Geen herfst hetzelfde

Rogier op 16 oktober 2014· 8 reacties

Normaal herfstbeeld
Normaal herfstbeeld

Het is weer zover. Het is oktober. Nou is het elk jaar oktober. Maar voor wintersporters is oktober het begin van het wachten, het hopen, op sneeuw natuurlijk. Elk jaar is het spannend en elk jaar worden de grafieken en de GFS-pluimen bekeken en hoopt iedereen op dikke pakken sneeuw. Want zo redeneert men, vorig jaar, of in 2003, of in 1993 lag er al een pak sneeuw op dezelfde datum. Of in dat slechte seizoen, lag er ook al geen sneeuw in oktober. Maar, nu ik al 12 jaar in de Alpen woon, heb ik iets ontdekt…

Geen seizoen is hetzelfde
Wij wintersporters zien graag patronen in de sneeuw. Ook zoeken wij naar houvast. Want elk jaar is het spannend, we gaan namelijk op iets skiën wat er eerst nog niet is. Sneeuw. Ook weten we uit ervaring dat, hoe zeldzaam ook, het kan gebeuren dat er geen sneeuw ligt. Dus is het vanaf oktober spannend. En we willen graag sneeuw zo snel mogelijk. Wat hoe slecht zal het seizoen wel niet worden als er nu nog geen sneeuw valt…

Best wit al op hoogte in de Zuidfranse Alpen
Best wit al op hoogte in de Zuidfranse Alpen

Goed begin is zeker niet de helft
Maar, een sneeuwrijke herfst, wil helemaal niets, maar dan ook helemaal niets zeggen over de rest van het seizoen. Neem nou vorig jaar. Begin december zag het er stukken beter uit voor Oostenrijk dan voor Italië of Frankrijk. Maar nota bene een dag voor de kerstvakantie begon de grote zuidelijke dump. En de rest van het seizoen was duidelijk. Frankrijk en Zwitserland waren goed, Italië zelfs historisch goed maar in Oostenrijk was het erg matig. Dat was dus in een dag omgeslagen. Zo kan ik wel meer seizoenen bedenken waar de herfst slecht was en het seizoen goed. Én voorbeelden van een sneeuwrijke herfst met een sneeuwrijke winters, of een sneeuwrijke herfst met een heel matige winter. Alle versies zijn mogelijk en komen voor. Een ding is duidelijk, de sneeuw die in oktober valt zegt gewoon helemaal niets over de rest van het seizoen. In grote mate geldt dat zelfs voor sneeuw die in november valt.

Wat kunnen we dan zeggen van de herfst?
Eigenlijk helemaal niets. Een goed seizoen is zo simpel als wat. Als er genoeg sneeuw valt in de wintermaanden zit je goed, blijft die sneeuw achterwege dan is het balen. Zo lang we geen betrouwbare seizoensvoorspellingen kunnen maken, en weinig verder dan een week vooruit kunnen kijken is zoeken naar patronen in herfstsneeuwval dus zinloos.

Die sneeuw, die komt wel
Die sneeuw, die komt wel

Dus, in de herfst?
Het lijkt mij slim om in de herfst te genieten van het mooie herfstweer, de fantastische herfstkleuren. De bergtoppen die steeds witter worden. En wees vooral niet te ongeduldig. We hebben nog twee maanden voordat het echte seizoen begint. Met uitzondering van enkele zeer vroege seizoensopeningen natuurlijk. En maak je vooral geen zorgen over het al dan niet uitblijven van sneeuw in oktober en begin november. Deze sneeuw smelt toch sowieso weg en daar hebben we niets aan als wintersporter. Niet dat het zo werkt, maar het is beter dat het sneeuwt in december dan in oktober. Die sneeuw die komt wel!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Toch hoop ik stiekem op een flinke dump in november, dan leef ik de laatste weken toch wat relaxter naar mijn vakantie toe

Toch vind ik het elk jaar spannend

Al heel veel ski-jaren achter de rug en nog nooit op oktobersneeuw gesikied, het zegt echt niks. In de jaren tachtig begon het seizoen pas met de kerstavakantie, nu moet het al half november los. Dus gaan we zitten balen als de nazomer geen herfst wil worden en de hefst geen vroege winter? Welnee, echt, alles al gezien: regen op 2000 meter in januari, -15 overdag in maart. Weken, soms maanden geen neuschnee, of een volledige week sneeuwval met lawinegevaar in het dorp alles is mogelijk.
Dat maakt het wel elk jaar spannend, maar sneeuwkanonnen redden je vakantie heus wel. Dat gezegd hebbend, ik hoop wel op meer sneeuw aan de noordkant dit jaar, want vorig jaar was
historisch slecht.

Ben benieuwd naar de komende ’ temperatursturz’ zoals
orf-wetter aangeeft… Sneeuwvalgrens dalend naar 1100 - 1200 m bijna niet te geloven als je naar de huidige vorstgrens ( 4000 m ) kijkt.
Laat maar komen !!! :)

De tweede week van November zou het toch fijn zijn als er een flink pak zou liggen :), in Solden dan voornamelijk .

kijk eens op weeweeweepuntboerteunpuntcom :)

Die ‘Wintereinbruch’ in de Alpen staat op het programma voor volgende week!

Begrijp me niet verkeerd, mijn ski’s staan klaar en ik hoop net als iedereen op een vroege en lange winter!

Click. Click. Peace

Wat kan je er van zeggen. Het kan vriezn en het kan doojn. De winter in Tirol 2 jaar geleden duurde maar liefst 6 maanden met veel dagen 24 uur veel en goede sneeuw, 5 dagen in het dorp zónder sneeuw. Afgelopen winter was gewoon peren met de grote K, 5 dagen in het dorp mét sneeuw.

Skiën. What else.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie