heeft ervaring in het lesgeven.
Kwam ooit een vriend tegen tijdens de wintersport in Saas Fee, gingen samen boarden maar mocht hem geen tips of wat dan ook geven, dit was zijn stijl. 2 jaar later kwam ik hem weer tegen in Saas Fee, inmiddels het ik het instructeursdiploma op zak, nu wilde hij maar wat graag dat ik wat tips gaf!

Ik heb mijn eerste lessen (een week) van een oude Oostenrijkse skileraar gehad,was vlgs mij een lokale boer die ook skiles mocht geven.
Daarna heb ik onder leiding van verschillende Oosterijkse skileraren,skisafaries gemaakt met een groep andere Nederlandse skiers. (denk minimaal toch wel 10 skivakanties,het kunnen er ook meer zijn)
Als je voldoende ervaring op de gewone piste hebt,mag je onder leiding van een skileraar ook buiten de pistes in de zachte leren skien. (als het ‘weer’ dat toe laat) Kan ik iedereen aanraden,je leert er heel van.

Ik heb een aantal jaren lesgegeven in Zwitserland. Maar ik heb geen zin om in mijn eigen vakantie les te geven, al vind ik het niet erg om vrienden of familie tips te geven. Ben je nog een beginner, dan moet je in mijn ogen gewoon les krijgen van een leraar.
Mijn zoontje zal ik later ook niet zelf lesgeven. Ik heb te veel voorbeelden gezien, waar dat totaal niet werkte. Het is ook veel leuker voor kinderen om in een klasje te zitten en met andere kinderen les te krijgen.

Het lesgeven valt en staat met wie er lesgeeft. Wat heeft deze aan kennis over de benadering van het skien/snowboarden bij zich. Mijn kinderen heb ik vroeger geen lesgegeven maar mijn kleinkinderen hebben allemaal van mij de techniek geleerd en dat was geen pizzapunt. Het is wel erg belangrijk dat in het begin de juiste bewegingen worden geleerd. Afleren en daarna aanleren is een hele lange weg. Er is de laatste jaren veel veranderd in de benadering van de skitechniek bij Portes Du Ski te Ridderkerk wordt op de meest moderne manier lesgegeven. Direct parallelskien staat daar centraal. Minder belastend voor de knieen en kost ook veel minder kracht.
Succes en veel sneeuwplezier.

Samen met een vriend van nul af beginnen boarden zonder ooit les te nemen. We hebben elkaar continu verteld wat we voelden, hoe het beter kon, wat je beter niet deed enzoverder…
Ondertussen hebben we toch wel een degelijk niveau bereikt, maar waarschijnlijk zitten er hier en daar wel fouten in de techniek die we ons eigen hebben gemaakt en die we er nu waarschijnlijk niet meer uitkrijgen…
Als ik het over zou doen, dan zou ik misschien toch wel lessen nemen. Maar alle pijn en leed delen was ook fijn…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie