Op slechts 2,5 uur van de grens ligt een aaneengesloten en relatief groot skigebied. We hebben het natuurlijk over Winterberg in het Sauerland. Vooral bekend vanwege de uitstekende faciliteiten voor beginners, maar ook als gevorderde heb je het gevoel niet zomaar in een skigebiedje te zitten. Het is niet vergelijkbaar met de Alpen maar je kunt hier van heuvel naar heuvel wel echte tochtjes maken. Voor je gaat kijk hoe de sneeuwcondities zijn, en ga bij voorkeur niet in het weekend vanwege de wachttijden. Doordeweeks is het lekker rustig.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel, leuk item! Ik kan beamen dat Winterberg een prima gebied is waar verschillende pistes te vinden zijn voor alle niveaus, mocht je nou echt een beest zijn, dan is dit een minder gebied, maar heb me hier het weekend van 27 december echt vermaakt.

Wat betreft de wachtrijen… ik zie inderdaad dat ze nu een stuk korter zijn dan toen ik er met mijn vriendin was, maar zelfs tussen kerst en oud op nieuw heb ik als maximale wachttijd zo ongeveer 15 min gehad. 25 bij de Möppi maar dat kwam omdat er een andere lift dichtbij kapot was gegaan…

2015: Val Thorens I 2016: Flachau | 2019: Ischgl | 2022:Tignes

Als gevorderde wintersporter is Winterberg/Sauerland een leuke bestemming voor 1 dag, of 2 als je een weekendje blijft. Vanuit Enschede is het iets meer dan 2 uur rijden. Ieder jaar hebben wij een personeelsuitje naar Winterberg, 70 horecamedewerkers die een dagje in de sneeuw kunnen ploeteren, blijft geweldig!
And remember: A bad day of boarding/skiing beats a good day in the office ;)

Leuk filmpje. Ik heb het idee dat Winterberg de afgelopen jaren hard gewerkt heeft aan verbeteringen. Vorig jaar helaas telkens moeten annuleren door het ontbreken van de sneeuw, dit jaar maar weer proberen begin februari. Möppi ook natuurlijk!

Piste riderrrrr

Leuk filmpje Roel! Winterberg is echt prima te doen voor 1-3 dagen, maar in het weekend en de vakanties is het wel stervensdruk bij de liften. En dan niet te vergeten dat je regelmatig mensen langs je ziet vliegen die de controle kwijt zijn, omdat ze vanaf de verkeerde piste naar beneden gaan. Verder een leuk gebied met voldoende afwisseling. En Möppi is top natuurlijk! :)

Ik probeer ook elk jaar een dagje mee te pikken. Inderdaad geen alpen maar toch wel een serieus gebied met veel moderne liften. Als je in een weekend gaat kun je eventueel uitwijken naar Willingen, Neuastenberg of Altastenberg om de drukte te ontlopen.

Ik vond het overigens nog redelijk druk in je filmpje. Was dit doordeweeks in de kerstvakantie?

Top filmpje roel, gaan dit jaar voor het 5 de jaar met de voorjaarsvakantie.
Mijn zoon heeft het hier geleerd en mijn dochter is nu aan de beurt om het te leren. Echt super voor kinderen en ik vermaak me er ook altijd prima. En als de nieuwste plannen over een paar jaar uitkomen kunnen je er echt leuke tochten maken.

@Frank9, nee afgelopen dinsdag. Op sommige pistes was het inderdaad iets drukker maar over het algemeen prima te doen. En nauwelijks hoeven wachten bij de liften.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Gisteren ook een dag geweest. Heb mijn schoonzoon zijn eerste skikunsten daar laten beleven (met het oog op de wintersportvakantie eind deze maand). Zelf gaan we bijna elk jaar wel een weekend.

Ben vandaag geweest (tot het te hard ging regenen) en ben een gemiddelde skiër, dan is het voor 1 dagje een hartstikke leuk gebied. Superrustig (doordeweeks), best wat leuke pistes maar niet heel moeilijk.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

lekker bezig @Roel

Seriously snow addicted family!

Hartstikke leuk gebied voor een dag!
Afgelopen zaterdag avond in Winterberg geweest. Op wo, vr en za avond kun je namelijk flutlicht skiën. Van 18.30 - 22.00 uur. Keer wat anders dan de zaterdag avond de kroeg in.
Ook lekker rustig op de avonden.
Helaas mijn knie rond 21.00 uur dom verdraaid bij het uitkomen van de lift

In het weekend wil je er inderdaad echt niet wezen

Gang is alles

Afgelopen dinsdag was het relatief druk i.v.m. driekoningen. Dan is een deel van het Ruhrgebied vrij, er waren dan ook bijna alleen maar duitsers. De wachttijden zijn bij enkele liften erg lang in het weekend. Zolang je de liften 5, 6, 10 en 12 + oefenweide in de weekenden ontloopt, kan je redelijk lekker doorskiën met acceptabele wachttijden. Vooral bij wat slechter weer is het vaak heel aardig skiën, met ook in de weekenden nauwelijks wachttijden. Als het echt Kaiserwetter + Superschnee is, tsja, dan is de beer wel los.

De QuickJet (3) lijkt heel druk, maar die jaagt 3.000 personen per uur omhoog. Daar sta je zelden langer dan 5 minuten. Hetzelfde geldt voor de Sürenbergliften en de immer rustige sleper bij de Nordhang.

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

Wintersporters raken verwend hè, die willen liever geen sleepliften. Ik ben er ook zo één ;)

@Mike12 Ik vind het af en toe niet erg om in sleepliften te moeten staan, het houdt je warm en het doet lekker nostalgisch aan. Verder ziet Winterberg er wat te gemakkelijk uit, maar misschien wel eens een keer leuk om te doen als alternatief op Snowworld.

Ski or Die

Tussen alle lovende reacties toch een kritische opmerking. De pistes zijn wel erg kort en weinig uitdagend. Zeker in de weekenden is daardoor de ratio skiën/wachten voor de lift echt irritant. Ik had steeds het gevoel 30 seconden te skiën en 45 minuten wachten op de lift. Voor mij geen winterberg meer. Bovendien was het niveau van de skiërs (op de momenten dat ik er was) ronduit gevaarlijk.

@BartG: Naja, op de Kappe heb je met de Slalomhang en de Waldabfahrt incl. Steilhang toch twee wat meer uitdagende pistes, waarvan de Waldabfahrt zelfs nog een behoorlijke lengte heeft. Verder heb je naast de St. Georg Schanze twee behoorlijk pittige pistes, ook al zijn deze wel zeer kort. Je kan het nu eenmaal niet met de Alpen vergelijken. Verder kan je de drukte doordeweeks of in de weekenden aan het begin of eind van het seizoen omzeilen, netzoals de kamikaze piloten.

En als je eens wat anders wil: Probeer eens Willingen met wat langere pistes of Altastenberg met de Westfalen-, Steil- en FIS-hang.

@Harry(Winterberg) Ik was er 3 januari en heb ervaren dat elke lift druk is behalve Käppchen, Sürenberg, Kappe. Nordhang was dicht volgens mij door die Eisbruch van eerder dit seizoen?
Maar ja Winterberg lijkt me leuker als het wat rustiger is :P

Gang is alles

Nostalgie…vaak geweest mijn dochter daar haar eerste skilesjes gehad… laatste jaren ging het steeds niet lukken…maar na het zien van dit filmpje moeten we toch echt weer eens gaan…Ik vrees dat we het niet meer herkennen . Ze hebben daar veel goed werk verricht …Laat er nog maar even een dik pak sneeuw vallen dan gaan we gelijk…:-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie