Freeriden en toeren in Hochgurgl

Kristy op 24 januari 2015· 1 reactie

Op pad!
Op pad!

Buiten de piste skiën en snowboarden is populairder dan ooit. We zien hier op Wintersporters natuurlijk regelmatig de jaloersmakende beelden langskomen van Rogier uit de Zuidfranse Alpen, maar ook hier in Tirol zijn er natuurlijk voldoende mogelijkheden om mooie poeder te skiën buiten de pistes. Wij besloten om aan te haken bij de opening van het seizoen van wePowder in Hochgurgl!

Freeriden is natuurlijk geweldig om te doen, maar zoals iedereen weet niet zonder risico. Het is belangrijk dat je in ieder geval het juiste materiaal bij je hebt. Dat wil zeggen: in ieder geval een lawinepieper, schep en sonde en de kennis om deze op de juiste manier te kunnen gebruiken. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je voldoende kennis hebt over het sneeuwdek en alle andere gevaren buiten de piste. Heb je die kennis niet, blijf dan weg uit de off-piste, of ga met een gids op pad.

Zo, tot zover even de disclaimers, want freeriden is in de basis natuurlijk geweldig. Wij zijn op pad geweest onder de deskundige begeleiding van de Nederlandse berggids Jelle Staleman. Hoewel er in Obergurgl nog voldoende poeder te vinden is zijn we onder begeleiding van Jelle een dagje gaan toerskiën. Dat betekent dus zelf omhoog lopen om vervolgens te kunnen genieten van onverspoorde poeder.

Op weg naar onverspoorde poeder
Op weg naar onverspoorde poeder

Vanuit het op 2150 meter hoogte gelegen Hochgurgl zetten twee liften ons af op de top van de 3082 meter hoge Wurmkogl. Het idee is om vanuit daar het Königstal in te skiën om daar vervolgens naar het 2825 meter hoge Königsjoch te lopen. Tijdens het afdalen naar het startpunt om te gaan toeren merken we dat de sneeuw wel versperd (iedereen kan deze helling induiken), maar zeker nog wel van goede kwaliteit is. Dat belooft wat voor straks.

Danny bindt de vellen onder
Danny bindt de vellen onder

Nadat we de vellen onder de ski’s hebben gebonden is het tijd om naar boven te gaan lopen. Jelle trekt het spoor, wij lopen er braaf achteraan, als kleine gansjes die achter de moeder aangaan. Het Königstal ligt tussen de twee skigebieden van Hochgurgl en Obergurgl in, maar toch heb je het idee dat je ver weg van de geprepareerde pistes bent. Wanneer je achter je kijkt zie je wel de verbindingslift lopen, maar dat is dan ook het enige dat je je eraan herinnert dat het skigebied in de buurt is. We lopen zo’n 500 hoogtemeters omhoog en daar zijn we zo’n twee uur mee bezig. Het is niet snel, maar goed, voor alles een eerste keer!

Weg van de pistes
Weg van de pistes

De afdaling zelf is fantastisch. We krijgen de beloning waarvoor we hebben gelopen. Onverspoorde poeder! Het zal je niet verbazen dat het héél lekker voelt om de bochten te draaien waarvoor je zelf keihard gewerkt hebt. In het gebied van Obergurgl en Hochgurgl heb je heel veel mogelijkheden om te freeriden, maar zeker ook om nog hele mooi tourtochten te maken, onder andere naar het Timmelsjoch, met 2509 meter hoogte de hoogste pas van Oostenrijk. En ik denk dat we daar later in het seizoen nog wel eens terug zullen keren, want toerskiën is behoorlijk verslavend.

Kristy
verdeelt haar tijd tussen het opnemen van videos in de sneeuw en het geven van skitrainingen.

Lekkere beelden hoor. Ik probeer mee te gaan met de season closure van wepowder. Kan ik gelijk mijn nieuwe set op zijn donder geven :-)

When life gets too complicated.... SKI
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie