Vrijdag dumpje Zuidalpen?

Roel op 25 november 2014· 13 reacties

In [Sestrière](/dorpen/sestriere) (I) gaat waarschijnlijk weer sneeuw vallen
In Sestrière (I) gaat waarschijnlijk weer sneeuw vallen

Het is een slagveld in het land van de weermodellen. Het ene na het andere model faalt en dat niet alleen op de lange termijn, zelfs met de korte termijn hebben de modellen grote moeite. Want wat zien we daar ineens voor de vrijdag, een minidump voor de Italiaanse en zuidelijke Zwitserse Alpen! Lees snel meer over het hoe en waarom.

Straalstroom
We bevinden ons in een soort meteorologisch niemandsland. Er staat weinig wind en de luchtdrukverschillen boven de Alpen zijn gering. Het echte weer wordt gemaakt op de oceaan en een goede indicator daarvoor is de straalstroom. De wind op grote hoogte in de atmosfeer.

De straalstroom buigt volledig af naar het zuiden
De straalstroom buigt volledig af naar het zuiden

In een normale situatie staat de straalstroom vrij strak west-oost gericht en kun je voor dag 1 tot en met 5 vrij nauwkeurig zeggen wanneer een front of opklaringsgebied passeert. Nu beukt de straalstroom keihard op de Marokkaanse kust (kaart voor vrijdag) en in plaats daarvan is de kaart boven Europa ‘leeg’. Je ziet een paar pijltjes naar het noorden wijzen wat erop duidt dat het weer, wat dat dan ook is, uit het zuiden komt. Het is dus allemaal heel delicaat.

Frankrijk regen
Nu wordt de lucht in de Westalpen steeds vochtiger. Dat betekent dat het in Frankrijk de komende dagen een stuk bewolkter gaat zijn en de neerslagkans toeneemt. De geringste windverandering heeft al gevolgen, en nu lijkt het erop dat er tot en met donderdag een aardige plas water gaat vallen in de zuidelijke Franse Alpen. Beneden 2300 meter is dat veelal regen, ergens zal het ook wel lager sneeuwen maar dat is lokaal.

In de Franse Alpen is het inmiddels bewolkt, hier [Isola 2000](/skigebieden/isola2000)
In de Franse Alpen is het inmiddels bewolkt, hier Isola 2000

Retour d’est
Maar echt interessant wordt het vrijdag. De Marokkaanse depressie zorgt voor een aantrekkende zuidoostenwind en dan gaat stuwing veel meer spelen. Aan de Italiaanse kant verschijnt een retour d’est-achtige setting en de temperatuur gaat dalen. Dan ligt de sneeuwgrens ineens rond 1700 meter (plaatselijk nog lager) en kan het van Via Lattea tot aan Zermatt en Saas-Fee flink sneeuwen. Hoeveelheden van 30-50 centimeter zijn goed mogelijk. Richting Dolomieten wordt dat snel minder, en de hele Noordalpen krijgen daar niks van mee door föhn.

In Kitzbühel en de rest van (Nord)Tirol is het wachten op sneeuw
In Kitzbühel en de rest van (Nord)Tirol is het wachten op sneeuw

Tijdelijk zachter
In het weekend lijkt het overal weer zachter te worden met in de Zuidalpen nog kans op wat regen. Omdat de Marokkaanse depressie onder de Alpen doorkruipt richting Italië wordt de stroming wel oost en probeert koudere lucht vanuit Rusland dichterbij te komen. Waarschijnlijk lukt dat pas na het weekend.

Rond dinsdag is er in Oostenrijk dan een enkele sneeuwbui mogelijk vanaf een meter of 1000. Meer sneeuw zou kunnen volgen uit het noordwesten waar oceaandepressies een aanval op de Alpen voorbereiden. Het is allemaal nog heel onzeker of dat lukt. Voorlopig zit er voor de Noordalpen weinig sneeuw in het vat, morgen wordt misschien meer duidelijk.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Denk je dat er nog iets uit de Noordelijke jetstream kan komen wat ze voorspellen voor maandag? Of vind je dat nog te ver weg?

null

Ik hoop met iedereen mee op een nordstau. Maar dit klinkt voor mij toch eigenlijk al weer prima! Weer verse poeder komende week.

Click. Click. Peace

@Rene dat levert niks op. Aan de grond is de stroming oost dus weinig stuwing. Als het in de Noordalpen gebeurt dan is het later in de week.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dikke westelijke stroming, zou perfect zijn!

@Roel is zo’n soort Retour d’est nou redelijk uniek of ligt dat aan mij?

Seriously snow addicted family!

Heb nog eem paar weken,maar hoop dat het 4jan.mooi wit zal zijn in Les Sybelles…voor het eerst dit gebied gaan verkennen

@Jeffrey - komt vaak genoeg voor dat het verschijnsel een naam heeft gekregen, net zoals de “Tramontana” en “Mistral” wind. Iedere winter wel een paar keer, maar het aantal en de intensiteit verschilt van jaar tot jaar. Op de noordalpen heb je (normaal gesproken) de sneeuw gelijkmatig verdeeld over het jaar. In de zuidalpen valt de sneeuw eerder in korte, heftige episodes.

The older I get, the better I was
The older I get, the better I was

Oeps, automatisch uit mijn favorieten ingevoegd, en zie nu pas dat hij Franstalig is… Kan hem niet meer weghalen??? Gelukkig praat die fransman nogal met zijn handen ;)

The older I get, the better I was

@Menno dat begrijp ik, maar zover ik weet heb je voor een Retour d’est zoals ik @Roel zijn link een Genua Depressie nodig althans in de “klassieke” vorm van een Retour d’est.

En die Genua Depressie zie ik niet op de kaart of kijk er eroverheen dan?

Seriously snow addicted family!

@Jeffrey. zeg je goed dat is de klassieke situatie. Zoals een nordstau meestal na passage van een koufront optreedt, maar het kan ook simpelweg door een draaiing van de wind waardoor vochtige lucht tegen de Alpen botst. Zoiets gebeurt nu dus vanuit het zuidoosten.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel dank je, dus minder klassiek blijft boeiend!

Op de 6h staat hij minder duidelijk op de paralel dan op de 0h, in ensemble prik punt Saas-Fee.

http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=&y…

Seriously snow addicted family!

Waarom zijn de NL sites een stuk positiever dan de D sites?

wetter.de:
Zu Nikolaus und zum 2. Advent bleibt es kalt. Vielleicht gibt es in den östlichen Gebieten ja auch mal eine kleine weiße Überraschung am Morgen. Im Westen wird es definitiv keinen Schnee geben, aber mehr als 5 oder 6 Grad sind auch an Rhein und Ruhr nicht drin. Auch zu Beginn der dritten Dezemberwoche scheint es noch keine grundlegende Änderung zu geben. Im Osten ist es kälter als im Westen und dicke Niederschläge sind nicht auf den Karten zu erkennen.Laut der 28-Tage-Temperaturprognose soll es bis zur Dezembermitte, sprich bis zum 3. Advent (14.12.), bei einer kalten Phase bleiben, bevor es Richtung 4. Advent (21.12.) wieder milder als im Durchschnitt werden soll – zumindest im Norden und Osten.

wetter.at:
Am Freitag kann es auf 2.000 Meter Seehöhe sogar bis zu sechs Grad plus haben. Ein großer Wintereinbruch mit nennenswertem Schneefall sei in der ersten Dezember-Dekade nicht zu erwarten, prognostizierte der Meteorologe. In der nächsten Woche könne es etwas kühler werden, mit Temperaturen in Richtung null Grad auf 2.000 Meter Seehöhe. “Vielleicht kann man da oder dort auch beschneien.” Ob die feuchtere Luft, die dann vom Süden her kommen soll, auch etwas Niederschlag bringt, ist noch unklar. “Es kann auch trocken bleiben.”

dus oostenrijk: Ein großer Wintereinbruch mit nennenswertem Schneefall sei in der ersten Dezember-Dekade nicht zu erwarten,
dus duitsland: Laut der 28-Tage-Temperaturprognose soll es bis zur Dezembermitte, sprich bis zum 3. Advent (14.12.), bei einer kalten Phase bleiben, bevor es Richtung 4. Advent (21.12.) wieder milder als im Durchschnitt werden soll

Nu maak ik me toch echt zorgen, want de runs van de laatste twee weken zijn net politica: links draaien, rechts draaien en toch weer ergens anders uitkomen dan en of links en of rechts…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie