Wat maakt een goed familiegebied?

Rogier op 15 december 2014· 20 reacties

Wat is een goed familieskigebied?
Wat is een goed familieskigebied?

Elk skigebied dat ik ken noemt zichzelf een goed familiegebied. Nou ja, niet elk gebied, want La Grave beweert dit gelukkig niet. Maar verder ken ik geen gebied wat niet over zichzelf zegt een goed familiegebied te zijn. Vooral kleine gebieden noemen zichzelf familiegebieden. Ik ben het hier zelden mee eens. Want om een geweldig familiegebied te zijn moet je volgens mij een aan paar voorwaarden voldoen.

Klein niet per definitie familiegebied
Veel kleine gebieden hebben moeite om sportieve skiërs aan zich te binden. Deze wintersporters willen veel kilometers. Dus kleine gebieden gooien zich dan vol op de grootste (en rijkste) doelgroep de families. Ze noemen zichzelf ‘familiegebied’. Maar vaak klopt hier weinig van. Zo is het kleine skigebied van Puy Saint Vincent geschikter voor sportieve (off-piste) skiërs dan voor families. Weinig leuke eenvoudige pistes. Gevaarlijke kruisingen en moeilijk sleepliftjes. En om bij de sleebaan te komen moet je met gevaar voor eigen leven een lastige kruising oversteken. Niet ideaal als kindergebied.

Maar zo zijn er natuurlijk veel meer. Kleine gebieden met steile en pittige pistes, waar kinderen helemaal niet snel alleen op pad kunnen.

null

Groot, te duur en teveel
Grote gebieden daarentegen zijn ook niet per definitie alles voor families. Ten eerste is de skipas en het verblijf vaak veel te duur. Kinderen hebben niets aan 200 kilometer pistes en ouders hebben de tijd niet om tijdens de kinderlessen het hele gebied te doorkruisen. Tevens hebben deze gebieden lang niet altijd de gezelligheid van kleinere gebieden. De skilessen zijn massaal en kinderen kunnen niet makkelijk zelf het gebied in.

Wat dan wel
Wat is dan wel een goed familiegebied? Het gebied moet niet te groot zijn. Leuke eenvoudige pistes hebben en oplopen in moeilijkheidsgradatie. Ouders en gevorderde kinderen willen ook wat. De twee belangrijkste punten zijn daarna veilige kinderpistes en het gebied moet extreem overzichtelijk zijn zodat kinderen snel zelf op pad kunnen. Tel daarbij een goede skischool op en je hebt een goed skigebied. Met deze punten vallen een heel aantal skigebieden af die zichzelf een goed familiegebied noemen.

null

Jullie zijn de experts
Maar alle families die reeds op wintersport zijn gegaan zijn de experts. Wat zijn volgens jullie de meest geweldige familiegebieden. En welke gebieden zouden jullie juist afraden als goed familiegebied?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Het gebied moet vooral ook overzichtelijk zijn zodat de kinderen weten waar ze zijn, hoe ze de liften kunnen terugvinden en je elkaar makkelijk terugvind.

Ga dit jaar Brand proberen. Ben benieuwd

Grappig, ik ga dit jaar ook naar Brand en kijk er naar uit!

Vorig jaar zijn we voor het eerst met onze zoon van 4 in Seefeld geweest. Wat ik daar heb geleerd is dat het handig is als je een hotel boekt bij de piste, dat de skischool ook aan die piste zit! In Seefeld was het verder onhandig dat iedereen via een smalle gevaarlijke trap omhoog moet klimmen naar de skischool. En als ze eenmaal gaan skieen moet je eerst een skilift passeren die dan meestal wel even wordt stopgezet maar handig is het niet. Wat in Seefeld wel handig was dat waar je ook naar toegaat, je komt altijd weer bij hetzelfde eindpunt uit, dit is in Brand wat lastiger

Dit jaar Gerlos uitgekozen, mede vanwege 'kindvriendelijkheid" en Nederlandstalig les voor de kinderen van 2 families ( 3,5 tot 6,5 jaar oud). Zal wel ervaren in hoeverre de kindvriendelijkheid wordt waargemaakt :-)

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Wij gaan met de kerst naar Valmorel (La Grand Domaine) dat dit jaar de Best Family Resort award heeft gekregen bij de World Snow Awards verkiezingen. In 1997 ben ik daar ook al eens geweest, maar toen was er nog geen family ;-)

Wat ik me van toen kan herinneren is het inderdaad een overzichtelijk gebied dat je zonder moeilijke sleepliften te hoeven nemen kunt doorkruisen. Er twee kinderen van bijna 12 jaar bij, dus die mogen misschien al samen alleen op pad (niet te ver). Die ene van net 9 jaar houd ik liever nog bij me.

Voordeel is ook dat de appartementen aan de piste liggen, je kunt ze dus een sleutel meegeven als ze moe zijn en willen stoppen, terwijl je zelf daarna nog even de laatste liften pakt.

Maar eerst maar eens hopen op sneeuw :-(

Ben t niet met je eens Rogier! Puy Saint Vincent is juist ideaal voor families (althans PSV 1400). Onze 3 kinderen (en vele kinderen van vrienden) hebben op 1400 perfect leren skiën (wel vaak buiten seizoen), door eindeloos in veilig weitje die sleeplift te nemen. Als ze eenmaal een beetje kunnen skiën, kunnen ze al snel alleen op pad omdat dit gebied zo overzichtelijk is. Vinden altijd de weg terug. Nu ze het echt goed kunnen en ouder zijn, blijft het gebied aantrekkelijk door de bossen en andere uitdagingen.

Ik ben ondertussen aardig deskundig geworden op het gebied van familieskigebieden :)

Ten eerste: wat is de samenstelling van je groep, je familie en/of je gezin? Speelweitjes voor peuters fantastisch, maar heb je weinig aan met jonge tieners.
Vervolgens gaat het over het gebied. Als je dan een verblijf hebt dat niet in het dorp of aan de piste zit ben je nog niet heel blij. Gesjouw met kinderen en materiaal door een dorp of in een skibus :(
Ten slotte gaat het niet alleen om je kids, maar om het hele gezin, inclusief de rest van vrienden en familie die misschien wel meegaan. Dus iets groter en gevarieerd is ook wel leuk.

Ideaal is een skigebied met de volgende eigenschappen:

  1. niet te klein, niet te groot (ca. 100 pistekilometers)
  2. alle pistes komen uiteindelijk op hetzelfde punt in het dal uit
  3. daar is minimaal 1 terras (!) - zo zijn er altijd wel volwassenen die in de buurt van de kinderen willen blijven terwijl een paar volwassenen even hogerop kunnen
  4. beneden oefenweitjes, sleepliftjes en plek om te sleeën
  5. dalafdaling(en) breed en blauw
  6. …en sneeuwzeker dus dorp moet hoog genoeg liggen
  7. blauw = blauw, rood = rood, zwart = zwart. Klinkt overbodig, maar marketing gaat vaak voor op de werkelijkheid
  8. vriendelijke prijzen voor skipas, familiepas mogelijk
  9. eenvoudig, gezellig dorp met familierestaurants en normale prijzen (geen €15 voor een kinderpizza)
  10. vriendelijke mensen - liftbedienden, hotel- en restaurantpersoneel, etc. dat zich een beetje kan verplaatsen in een gezin.

De meeste gebieden waar ik met kinderen geweest ben komen niet verder dan 6 van deze 10. De gouden tip is welkom :)

@Jay goede punten. Ik zeg kom maar op met het gebied dat op alle deze punten goed scoort. Ik ben ook benieuwd!

Click. Click. Peace

Het plaatsje en gelijknamige skigebied Aussois in Frankrijk.
Op de gebiedsbeschrijving en het forum van deze site staat veel informatie.

Voor ons is vooral belangrijk dat je in het dorp zelf de skischool en lesmogelijkheden voor de allerkleinsten hebt, dus een dorp dat niet al te laag is en liefst in een sneeuwzeker dal. Als je met je kleuters en hun materiaal eerst in een volle gondel ergens naar boven moet, brengt dat een hoop extra stress met zich mee. Bovendien is het fijn om tussen de ochtend- en middagles door desnoods even in het appartement te kunnen zijn voor droge kleren of gewoon even rusten op de bank…
Om die reden kozen wij afgelopen jaar voor Filzmoos. Kinderskiland in het dorp zelf, appartementen vlakbij de pistes en een klein gebied voor wie de eerste dagen in de buurt van de kinderen wil blijven. Wil je verder omdat je bijv. de kinderen bij de skischool laat lunchen, dan kan je met de bus naar grotere gebieden vlakbij.

Heb er even een copy van Jay zijn pakketje ingevoegd, om het te toetsen aan een gebied waar ik van vind dat het een goed familiegebied is. (Het ligt in de Franse Alpen, zuidgericht op 1500m, op een boogscheut van de snelweg “10 km”…)

Ideaal is een skigebied met de volgende eigenschappen:

  1. niet te klein, niet te groot (ca. 100 pistekilometers) “X, slechts 56 km”
  2. alle pistes komen uiteindelijk op hetzelfde punt in het dal uit “V, yes de eeste check is een feit ;-)”
  3. daar is minimaal 1 terras (!) - zo zijn er altijd wel volwassenen die in de buurt van de kinderen willen blijven terwijl een paar volwassenen even hogerop kunnen “V, nr 2”
  4. beneden oefenweitjes, sleepliftjes en plek om te sleeën “V, nr 3”
  5. dalafdaling(en) breed en blauw “V nr 5, en er is nog een smaller groene en een brede pittige rode ;-)”
  6. …en sneeuwzeker dus dorp moet hoog genoeg liggen “V nr 5, 1500m behalve dit jaar wordt het spannend maar dat is het bijna overal nu ;-)”
  7. blauw = blauw, rood = rood, zwart = zwart. Klinkt overbodig, maar marketing gaat vaak voor op de werkelijkheid "V nr 6, hoewel de blauwe dalafdaling een paar korte pittige stukjes heeft (35m en 150m rood maar bij die laatste kan je er door zijn breedte blauw van maken)
  8. vriendelijke prijzen voor skipas, familiepas mogelijk “V nr 7 ± 130€/6d en er is ook een familiepas vanaf 4 pers”
  9. eenvoudig, gezellig dorp met familierestaurants en normale prijzen (geen €15 voor een kinderpizza) “V nr8”
  10. vriendelijke mensen - liftbedienden, hotel- en restaurantpersoneel, etc. dat zich een beetje kan verplaatsen in een gezin. “V nr 9”
    En nu mijn eigen bijvoegsels,
  11. niet te koud begin seizoen “zuid gericht”,
  12. piste restaurants hebben een goede prijs kwaliteit verhouding
  13. slechts 10 km van de snelweg, vrijwel rechtdoor “zeker geen km naar boven slingeren” zodat de zure geur in de wagen minder kans krijgt"
  14. verzorgd appartementencomplex in chalet steil aan de voet van de pistes, waar ook nog de kinderskischool voor de allerkleinsten (vanaf 3j) en de garderie zich bevinden.
  15. en er zit nog een hele leuke pittige zwarte natuurpiste van ±6 km voor de experts, plus voor de km vreters kan je met de Eskimopas “±156€” Nog la Norma +55, Valfrejus +55 en Val Cenis en 125 km een dagje aandoen, welke op een 30 min aan te rijden zijn met de wagen of je neemt de gratis busverbinding.

Niet slecht denk ik 9/10 en ik heb er nog 5 puntjes weten aan te breien => 14/15.
Wel het gebiedje noemt Aussois, wat nog een echt dorp is ;-)

@Pierre67, ik was hem net aan het afchecken ;-)

Ik heb vele gebieden gehad zonder kinderen , maar nu met de kinderen gaat mijn voorkeur toch uit naar een iets kleiner gebied wij gaan nu voor de 6x naar Steibis in Duitsland leuk gebied erg leuke ski school en goed betaalbaar ski passen zitten bij de prijs inbegrepen bij huur van Appartement of hotel plusski.

Kom ik weer: HochOetz.

Wat ik vind dat het gezins-vriendelijk maakt is dat de start van de dag en einde van de dag bij het bergstation van de gondel is, op 2000m hoogte. Ook een leuk restaurant met terras en mooi uitzicht zijn daar te vinden. De skischool begint daar, het is het verzamelpunt, etc.etc. Maar je stapt daar aan het einde van de dag ook weer in de gondel naar beneden, zodat je nog eens uitgebreid de kinders kan uithoren over die leuke ski-juf!

Ook kwa grootte goed te overzien, je pubers kan je er zonder meer vrijlaten en de allerkleinsten hebben een leuke oefenweide.
De prijzen: http://www.oetz.com/skipasspreise lekker veel korting!

en… aan het einde van de dalafdaling naar Ochsengarten staat er een bus klaar die je naar Kuhtai brengt!

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@ Paul1977 en @Mischa,

3 maal in het Brandnertal geweest en vonden het met onze kinderen heerlijk. Wij zaten aan de kant van Bürserberg bij het Landal park direct bij de skilift. Aan deze kant kom je altijd weer bij de lift uit wat een beetje het begin punt is(alleen nog een dal afdaling). Met de panorama lift kwamen we bij Brand (waar jullie zitten). Hier is het wat groter maar kom je toch wel bij de middelstations uit. Denk dat jullie het hier zeker leuk gaan hebben.
Wij rijden tegenwoordig een half uurtje door naar Montafon (Gaschurn)…en dit gaat zeker onze vaste stek blijven voor de komende jaren (inmiddels al 5 keer geweest)!!!

Veel plezier!!

Silvretta Montafon Liefhebber

Voor ons waren Serfaus, Klein Walsertal, Obertauern, Savongin de skigebieden met onze kinderen tussen 3,5 tot 8 jaar.
Daarna hebben we de kleine franse skigebieden bezocht. Belangrijk vonden we een appartement aan de piste of op korte loopafstand. Verder meden we de typische NL gebieden, dit vanwege de krokusdrukte. Een duitstalig gebiedje was voor ons ook makkelijk, omdat de kids ook duits spreken. Door bijzonder heftig winterweer zij we ooit een week in Kramsach verbleven. Best aardig. Klein, knus. We hadden toen ( het jaar van de lawine in Galtür) in Kühtai geboekt. Maar vanwege hetaanhoudende gevaar van lawines, konden we in die week niet omhoog rijden.
Tip: maak een top drie voor de voor jou belangrijkste punten en ga dan kiezen.

Renate

Oeps, ben de Bettmer Alp vergeten. Toen was de oudste al 10. Mooi gebied.

Renate

@Johan-Lemmens, ik somde de lijst op met Valfréjus in het achterhoofd, vorig seizoen geweest.
Het was een leuk gebied, maar miste net wat. Net iets te klein, dalafdaling met paar pittige, steile en smalle bochtjes (en druk), mensen niet overdreven vriendelijk. Maar inderdaad betaalbaar, overzichtelijk en op een paar bochten van de snelweg af.
Wel eeuwig zonde dat de verbinding vanaf de stoeltjeslift links vanuit het dorp verder naar boven weg is. Het is een leuke gezinsafdaling maar ligt nu zo geïsoleerd.

Eerdere jaren naar Saas Fee geweest. Scoort ook aardig, maar erg duur, oude liften en pittige stukken in de dalafdaling.
Wel leuk dorp, centraal begin/eindpunt met terrassen, oefenliftjes en skischool.

@Jay , dan moet je met Kerst of Krokus Aussois een keer proberen maar in combinatie met de Eskimo pas voor de km vreter (waar je dan zeker een dagje Val Cenis moet doen vanaf lanslebourg “centraal tussen Termignon en Lanslevillard”, maar wel je routes goed vooraf instuderen. Het stuk boven lansebourg is rustiger dan boven lanslevillard bijvoorbeeld en heeft een mooie rode afdaling waar je lekker kan op doorraggen. De rest van het gebied heeft ook enkele uitdagende pistes maar is veel drukker. ) Maar Aussois is zeker een aanrader met het gezin (residence les flocons is echt een aanrader).

Ik moet hierbij gelijk aan de plaatsen bramberg, pertisau, fugen (skigebied fugen) en Ellmau denken, alle vier voldoen ze volgens mij wel aan de door Jay gestelde “eisen” makkelijkere pistes, allemaal komen de pistes op een zelfde punt weer uit dus verdwalen is er voor de kids niet bij, mochten de kids toch de weg kwijt raken dan zijn er vele Nederlanders die ze goed zullen helpen omdat dit dus echte familiebezoeken zijn, geen uitbundige apresski maar genoeg plekken om een drankje te drinken.

Ik ben toen de kinderen klein waren in Flaine, Valloire en vooral Tignes geweest. Het belangrijkste is dat het verzamelpunt van de ESF niet te ver van het verblijf is. Hele kleine kinderen of kinderen die nog niet echt kunnen skiën, vooral de hele dag op les doen (Piou-piou club of Flocon lessen).Klinkt misschien egoistisch maar anders kom je zelf niet aan skiën toe en zij hebben het ook niet naar hun zin. Zodra ze redelijk mee kunnen op blauw en rood kunnen ze bijv. alleen 's ochtends op les.
Verder nooit echt op “familie punten” een gebied uitgekozen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie