18 graden kouder met kerst

Roel op 22 december 2014· 42 reacties

Een nachtje verse sneeuw, blauwe lucht en zon in de Zugspitze Arena (O)
Een nachtje verse sneeuw, blauwe lucht en zon in de Zugspitze Arena (O)

Net terug van een weekendje Hamburg en de dynamiek spat weer van de weerkaarten. Heerlijk! We staan aan de vooravond van een hele warme episode tot aan kerst. Eerste kerstdag komt in de Noordalpen sneeuw opzetten en tweede kerstdag is het 18 graden kouder dan morgen.

Zon
Als de kerstgangers ergens niet over te klagen hebben dan is het de zon, alles wordt letterlijk in een ander daglicht gezet. Deze gebruiker van de app Sneeuwhoogte+ zegt het heel treffend: “Met zeer laag gespannen verwachtingen naar Serfaus gereden. Heb wel eens betere sneeuw gehad maar het valt niet tegen en het weer maakt veel goed.”

Ook in [Flachau](/dorpen/flachau) (O) kan het slechter, via de app Sneeuwhoogte+
Ook in Flachau (O) kan het slechter, via de app Sneeuwhoogte+

En er kan geskied worden. Het cosmetisch laagje verse sneeuw in Oostenrijk van afgelopen weekend gaat er alleen wel aan, en dat komt door de extreem hoge temperaturen die gaan komen. Morgen zitten we op 2000 meter op bijna 10 graden. Dat betekent in de dalen lokaal 17 graden. Zoals gezegd met veel zon dus dat wordt terrasjesweer op de piste.

Kouder en sneeuw
Er gaan echter wat dingen veranderen op de weerkaart. De aanvoer van subtropische oceaanlucht wordt gestopt en een lagedrukgebied komt precies met kerst afzakken vanaf de Noordzee. In het kielzog volgt een portie ijskoude lucht die vrijdag en zaterdag boven de Alpen komt te liggen.

Het contrast kan bijna niet groter. Op kerstavond als de gebieden aan het uitpuffen zijn van de warmte zijn diverse hellingen (weer) groen. Waarschijnlijk 24 uur later hebben Zwitserland en Oostenrijk weer een laag sneeuw te pakken uit een kleine nordstau. Hou rekening met tot in de dalen 10 tot 30cm tot vrijdagochtend. Voor de meesten het ideale kerstcadeau, ook voor de mensen in de tweede kerstweek.

De nordstau op de kaart
De nordstau op de kaart

In [Val Cenis](/skigebieden/valcenis) (F) wacht men op sneeuw, via Sneeuwhoogte+
In Val Cenis (F) wacht men op sneeuw, via Sneeuwhoogte+

Franse sneeuw
Hoe zit het dan met de groene Franse Alpen? Ook daarvoor zit sneeuw in het vat. Nog niet met kerst, dan profiteren ze slechts van de kou waardoor de sneeuwkanonnen weer aan kunnen (dat is de komende dagen een no go), maar het weekend belooft meer goeds. Een tweede lagedrukgebied komt na de Britse Eilanden boven Frankrijk te liggen, en bij een westenwind gaat er in de Franse Alpen sneeuw vallen vanaf pakweg 1200 meter. De hoeveelheden wil ik nog even aanzien.

Het vervolg is ook interessant. Volgens het Europese model trekt het lagedrukgebied de Middellandse Zee op met op maandag een südstau en sneeuw voor Italië. Aansluitend komt droge kou binnen en duiken we de diepvries in (ook bij ons). Het GFS model ziet meer in een sneeuwrijke variant met een dikke nordstau voor de hele Noordalpen. We zitten hier al in de onbetrouwbare termijn maar wat het ook gaat zijn, de seinen voor de winter lijken eindelijk meer op groen te gaan staan. Een lekkere thuiskomst kan ik je zeggen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dat is weer super nieuws:) goeie kans dat ik de 11 jan lekker volgas kan snowboarden.

We blijven duimen

@Roel dus toch! Ik was bang voor wederom de dode… maargoed het moest een keer gebeuren ;)

Nu maar hopen dat dat azoren hoog in z’n hok blijft en zowel in de Alpen als thuis lekker de winter in!

Straks even de pluimen kijken.

Seriously snow addicted family!

@Roel en die sudstau maandag? Kans dat die ook de Zuidfranse Alpen andoet?

Click. Click. Peace

Jeetje, als je alleen naar Meteociel kijkt (ik weet dat je moet combineren) dan ziet het er de komende twee weken echt geweldig uit. Alleen de komende dagen eventjes niet de hele dag webcamgluren ;-)

Ha dank maar weer :) Goed nieuws zo aan het begin van de week :)

@Rogier, ja dan moeten we GFS de goeie kant opduwen. Sneeuw bij jou betekent wel minder sneeuw voor de Noordalpen. Nouja laten we hopen dat de koek eerlijk verdeeld wordt

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Welkom thuis weer Roel.En klinkt als muziek in de oren,stiekem begon ik hem ook een beetje te knijpen,wij vertrekken 2 jan.ri.Les Sybelles.Ziet er dus naar uit dat daar ook van het "witte"goud gaat bij komen!!
Spannend…

EINDELIJK!
Maar precies optijd :D @Roel ik zag op een aantal berekeningen dat er een hogedrukgebied boven de alpen komt te hangen rond oud en nieuw… ik weet dat dat ver weg is maar zeggen jou berekeningen dat ook?

Roel zondag vertrekken we naar Bichelbach en nu krijg ik er helemaal weer zin in. Hopelijk komt alles iets ieder dat de vakantiegangers die nu op hun vakantiestemmingen zijn nog extra kunnen mee pikken. Roel weer bedankt

Morgen vroeg vertrekken naar Au in het Voralgebergte de caravan staat al klaar de reisweg wordt ideaal zo zonder sneeuw en een zonnetje. De vooruitzichten zijn veelbelovend en als we eenmaal op onze plaats staan mag de sneeuw met bakken gaan vallen. We kunnen in ieder geval gaan winterwandelen boven op de Diedamskopf en voor de liefhebbers langlaufen, er is boven ook een langlaufbaan geprepareerd.
Dank je Roel voor je uitgebreide en duidelijke weerberichten, dit is ook al voorpret ( spanning ).

Dilemma, dilemma… wij vertrekken aanstaande zaterdag met de camper… maar naar waar ???
Elke dag volg ik de voorspellingen maar weet geen raad…
Frankrijk: Savoie, Isere… Italië: Sondrio, Aosta, Sudtirol of Oostenrijk: Tirol, Salzburg
vereisten : +100 kms aanééngesloten zonder veel vlakke stukken :-)

@Rietje en vanaf vandaag wordt er boven ook nog een rodelbaan geopend, ze maken er wel iets van.

Deze weerberichten maken mij ook weer wat blijer, aangezien ik binnenkort ook richting Diedamskopf vertrek…

Vertrek 2 januari met 4 naar Le Grand Domaine, Saint Francois Longchamps. Hopelijk komt die winter nu echt op gang! Spannend is het wel in ieder geval. Gelukkig zitten we op een dik uur van vele hoger gelegen gebieden.

Rider4life

@Roel Ik ben helemaal voor eerlijk verdelen!

Click. Click. Peace

goed nieuws! ik spring nog niet het spreekwoordelijke gat in de lucht want het is nog ver weg allemaal en zijn wel eerder met lege handen komen te staan maar ik heb er dit keer vertrouwen in!
Laat maar vallen !!!

"respect the mountains"

@rogier, maar dan wel iets meer voor de noord Alpen. Waar jullie tot je neus in de poeder stonden vorig jaar, moesten wij naar de gondel rijden ipv opstappen naast het pension in Oostenrijk. Deal?

@Roel: profiteren de Pyreneeën nog ergens mee in dit verhaal. Weet dat het niet een target gebied is voor de meeste. Maar ben even benieuwd?

@Rogier Jullie hebben jullie mega dump laatst ook gehad, en die hebben wij nog niet gehad ;) Laten we een 70/30 doen :P

A winter without powder isn't a winter!

Als hetgeen wat voorspeld word gaat vallen in tignes dan ben ik door het dolle heen!!!
Bijna 40 cm! al is het maar 20 of meer is het al een goede en nodige dump om meer pistes open te krijgen :) @Jeffrey welk azorenhoog ?? :P ;) dat ken ik niet!!

Dag iedereen.
Klein vraagje: ik vertrek deze zaterdag naar Alpes D’huez.
Dit ligt, dacht ik in de Westelijke Noordalpen?
Nu is mijn aardrijkskunde niet zo goed en vroeg ik me af of ook hier sneeuw voorzien is?
Kan iemand me informeren.

@Joostw Ok, Ik zeg 1 meter voor de gehele noordalpen en 50 cm tot in de dalen voor de Zuidalpen. Dan kunnen overal alle pistes open en iedereen blij, deal?

Click. Click. Peace

Info vanuit 3 Vallees:
[SLOPES INFORMATION] Thanks to the exceptional situation of Val Thorens and to the good work of the ski patrol and of all the teams of the resort, the ski domain of Val Thorens-Orelle is open widely: 65 slopes and 31 ski lifts on 32 are currently available.
As for the 3 Vallees, 160 slopes are open throughout the area.
IMPORTANT: for security reasons, and because we want above all to offer to our customers a quality stay, it is possible that we are asked, without notice, to limit access to our ski area (the customers staying in Val Thorens will have the priority).
The situation is evolving quickly, we are at your disposal to answer your questions.

Work less || Board more

Deal! @Rogier
Of gewoon dat over de hele alpen een meter valt! Zou toch geweldig zijn!

A winter without powder isn't a winter!

Laten we niet te vroeg juichen… Het zijn voorspellingen voor over een week!

@Bram7890 Alpe DHuez(grand Domaine) ligt in de westalpen. Moet het vooral hebben van de Noord liefst Westelijke stromingen. Lijkt erop dat dit in het weekend toch echt gaat gebeuren.

ps voor meer info over waar ‘jouw’ gebied zich bevind etc. kun je zoeken in rubriekje skigebieden.

"respect the mountains"

null

DIT IS LEKKER. Rogier, voor iedereen maar voornamelijk Frankrijk volgens GFS.

DUIMEN!!!

Pff, eindelijk hoopvolle berichten! Ik ga 17 januari pas naar Les Sybelles maar vind het toch wel een geruststellend idee als de meeste pistes open zijn.
Zit me al eindeloos te verheugen op een schitterende racebaan aan de zijkant van het gebied en zou het verschrikkelijk vinden als die niet open is! Dus een goed pak sneeuw wordt enorm gewaardeerd!

Les Vallons?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie