Sneeuw langs de Italiaanse hoofdkam en sneeuwkansjes voor Oostenrijk

Roel op 28 november 2014· 35 reacties

![](https://cdn.wintersport.nl/weblog/2/31773-w800.jpg “'Zwangere” wolkenlucht in Splügen (CH)")

Het sneeuwt vandaag langs de Italiaans-Franse/Zwitserse grens door een kleine retour d’est. Een paar mooie webcambeelden zullen we in de loop van de dag dus voorbij zien komen! Verder is het de langere termijn waar we ons op focussen. Er is kou op komst, en er zijn sneeuwkansjes voor Oostenrijk al moet het precies goed vallen.

Sneeuw voor in westelijke Alpenboog
De bovenste webcam uit Splügen niet ver van Italië laat mooi de zwangere lucht zien die vanuit het zuiden opdringt. Nu zal hier niet zoveel sneeuw vallen, maar wat verder naar het westen wel. We hebben het over de westelijke Alpenboog van Saas-Fee via Piemonte tot aan Isola 2000 waar vanaf 1700 meter sneeuw kan vallen. De bekende skigebieden in de Franse Alpen zelf (wellicht uitgezonderd Espace Killy) gaan hier alleen weinig van merken. Het zijn typisch de gebieden die van een retour d’est profiteren.

Zacht
Verder is het dit weekend erg zacht, nog steeds doet november in niks denken aan een naderende winter. Of het moeten de kunstsneeuwpogingen zijn die je her en der terugziet op de webcams. De natuursneeuw die er wel lag is de afgelopen twee weken flink aangevreten.

Hopen kunstsneeuw in Lech am Arlberg (O)
Hopen kunstsneeuw in Lech am Arlberg (O)

Ik sprak gisteren Arjen vanuit Ischgl waar de condities ‘net aan’ waren. Op zonhellingen is het groen tot 2500 meter, in het skigebied zelf is het wel wit en wordt met man en macht sneeuw op de pistes geschoven.

Kouder en wat sneeuw?
Aan het zachte weer komt vanaf maandag een einde. De depressie die ellende veroorzaakt bij Marokko gaat aan de wandel naar Italië. De wind draait daarmee naar het oosten waarmee koudere lucht de Alpen binnenstroomt. Tegelijk probeert vochtige lucht vanuit het zuiden de Alpen te bereiken. Als de timing goed is en de kou net vóór de vochtige lucht Oostenrijk bereikt, kan het maandagmorgen ook aan de noordkant van Oostenrijk tot sneeuw komen. Onzeker en spannend.

Dat de koudere lucht eraan zit te komen zien we aan onze sneeuwverwachtingskaart. In het oosten van Oostenrijk zien we een egaal blauw gebied verschijnen wat betekent dat het tot in het laagland sneeuwt. Zelfs in Wenen wordt het even wit. De koude lucht staat dus in feite al op deze kaart ingetekend.

Sneeuwverwachting voor de komende 4 dagen
Sneeuwverwachting voor de komende 4 dagen

Zon of wat sneeuw
De dagen daarna houden we met een oostenwind vrij fris weer met boven 1200 tot 1500 meter doorlopend vorst. Prima dus voor de sneeuwkanonnen. Overdag schijnt de zon op de meeste plaatsen in de Alpen volop.

Het wordt rond woensdag wel weer spannend of er nog natuursneeuw bij komt. Enkele modellen voorzien vanuit het noorden een zwakke storing waaruit in Oostenrijk wat sneeuw kan vallen. Andere modellen tekenen juist een hogedrukgebied in precies boven de Alpen waarmee het ook in Oostenrijk nog zonnig blijft. Of het daar snel tot een sfeervol winters plaatje komt is dus afhankelijk van twee momenten, maandag en omstreeks woensdag…

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ppfff toch spannend weer…

Cazzo, voorlopig weinig neerslag te zien door dat hogedrukgebied

Duimen draaien voor zowel de vroege wintersporters als de mensen in de gebieden die er hun brood mee moeten verdienen!

Ziet er niet best uit voor de week van 14 dec in Oostenrijk. Nieuwe modellen laten stijging in temperatuur zien. En 2cm voorspelde sneeuw zet ook geen zoden aan de dijk.
Ik ga me maar eens verdiepen in de sunweb sneeuw garantie.

waar zie je een stijging in temperatuur dan?

Seriously snow addicted family!

GFS ens München als prikpunt

A. Dat is veel te ver weg om er iets zinnigs over te zeggen
B. Meerendeel vd lijntjes zit er nog onder
C prikpunt Muchen is welliswaar representatief voor de Noordalpen maar het is zeker van nog meer dingen afhankelijk zoals o.a oos/west ligging, Inneralpine en hoogte. Zit je in Ellmau of Obertaurn?

Seriously snow addicted family!

Klopt dat het ver weg is. Maar ik ga niet tot 2 dagen van te wachten met sunweb contacten :)
Kans worden nu toch echt klein
Westendorf…

Westendorf boeken in de week van 14 december is sowieso een groot risico wat je neemt. Als je wilt skien althans.

@gast167 het is altijd een gok als je zo vroeg in het seizoen voor een gebied kiest wat tussen 600-1900mtr ligt.
Toch zou ik niet raar opkijken als er over 14 dagen een mooi pakketje sneeuw is gevallen. (puur suggereren)
Buitenom dat heeft Skiwelt 1 van de grootste dichtheid aan sneeuwkanonnen. Met de aankomende minustemperaturen zullen ze wel 2/3 van hun liften openen. Laat dat nou net de minimum voorwaarde van sunweb zijn sneeuwgarantie zijn.

Dit zijn waarschijnlijk tussenruns, keek u GFS of ECMWF? Bij GFS zijn er 4 runs waarvan de midddelste 2 vaak tussenruns die er om bekend staan negatievere voorspellingen te doen. ECMF zijn 2 hoofdruns, een s’ avonds en een s’ morgens

Iemand deze algezien? GFS06 prikpunt Pitztal (noordkant) ben benieuwd wat er van overblijft in de komende runs. Wel verweg…

null

Seriously snow addicted family!

Zie wat er plots verschijnt 14/12 (ach ja, even wegdromen) :)

null

Mensen kijk op wetter.com verlopig valt weinig …zie daar de voorspellingen die weerkaarten zeggen echt te weinig

Tot 10 december valt er bijna niet te skiën in oostenrijk ook voor sudtirol is het ook niet best … Is het weekend beetje bewolkt …daarna is het wel koud maar met 10 dagen zonneschijn zelfde geld voor de omgeving kitzbuhel ziet er ook niet best uit… Dus wintersporters is echt billen knijpen voor langere tijd pfff. Ik zie totaal niets terug wat positief in de weersvoorspelling. Ook die voorspellingen zijn koffiedik kijken. Mensen wees reëel

Ja wetter.com en reëel ja dat matcht echt met elkaar. Kijk je ook naar de 14 daagse op zoover?

Als de temperaturen echt dalen zoals de pluim laat zien kunnen de kanonnen aan en dat is reëel want binnen de betrouwbare termijn, een klein beetje hulp van frau holle en ze kunnen van start. Zeker de hoog gelegen zoals een Obertaurn.

Seriously snow addicted family!

Ach mensen, weerberichten veranderen elke dag en soms meerdere keren op een dag. Langer dan vijf dagen is koffiedik kijken, en vaak is dat met drie dagen al zo. Maar als het nou helemaal niks wordt, in Winterberg is inmiddels een liftje met een klein afdalinkje in bedrijf aan de Ruhrquelle… Dus op naar het Sauerland zou ik zeggen. Serieus, voor beginners en gezinnen met kleine kinderen heel leuk natuurlijk, skilessen gaan gegarandeerd door daar tot het einde van het seizoen. Hellinkje is kunstmatig besneeuwd bij temperaturen ruim boven nul, de verwachting is dat dit de komende jaren wordt uitgebreid naar het grote skigebied. Zou prima zijn natuurlijk. Groet, Kick

groot risico om in westendorf te skieen met de kerst? valt mee, dit zou de eerste keer zijn dat het dan mis gaat. Ik heb er vertrouwen in.

De ochtendruns zijn niet erg positief voor komende week. De koude lucht komt er later in (dinsdag), en woensdag komt de storing niet door. Na Sinterklaas staat er nu een nordstau op de kaart maar dat duurt nog een week. Mm nog niet erg overtuigend

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Oh jee ik hoop dat er 27 decembe4 in frankrijk superdévoluy wel genoeg sneeuw ligt.
Begin een beetje zenuwachtig te worden als ik deze berichten allemaal lees.

Duimen draaien voor kerst.
Witte kerst in riezlern .

Zo mensen aan het koffiedik kijken fanaat buiten als je nat word dan regent het zit er ijs op de voorruit dan vriest het voel je niets dan is het waarschijnlijk droog dat is de enige zekerheid.
Dus ver vooruit kijken heeft geen zin en je kan toch niks aan het weer veranderen.
Dus hou moet haha.

Zelfs Roel klinkt nu depressief…

Wij gaan over 2,5 week richting fieberbrunn , ben bang dat het 7 dagen word kaarten !!

…kaarten kan je overal doen. Hoop maar op een baantje kunstsneeuw, meer zit er voorlopig ook volgens de Oostenrijkse weerdienst niet in (termijn van tien dagen, dus wie weet…daarna wel)
De Gletschers zullen wel overvol zijn als het echt niet wil sneeuwen, maar ook dat kan uitkomst bieden. En ondertussen maar duimen op betere verwachtingen.

middagruns zijn nog steeds niet positief.
Afwachten tot de avondsrun. Mss dat er nog iets uit de bus valt. Voorlopig zullen de sneeuwkanonnen moeten wachten. Nu tot donderdag al zeker. Temperatuur komt overdag te ver boven het vriespunt.
Het is alsof je met een emmer de zee wil leegscheppen. pfff…

Eind februari naar montafon benieuwd hoe sneeuwzeker dat dan is… Ondertussen duim ik mee voor de vroege wintersporters

Tja het is nooit te voorspellen waar, wanneer er hoeveel sneeuw er valt/ligt op het moment dat je je skie vakantie boekt, tenzij je het een week van tevoren doet.
Dit jaar maar eens naar beieren, waar we zitten is het niet al te hoog (dorp 640 meter en hoogste punt 1850, we zullen het zien 11 jan.
Hier in nl zijn de berichten iig goed voor de “voor winter” kunnen we er hier beetje van gaan genieten.
Fijne avond,
Rick

Het is simpel, als je reëel kijkt naar de patronen - zowel wij als amateurs, en Roel als pro - is het wel duidelijk, tot aan de kerst is er weinig tot geen kans op natuurlijke sneeuw onder de circa 2250 meter. Dan maar hopen op een dump met of tijdens de kerst vakantie…

Er is nog nooit iemand geweest die het weer over termijn van paar weken kan voorspellen. Dus maak je niet druk!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie