Tot 1 meter sneeuw in Oostenrijk

Roel op 21 oktober 2014· 30 reacties

Nu al lichte sneeuw in [Sölden](/dorpen/solden), maar alleen hogerop
Nu al lichte sneeuw in Sölden, maar alleen hogerop

Vanavond gaat het beginnen. We staan aan de vooravond van een imponerende winterinval in de Noordalpen. Eerst is het de temperatuur die als een speer omlaag schiet met zware windstoten, daarna komt flinke sneeuwval op die mogelijk tot en met donderdagmiddag aanhoudt. Verwacht resultaat: tot 1 meter verse sneeuw in de Oostenrijkse bergen.

Zuiden eerst rustig
Vandaag ga ik in op de details want dat er een flink pak aan zat te komen was ons vrijdag al duidelijk. Nu komt het aan op de timing en hoeveelheid. We beginnen in de Noordalpen waar het vandaag miezerig maar nog zacht is. In de Zuidalpen komt de zon zelfs nog regelmatig tevoorschijn. Een letterlijke stilte voor de storm want hoewel in het zuiden veel minder sneeuw valt, we gaan de weersomslag ook hier merken met een massieve afkoeling en zware windstoten uit het noorden.

Stormachtig en 14 graden kouder
Gauw terug naar het noorden want daar gaat het zware werk gebeuren. Vanavond trekt het in Zwitserland en de noordelijke Franse Alpen dicht met de eerste frontale neerslag. In de zachte lucht is dat eerst gewoon regen maar binnen 12 uur tijd zal het kwik als een baksteen omlaag zakken. We gaan van +10 graden naar -4 graden morgenvroeg op 1500 meter! Dat is het moment dat de sneeuw zich over Oostenrijk gaat uitbreiden. Het gaat bovendien stormen, hou rekening met windsnelheden van 130 tot 150 km/uur in de bergen en 90 km/uur in de dalen. Brrr.

Zacht en miezerig in het [Kleinwalsertal](/skigebieden/kleinwalsertal), maar morgen niet meer!
Zacht en miezerig in het Kleinwalsertal, maar morgen niet meer!

Luciferhoutjes
Toch verwacht ik van die eerste neerslaggolf niet de grootste dump. Die volgt pas in de loop van woensdag als de buien gaan samenklonteren tot een nordstau. Door een niet aflatende noordwestenwind gaan de centimeters dan écht tellen. Zoals gezegd, Oostenrijk is the place-to-be!

De sneeuwgrens ligt tussen 800 en 1200 meter dus het wordt een dump tot in vele dalen, lokaal zal een centimeter of 50 vallen tegen 1 meter vers in de bergen. Tegen donderdagochtend kan het zelfs problematisch worden omdat de sneeuw nat en zwaar is. Met nog veel bomen in het loof zal een aantal omknakken als luciferhoutjes, en dat geldt ook voor elektriciteitsmasten. Oppassen dus in het bos en op de weg!

Stilte voor de storm in Lienz, Osttirol. Donderdag ook hier sneeuw.
Stilte voor de storm in Lienz, Osttirol. Donderdag ook hier sneeuw.

Frankrijk weinig sneeuw
Het is deze tweede neerslaggolf die donderdag trouwens ook tijdelijk overslaat op de Dolomieten en Osttirol. Ze pakken daar dus ook wat mee van het sneeuwgeweld, dit in tegenstelling tot een groot deel van de Franse Alpen. De Franse krijgen alleen van het begin vannacht iets mee.

Vanaf vrijdag is het overal gedaan. Bij een oplopende temperatuur verlaat de laatste sneeuw dan Oostenrijk, het weekend verloopt ronduit vriendelijk met zon. Alsof het allemaal niet gebeurd is, maar de bergen zeggen wel iets anders!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hopen dat dit niet de laatste dump is voor de noordalpen ;)

Ik ben zo blij!! Ik houd zo super veel van sneeuw en ik ben nu in Kaprun :) hopelijk word het egt een giga dump!!! Bedankt voor je weerbericht!!!

Great!! Volgende week naar Stubai!

Is het de neerslaggolf die nu over Nederland trekt, die in de Alpen de sneeuw gaat brengen? Als ik nu naar buiten kijk, is het aardedonker en stormt en regent het.

Wat geweldig dat het zo hard gaat sneeuwen, maar een slagje westelijker had ik niet erg gevonden ;-)

Click. Click. Peace

Wat heerlijk om te horen. Ik zag het in de app al voorbijkomen, kou en sneeuw. Toch fijn dat het nu zo concreet wordt. Heel jammer dat ik niet binnen een paar dagen naar oostenrijk kan, want dit belooft heel goed te worden!

@Arjen2, dat is de eerste golf voor vanavond/vannacht. Het meeste komt na morgenmiddag pas.

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Top de eerste prik van koning Thialf!

Seriously snow addicted family!

@Rogier jij komt vast ook nog wel aan de beurt. ;)

Seriously snow addicted family!

… met een zoveelste Retour D’Est ;)

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Laat het nu maar eindelijk beginnen…kan niet meer wachten !.

Zaterdag op de latten in Hintertux!

Eindelijk!

-Michiel-

@Roel, je eerste plaatje doet aan werkweigering!

ben benieuwd naar de webcambeelden, zullen een heel ander beeld van de Alpen geven ineens. Wel jammer dat er nog zoveel down zijn of al tijden een plankje in de kast aan het filmen zijn.

Zou lekker zijn als La Plagne nog iets mee pakt! Maar wordt niet echt veel verwacht in de Franse Alpen… Maar goed in november en december nog alle kans op een winterwonderland!

Zaterdag zit ik in Stubai voor 1 week, kan niet beter komen die verse sneeuw!
En Rogier jij mag echt niet klagen vorig seizoen hebben de Noordalpen er veel naast gevist dit jaar wordt omgedraaid ok? :-)

@Bruno Ik hoop dat we overal veel sneeuw hebben deze winter is dat ook goed? En het is ook traditie dat de eerste dump elk seizoen voor Oostenrijk is. ;-)

Click. Click. Peace

Hier in het Zillertal is het nog heerlijk warm maar kom maar op met die sneeuw!

Skiën. What else.

Juist ! en dan twee weekjes blijven liggen a.u.b.

kijk eens op weeweeweepuntboerteunpuntcom :)

@Rogier als het aan ons 2 zou liggen hebben we een deal maar ik denk dat we het gewoon gaan moeten ondergaan!

@Bruno en is dat niet juist de charme van de winter?

Click. Click. Peace

Zoals voorspeld is het nog even terug wat beter weer op de gletsjers, maar daar komt vanavond dus verandering in.

null

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

In de Savoie worden vanaf vanmiddag verschillende cols gesloten: http://www.ledauphine.com/savoie/2014/10/21/savoie-les-cols-…

Click. Click. Peace

@Rogier, Val Cenis oa? Volgens het weerbericht hier op de site verwacht men een hele cm :D Toegegeven, later in de week misschien nog 3.

Ja de Iseran boven Cenis wel. De Mont Cenis zelf niet geloof ik.

Viel mij ook al op, met zulke lage sneeuwverwachtingen. Maar aan de andere kant. 1 cm sneeuw 's nachts op een bergcol. Veel herfstvakantie toeristen met zomerbanden. Dan zit een ongeluk in een klein hoekje.

(Laat ik maar niet beginnen over een weeralarm in Nederland als er 5 mm sneeuw wordt voorspeld ;-) )

Click. Click. Peace

Weet iemand hoelaat de kou Oostenrijk binnen gaat trekken? Ik zit hier maar naar de thermometer te kijken.

@Gast139 nog voor middernacht bereikt de koude lucht Vorarlberg, en breidt zich dan snel uit over de rest van het land.

Zoals gezegd de webcambeelden morgenvroeg kunnen nog best wel meevallen, de meeste sneeuw verwacht ik na de middag en in de nacht naar donderdag.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

De verse webcambeelden van diverse Oostenrijkse skigebieden laten mooie witte daken en hellingen zien…op naar de +1 meter later deze week!!!

Zalig deze berichten! Zoveel zin om te skiën!

Geweldig zo’n 1e dump,het seizoen begint dan eindelijk voor je gevoel.
Maar tegelijk heb ik nu tranen in m’n ogen,wetende dat ik dit seizoen niet zal gaan.

Tenzij…de staatsloterij me goed gezind zal zijn#fingers crossed

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie