Welke gebieden zijn open in Frankrijk?

Rogier op 19 december 2014· 32 reacties

Val Thorens
Val Thorens

Het doet pijn om alweer te schrijven, maar deze kerstvakantie begint heel slecht; er is zeker te skiën in verschillende skigebieden, maar een heel aantal gebieden gaan niet of nauwelijks open. En er zijn maar weinig gebieden waar je echt goed uit de voeten kunt. Een rondje langs de skigebieden in de Alpen.

Savoie
Het hooggelegen Val Thorens heeft maar liefst 95 % van al zijn liften open en 80 % van de pistes. Dit dankzij de hoge ligging. ‘ValTho’ was een van de weinige gebieden waar de sneeuwkanonnen aan konden. De verbinding van de Trois Vallées is ook open, maar verwacht niet teveel van de andere deelgebieden. Qua natuursneeuw ligt er ook heel weinig. De door het skigebied genoemde 1 meter moet met een grote korrel zout genomen worden.

Tignes
In Tignes zijn er 48 liften open en 59 pistes. Dit is ongeveer 60 %. In Val d’Isère zijn er 31 pistes open van de in totaal 79. Gelukkig kun je hier sowieso op de gletsjer terecht.

Avoriaz
Avoriaz

Avoriaz
Avoriaz is misschien het gebied dat er het beste bijligt van alle skigebieden in de Savoie. Flinke dumps en grote hoogte. 90 % van de pistes zijn geopend en de kwaliteit van de sneeuw is erg goed! De aanrader in de Savoie. Maar lager in Les Portes du Soleil is het rampzalig. Les Gets stort zelf het geld terug van wintersporters die een pas hadden gekocht voor de kerstweek.

Les 2 Alpes
Les 2 Alpes

Les 2 Alpes + Alpe d’huez
In Les 2 Alpes ligt er op hoogte voldoende sneeuw. Lager op de berg is het minder. Je moet dus met de lift weer naar beneden. De liften openen een half uur eerder met het doel rijen bij de Jandry-Express lift te voorkomen.

In Alpe d’Huez kun je met je ski’s aan tot het dorp komen, maar de condities zijn goed boven de 2000-2100 meter. Gelukkig is een groot deel van het gebied boven die hoogte.

Hautes Alpes
De Hautes Alpes zijn het enige Franse gebergte met natuurlijke sneeuwval van betekenis. Hier tikt de eerlijke sneeuwmeting zelfs een meter sneeuw aan op hoogte. Maar onder de 2000 meter ligt helemaal niets.

Serre Chevalier
Serre Chevalier

Serre Chevalier
Serre Chevalier heeft 50 pistes open en je kan van Briançon naar Le Monêtier-les-Bains skiën. In het dal lijkt het begin-herfst maar op hoogte zijn de condities echt gewoon heel erg goed. Beter dan normaal zelfs.

Vars Risoul
Een ander gebied waar het momenteel goed is, is Vars en Risoul. Op hoogte ligt genoeg natuursneeuw en die paar koude dagen zorgden voor genoeg kunstsneeuw beneden. 45 % van het gebied is open, en dat is een heel reëel en mooi cijfer. Je kunt hier prima skiën.

Laag geen sneeuw maar boven wel, Puy Saint Vincent
Laag geen sneeuw maar boven wel, Puy Saint Vincent

Puy-Saint Vincent
In Puy is ongeveer 50 procent van de pistes open. Een witte lijn zorgt voor de afdaling naar 1600, maar boven de 2000 meter zijn de condities gewoon goed, tot zelfs heel goed. Alles op 1400 meter is natuurlijk gesloten.

Superdevoluy
Superdevoluy

Super Dévoluy
In dit skigebied welke weinig heeft meegekregen van de dumps in de rest van de Hautes Alpes kunnen slechts de baby-pistes open. Een trieste boel.

De topper: Isola 2000
Het gebied wat er in Frankrijk het beste bijligt is ongetwijfeld Isola 2000. Vorige week dumpte het hier zelfs nog. Dus als je opzoek bent naar en goede last-minute, pak een vlucht naar Nice en ga naar Isola 2000. 100 % van het gebied open.

Châtel
Châtel

Slechte gebieden
De gebieden waar het momenteel extreem slecht is zijn onder andere les Houches, Chamonix, Saint François Longchamp, Valmorel, La norma, Grand Massif, St Gervais, Megève, Praz de Lys, Portes du Soleil (m.u.v. Avoriaz) Areches Beaufort, Clusaz, Le Grand Bornand, Pelvoux, Chamrousse, Jura, Les Sept Laux, Queyras. Alles in de Vogezen en het Centraal Massief. Verwacht niet dat je in deze skigebieden echt kunt skiën. De meeste blijven gesloten de andere gebieden zullen slechts enkele pistes open hebben.

Hebben jullie meer info of aanvullingen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Paradiski?

Straks vertrek naar Aussois, afgaande op de aankondiging van het gebied en de webcambeelden hoop ik te kunnen skiën tot de somet des Côtes. Alles daaronder zal waarschijnlijk gesloten zijn (-1800m tot 1500m) vanwege pas terug een lift in het dal op 1500m. Met een beetje geluk kan in de loop van de week (mits voldoende koude snachts) de Ortet of de chouliere open zodat we tot het dal kunnen skiën. Als het tegenzit kunnen we skiën tot de somet du grand jeu.

@Frank15: ongeveer 40% van de pistes zal open zijn in La Plagne (zie hun Facebook), al zijn de voorspellingen niet goed, dus houd mn hart vast.

Net contact gehad met de reisorganisatie. Skihuur ek skipassen geannuleerd voor Les saisies wegens gebrekkige omstandigheden. Zomervakantie in december

Zelf ben ik wel benieuwd naar de situatie in Via Lattea. Zit toch ook een stukje in Frankrijk met Montgenevre… ;-) Op het net weinig te vinden, behalve niet bijgewerkte Italiaanse websites en 40 cm sneeuw in het dal. Uhhu, camouflagesneeuw zeker :-)
Als er iemand meer info heeft, dan graag, een alternatief is iedere dag vanuit Montgenevre naar Briancon rijden, skieen zullen we…

Hoor allerlei 'kleine gebieden’voorbij komen, maar Les Sybelles zie ik nergens tussen staan. Niet populair genoeg ? Toch wel even ruim 300 km piste. Is dus zeker het vermelden waard vind ik, vooral gezien het aantal nl-ers dat ik daar elk jaar weer tegenkom.

Je bent Alpe d’Huez vergeten: als je hoog gaat zijn de pistes geweldig! Er zijn zo’n 30 pistes open en je kunt naar het dorp terugskiën. Ik heb er afgelopen dinsdag heerlijk geskied!

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Rogier, weet je zeker dat in Avoriaz alles open is? Als ik op de website kijk, zie ik niet meer dan slechts enkele geopende liften en pistes, en ik zag hier deze week ook al een bericht voorbij komen over mensen die op volgorde van bestellen de pistes op mochten.

@Robert7 Deze info heb ik van Avoriaz zelf en van een kennis die daar is. Let op niet alles is open en misschien spelen ze een beetje met wat Avoriaz en wat portes du Soleil is, maar er is goed te skiën. Maar als dit niet klopt hoor ik het graag en pas ik het meteen aan!

Click. Click. Peace

@DeP In montgenevre weten ze inderdaad niet wat een cm inhoudt. Bij 5 cm sneeuw roept het VVV al dat er 60 ligt. Maar boven de 2000 meter is het in Via Latea goed. Eronder matig tot slecht. Gelukkig is het een hoog gebied. @Kielstra Ik heb geen precieze gegevens gevonden van les Sybelles. Als iemand ons kan helpen?

Click. Click. Peace

Rogier: http://www.avoriaz.com/fr/skier/tout-pour-skier/ouverture-de…

Ik hoop dat jij gelijk hebt, volgende week zitten we in Montriond, zo te zien konden we via Lindarets naar Avoriaz. Die verbinding leek in ieder geval open.

@Robert7 Dit ziet eruit als zeer slecht bijgewerkt, wat niet raar is voor Frankrijk. Op hun facebookpagina zeggen ze

“Voici quelques photos prises à Avoriaz aujourd’hui. Grâce au travail remarquable du service des pistes (dameurs, pisteurs, nivoculteurs, etc…) nous prévoyons d’ouvrir 90% du domaine dès dimanche matin.”

Kort vertaald ze verwachten zondag 90 % open te hebben…

Click. Click. Peace

Ik heb dit gevonden over Les Sybelles op hun website. Morgen is de opening van het gebied maar veel is niet open en er worden maatregelen genomen.
http://www.sybelles.com/uk/il4-news,winter_i32-infolive-snow…

Ik las net een bericht van iemand op een andere wintersport site die vanavond naar Saint Sorlin gaat via Husk dat het daar dicht blijft. Ze Had reisleiding ter plaatse gesproken. Ze was nogal verbolgen over het feit dat Husk in deze niets had gecommuniceerd. Volgens de site van Les Sybelles gaat het gebied morgen open maar precieze info is verder nergens te vinden… Beste even de plaatselijke VVV bellen lijkt mij.

Hallo, ik vertrek 2 kerstdag naar portes du soleil naar het plaatsje chatel. Daar is waarschijnlijk niets open maar kan iemand mij hier misschien vertellen of de verbinding van chatel naar avoriaz wel open is om daar te gaan skiën? Anders moet je met de auto en dat is volgens Google maps 1,5 uur
Rijden over 50 kilometer dus dat zal ook niet echt ideaal zijn lijkt me zo…

@Robert7 Avoriaz heeft komend weekend 90% van de liften open en geven aan dat dit rond de 65km pistes is. Overigens verwijst het toeristen bureau van avoriaz mensen naar facebook voor de actuele informatie (en niet naar de website omdat FB eerder up to date is). Piste en liftenaanbod kan per dag verschillen door de weersomstandigheden. Link: https://www.facebook.com/avoriaz1800

''Powder to the people''

@Theoke Chatel gaat gedeeltelijk open, een aantal liften boven Pre-La-Joux. Hoewel de liften aan de chatel kant die open zijn aansluiten aan de liften die bij Avoriaz open zijn, is het niet mogelijk om in elkaars gebieden te skien. Zie hieronder het bericht van Chatelweb.com (voor Chatel de beste informatie over het skigebied);

""Current snow conditions allow us to confirm the partial opening of the ski area from Saturday 20 December. Our clients can enjoy the following:

  • Super-Châtel sector - Barbossine:
    The Super Châtel gondola, the telecord beginners, téleskis of Poussin, Lac and Poussin.
    Three Pistes from the beginners’ area.
    Le Petit-Chatel chairlift will be open to pedestrians only.
  • Linga sector:
    The Linga gondola will be open to pedestrians only.
  • Sector Pre-la-Joux:
    Chairlifts Pré-la-Joux, Pierre-Longue, La Chaux Rosées, Rochassons of Cornebois and Combes.
    The ski lift Keyset.
    Pistes: Pre-la-Joux (top), Combes, Blattins, Rochassons.
    Note: That the link for Avoriaz is closed until further notice."
''Powder to the people''

@AMONIVES @Rogier : Dat zijn nog eens goede berichten! Dank je!

@AMONIVES Dus dat wil eigenlijk zeggen dat we pech hebben? En met het weerbericht in het vooruitzicht lijkt daar ook weinig verandering in te komen. Zijn er dan nog alternatieven voor ons om te skien of niet? BVD

@Theoke Nee er zijn helaas geen alternatieven. Skien is beperkt mogelijk in Chatel, en ook in Avoriaz is het beperkt (denk tevens aan het limiet van het aantal bezoekers dat Avoriaz heeft ingesteld). Wellicht dat de kou en droge lucht van komende zaterdag ruimte biedt om de sneeuwkanonnen te laten werken. In de buurt is er niets te vinden verder.

''Powder to the people''

Ter info, de volgende info vond ik op de website van La Clusaz (een klein stukje gaat dus open)

Le domaine skiable de La Clusaz ouvre partiellement à partir de ce dimanche !

Malgré des conditions d’enneigement compliquées, La Clusaz va pouvoir ouvrir la partie haute de son domaine skiable.

Depuis le début de la semaine, une centaine de personnes travaillent d’arrache-pied sur les pistes pour permettre aux skieurs de chausser les spatules pour les vacances de Noël.

Alpin

Grâce à ce travail minutieux et à l’orientation Nord du massif, La Clusaz va être en mesure d’ouvrir à partir de ce dimanche 21 décembre tout le haut du massif de Balme ainsi que le sommet de Beauregard (uniquement pour la piste dédiée aux enfants, piste retour station fermée). C’est un total de 7 pistes qui seront accessibles, les conditions de neige étant optimales au-dessus de 2.000m.

Remontées mécaniques ouvertes à Balme de 8H30 à 16H00:

  • Télécabine de Balme
  • Télésiège du Col de Balme
  • Télésiège de Bergerie (restaurants Bergerie et Trace ouverts)
  • Téléski de Torchère
  • Téléski de l’Etrive

Remontées mécaniques ouvertes à Beauregard de 9h00 à 16H30:

  • Télécabine de Beauregard
  • Téléski de l’Etoile des neiges

Tarif Adulte journée 25€ // Tarif Junior journée 20€
Tarif Adulte 4heures 22€ // Tarif Junior 4heures 18€

lautje

La Grand Domaine (Valmorel) is dicht en zal de Kerstweek ook wel dicht blijven gezien de verwachtingen. We hebben onze trip dus maar gecanceld. Met de carnaval (14 februari) beproeven we ons geluk nog maar eens.

Zo’n overzicht voor Oostenrijk zou ook wel mooi zijn…

In le Grand Massif:

FLAINE
Beginners area : Télébenne - Tapis Bissac – Télésiège du Pré
Slopes : Bissac, Épicéa, Pin, Érable
Free

Télécabine Aup de Véran
Slopes : Méphisto, Calcite, Érable
One price : 19€

SAMOENS
Télécabine GME - Télécabine des Saix
Round Trip – One price : 7,50€

Beginners area : Téléski Pendants - Téléski Château - Téléski Babuches – TGD - Tapis Oratoire - Télésiège Damoiseaux
Slopes : Babuches 2, Demoiselles, Oratoire, Pendants, Château
One price : 10€

Télésièges Chariande Express and Chariande II
Slopes : Marmotte, Dahu
One price : 19€

Sixt: dicht
les Carroz: onbekend, maar met 1800m top en zuidfacing weinig kans…
Morillon: gratis babypiste

Kortom: Wij gaan hier lekker biken, via ferrata-en, klimmen en hiken; op schoenen ipv sneeuwschoenen wel te verstaan…

In Avoriaz een piste of 7 open, die 90% klopt niet.

Life is fun, so enjoy it

http://www.skiplan.com/stations-temps-reel/

Erg handige site waar je kunt zien welke liften en pistes er open zijn in jou gebied!

Dat klinkt een stuk realistischer @Alke. Is bij jou in de buurt iets open? Succes!

@Arno5, vandaag 3 psies voor echte beginners open in Super-Châtel, 4 pistes open in Pré-la-Joux (volgens gasten in eigenlijk een nietverwachte maar wel hoede staat, heerlijk geskeid vandaag). Avoriaz vandaag 9 pistes open vandaag. Verwachting is dat er morgen weer iets meer open is in Avoriaz, Châtel blijft hetzelfde.

Vraag wordt nu wat de balans wordt van koude nachten (want helder en kunstsneeuw?) en zon (want ook overdag helder en strak blauw)…

Wel zijn er in het gehele gebied nog een stuk of 12 liften open voor wandelaars. Ook worden er in de dorpen extra evenementen georganiseerd en zijn zelfs sommige zomeractiviteiten open (avonturen park in de bomen in Abondance bijvoorbeeld).

Life is fun, so enjoy it

Gisteren aangekomen in Saint Sorlin d’Arves (Les Sybelles). Geld van de skipassen is teruggestort en er worden alleen maar halve-dagpassen verkocht omdat er maar 1 piste bovenop open is. 3 Uurtjes per dag skiën op een afgeragde piste dus. Diep triest helaas.

Maar de zon schijnt volop, het terras ligt er prima bij en het bier is koud, dus we maken er maar het beste van. Wel een mooie gelegenheid om eindelijk eens een snowboardlesje te nemen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie