Een rondje typetjes

Rogier op 24 januari 2015· 11 reacties

null

In elk gebied heb je ze. Ze horen als het ware bij het meubilair van een skigebied. Het maakt niet zoveel uit of je in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland of Noorwegen zit. De ‘typische typetjes’ in een wintersportgebied, met een knipoog. Waarschijnlijk kennen jullie er nog veel meer. Dus ik zou zeggen vul dit rondje maar lekker aan.

De skileraar
Het stoere pak, een gezonde bruine kop en een knipoog naar de dames in de rij. Ik heb het hier natuurlijk over de skileraar. Ze zijn de zelfverklaarde koningen van het skigebied. In hun pak voelen ze zich de baas. Maar tsja, aan die stoere looks heb je niet zoveel als je in de kinderweide staat. Of als je in sneeuwploeg een beginnersklasje meeneemt. Veel skileraren zijn dan ook het allerstoerst in de après-ski.

De skilerares
Die skileraar kan er wat van, maar skileraressen ook hoor. Een net iets te strakke broek, een mooie witte lach onder een evengoed gebruind hoofd en een vrolijke staart boven de hoofdband. Het hoofd op hol brengen van skileraren, skibums, stoere wannabe freeriders en waarom niet ook de veeleisende vader, dat kunnen deze dames zeker. Is het je wel eens opgevallen dat als deze leuke meiden skiles geven aan de kleintjes dat opvallend veel vaders graag de kinderen van les halen… Maarre pas op mannen, deze dames knallen hard van de piste af, stoer doen heeft geen zin. En zoals ik weleens gehoord heb, achter elke skijuf staat een skileraar ;-)

De veeleisende vader
Hiervan zijn er teveel. Mannen die hun eigen dromen misschien niet helemaal hebben afgemaakt en hun kinderen meenemen op te zware pistes. Hoge resultaten eisen in de skiles en skirace en hun kinderen met veel te veel eisen laten skiën. Kortom de veeleisende vader. Over het algemeen is dit een toerist met te duur materiaal voor zichzelf en voor zijn kinderen. Laat je kinderen lekker lol hebben op de piste! Het is niet de voorbereiding op de olympische spelen…

null

De ski-bum
​Zit de kleding van de skiër voor je in de rij volgeplakt met ducttape? En zie je dezelfde man (of vrouw) die middag erop met een oude spijkerbroek en donsjas samen met een trouwe hond door het dorpje slenteren? Dan heb je een ski-bum te pakken. Het recept om een skibum te zijn: net genoeg geld verdienen zodat je kunt skiën, zodat je elke dag in de poeder kunt staan als er poeder valt. Maar let op: zeker niet teveel werken. In Frankrijk leven deze wintersporters in oude omgebouwde busjes en vrachtwagens. Stiekem skiet een groot deel van deze overgemotiveerde skibums geweldig goed en hard! Een leven om te skiën en niets anders. Nou ja, biertjes drinken en wiet roken…

De stoere (wanne be) freerider
​Stoere mannen met half lang haar, een helm, felgekleurde kleren en dikke ski’s met rockers waar je u tegen zegt. Ook als er al weken geen poeder meer is gevallen. Het liefst zouden ze zelfs in het skigebied nog met een bergsportgordel rondskiên. Want het moet duidelijk zijn, deze freeriders zijn de ‘echte mannen’ en vrouwen. Het liefst tonen ze duidelijk dat ze overal protectie dragen, een gopro op de borst, op de helm en waarom niet niet ook op de stok. Je pikt ze er zo uit. En al pratend kan het ze niet steil genoeg zijn. Toch worden de wannebe-ërs er regelmatig op de pistes en in de buckels (en zelfs) in de poeder uitgeskied door de gewone piste skiërs ;-)

null

​De racer
Strakke aerodynamische kleding. de helm op de rugzak als er niet geraced wordt en een korte broek over die superstrakke pakken. Nou dan weet je het wel, dit is de racer. O ja, twee paar ski’s. een onder de voeten voor de gewone pistes, en dan een paar op schouders die speciaal zijn geprepareerd voor die ene wedstrijd afdaling. Ook herken je deze racers omdat ze denken dat ze voorrang hebben bij de lift. Want natuurlijk niet zo is, want ze hebben geen les bij de skischool. Ze voelen zichzelf de koning. (En daarom worden het ook vaak skileraren, die hebben ditzelfde gevoel ;-) ) Maar stiekem gebeurt het nog wel eens dat de boer/zakenman/toerist een betere tijd neer zit bij de open-skiwedstrijd.

De toerist
Deze herken je al voordat ze goed en wel in het skigebied zijn aangekomen. Want ze staan namelijk schuin op de weg. De zomerbanden, of ‘beste koop’ winterbanden trokken de klim naar het skigebied niet. Daar staan ze dan, in het licht van hun koplampen de gebruiksaanwijzing te lezen van de sneeuwkettingen. Maar ook in het gebied zijn ze makkelijk te herkennen, te koud gekleed, te warm gekleed, onhandig ski’s dragen, te pittige pistekeuze en geruzie (door vermoeidheid) halverwege de dag. De wintersporter die wij ‘de toerist’ noemen. Meer hé, iedereen is af en toe een beetje toerist zelfs de locals.

Hebben jullie nog meer typetjes waarmee je deze lijst kunt aanvullen? Ik ben benieuwd ;-)

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

oh. shoot… Ik geloof niet dat ik in een der typetjes val. Slecht nieuws voor mijn kinders, de veeleisende vader moet nog wel lukken als ik mijn best ga doen. :-|

Welek typetjes vallen de Wintersporters bloggers in vraag ik mij dan wel af?

De echte après skier - Staat nog om 03.00 s’nachts met ski kleren aan en helm op aan te kondigen welke pistes, sprongetjes en andere capriolen ze hebben gemaakt en dat ze als eerste aan de lift staan om 08.30 s’morgens, terwijl ze in werkelijk max 2 uur per dag op de piste staan, van 14.00 tot 16.00.
Ze drinken zich tot ze niet meer kunnen praten en recht lopen en proberen alles te dry humpen dat ademt.
Je kunt ze ook door de dag herkennen door de kots dat nog aan hun broekpijp hangt van de avonden ervoor, of hun alcohol geur dat km’s van te voren te ruiken is…

De ski-kakkers, pochen met een te dure auto, te dure skis, te dure kleding. Arrogant doen bij de liften en in het hotel het liefst met te dure flessen wijn. Ook deze mensen denken overal voor te mogen. Maar eenmaal boven zie je dat ze de verkeerde ski’s hebben gekocht omdat hun niveau het niet toelaat op deze ski’s maar zelfs van een blauwe piste fatsoenlijk beneden te komen. Deze zijn dus ook te beroerd om nog wat extra les te nemen.

@Rogier kaapt even het topic op het forum :p

❄️

de alles-beter-weet-Nederlanders, zijn die al benoemd? Ook te vinden in elke vlucht vanaf AMS. ;-)

Vrouwlief (= ski juf) voelt zich niet aangesproken bij de beschrijving hierboven. Enkel tijdens de zwangerschap zat die broek strak! :P
En tsja, ben geen skileraar, maar sta wel achter haar! Overigens mag ik van haar best de kleine op gaan halen van de les, maar dat duurt nog een paar jaar, ze verwacht dat ik dan niet meer dan kwijlen kan…

De toerist-a-la-local. Weet alle tips en tricks van het skigebied, maar heeft het verkeerde paspoort. Is een gevorderde skiër, maar heeft normale kleren en normaal materiaal. Staat elke dag om iets na 7 op, zit om half 8 aan het ontbijt en pakt de skibus om een uurtje of 8 richting de gondel.

De bontjas. Doet tijdens een wintersport niets anders dan flaneren in het dorp. Bij voorkeur in Gstaad, St. Moritz of Zermatt.

Mr. Slow

De stamgast, doet alsof het hotel van hem is, kent iedereen die er wel echt werkt, is net iets te joviaal en heeft een te hoge oei-factor (ongewenst eigen initiatief)

In aansluiting op de veeleisende vader: de nederlandse en belgische skiclubs die met torenhoge (olympische) ambities de kids in clubtenue de berg af gooien.

(Niks mis met ambitie, maar veel van de ouders onder aan de helling bij een wedstrijd menen de nieuwe Jansrud, Neureuther of Hirscher te hebben voortgebracht. Sommige clubs ondersteunen die gedachte maar al te graag.)

https://www.wintersport.nl/forum/topic/66977

Had je niet gelijk alle typetjes van dit topic hier kunnen neerzetten @Rogier ? :P

Gang is alles

Ik miste de new-rich-skiër.

Jonge mannen van een jaar of 30, met overduidelijk nieuw en teveel geld. Opvallend vaak Rus. Heeft bij voorkeur een dikke glimmende jas met bont aan. Te peppi materiaal. En een opgetutte partner aan de zijde. Geen gewone skibril maar pilotenzonnebril. Geen helm maar een muts waar de dikke mat in de nek door opvalt. Toont geen respect voor andere mensen in de rij/lift/piste.
Kan soms goed skiën maar over het algemeen matig de piste af. Laat in apres ski bar graag zien dat hij genoeg geld heeft om de duurste wijn te kopen. En zoals wij ontdekten in St. Anton, om ongegeneerd de opgespoten Botox partner smerig te tongen. (Blugh). ;)

Bergen + Sneeuw = ❤
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie