Op welk paard zet ik mijn geld?

Lisanne op 27 oktober 2014· 12 reacties

null

‘Len, nog tien weken en twee dagen.’ ‘Tot wat?’ ‘Tot we gaan.’ ‘Wat!?’ Dan gaat het opschieten – over elf weken beginnen Lenne en ik aan onze training tot ski-instructeur in St. Moritz, Zwitserland, waar we het hele seizoen les zullen geven. Deze winter in de sneeuw willen we kunnen doen wat we willen, racen of off-piste, zonder ons daarin beperkt te voelen door het materiaal dat we hebben.

Nu speelt het studenten-budget natuurlijk wel een rol – iedereen zou wel poederbakken én slalomski’s willen kopen, plús nog een paar ski’s om les op te geven, maar drie paar ski’s (plus mijn snowboard) is wel wat veel van het goede. Met andere woorden: op welk paard wil ik wedden? Het werkpaard, de slalomski – zodat we in onze training zoveel mogelijk leren? Of toch ski’s die meer mogelijkheden naast de piste bieden? Dus daar ging ik – op jacht naar het best aangeschreven, doch voordeligste paard om mijn geld aan uit te geven. Goede ski-shops zijn er genoeg in de regio Utrecht en in deze tijd hebben veel winkels nog de overjarige collectie in de aanbieding. Belangrijker nog, de kenners hebben nog heel veel tijd om je van advies te voorzien.

Een antwoord op de vraag ‘wat zoekt u, mevrouw?’ blijft echter lastig, wat misschien herkenbaar is? Ik vertel dat ik een ski zoek die nu nog misschien wat boven niveau is, maar dat ik er wel naartoe wil kunnen groeien – één die bij hoge snelheden niet gaat zwabberen, maar waarschijnlijk ook een kleiner, wendbaarder skietje wil om op les te geven. De eerste winkel adviseerde me een wat stijvere slalom ski, ‘en neem er dan gewoon wat afgeragde twintipjes bij’. Nummer twee kende het gebied en garandeerde me dat ik écht niet zonder off-piste ski’s naar St. Moritz moest gaan – daar zou ik spijt van krijgen. De derde had nog wat geteste slalomski’s staan, die goed zouden voldoen – jammer van die kras. Van al het advies was misschien ‘mevrouw, een Ferrari voor in de modder bestaat tenslotte ook niet’, wel mijn favoriet.

null

Advies blijft advies, en een (studenten)budget maakt ook kritisch, dus advies is niet het laatste woord. Een volgende stap was het afstruinen van het internet naar recensies, youtube filmpjes en skitests. Hoewel de bomen het bos soms volledig verbergen, bleek de informatie wel te filteren; welke maat onder de voet, hoeveel procent rocker, en welk materiaal heeft de fabrikant gebruikt? Hoe stijf is de ski, en staan de bindingen centraal gemonteerd, of meer naar achteren? Maar ook recensies van echte cracks leverden waardevolle informatie op, zeker omdat het fijn is dat de ski’s vergeleken worden. Maar aan wiens mening hecht jij de meeste waarde? Wie heeft het bij het juiste eind?

Uiteindelijk was ik eruit – een paar nieuwe, maar overjarige ski’s mocht ik voor 250 euro meenemen van nummer één, wat volgens nummer drie overigens geen geld is. Ze staan nu in de woonkamer – reden voor mijn niet-skiënde huisgenootje om op mijn skischoen te wijzen en te vragen of dat mijn nieuwe ski’s zijn. Nou ja, gelukkig weet ík hoeveel informatie er nodig was om deze uit te kiezen. Ik vind het dan ook bijzonder frustrerend dat ik ze pas over tien weken en twee dagen onder kan binden. Gelukkig staat marktplaats al open om tóch nog een paar poederski’s te vinden – daar heeft nummer twee me van overtuigd. Is het resultaat dan toch dat Lenne en ik met zes paar ski’s en twee snowboards op pad gaan!? We gaan het zien.

Lisanne
gaat deze winter haar droom achterna, een winter in de sneeuw! Ze houdt ons op de hoogte vanuit Sankt Moritz.

Plaats een reactie

leuk om te lezen, dat al veel te vroeg aftellen herkenbaar, veel plezier!

Ik kan me wel voorstellen dat je in ieder geval een paar ski’s meeneemt voor het lesgeven. En dat zullen niet de ski’s zijn waar je heel erg voorzichtig mee omgaat, dus niet je lievelingspaar.

Welke heb je nu uiteindelijk gekocht? Als gear-frak wel benieuwd natuurlijk ;)

Pics would be nice!

When life gets too complicated.... SKI

Haha!!! Een Ferrari voor in de modder :D die zoek ik ook vaak!! :D

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

waarom koop je de ski’s in NL en niet in Zwitserland, heeft de skischool niet een winkel/verhuur afdeling?
daar kan je wellicht via via ook nog wel een paar mooie, goede latten vinden…

@Joost7 Via internet kopen is goedkoper dan in Zwitserland kopen, zelfs met skischool voordeel, of de deal moet wel heel erg goed zijn. Dure CHF kan ik uit ervaring vertellen, heb er ook een seizoen gezeten.

Zimoski

@gigi @joost7

Het zijn Atomic Nomad Radon S geworden - het zou ruime punten bij scrabble opleveren. Ik heb er dus nog niet op gestaan en kan niet wachten. Je hebt gelijk dat een los paar om les te geven nog wel een idee is, maar ik hoop een beetje dat we die van de skischool kunnen lenen. We staan tenslotte toch op het kinderweitje ;)

Ik heb ze in NL gekocht omdat in dit seizoen de overjarige skies nog ruim voorradig waren, en veel tijd had uit te zoeken wat ik wil. Neemt niet weg dat ik mijn oren open zal houden voor de mooie deals die we vast voorbij horen komen in Zwitserland!

en hoe waren de nieuwe ski s of heb je ze niet getest de zaterdag in zoetermeer

@nico1981 Nee ik heb ze toen nog niet gebruikt! Ik wilde ze pas op de berg onderbinden, dus heb het weten te weerstaan. Los daarvan had ik ze nooit mee weten te sjouwen in het OV zaterdag! A.s. vrijdag mag ik :D

das waar je was met de trein

waar ga je dan skiën

oeps was niet ingelogd

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie