Vijf keer de wintersporter die je niet wilt zijn

Rogier op 24 november 2014· 58 reacties

null

Iedereen kent ze wel. Van die types die je liever niet tegenkomt rond het skigebied. Wintersporters die de sfeer verpesten, een gevaar zijn voor zichzelf of voor anderen, en het zichzelf ook niet makkelijk maken. Hier een lijst met vijf wintersporters die je maar beter niet als voorbeeld kan nemen. Kennen jullie nog meer types van wintersporters die je liever niet wil zijn?

1. De snelle spijkerbroek
De snelle spijkerbroek, deze wintersporter kom je voornamelijk tegen in Winterberg. Geen skikleding, en met een spijkerbroek en trui de piste op. Zelden met helm, de haren in de wind zo snel mogelijk de piste af. Dit zonder enige techniek. Valt iemand uit de groep dan is het lachen, gieren, brullen. Een gevaar op de piste voor iedereen en zeker ook voor zichzelf. In Winterberg en Oostenrijk zijn het vaak Nederlanders, die op deze manier skiën. In Frankrijk zijn het vaak de wintersporters uit Marseille.

2. Top materiaal, nul techniek
Natuurlijk mag iedereen de ski’s en schoenen kopen die hij of zij wilt. Maar of het handig is is een tweede. Hoe vaak zie ik geen matige wintersporters rütschen op top of the art slalom ski’s, op de kant zetten heeft geen zin want dan wordt de matige skiër meteen overdondert door de ski’s. Ook zijn dit skiërs waarvoor het onmogelijk is om voordruk te geven omdat de schoenen te stijf zijn. Dit levert pijnlijke voeten op, en nog erger een slechte techniek. Overdrijf je kunnen dus niet in de skiwinkel, je skiplezier zal er niet meer van worden en je techniek alleen maar slechter.

Laat je kinderen lekker plezier hebben!
Laat je kinderen lekker plezier hebben!

3. De ongeruste of dwingende ouder
“Remmen, remmen, remmen! Bocht bocht bocht. Stop nou. Niet te hard. Kijk nou uit…” Je kent ze wel die ouders die in elk hoekje van een skigebied gevaren zien voor hun kleine kinderen. Natuurlijk is het niet verstandig om kinderen zomaar los te laten in een skigebied. Maar na een aantal lessen hebben de kleintjes echt geen elke seconde een aanwijzing nodig. Hebben ze dat wel, dan ben je als ouder waarschijnlijk niet de aangewezen persoon, ofterwijl terug naar de skiles. Het omgekeerde kan ook. De dwingende ouder. Terwijl sommige kinderen het liefst gewoon wat glijden, sleeën of een sneeuwpop maken willen hun ouders dat deze kinderen als skigoden van de berg afkomen. Continu tips die ongeschikt zijn voor de kleintjes (spieropbouw is niet hetzelfde als bij volwassenen), en kinderen die in veel te moeilijk terrein worden meegenomen, niemand wordt daar blij van en het enige resultaat zal zijn dat kinderen wintersport minder en minder leuk gaan vinden.

null

4. De onnozele off-piste ganger
Dit is een hele gevaarlijke. Veel mensen denken in de trant van “Als zij off-piste gaan kan ik het ook”. Maar kunnen is wat anders dan genoeg weten over veiligheid. Wintersporters die terug klimmen omdat rotsbanden de weg versperren, wintersporters die ernstig vallen om dat ze in gevaarlijk en te steil terrein komen, en skiërs of boarders die bedolven worden onder lawines en dat soms enkele meters naast de pistes. Kortom, er bestaat geen zomaar off-piste. En zomaar zonder na te denken off-piste is dus altijd onnozel.

5. De klager
“De sneeuw is te hard, de sneeuw is te zacht. Het is te warm, het is te koud. Het is te druk, de après-ski is te rustig.” Je kent het wel. Zo iemand waar je je bij af gaat vragen of hij wel voor zijn plezier op vakantie gaat. Je hebt mensen die nog klagen over te weinig sneeuw als dorpen compleet ondergesneeuwd zijn. Kortom wintersporters die nooit tevreden zijn. Ik zou zeggen blijf ver weg van deze wintersporters want wintersport draait om plezier. Zelfs als de condities, het weer, of de drukte tegen valt, geniet ervan. Een dag in de sneeuw is toch altijd beter dan een dag niet in de sneeuw?

Kennen jullie nog typen wintersporters die je niet wilt zijn?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

de zuiper, komt om 15:00 de piste op doet soms 1 afdaling en gaat da aan de drank ;)

Seriously snow addicted family!

De zuiper die om 15:00 komt, daar heb ik geen last van, op dat tijdstip heb ik al een hele lange dag erop zitten en ga ik rustig op weg naar beneden voor m’n eigen halve liter.
De andere zuiper vind ik veel lastiger: die om 10:00 al een schnaps of 3 bij de koffie wil, tussen de middag minimaal 3 halve liters naar binnen slaat en dan weer de piste op gaat, op weg naar de volgende alm of Stube die langs die piste ligt. Te zat om te staan vaak, net als nummer 1 een gevaar voor zichzelf (boeie!) en vooral voor anderen!

De onnozele wachter
Natuurlijk is het veel leuker om met vrienden of familie te skiën dan alleen. Alleen is maar alleen, en als je na kilometers piste op niemand hoeven wachten, gaan de benen echt wel verzuren. Nee, skiën doe je samen. Het liefst met een man of vier, maar tien is ook goed, als het niveau maar een beetje gelijk is. Het directe gevolg is wachten op elkaar, niet pas beneden maar toch zeker vijf keer tijdens de afdaling. De onnozele wachter gaat altijd op plekken staan, waar hij iedereen in de weg zit. Midden op de piste, net achter een heuveltje of op een kruising met een andere piste. Dat vind ik onnozel en het leidt tot de meest vervelende ski-ongelukken.

bij de lift de duwers (gaat het echt niet sneller door), voorkruipers en “perse samen willen zitters”

op de piste: ik durf hard, kan het niet, maar denk dat ik het wel kan en als ik val is dat toch mijn probleem; als ik iemand omver ski is dat zijn probleem

@Rogier, nummer 1 en 2 staan nog in goede volgorde, nummer 3 mist, nummer 4 zou 3 moeten zijn en er staat 2x nummer 5.

Het type Wintersporter wat ik niet zou willen zijn, maar wel heel veel respect voor heb, is de blinde skiër die achter zijn/haar begeleider aan skiet, of de zitskiër zonder benen.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

van die mensen die met een flinke snelheid midden door een skiklas heen skiën. Dat je snel gaat oké maar ga dan om de skiklas heen en niet er midden doorheen zo kunnen ongelukken ontstaan.

de afsnijer: wil zo vlak mogelijk langs je af zodra hij je inhaald, deze soort bestaat zowel op 1 plank of 2 plankjes.

en deze heb ik echt de grootste hekel aan…

de ik sta in de rij op jou eigen plank/ski’s met mijn gehuurde gear en ik ski / board gewoon door op het asfalt met mijn rentals want het is toch gehuurd exemplaar: de benaming lijkt mij duidelijk genoeg.

don't count the days, make the days count !

@Ferdinand Haha klopt ik had wat met de volgorde gespeeld ;-) Alles staat weer goed

Click. Click. Peace

5b; de wintersporter die te veel op zijn mede-wintersporters let. ;)

Haha ja waar mensen zijn is irritatie… en VOORAL bij de lift! Terwijl je toch zou denken vakantie is om te relaxen en het naar je zin hebben

Als ik later groot ben trouw ik met mijn board!

@Broes :-)

Click. Click. Peace

De zuiper die ik irritant vind, is diegene die 's morgens met mij in de gondel stapt en nog stinkt naar de schnaps van de vorige avond… Erger nog als het zo’n hele groep is!

Met iedereen hier wel eens, met name dat stilstaan midden op de piste of voor de ingang van de lift.

Kleine toevoeging: Mensen die rondzwaaien met hun ski’s over hun schouder op drukke plaatsen en daarmee dus, net als alle anderen die hierboven zijn genoemd, niet aan hun mede-wintersporter denken.

Herken heel veel types in de lijst en in de comment :P
Vooraal van de onnozele wachters en de duwers / per se bij elkaar willen skiërs word ik best wel chagrijnig.

Tja ik klaag vrijwel nooit op de sneeuwcondities maar meer om de mensen zonder verstand om me heen in het skigebied. Moet ik misschien wat minder doen :P

Gang is alles

De skiër die, ondanks grote drukte, de stoeltjeslift niet vol maakt omdat hij/zij per se die paar minuten in de lift bij bekenden wil zitten.

Het leuke is altijd als een groepje dames apart in de lift gaan zitten en er is nog een plekkie vrij, vaak willen ze dan met dames onder ons in de lift en dan kom je er bij als heertje… haha zoo leuk :)

Allemaal herkenbaar, bij en Bogner jas gaan bij mij alle antenes aan en idd. vaak concludeer je dat het een “wannabe” is. Interessant is dat de laatste categorie buitengewoon vaak vertegenwoordigd is door medelanders. Maar mijn favorite en ontbrekende categorie zijn mensen die in staat zijn om 3 volledig lege stoelen te laten gaan zodat zij in hun gewenste formatie gezellig bij elkaar kunnen zitten!

You can’t buy happiness, but you can buy a lift pass!

De skiër of boarder die denkt dat de piste van hem alleen is.
Eens meegemaakt dat er 2 pistes samen kwamen op een punt en er kwam juist een boarder af. Ik remde af voor hem maar hij bleef recht op mij af komen waardoor ik mij liet vallen en meneer dacht van eens nonchalant op mijn bil te springen met zijn board.

Nr 3, pff… Ik herinner me dat ik in een skikarte zat waarbij 1 meisje haar ouders per sé de hele tijd mee moesten, vreselijk. Verziekt ook meteen de hele les.

❄️

Skikarte = skiklasje, rare autocorrect.

❄️

Ook een gevaarlijke: de vriendengroep (meestal 20-25 jaar ongeveer) die het hilarisch vindt om elkaar omver te skiën, af te snijden en om te duwen, al dan niet lachend als het lukt. Totaal geen respect voor het materiaal, maar vooral niet voor de andere wintersporters die er gruwelijk last van hebben.

De luidruchtige medelander, die zowel op de piste als in een restaurant als bij de borrel zeer nadrukkelijk aanwezig is, onder het mom van: ik heb vakantie en iedereen mag het weten. Lekker luid brallen zodat ‘per ongeluk’ ook andere mensen van buiten zijn gezelschap merken dat ie er is

Om de zuiper te voorkomen (zie bovenstaand): ga niet naar Oostenrijk. Simpel. Frankrijk, Italie, is dat werkelijk stukken minder. Maar niet in US, maar dat is een ander verhaal.

Grootste ergernis; de skier die zijn/haar stokken en / of skis in de drukke rij voor gondel of lift, niet onder controle houdt. Vind ik altijd super vervelend en ronduit gevaarlijk: heen en weer slingerende stokken en dan ook nog skies op de nek… Really?!
Moet je minstens een meter afstand houden.
Voor de record; ik ski en snowboard zelf. Ik hoor dit vooral van vrienden die boarden als ergernis, maar snap dit echt wel als ik het zelf ook zie bij sommige skiers, want die hebben die spullen natuurlijk mee te sjouwen.

Als ik ski, heb ik dan ook altijd mijn skis en stokken in mijn hand, naast mijn lijf. Wel zo sociaal. En toegegeven, vooral als ik met snowboarders ben, ‘spreek’ ik skiers erop aan / tik op hun slingerende spullen, die anders mijn knieen rammen. Het is echt gewoon een kwestie van even nadenken wat je je omgeving aandoet, als je zo rond loopt te spartelen met je spullen op je nek, vooral in een echt drukke rij voor gondel/lift.

Een arrogante man, met cowboyhoed, en luid zingend, ‘’ Hey baby enz’’ het terras op komt skiën, en wel zeker moet weten of iedereen hen wel hoort of ziet.
En mensen die de uit te skies stappen en midden op de piste laten liggen, en niet op de daarvoor bestemde rekken. Ik heb altijd de neiging de boel op een hoop te gooien.

Voor mij onbetwist op nummer 1 de wintersporter die de piste regels niet kent en als een dolle inhaalt of je spoor kruist zonder op te letten.

De buitenlandse kinderen die denken dat ze alles mogen doen. Met skistokken slaan en met sneeuw gooien in de rij van de lift… Ik heb het tot nu toe vaker meegemaakt dat dit (Duitstalige) buitenlandse kinderen waren dan Nederlandstalige kinderen.

Carnas on Tour

@Svennoo: Ik herken dat wel. Denk dat dit voor 99,9% een ‘thuis vs. vreemd’ situatie is. Nederlandse kinderen zijn per definitie vreemd in skigebieden. Komen er hoogstens 1 à 2x per jaar. De omgeving, taal, mensen… alles is vreemd. Duitstalige kinderen voelen zich meer thuis. Kennen de taal, skiën wellicht elke week en zijn er soms letterlijk kind aan huis, waardoor ze ook een stuk zelfverzekerder zijn en best de moed hebben voor een kwajongensstreek.

In Winterberg zie ik overigens regelmatig dat ouders hun kinderen leren voordringen. Tja… sommige kinderen worden helaas bij de opvoeding verziekt, terwijl ze van nature ook best braaf kunnen zijn.

…en met dat laatste voorbeeld bedoel ik uiteraard Nederlandse ouders. Duitse ouders zijn vaak toch wat conservatiever wat de opvoeding betreft en zijn soms ook wel te streng voor hun kinderen, hetgeen natuurlijk ook averechts kan werken.

De “jouw spullen interesseren me niets” wintersporter.

Van situaties bij de lift waar mensen op je ski’s/board gaan staan of er overheen skiën/boarden, tot situaties waar mensen hun setje tegen het jouwe aan taekwonoën in het skirek of jouw skibril met het glas naar beneden over tafel schuiven om hun stukje tafel af te bakenen.

Soms is het niet eens opzet, maar in een rustige rij voor een lift in Winterberg ging een fijne spijkerbroekskiër zelfs op de staalkant van mijn volledig gekantelde boardje staan. Dan ga je toch twijfelen aan de intenties van zo’n figuur.

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

De “ik ben beter dan jij en daarom vind ik jou een loser” wintersporter die als je een val hebt gemaakt omdat je nog niet zo heel erg goed bent in plaats van te stoppen en te vragen of het gaat op volle vaart langs komt sjezen en je vol stuift met sneeuw.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie