Waterballet en bakken sneeuw voor het zuiden

Roel op 31 oktober 2014· 23 reacties

Eenzaam sneeuwkanon in de Dolomieten van [Arabba](/skigebieden/arabba) (I)
Eenzaam sneeuwkanon in de Dolomieten van Arabba (I)

De kaarten voor volgende week worden met de dag spannender. Er zit sneeuw aan te komen, heel veel zelfs! Maar in deze tijd van het jaar mag je er niet automatisch vanuit gaan dat het dumpt tot in het dal, juist daar zit hem de crux. Wordt een aantal dorpen ook bedolven of wordt het een gletsjerfeestje?

Opkomende südstau
Niets, maar dan ook helemaal niets doet op dit moment denken aan wat er voor volgende week op de weerkaarten staat. Het is rustig, zonnig en we gaan een prachtig weekend tegemoet. Zondag neemt de zuidenwind langzaam iets toe en dat is een teken van toenemende drukverschillen en het begin van de grote omslag. Maar het is nog wel erg zacht. In de loop van maandag zorgt een opkomende südstau voor de eerste neerslag in de zuidelijke Franse Alpen. In de zachte lucht ben ik er bang voor dat het pas op grote hoogte sneeuwt, dat wil zeggen boven 2000 tot 2500 meter.

Perfecte compensatie
Dinsdag gaat het dan los! De Franse Zuidalpen hebben een dag lang zware sneeuwval, in het dal zware regen. Voor de lagere gebieden gaat dat geheid problemen opleveren, maar het is een zegen voor de gletsjers en hoge skigebieden met meer dan een meter verse sneeuw, mogelijk zelfs (veel) meer. De perfecte compensatie zou je zeggen, want precies dit gebied viel buiten de boot vorige week. Kijk maar eens naar dit satellietbeeld dat ik eerder op twitter plaatste.

De grens van wel en geen sneeuw lag precies boven de Franse Alpen (bron: NASA)
De grens van wel en geen sneeuw lag precies boven de Franse Alpen (bron: NASA)

Het Aostadal (I) ziet er volgende week heel anders uit
Het Aostadal (I) ziet er volgende week heel anders uit

Zuiden van Zwitserland doet ook mee
Inderdaad Rogier gaat rondom Puy Saint Vincent vrijwel zeker diepe poeder vinden maar dat geldt voor veel gebieden ten zuiden van zeg maar Alpe d’Huez. Ook woensdag sneeuwt het hard door maar verplaatst het zwaartepunt zich naar het oosten. Toppers zijn dan wellicht het Aostadal en Zermatt met ook hier mogelijk meer dan een meter sneeuw. Hou alleen nog steeds rekening met een hoge sneeuwgrens van 1800 tot 2200 meter (lokale uitzonderingen daargelaten). De iets koudere lucht die voor een algehele afkoeling zorgt laat namelijk lang op zich wachten.

Dit lieflijke beeld bij Kufstein houden we in Oostenrijk ook een groot deel van volgende week
Dit lieflijke beeld bij Kufstein houden we in Oostenrijk ook een groot deel van volgende week

Of de Dolomieten later ook prijs hebben is niet zeker. De neerslag bereikt de Dolomieten waarschijnlijk in de loop van woensdag maar of de koelere lucht het überhaupt tot hier redt is nog maar de vraag. Afwachten. Wat wel vrijwel zeker is is dat Oostenrijk voorlopig in de zachte lucht blijft met föhn en regelmatig zon. We krijgen dus hele grote verschillen te zien volgende week. Eigenlijk net zoals vorige week maar dan precies andersom. Spannend!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel blijft de sneeuw die volgende week valt ook liggen tot aan de winter, of komt er weer dooi en warmte overheen? Krijgt Cervinia, bijvoorbeeld, haar base voor dit seizoen (afgezien van de gletsjer)?

@GiGi De sneeuw boven de 2000 meter en in noordhellingen heeft zeer grote kans om te blijven liggen en de basis voor het seizoen te vormen. Als de meteorologische condities normaal blijven. Hier helpt de droge zuidelijke lucht en het niet bestaan van warme Föhn voor het zuiden aan mee.

Click. Click. Peace

En laat het dan maar beginnen voor de rest van de Franse Alpen… @Rogier: geniet er maar van volgende week! en we wachten op de eerste plaatjes om jaloers op te zijn :-)

@Rogier zou je niet liever zien dat die sneeuw weer smelt (Gletchers en pistes daargelaten). Als er de komende weken niets bij valt is dat niet echt bevorderlijk voor de stabiliteit lijkt me?

to ski or not to ski, thats no question

Euh @Zimoski verklaar je nader? Een goed dik pak (geen laagjes) die goed gezet is is juist geweldig. Vorig jaar was kerstvakantie levensgevaarlijk vanwege een dunne, koude en slechte onderlaag. Zie hier bijvoorbeeld: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/4012/Ga-deze-week-…

De condities zullen als er echt veel valt even heel gevaarlijk zijn. Maar de snel zal vrij snel zetten en daarmee een geweldige ondergrond vormen.

Click. Click. Peace

@Rogier Dit pak zelf is wel stabiel ja, maar het kan hierna wel even duren voor er weer wat valt waardoor je oppervlakte rijp krijgt. Ik bedoelde dat daardoor juist weer een situatie als vorig seizoen kan ontstaan met een glijlaag tussen de 1e en de 2e sneeuval? of zit ik nu mis?

to ski or not to ski, thats no question

Inderdaad oppervlakte rijp kan ontstaan. Maar deze ontstaat juist sneller als het koud is, en daar is het nu vroeg voor in het seizoen. En die zal ook vormen op een volgende dump. En dan nog dan heb ik liever een meter stabiel met daarbovenop oppervlakte rijp dan de diepte rijp die vorig jaar ontstond. En het moet wel heel koud worden wil zo’n dik pak diepterijp ontwikkelen. En wie zegt dat het even duurt voor er weer wat valt ;-)
Wat ik bedoel te tegen oppervlakte rijp doe je niet zoveel. En dat kan al in een nacht ontstaan. Tegen diepterijp is zo’n dik pak een goed middel… Seizoenen met weinig sneeuw zijn daarom relatief vaak erg gevaarlijk.

Click. Click. Peace

Helder, ik had inderdaad hier en daar wat aannames gemaakt. Ik ging uit van een situatie waarbij er bij de volgende dump (indien die lang op zich laat wachten) er nog maar een dun sneeuwdek over zou zijn in het midden gebergte door dooi en de nu nog warme ondergrond.

to ski or not to ski, thats no question

@Zimoski Inderdaad. Ook is de grond hier helemaal niet warm. 's nachts vriest het tot in de dalen en overdag is het in de zon warm, maar mijn balkon op de noordzijde blijft koud en oppervlakkig bevroren. Verder is de grond altijd rond de 0° onder en pak sneeuw. Dus als sneeuw eenmaal blijft liggen is het dooien van onderaf snel gestopt. November kan nog wel erg warm zijn, dus smelten van bovenaf is mogelijk… Hier meer: http://www.antonmagazine.nl/chapter/65

Click. Click. Peace

Gaat er dan ook nog sneeuw bij vallen in regie saalbach hinterglemm? Of trekt deze dump daar voorbij?

@Brianvdz Te warm (Föhn) en af en toe een regendruppel kijk maar hier: https://www.wintersport.nl/skigebieden/saalbach/weersverwach…

Click. Click. Peace

Ik hoop heel erg dat Solden toch een vleugje van deze vreugde meekrijgt !! dan word het echt een prima weekje :)

kijk eens op weeweeweepuntboerteunpuntcom :)

Arme mensen in Genua die zijn nog maar net bijgekomen of nog niet eens…

Seriously snow addicted family!

Het is dus voor ons en voor hen hopen dat de sneeuwgrens zo laag mogelijk ligt…

Click. Click. Peace

Ik ben benieuwd wat er in de Dolomieten gaat gebeuren. SVG lijkt me aan de hoge kant voor een goede dump die de rest van het seizoen blijft liggen.

Spannunddddd

Gang is alles

@Rogier zeker weten!

Seriously snow addicted family!

@Bobdeboarder Sölden en andere Oostenrijkse gletsjers zullen er wel iets van meekrijgen maar waarschijnlijk niet de dump. Hoeft ook niet persé he dankzij vorige week.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Stellen jullie hier nog prijs op een filmpje of zoiets?

He, hebben ze stiekum de alpen hoofdkam verplaatst en ligt Kaprun nu plotseling aan de zuidkant ;)

The older I get, the better I was

Perfect, we zijn volgend weekend in Pila-Aosta. Dat wordt dus een feestje…

ik weet het, het is maar snow-forecast, maar toch
http://nl.snow-forecast.com/resorts/Alagna/6day/top…

The older I get, the better I was

Uiteraard stellen we dat op prijs!
Thx!!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie