De zoveelste dooie mus?

Roel op 16 december 2014· 67 reacties

De eerste sneeuw is gevallen in Sankt Christoph am Arlberg (O)
De eerste sneeuw is gevallen in Sankt Christoph am Arlberg (O)

Op verschillende plaatsen worden de Alpen vandaag wit maar het is genieten met de handrem op. Wetende dat er morgenavond regen en zachte lucht aankomt moeten we ons niet te veel illusies maken. Gelukkig heeft het weekend nog steeds sneeuw op de planning staan maar alleen het Europese model. Wordt dit de zoveelste sof?

Tijdelijk een witte wereld
Het steeds grotere aantal ingezonden weerfoto’s via onze app Sneeuwhoogte+ wijst erop dat er toch genoeg Nederlanders en Belgen zijn afgereisd naar Alpen, ondanks de mindere condities. Voor een overzicht check de verzamelpagina en dan zie je dat veel mensen zich hebben ingesteld op de condities en er toch het beste van proberen te maken. Vandaag en morgen lukt dat ook zeker want er valt een beetje verse sneeuw. Het meeste in het centrale Alpengebied van Zwitserland, Oostenrijk en de Dolomieten. Niks spannends maar 5 tot 15 centimeter is boven zo’n 1200 meter wel mogelijk.

Hard nodig
En dan kan het er ineens compleet anders uitzien. Hopelijk ook in het Oostenrijkse Serfaus. Kim de Bont mailde ons deze foto, zij had in 20 jaar niet meegemaakt dat er zo weinig sneeuw lag de week voor kerst.

In het hoogste gedeelte van Serfaus ligt nog geen sneeuw
In het hoogste gedeelte van Serfaus ligt nog geen sneeuw

En wat te denken van Alpe d’Huez op 1860m hoogte. Blogger Ruud zit daar nu, hij appte me gisteravond deze foto door. Jammer dat de Franse Alpen vandaag de minste sneeuw krijgen, ook daar is het hard nodig.

Ook sneeuwschaarste in Alpe d'Huez (F)
Ook sneeuwschaarste in Alpe d'Huez (F)

Hogerop 30cm sneeuw
Nou de hooggelegen Franse, Zwitserse en Oostenrijkse gebieden worden morgen en donderdag op hun wenken bediend. Boven 2000 tot 2200 meter valt ca. 30 centimeter verse sneeuw uit een warmtefront. Het is de vraag of het wat zuidelijker gelegen Alpe d’Huez hier ook van profiteert (Ruud ik duim met je mee!).

In de lagere gebieden in de Noord- en Westalpen is het dan eerder depressief. Hoewel de verwachte hoeveelheid water iets is afgenomen zal het - na een aanvankelijk vrij lage sneeuwgrens - beneden 2000 meter een droevige bende worden.

Vooral in Oostenrijk enige sneeuw
Snel vergeten en gauw naar het weekend. Ervan uitgaande dat we vrijdag opnieuw met een groen landschap moeten beginnen komt in de nacht naar zaterdag de eerste neerslag in de Noordalpen opzetten. Dan is het omgekeerd en zal de eerste neerslag regen zijn die overgaat in sneeuw. Volgens het Europese model komt de sneeuw in twee golven: de eerste paar centimeter valt op het koufront in de nacht naar zaterdag, en de meeste sneeuw zaterdagnacht.

Hier in Schladming (O) was gisteren 9 kilometer piste open (via Sneeuwhoogte+)
Hier in Schladming (O) was gisteren 9 kilometer piste open (via Sneeuwhoogte+)

Gevaar
Toch blijft het oppassen voor het Azorenhoog dat zich zondag razendsnel wil uitbreiden over de Alpen en de sneeuwval onderdrukt. Dat gebeurt zaterdag al in Frankrijk en het westen van Zwitserland, dus daar verwacht ik de minste sneeuw. Komt het Azorenhoog eerder opzetten, wat de andere modellen nu berekenen, dan valt het ook in Oostenrijk tegen. Op dit moment ga ik boven 800-1000 meter uit van maximaal 20 à 30 centimeter maar waarschijnlijk minder! Of het de redding is voor de kerstvakantie is dus zeer twijfelachtig.

Over sneeuwkansen hoeven de Zuidalpen zich dit weekend sowieso niet druk te maken. Italië en omgeving ligt in de luwte, daar valt vanaf morgen niks meer. Ze moeten het doen met de 5 tot 15 centimeter van vandaag en de sneeuwkanonnen die vanaf zaterdag weer aan kunnen. Of het in de kerstweek zelf nog tot meer sneeuw komt is nog erg onzeker. Daarover morgen meer.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Zolang die dode mussen maar niet van het dak gaan vallen :)

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Dit is wel balen, volgend jaar toch maar weer naar Livingo

De hele tijd loop ik angstvallig alles in de gaten te houden maar ik kap ermee!
Ik ga wellicht pas over 3,5 week maar na de zoveelste mis-dump en zien hoe het er nu uit ziet heb ik bar weinig vertrouwen erin gekregen dat dit nog wat gaat worden…
Is het de opwarming van de aarde dat nu echt zichtbaarder begint te worden? is het de latere ingang van het doemscenario van 1012 (maya’s)?
Ik weet het niet en wellicht zal het hierna een lange tijd niet meer zo slecht worden in december maar samen met de temperatuur nu met 2400 meter vorstgrens is ronduit belachelijk.
Ik hoop dat ik hier straks naar terug kan kijken en dat het voor mij voor de 10de nog helemaal goed komt maar ik vrees dat dit de winter is die nooit zal komen en een rampjaar voor de alpen zal betekenen…
Maar wat blijf ik toch hopen en bidden voor betere sneeuwcondities! het is geen prettige manier om naar je vakantie te werken dat is sowieso een dikke feit wat ik wel zeker weet :(

Konigsleiten vorig jaar januari was al niet heel best. Over 4,5 weekend PDS ziet er voorlopig ook nog niet best uit. Al minstens 3 keer een dump die toch niet kwam…

Alles kan nog gebeuren, maar duurt mij nu wel te lang.

@freerider, ik duim met je mee! Ik ga pas de 17e dus waarschijnlijk / hopelijk is er voor die tijd toch een keer wat gevallen maar het moet wel gebeuren. En totdat alles mooi wit is zal ik in alle nervositeit toch de sites in de gaten blijven houden!

Het klimaat blijft een grote golfbeweging. Decennia terug was het jaren achtereen zo slecht. Ik heb 5 opeenvolgende jaren geweldige vakanties in Ischgl gehad. Nu heb ik me laten overhalen om naar Serfaus te gaan. Helaas ligt er in Serfaus nauwelijks sneeuw. In Ischgl is men vroeger begonnen met de sneeuwkanonnen en ligt 90% van de pistes tussen 2000 en bijna 2900m. Daar is dan ook al 117km aan pistes open tegenover 44km verdeeld over Serfaus en Fiss. Zaterdag dus voor een weekje nr Serfaus. We’ll see. Fingers crossed.

Zaterdag naar Oz en oisans ( alp dhuez) het ziet er niet goed uit helaas,. Dilemma, zal ik annuleren met sneeuw garantie sunweb en niet gaan dit jaar. Of toch gaan en hopen op het beste.

Ik ben er bang voor @Roel.

Seriously snow addicted family!

Ik zal nog maar eens een extra kaarsje aansteken voor de sneeuwverwachtingen van komende week.

vrijdag rijden wij naar vorderkrimml (koningsleiten). Ik twijfel of ik gelijk een 6 / 7daagse skipas moet kopen. de dichtsbijzijnde Gletsjer is de Kitzsteinhorn, alleen zit deze niet in de superskipas dacht ik en zal wel enorm druk bezocht zijn.

Pluk de dag, voor je in een vaas eindigt

@freerider
Het is nog 3,5 week… 3,5 week! Ik ga zelf ook op de 10 januari maar ik maak absoluut geen zorgen, dat heeft helemaal geen zin. Ik zou eerder blij zijn dat je niet nu of voor kerst heb geboekt.

Niets is zo veranderlijk als het weer en voor je het weet ligt er een dik pak.

Voor iedereen die op korte termijn gaan, succes en hopen op minstens een verse laag die blijft liggen.

De mensen die pas volgende week of later gaan moeten zich niet zo druk maken. Jullie hebben nog genoeg dagen waarop sneeuw kan vallen. De mensen die komende vrijdagnacht vertrekken hebben meer baat met sneeuwval nu.
Kaltenbach ziet het ook niet goed uit. Helft van de pistes is dicht omdat er geen sneeuw ligt :-( Die 10 - 20 cm die nog gaan vallen zullen daar helaas ook geen verschil meer in gaan maken ben ik bang. Misschien vanaf zondag meer geluk?

Wat heeft iedereen toch over annuleren? Ik moet gewoon 100% betalen, sneeuw of geen sneeuw. En skipas heb ik al thuis.
Zaterdag naar PDS. Hopenlijk wat hoger gelegen pistes open. Kan alleen nog maar meevallen met deze weerberichten. In ieder geval boeken, spelletjes, wandelschoenen, zwemkleding en schaatsen (kunstijsbaan) mee. Laat me mijn vakantie niet verpesten, knop om en dan maar genieten van lekker eten en andere dingen.

;-) blijft wel balen, maar das bij thuisblijven niet anders…

Ik vertrek pas de 25ste en sta de 26ste op de piste, hopelijk valt er volgende week aan de begin van de week nog wat…

Ook aan het denken om te annuleren maar ik wacht het nog even af, betaal liever een boete van 300 euro dan een volle vakantie incl skipas, benzine en eten.

@ Roel: Val Thorens een goed idee?

@rmgb helemaal met je eens! Kerst is al zo vaak slecht geweest. Vooral de jaren 90 en begin 2000 waren echt om te huilen, hoort er nou eenmaal bij. We zijn ook wel erg verwend de laatste jaren. Of zijn we vergeten dat we vorig jaar in Nederland helemaal geen ijsdag hebben gehad.

Komt altijd goed, laat je trip niet verpesten. Ik ga toeren :D

Boete? Moet je niet 100% betalen? Niet gaan bespaart mij alleen benzine en drinken

@rmgb ik heb niet geboekt via een reis organisatie maar gewoon contact opgenomen met een hotel. Ik heb gereserveerd op mijn naam maar nog niks aanbetaald. Als ik de vakantie annuleer kunnen ze een ‘boete’ opleggen voor het niet na komen van afspraken.

Misschien niet netjes maar ik bespaar me wel veel geld en geerger op vakantie wegens sneeuw gebrek.

Op dit moment nog geen man over boord, ik ga nu gewoon en nog even afwachten op het weer :)

Die foto van Serfaus stemt mij zeker niet gerust dat het over een maandje goed komt. Al is er maar 1 of 2 week een goede dump nodig. Gelukkig zelf niets staan voor de kerstvakantie qua wintersport.
Al zie ik dat een Ischgl en Winterberg het met (kunst) sneeuw een stuk beter voor elkaar hebben zoals Martin o.a. eerder ook al opmerkte.

Wordt hier wel vrolijk van.

null

null

@Jozef laten we hopen dat deze ellende die de mensen komende week voor de kiezen krijgen grotendeels voor hun verzacht word en dat het voor ons niet nog eens 3 weken zoals het nu al doet belabberd blijft. Ik vrees gewoon het ergste vanwege het blijven wegvallen in 3 weken van een fatsoenlijke dump :(
Elke week dichterbij zonder een dump is niet goed voor een lekkere onderlaag die we nodig hebben ook in januari. @michelr die hebben we al meerdere malen helaas voorbij zien komen!

Pffff weer een gevalletje Uitstel is afstel! Wanneer komt die broodnodige sneeuw nou???
Wij gaan 17 januari naar morzine we hebben natuurlijk nog even maar het lijkt elke weer op een herhaling te lijken!
Gouden bergen beloven maar er komt vrij weinig van terecht!
Duimen draaien!!!

"respect the mountains"

@Freerider, klopt maar dit is binnen de 5 dagen, ga ik wel meer hopen. We zullen zien zaterdag a.s.

hopen op nog een kleine update later deze dag van Roel. Elke update (positieve) de dag van vandaag is meer dan welkom.

Hoho @Thyz wie heeft die gouden bergen beloofd… de modellen dan toch zeker? Ik snap je frustratie maar ik heb mijn twijfel en voorbehoud hier telkens geventileerd. Lange termijn verwachtingen kun je nou eenmaal nooit voor waarheid aannemen. Neemt niet weg dat het Europees model nog altijd gelijk kan krijgen en dan is er niks aan de hand.

Ik zal later vandaag nog een update geven met hopelijk goed nieuws.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel noem ik jou naam dan?
Heb het hier over de steeds terugkerende modellen, welke ons keer op keer in de maling nemen!
Wat kan jij hier aan doen? Niks toch…

Het begint een herhaling op een herhaling op een herhaling te lijken

"respect the mountains"

Vrijdag vertrekken naar Sölden dus hopen en duimen voor een extra laag sneeuw voor vrijdag.

Op dit moment sneeuwt het boven 1900m aardig in Ischgl en SFL. Kan oplopen naar 20 a 25cm. Donderdag valt er volgens de verwachtingen weer zo’n hoeveelheid vanaf ongeveer die hoogte. Helaas nog geen dalafdaling in het vooruitzicht. Fingers crossed!

Maar in een gebied als Serfaus-Fiss-Ladis ligt toch 70% van de pistes boven 1800 meter en bijna de helft boven 2000 meter (of heb ik dit verkeerd ingeschat op basis van Google Maps)? In dat geval zijn het inderdaad vooral de dalafdalingen waar we niet op hoeven te rekenen tot maandag…

Wij vertrekken (in principe) zondag 21 dec naar Ortisei/Val Gardena. Ik zou graag je advies horen; …gaan? of omboeken naar februari? Die mogelijkheid hebben we. Dan zijn wel alleen onze aanbetaling kwijt, maar dat liever dan geen leuke vakantie komende week.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie