Klaar voor de wintersport?

Rogier op 16 oktober 2014· 18 reacties

Klaar?
Klaar?

Natuurlijk, we hebben nog even. Maar de Kerstvakantie is er altijd sneller dan we denken, en voor veel wintersporters is dit de eerste wintersportvakantie. Het is nu dus het moment om te controleren of je alles klaar hebt voor de winter. Waren er zaken die geregeld, vervangen of gerepareerd moesten worden, of aangeschaft? Check het nu. Nu heb je nog de tijd.

Auto en vervoer
Hoe ga je naar de Alpen, met de auto of met ander vervoer? Als je de bus, trein of vliegtuig pakt en je hebt nog niet geboekt is het verstandig om dit heel snel te doen. Want zeker voor de vakantieperiodes loopt alles vol. Als je met de auto gaat is nu zo’n beetje het moment om te kijken of je winterbanden nog goed genoeg zijn en om te checken of je oude kettingen nog om je nieuwe auto passen. Als je met het omleggen van je winterbanden wacht tot de eerste sneeuwbui in de lage landen zal je lang moeten wachten bij de garage. Als je nieuwe banden nodig hebt is ook slim om ze nu te bestellen. Het zou niet de eerste keer zijn dat de banden naar wens midden in de winter een stuk lastiger te bestellen zijn.

null

Ski’s en andere hardware
Denk even goed na. Waren er vorig jaar producten die je moest vervangen die die kapot zijn gegaan? Een vervelende kras op je skibril bijvoorbeeld. En hoe zat dat ook alweer met die ene steen op de laatste afdaling? Natuurlijk had je het idee om je ski’s meteen weg te brengen, maar heb je dat ook gedaan? Kijk anders nu je ski’s nog even goed na. Zijn ze nog goed, geen waxbeurtje nodig? Breng je ski’s weg als je twijfelt. Een goede skizaak geeft je voorlichting over het onderhoud dat nodig is.

Kijk ook even je andere spullen na. Zijn je skischoenen nog goed (haal ook even je binnenschoen eruit). Een paar nieuwe zooltjes in je binnenschoenen doen vaak wonderen. Check ook even het loopvlak van je skischoenen. Kijk of deze niet versleten zijn. Vaak kun je hier nieuwe hakken en zolen onder laten zetten als deze versleten zijn. Vervang deze als het moet, ander kan het zijn dat je bindingen niet goed werken.

null

Kleding
Hoe zat het met je kleding, Niet een nieuw paar skisokken nodig? Of wat nieuw thermo ondergoed? Of moet dit jaar je hele ski-outfit vervangen worden? De nieuwe collecties hangen in de winkels, en vaak heb je ook nog kans om koopjes van vorige winter te kunnen vinden. Ook is het verstandig je skikleding te wassen! Zeker waterdichte kleding heeft veel baat bij het wassen. Als je dit nu doet vergeet je het in ieder geval niet voor komende vakantie.

Kortom er is al genoeg om nu al over na te denken. En stiekem is het toch best leuk om al in de wintersport-stemming te komen. Wat moeten jullie nog kopen of regelen voordat jullie op wintersport kunnen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Bijna klaar, winterbanden er nog onder (te vroeg) en dei skizaak in de buurt is nog in kampeer modus ;) Zodra die omgaat gaan de ski’s erheen en klaar. Eigenlijk nog een nieuwe jas of is 4 een beetje overkill ;)

Seriously snow addicted family!

Vorige week de ski’s en snowboards gewaxt en alles gecheckt. Alleen nog een nieuwe bril is een wens, niet noodzakelijk.

Ps: er zijn ook snowboarders;)

Gisteren zijn de winterbanden onder de auto gegaan! Twee weken geleden mijn eerste paar eigen ski’s gekocht. Nog in debat over de schoenen. Stokjes moeten er ook nog komen. Daarbij nog drie lessen op de rollerbaan te gaan om de techniek te verbeteren en dan ben ik helemaal klaar voor een weekje wintersport met oud en nieuw :D

@Merel-BV ik denk dat veel mensen je zouden aanraden van eerder eigen skischoenen te kopen dan eigens ski’s, dus niet twijfelen maar doen!

@Merel-BV Helemaal met Bchs eens. Ik heb twee jaar geskied met huurschoenen. Toen eigen schoenen gekocht. Ik wist niet wat ik meemaakte zo fijn.

Haha ik ga heerlijk achterover hangen ski uitrusting na vorige vakantie gechecked. Alleen nag even waxen en slijpen (doe ik toch zelf) in de kerst vakantie. Winterbanden? Volgende maand rond de 15e rubber blijft nu alleen maar op de weg liggen. En dan…half januari gaan we los.

Gisteren de benodigde spullen besteld, een jas een broek en een skibril. Ik ben er klaar voor!

Broek en jas, evenals board liggen al klaar om opgehaald te worden. Hier komt een setje bindingen bij, eventueel nog een tas om het board in te vervoeren en dan ben ik wel klaar voor de winter. De bandjes gaan er volgende maand ergens wel een keer onder, die liggen op zolder en montage doe ik zelf.
Alleen de bestemming moet nog bepaald en geboekt worden, tijd genoeg nog!

Laten waxen en slijpen in NLD? never again. Twee keer gedaan, bij verschillende adressen. En twee keer getwijfeld aan mijn eigen kunnen, tot ik de ski’s liet servicen in de Alpen bij mijn vertrouwde adres: pas toen de “profi’s” hadden geslepen ging ik weer echt lekker. In Nld hadden ze het mooi ‘verklooid’, dus dat NOOIT meer.

De winterbanden laat ik nog maar even in de schuur staan. Daar is het nog veel te warm voor.
Maar het is wel lekker weer om de ski’s te waxen, dus dat kan ik een dezer dagen wel gaan doen.

@gast235: Wat ging er fout met het slijpen en waxen in NL ? Misschien iets voor de lezers om op te letten als we onze spullen hier laten onderhouden.

eens even kijken hoe ver ik al ben ;)

Winterbanden gekocht
Sneeuwkettingen gekocht
Nieuwe goggle’s gekocht
Helmen gekocht
Nieuwe broek (vrouw) en jas (ikzelf) gekocht
Go Pro hero 4 silver gekocht met Chesty en POV chase en micro sd kaart 32 gig
Monopod van Brofisch gekocht 115 cm

Nog te doen
Auto grote of kleine beurt geven komend weekend
Nieuwe ruitenwissers kopen
In November de rest van de geboekte vakantie betalen

Volgend jaar zal hier alleen maar staan auto beurt geven en vakantie betalen!
Tis me al duur zat geweest :D, maar stiekum geniet ik er wel vollop van ik hou intens veel van wintersport en alles eromheen!!

OJA…vergeet waxen en slijpen materiaal…!

Ski’s waxen;
Nieuwe schoenen kopen;
Eventueel nieuwe bril halen;
F.I.T. balsem halen;
Sporten (vervelend maar het moet toch om fit te zijn);
Kleding wassen;

En het belangrijkste van alles de vakantie boeken!

Full time Bourgondiër, parttime arbeider.

1e vakantie is geboekt
Extra board erbij gehaald
Nieuwe broek
Thermootjes gehaald bij de Lidl
Winterbanden + kettingen zijn aanwezig, maar de banden gaan er pas onder als het kouder wordt
Volgende week nog even naar een sale om te kijken of er nog wat leuk spul te halen is. Niets nodig maar je weet nooit wat je tegen komt. :)

Afgelopen zomer volledig in het nieuw gestoken qua kleding en helm tijdens zomervakantie in Oostenrijk ;-) en net afgelopen week ook de rest van de uitrusting vernieuwd. Nieuwe ski’s (Atomic charter met tracker 16 binding) en skischoenen gehaald (Atomic waymaker t100). Helemaal in de mood voor de eerste echte beproeving in december.

Kleine checklist

Auto+winterbanden ✅
Ski schoenen nieuw in januari '14✅
Ski jas nieuw januari '14 ✅
Ski’s nieuw 2 weken geleden ✅
Helm +goggles staan op to do list✅
February 15 geboekt en betaald✅
December 14 gepland, last minute✅
Wintersporters.nl bij favorieten✅
Komt goed denk

Even een opmerking over winterbanden: ik zie nu al auto’s met winterbanden, echt veel te vroeg naar mijn mening: slecht voor de banden (dit weekend wordt het zelfs 20 graden!), veiligheid, het mileu en je eigen portemonnee (als je ze zelf bekostigd). Persoonlijk hou ik altijd de 10-daagse ensemble verwachting en maandverwachting van de KNMI in de gaten (met name max. temperaturen < 10 graden en dalende trend) en op basis daarvan maak ik een afspraak met de bandenspecialist om de winterwielen erop te laten zetten.

Dit jaar alles al voor elkaar, wellicht nog een extra (reserve) vizier.
Skis net nieuw en nog uittesten (indoor) en daarna laten waxen.
Laat de sneeuw maar komen!

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie