Geen webcams, geen sneeuwverwachting, was het vroeger beter?

Rogier op 20 oktober 2014· 11 reacties

Zou er genoeg sneeuw liggen bij aankomst?
Zou er genoeg sneeuw liggen bij aankomst?

Weten jullie het nog? Teletekst en krantenpagina’s om de weerberichten van de Alpenlanden te kijken? Ik wel. Ik ging 's ochtends, voordat ik op mijn fiets richting de middelbare school sprong, snel even de sneeuwpagina’s langs van teletekst. Wat was het spannend. Zou het koud zijn, zou er wel sneeuw liggen? En eenmaal op vakantie was het toch altijd weer een beetje eng. We wisten nooit precies wat we zouden aantreffen. Want: beelden die hadden we niet. Hoe anders is het nu!

Spanning
Het hoorde er ook een beetje bij die spanning in de auto naar de wintersport. Misschien was het wel minder spannend in de herfst. Want in de winter ligt er gewoon sneeuw op de bergen en is het koud, zo leerde de ervaring. Tegenwoordig kunnen we elke minuut naar onze geliefde pistes kijken. In de herfst is dat soms behoorlijk eng. In de winter trouwens ook als het weinig gesneeuwd heeft. We zien tegenwoordig de winter aankomen, verdwijnen en zich weer langzaam nestelen in de Alpen. Soms te langzaam naar onze smaak…

Geweldige weersverwachtingen
Dankzij geweldige weersverwachtingen en sneeuwverwachtingskaarten kunnen we tegenwoordig al een week van tevoren weten of het ergens wit, koud of veel te warm gaat worden. We weten bijna alles al voordat het gebeurt. Dus we hebben ook meer informatie om ons zorgen te maken. Of om ons juist te verlekkeren. Maar weten we niet teveel? Want die spanning in de herfst is soms toch niet te houden? Terwijl we eigenlijk altijd wel kunnen skiën in de eerste vakanties!

En dankzij live-updates kennen we elke dump!
En dankzij live-updates kennen we elke dump!

We doen het allemaal
Natuurlijk doen we het allemaal. Ik als eerste. De temperatuur wordt bijgehouden. Ik kijk veel te ver vooruit op weersverwachtingen. Als de bergtoppen in de wolken zijn verdwenen, dan kijk ik een voor een alle webcambeelden. Daarmee maak ik het voor mezelf al spannend vanaf half oktober. Terwijl ik heus wel weet dat er genoeg sneeuw ligt als de skigebieden open gaan.

Geweldig
Toch vind ik het geweldig al die info, en zou ik niet meer terug willen. Want wat een informatie halen we uit alle webcam beelden. Ik heb heel wat diepe poederdagen te danken aan de webcams van de verschillende skigebieden. Die weerberichten, ik kan dankzij onze sneeuwkaarten zien tot welke boom het gaat sneeuwen. Maar door al deze kennis zien we wel wat er precies gebeurt en dat is in de aanloop naar het winterseizoen soms wel heel erg spannend. Was het vroeger niet beter, met alleen die teletekstpagina’s en die ene kolom in de krant?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Volgens mij gaat het niet op het ‘weten’, maar om het ‘willen’.

Spanning en voorpret blijft er altijd, alleen nu in kleur met prachtige kaarten. Vreugdedansjes of teleurstelling is er ook nog steeds, alleen wat eerder (en gebaseerd op betrouwbare voorspellingen en webcambeelden en niet op wat we ter plekke aantreffen). Dat weten we dan immers al. Voordeel is nu wel dat als we aankomen de juiste kleding ingepakt hebben…

Het grootste nadeel van al die manieren om te weten te komen hoe het in de wintersport gebieden er aan toe gaat, is dat het een tijdrovende verslaving is. En dat is dan ook het grootste voordeel er zijn alleen maar meer middelen om de verslaving te voeden en van de high te genieten :p

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Zou echt niet zonder met willen! Zeker als het druilerig weer is in Nederland kijk ik graag uit naar de witte bergtoppen en heb ik voorpret voor de volgende trip.

Toen we dit jaar naar Königsleiten gingen vond ik het ook wel prettig. Van de één hoor je dat de omstandigheden bar slecht zijn de ander zegt valt wel mee. Dan geeft een webcam wel een goed objectief beeld.

Ik heb 't vroeger niet meegemaakt, maar zoals het nu is lijkt me veel beter. Nu kan ik elke dag in de pauze tenminste naar de webcams kijken :D

Gang is alles

Op welke sites kijken jullie naar de webcams?

@Gast024
Dit is één van mijn favorieten omdat ik daar vorig jaar zat en ik wil altijd wel eens vergelijken toen met nu :-)
Ben benieuwd naar morgen na de eerste dump… Zal wel heimwee krijgen dan!

Sorry link vergeten plaatsen :-)
http://ellmau.panomax.at/

@Gerrit
Bedankt vr de link!

Om alles te kunnen volgen heb ik de jaren 90 zelfs een satellietschoteltje opgehangen! Al die Duitse zenders afstruinen naar camerabeelden van Feratel. Verder was de teletekstinfo op de Duitstalige zenders veel uitgebreider: meer plaatsen en betere info.

En vaak klopte die teletekst centimeters voor geen meter. Keek je thuis voor vertrek lag er 50-75cm volgen tt. Kwam je in Oostenrijk was alles groen. Vaak meegemaakt dat je in söll bijv niet kon skiën en dus elke dag naar hoch fugen kon rijden. Of naar sankt johan want daar hadden ze eerder sneeuwkanonnen.

Übung macht den meister!!!

Altijd weer spannend bij het zien van de eerste echte toppen vanuit de auto. Zou het…? Wel/niet?
Neemt niet weg dat het nu ook leuk is hoor. Net als de skipas…alles heeft zo zijn tijd.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie