Dumpje voor de hoge Franse gebieden, rest blijft behelpen

Roel op 17 december 2014· 64 reacties

Nog één keer sneeuw opspuiten op de Gerlosplatte (O)
Nog één keer sneeuw opspuiten op de Gerlosplatte (O)

Hierboven zie je de sneeuwkanonnen spuiten op de Oostenrijkse Gerlosplatte waar gisteren ook een dunne laag sneeuw is gevallen. Het zal voorlopig voor het laatst zijn want er komt zachte lucht aan. We gaan wel twee interessante dagen tegemoet. Een warmtefront dat nu klaarligt boven Frankrijk zorgt de komende 48 uur voor grote tegenstellingen in de Alpen.

Twee golven neerslag
Ik geef vandaag wat achtergronden over dat warmtefront, dat trekt in twee neerslaggolven over de Alpen. De eerste golf is vandaag voor de Franse en Zwitserse Alpen, de tweede is morgen voor Oostenrijk. Op veel plaatsen gaat het regenen maar hoog in de Franse en Zwitserse Alpen komt het misschien wel tot een dump. Lang leve de zachte lucht zou ik daar bijna willen zeggen.

Sneeuw voor de hoge Franse gebieden
Het klinkt tegenstrijdig maar het binnendringen van die warmere lucht kan de kerstweek van hooggelegen Franse gebieden gaan redden. Hoog is dan wel echt hoog, de lucht die binnendringt heeft zijn oorsprong in het subtropische deel van de Atlantische oceaan.

null

Wat er gebeurt zie je hierboven, de zachte lucht schuift vandaag over de koudere lucht aan de grond. Het gevolg is gestage en vrij langdurige sneeuwval, tenminste zo lang de koudere lucht zich weet te handhaven. Vooral vandaag hebben we profijt van die frissere lucht, en omdat de meest actieve neerslagpluk voor de noordelijke Franse en Zwitserse Alpen bestemd is kan dat een mooi pak opleveren van 20 tot lokaal 40cm.

Aanvankelijk kan het zelfs vanaf 1300 meter sneeuwen, maar op een gegeven moment vandaag raakt de koude laag zo aangevreten dat het onherroepelijk regen wordt. Het genoemde pak halen we dan ook echt alleen boven zo’n 2200 meter. Het blijft spannend hoe ver die sneeuw naar het zuiden beweegt. De grens zal ergens rond de Maurienne-vallei liggen.

Oostenrijk vooral regen
Een tweede neerslagpluk is voor vannacht en morgen en zal vooral het oostelijke Alpengebied gaan aandoen. Dan heeft de zachte lucht de Alpen eigenlijk al veroverd en dat is jammer, de koude grondlaag is daarmee verdwenen. Dat betekent morgen in Oostenrijk eerder regen maar gelukkig ook minder neerslag. De beelden in de dalen zullen er waarschijnlijk niet minder bedroevend om zijn dus stel je daar op in. Dit zagen we gistermiddag in het Zwarte Woud waar het sneeuwdek langzaam wegsmolt (inmiddels ligt er weer wat sneeuw).

null

Weekend kouder maar weinig sneeuw
Dan het weekend. Zoals ik gisteravond in de update aangaf is er van de nordstau weinig over. Vooral Oostenrijk kan zich nog opmaken voor wat sneeuw maar er valt zeker geen dump. Het meeste verwacht in de meest oostelijke gebieden ten oosten van de stad Salzburg, zo’n 20cm kan er daar nog worden uitgeperst. Elders is het minder, in de Westalpen en in Italië valt helemaal niks.

Positief is dat koudere lucht de Alpen ook weer bereikt waarmee de sneeuwkanonnen vanaf zaterdagavond weer vol aan de bak kunnen. We moeten even zien hoe snel ze de pistes op orde gaan krijgen. Samen met het cosmetisch laagje natuursneeuw zal het zondag best aardig toeven zijn.

De top van de Cime Caron bij Val Thorens gisteren, via onze app Sneeuwhoogte+
De top van de Cime Caron bij Val Thorens gisteren, via onze app Sneeuwhoogte+

Droog en zacht
Tja en dan volgende week. We komen vanuit het westen opnieuw in zachte lucht terecht maar dan zonder neerslag. Het vertrouwde Azorenhogedrukgebied ontfermd zich over de Middellandse Zee en houdt storingen waarschijnlijk tot kerstmis buiten de deur. Dat betekent wel veel zon, prachtig weer eigenlijk! Het winters plaatje beneden 2000 meter moeten we er dan maar bijdenken.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Toch interessant. Het Canadese GEM-model berekent nog best wat neerslag in de Alpen voor de periode t/m maandag (geaccumuleerde neerslag, gebaseerd op 00Z run):

null

Is dat dan grotendeels regen?

We moet er maar het beste van maken! bedankt voor de weer up-dates Roel. Elke dag lees ik ze weer vol spanning met de hoop dat er nog goed nieuws zo komen. Morgen nog één dag werken en dan vertrekken we richting Koningsleiten! Veel plezier en succes allemaal

Pluk de dag, voor je in een vaas eindigt

@Gigi Vergelijk even met het kaartje van vrijdagavond. Het verschil is sneeuw. Ik ben benieuwd wat er dan overblijft voor de noord Franse alpen.

Don`t eat yellow snow

Wij gaan de 28 ste naar Bichelbach daar voorspellen ze voor as zaterdag en zondag sneeuw. hopelijk blijft de tempratuur zo dat er toch wat kunstsneeuw gemaakt kan worden. Voor de mensen die aankomend weekend gaan heel veel sterkte. Wat is dit balen zeg. Zolang naar uitgekeken. Roel bedankt voor je verslag en hopelijk kan je de komende dagen iets positiever nieuws brengen.

Een maat van mij vertrekt as vrijdagnacht ri Val Thorens…boven gelukkig genoeg sneeuw,en dan ook nog mooi weer erbij word genieten voor hem.Ik zelf vertrek 3 Jan.ri La Tousuire wat ongeveer op 1700meter ligt met hoogste punt 2900.Nu ben ik zeer benieuwd wat er nog in de komemde 2,5week gaat gebeuren in dat gebied.Is er ergens ook een lange termijn voorspelling te bekijken,en ja…ik weet het.kan je geen zekerheden van verwachten
,maar ik vind het leuk om voorruit te kijken

Zell am Ziller gaat er wel om spannen voor de kerstdagen…

null

@Roel Bedankt voor je berichten en verhalen over de sneeuw!
Nu gaan wij pas na de kerst en vroeg mij af waar je het beste kan kijken voor de lange termijn.
Dank je!!!

Bedankt voor het verslag Roel.

Waren vorig jaar met kerst ook deze condities, of was het toch nog wat beter?

Ook ik wil graag mijn nieuwe ski schoenen uitproberen en weet nog steeds niet of ik wil gaan ivm het weer…

Ik snap goed dat je de lange termijn wil weten. Wie daar een betrouwbaar model voor kan ontwikkelen wordt schatrijk maar dat is het probleem net. Alles verder dan 7 dagen vooruit is gokken met de huidige modellen, dat heeft gewoon geen zin.

Vorig jaar kwam het ook pas net voor kerst goed en dat is eigenlijk heel vaak. Ik zal daar morgen wat meer over vertellen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@wim6
Op sneeuwhoogte.nl staat dat het nog gaat sneeuwen.
Volgensmij maakt de media het erger dan het is:
blog.zillertal.com

Ik ga zelf begin januari naar Le Corbier en vind het wel spannend hoe telkens het wintersport weer gebracht wordt. Hier totaal geen sprake van paniek of wanhoop, de sneeuw komt toch wel, maar wat zou het fijn zijn als er een keer een bericht komt met 3 dagen dump in de gehele alpen. Afijn we blijven hopen en erin geloven. Keep up the good work Roel!

Altijd weer super goed uitgelegd, bedankt! Wij gaan naar Grachen, Wallis/CH. Gisteren wat verse sneeuw, alles gaat open op de dalafdalingen na en er komt een bakje sneeuw aan de komende 2 dagen boven de 2000 meter. Volgende week zon, wat willen we nog meer. We zitten volgens mij prima daar!

Ik moest ineens denken aan dit topic van een mega dump afgelopen februari… wat is moeder natuur toch oneerlijk…

https://www.wintersport.nl/forum/topic/145192

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Hoi @Roel, ik dacht met die noord-westelijke stroming dat juist het westelijke deel van Oostenrijk (met name Vorarlberg) het meest profiteert?

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Wat wordt er verstaan onder het oostelijk en westelijk alpengebied? Ik ga zelf naar Flachau waar valt dit dan onder?
Daarnaast valt het mij op dat de weersvoorspellingen per site erg verschillen. Volgens de weersvoorspelling van wintersporters.nl voor Flachau gaat er nog wel wat sneeuw vallen dit weekend, maar andere sites geven totaal geen sneeuw. Hoe kan dat?

@janineschroven Flachau ligt aan de oostkant van de noordelijke Alpen, zie ook https://www.wintersport.nl/wiki/westalpen

De berekeningen voor de weersvoorspelling op deze site zijn gebaseerd op modellen die elke dag opnieuw berekend worden. Dus als ze vandaag gaan rekenen kan er wat anders uit komen dan wat ze gisteren berekenden. Vandaar de variatie. Over het algemeen kan je wel stellen dat hoe korter de termijn waarop je kijkt (bijvoorbeeld de voorspelling voor morgen) de resultaten een stuk constanter zijn dan een langere termijn (bijvoorbeeld over 7 dagen).

@Roel Weinachtstauwetter?

Wel zonde hoor.
@janineschroven misschien even de bocht om en in OberTauren gaan kijken?

Seriously snow addicted family!

@Peter30, normaal is dat ook zo, maar het Azorenhoog onderdrukt vanuit het westen de sneeuwval.

Nu ik dit schrijf bekijk ik net de middagrun van het GFS-model. Die is weer iets sneeuwrijker voor Oostenrijk aankomend weekend. Het is blijkbaar nog niet helemaal gedaan…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoi @Roel,

Thnx voor je reaktie, was al bang domme dingen te roepen

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Man wat een stress. Is onze eerste lange/veel te dure wintersport en ik was nog heeeel blij toen ik een paar dagen terug zag dat er ineens 40cm lag maar nu met al die regen vraag ik me af of annuleren wellicht wijsheid is. Hoe is het algemeen qua drukte? Is kerst sowieso druk of valt dat mee? Als slechts 1 op de 5 liften open is terwijl het sowieso al druk is… Pfff. (kitzbuhel hier)

De Oostenrijkse ZAMG geeft voor zaterdag en zondag hevige neerslag af in de ‘nordlichen staulagen’. Oftewel gewoon sneeuw. Als het dan nog 2 nachten koud is, kunnen de dalafdalingen gewoon open.

Kerst is doorgaans iets minder druk dan de week erna. Ik hoop voor de mensen die wel gaan dat alle anderen hebben geannuleerd…

jeetje wat een thriller, lijkt weer iets hoger neerslag signaal…

Seriously snow addicted family!

pfff die paar cm’ers meer of minder kunnen echt wel het verschil maken dit weekend tussen niet of wel skibare pistes… we gaan het zien! ongelooflijk spannend dit jaar!!

@Roel, tnx voor dat hoopgevend zinnetje ‘nu ik dit schrijf… etc…’ van mij mag er vanavond weer een update komen zulle… Tnx voor de moeite. Ik vertrek op 26/12 naar Westendorf!

@Roel, ik zie dat het in de PdS nu redelijke sneeuwt (http://summer.valleedaulps.com/summer-webcams.html). In hoeverre zal dat morgen weggespoeld worden door de verwachtte regen?

Ik zit ook te wachten op sneeuw voor komende week Er gaat ook wel sneeuw vallen maar voor heel veel gebieden echt niet genoeg om het goed skibaar te maken. Heel reeel kijkend is de kans zeer groot dat een erg groot deel van de vakantiegangers beter wandelschoenen mee kan nemen of thuis blijven. Zelfs st Anton am Arlberg heeft inclusief wat pistes in Lech nog maar 15km pistes geopend. De Kerstweek wordt gewoon niet veel. De week daarna lijkt het kouder te worden en kunnen de sneeuwkanonnen aan.

@olafdv Volgens mij komt het wel goed. Met zo’n 15cm voor de bovenste pistes, die je toch wel mag verwachten in Kitzbuhel, plus een redelijk goede basis, zie hier;

http://youtu.be/usswq1eZONM

Het sneeuwt in Nendaz vanaf 1000m en hoger.

Never ski faster than your guardian angel can fly!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie