Komt het nog goed?

Rogier op 23 november 2014· 9 reacties

null

Elk jaar is het hetzelfde verhaal, het is november, we komen allemaal in de wintersportstemming. We hebben zin in sneeuw, strakke pistes en diepe poeder. Vol hoop bekijken we de webcams van onze favoriete gebieden, en dan opeens, slaat de schrik je om het hart. In plaats van witte bergen zie je koeien vrolijk grazen, en zelfs een lokale boer in een t-shirtje waar je eigenlijk een witte piste had verwacht! Paniek. Gaat het nog goed komen?

Te vroeg
Laat ik beginnen met het feit dat veel skigebieden gewoon vroeg open willen, veel te vroeg zelfs. Vroeger, voordat er sneeuwkanonnen bestonden, gingen gebieden vaak pas open met Kerst of als er erg veel sneeuw was gevallen. Maar tegenwoordig willen veel gebieden al in de herfst open. Wij hebben allemaal zin om te gaan skiën en boarden dus wordt er al veel geboekt. Maar zo vroeg in het seizoen blijft het altijd een gevaarlijke onderneming. In het begin van het seizoen is de kans op sneeuw altijd een wilde gok. Een goede dump en je hebt de beste condities mogelijk. Maar geen dump en je staat tussen de koeien in de weide

Kerstvakantie
Maar dan is er die Kerstvakantie, het lijkt zo ontzettend dichtbij! Dus iedereen schiet in paniek als er begin december nog geen sneeuw ligt. Maar let wel: er rest nog een maand. En qua sneeuwval in de winter is een maand een enorme periode, alles is mogelijk! In een maand kunnen de Alpen er anders uitzien. We zitten nog maar net in het seizoen waar het kan sneeuwen, en het sneeuwdek kan aangroeien. Oktobersneeuw blijft niet liggen en sneeuw die voor 15 november valt blijft ook zelden. Dus dat er nu nu nog geen sneeuw ligt is gewoon niet raar. De gebieden die het al wel getroffen hebben, hebben gewoon geluk!

null

Elk jaar hetzelfde
Het is dus elk jaar hetzelfde. Iedereen schiet rond deze periode in de stress. Compleet logisch, en ook ik had het vorig najaar zwaar. Want de sneeuw viel veel later dan normaal bij mij in de buurt. Dit jaar heb ik geluk. Maar paniek voor de Noordalpen is echt nog helemaal niet nodig. Want komende maand kan heel veel gebeuren, en de sneeuw valt over het algemeen echt pas vanaf nu. Verder kijken dan betrouwbare termijnen heeft geen zin.

Een dump is genoeg
En laten we wel wezen, een goede dump is voldoende om de gebieden te openen. Met nog vier weken te gaan is de kans op een dump nog erg groot. Vorig jaar zag het er voor de Zuidalpen helemaal niet goed uit. Serre Chevalier (die nu volgend weekend al opent) stelde de opening een week uit. Er werd zelfs gedacht om tijdens de Kerstvakantie dicht te blijven. Een rampscenario. Maar één dag voor de kerstvakantie kwam het met bakken uit de lucht. Ik herinner nog goed dat mijn zus en haar familie al in de auto zat, vol met wandelschoenen, en was vertrokken vanuit Nederland toen er nog geen sneeuw lag. Een paar uur later kon ik haar een live-skifoto doorsturen. Jullie begrijpen haar blijdschap en angst dat haar broertje een flauwe grap maakte, maar het was alles behalve een grap. Toen de gehele familie in Frankrijk aankwam lag er een dik pak sneeuw! En we weten wat voor een seizoen het vorig jaar in de Zuidalpen daarna werd! Dit alles om te zeggen dat het weer zo kan omslaan.

Dus, komt het goed?
Hier kan ik natuurlijk geen antwoord op geven, want het weer is iets waar niemand invloed op uit kan oefenen. Maar de geschiedenis leert dat je nu al zorgen maken voor de kerstvakantie totaal niet nodig is. De beste seizoenen afgelopen tien jaar begonnen ook regelmatig te warm en kurkdroog. Dus geen paniek, we hebben nog tijd zat! De echte winter is nog niet eens begonnen!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Het is ook gewoon leuk. Hoort bij de voorpret!

Seriously snow addicted family!

Je hebt helemaal gelijk, maar ik denk dat voor de “noordkantskiërs” de horrorwinter van vorig jaar nog te vers in het geheugen zit om zich geen zorgen te maken.
Toen was het ook continu zuidstroming en nu die er weer (nog steeds) is vreest iedereen een herhaling…
Ik maak me voorlopig nog geen zorgen (nog 2,5 maand), maar begrijpelijkerwijs maken de mensen die in december hebben geboekt zich stilaan zorgen

Hahaha mooi stuk, sommige mensen op het forum zijn een mooi voorbeeld van deze stress :p
tja t is wel jammer dat sommige seizoensopeningen in gevaar komen, maar dit komt ook gewoon omdat gebieden te vroeg willen openen :]

Gang is alles

vandaag wat het zeer goed te doen in Thyon. 3 liften open. mooi weer en de sneeuw was top

Nog 3 weken en dan op naar Solden, het zou mooi zijn als dan de afdalingen geopend zouden kunnen zijn. Oftewel door sneeuwval of door middel van de sneeuwkanonnen. Maar ja, dan zullen toch eerst de temperatuur omlaag moeten.

4 welen nog inderdaad. Toch is er ditmaal wel enige reden voor zorgen: het weer zit al wekenlang vastgeroest en de komende week gaat er niets veranderen, d.w.z. nog 3 weken tijd voor het weer om uit deze stelling te komen. De meeste skigebieden in de Zuidalpen hebben nog een dump met lagere sneeuwgrens nodig om de dalafdalingen te openen, voor vrijwel alle Noordalpiene gebieden is er echt nog een Nordstau nodig. Maar goed, dan moet het plaatje drastisch veranderen: deze weersituatie kan nauwelijks slechter, want hij brengt warmte en geen neerslag.

❄️

En ja, er is nog zeker tijd voor verandering. In mijn kerstbestemming Sölden is de Giggijoch ook al geopend en de temperaturen kunnen eigenlijk niet 4 weken zo hoog blijven, sowieso kan men de Gaislachkogel prima kunstmatig besneeuwen indien gewenst. Voor de dalafdalingen moet die temperatuur in ieder geval omlaag, maar ik kan het me echt niet voorstellen dat de temperaturen 4 weken zo hoog blijven, geen reden voor paniek dus, al zou wat verse sneeuw betere pistecondities geven. Bij mensen die een Saalbach of een Brixen geboekt hebben kan ik goed begrijpen dat ze zich echt druk beginnen te maken, dat terzijde. Maar ook voor hen geldt: er is nog tijd, en ook daar blijven de temperaturen niet zo idioot hoog als nu (alle pluimen voorspellen voor de tweede helft van de week een paar graden kouder, en daarna zijn er nog 3 weken), dus daar zullen de sneeuwkanonnen ook anders wel hun werk doen.

❄️

@David23 een week voordat we in het zuiden een dump kregen leek er ook niets op zoveel sneeuw. En zat de noordstau nog vers in ons geheugen. In een dag kan alles anders zijn!

Click. Click. Peace

Dat klopt, het weer mag vastgeroest zitten, er is nog tijd genoeg. En ik ga voorlopig nog van een normale kerst uit hoor @Rogier ;)

❄️
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie