Skigebied battle: Serre Chevalier vs Paradiski

Rogier op 23 januari 2015· 23 reacties

Serre Chevalier
Serre Chevalier

Het is weer tijd voor een skigebied-battle. Twee grote jongens uit Frankrijk, namelijk Serre Cehvalier en Paradiski. Allebei behoorlijk groot, maar toch hele andere gebieden. Waar Serre Chevalier compleet aaneengesloten is voelt de aansluiten van Les Arcs met La Plagne misschien wat geknutseld aan. Verder is Paradiski volgens mij veel populairder bij Nederlanders en Belgen, maar Serre Chevalier heeft dan weer een aantal zeer trouwe fans, en dat is eigenlijk iedereen die hier een keer geweest is. Ik ben benieuwd wie volgens jullie deze battle zou moeten winnen.

Serre Chevalier
Een col te ver, zo kun je Serre Chevalier beschrijven, want waarom zo ver rijden als je veel sneller in andere gebieden zit? Simpel: 250 kilometer aan veelal zeer uitdagende pistes, mooie tochten, fantastisch wintersporten boven en onder de boomgrens, een mooie stad aan de voet van de pistes, een van de mooiste zwarte pistes van Europa (Luc Alphand) en een ongekende hoeveelheid aan off-piste lijnen. Serre Chevalier is de aanrader van de Zuid-Franse Alpen. Dit zeer sportieve gebied is uitgebreid genoeg voor verschillende vakanties en hoort bij de sneeuwzekerste gebieden van Europa. Dat uurtje extra in de auto betaalt zich dubbel en dwars terug.

Paradiski
Paradiski

Paradiski
Door de samenvoeging van La Plagne en Les Arcs met de enorme lift van de Vanoise Express is het zeer grote gebied van Paradiski ontstaan. Een groots gebied waar iedereen wat voor zijn of haar gading vindt, of je op zoek bent naar eenvoudige of pittige pistes. Ook off-piste wintersporters zullen hier meer dan genoeg mogelijkheden en uitdagingen vinden. Dit gebied is groot en afwisselend genoeg voor weken skiplezier. De pistes en het skigebied zijn ruim van opzet en qua accommodatie is er werkelijk alles te vinden, van goedkope appartementjes tot fantastisch mooie chalets. Kortom werkelijk een gebied voor iedereen!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

En wie heeft de battle gewonnen?

@Marceldeskiër dat is aan jullie, wie zou er moeten winnen?

Click. Click. Peace

Ik zou het niet weten, ik ben een aantal keer in Paradiski geweest en als jij nu zegt dat Serre Chevalier de battle gewonnen heeft, zou ik daar best een keer naar toe willen.

Ik durf dat niet te zeggen ;-) Persoonlijk ligt mijn hart meer bij Serre Chevalier… Dus voor mij persoonlijk wint Serre Che

Click. Click. Peace

Serre chevalier!

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Paar jaar geleden in Paradiski geweest. Top gebied op een paar puntjes na! La Plagne Bellecote is echt verschrikkelijk vanaf een uur of 3. Gigantisch drukke plek waar 3/4 liften samenkomen. Als je er eenmaal bent kun je niet anders dan aanschuiven in de rij. Daarnaast moet ik zeggen dat Les Arcs wat inderdaad wat tegenviel qua verbinding. Je moet daar continu opletten waar je heen moet. Het is een waar doolhof. Luxe probleem uiteraard, maar bewegwijzering kan stukke beter!

Ik kan de gebieden niet op basis van ervaring vergelijken. Maar een voordeel van in Serre Che zitten (Briancon) is dat je met de auto zo even een ander skigebied aan kunt doen, als je op de berg zit in Paradiski dan doe je dat niet zomaar.

Het is ook niet nodig doordat beide skigebieden groot genoeg zijn, maar wel een leuke extra.

to ski or not to ski, thats no question

Komt nu net uit dat ik op dit moment een week Paradiski achter de kiezen heb. Vorig jaar een week in Serre Chevalier vertoefd.
Mijn keuze is zeer snel gemaakt, SERRE CHEVALIER!
Even verduidelijken waarom. Paradiski is groot met veel keuze aan piste maar ook iets te “bombastisch”, ik had de indruk dat je veelal altijd op de zelfde piste terecht kwam als je een tocht had gepland, vooral in La plagne('s) dat niet de indruk had zeer groot gebied te zijn omdat al dorpen kort opeen lagen. In Les Arc liggen de dorpen iets meer verspreid waardoor het groter leek. Ook heb ik nog nooit meegemaakt dat ik in Januari aan liften 10 a 15min moet aanschuiven, op de pistes daarin tegen was het wel kalm, ik vraag mij af wat dit geeft in vakantieperiodes. Qua preparatie van de pistes kon dit ook beter, niet alle pistes werden gedaan en eventueel kunstsneeuw voor aangemaakt zodanig ze soms redelijk vroeg al ijzig werden. Op de gebied van liften heb je hier vooral nieuwe,moderne en snelle liften maar je kan ook eens een oude trage lift tegen komen.
Het funpark in La Plagne stelt niks voor en je hebt niet meteen een lift dus moet eerst afdalen om dan een lange sleper terug naar boven te nemen(tijdrovend) in Les Arc was dit groter en lag meteen een sleepliften naast.
Qua prijzen valt dit soms toch zeer duur uit, eventjes een luch nemen en je bent voor 2 gemakkelijk 35eur kwijt, ook supermarkt is duur met een beperkt aanbod.

Nu Serre Chevalier. Gebied is niet zo groot als Paradiski maar je hebt zeker dit gevoel niet. Veel liften kun je direct hoog nemen waardoor lange afdalingen kunt maken richting andere dorpen voor tochten. Veel variaties tussen de pistes en voor elke zwart/rode is er een blauw/groen alternatief. Ook buiten de vakantie is dit gebied zeer kalm! De liften zijn ook allemaal modern met uitzondering van enkele in de gebied van Villeneuve en Monetier les Bains. Piste preparatie was zeer goed en omdat het zo kalm was geen enkele blauwe piste die helemaal vol buckels of ijsvlakten zat.
Qua funpark was dit niet zo uitdagend en groot maar direct er naast wel een sleeplift, maar het beste park was de Melezone! Ongeprepareerd stuk door het bos met allemaal obstakels uit natuurlijke producten. Qua prijzen veel lager, op de piste kun je gezellige hutjes vinden die zeer prijselijk zijn, ook de supermarkt is niet duur zeker als je in Briancon zit waar een hyper supermarkt en discounts supermarkten zijn met prijzen zoals bij ons.

Over de sneeuwval kun je geen punt maken. Dit hangt af van moeder natuur maar paradiski dus misschien wel sneeuwzekerder door dorpen/pistes die hoger liggen. Serre Che ligt lager maar vangt regelmatig dumps van de Zuidalpen.

Apre ski is bij beide peanuts. Misschien qua pub/bar sfeer is het beter in paradiski.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

Beiden een paar keer geweest. Serre Che wint voor mij , vanwege de zuidelijke sfeer , leuke restaurants in Briancon en in de rest van het dal. Centraal gelegen voor een dagje ergens anders; Sestriere , Montgenevre ,Vars/Risoul of nog beter Saint Veran. TOP gebied; 1e keer geweest toen het voor het eerste jaar op de Nederlandse markt aan geboden werd d.m.v. een zwart/wit A-4 copie )( dit was hun reisgids, pff, ik word echt oud) DUS ; SERRE CHE WINT !!!

Ik ben ook in beide een paar keer geweest. De keuze is voor mij simpel, daar hoef ik niet lang over na te denken.
Serre-Chevalier wint, met een straatlengte.
-mooie lange pistes met veel hoogteverschil
-authentiek gegroeid gebied, hier wonen ook buiten seizoen nog mensen en dat merk je
-goed eten op de piste met veel lagere prijzen dan paradiski

The older I get, the better I was

Nou dit lijkt een gelopen race ;-)

Click. Click. Peace

Heel duidelijk voor mij Serre Chevalier! Eigenlijk zijn al de punten al genoemd

Nooit in Paradiski geweest, maar Serre Che is echt een fantastisch gebied, ga hier graag weer naar toe, vind het zelf mooier dan bijvoorbeeld Val Thorens…

Nou, nu heb ik natuurlijk geen zin meer om naar La Plagne te gaan volgende maand ;)

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

@FrankW het is nu niet dat het zo erg is :-D we gaan allemaal voor de sneeuw en zo lang die er is dan zijn we meestal al blij. En het is ook ieder zijn mening, kan zijn dat in de loop van dit weekend de Paradiski “lovers” nog hun reactie plaatsen ;-)

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

Beide gebieden geweest en Serre Chevalier wint. Puur op romantiek. Met een prachtige stad zoals Briancon, fenomenale off-piste mogelijkheden zoals La Cucumelle en L’Yret en gewoon dat gevoel dat alleen de Zuid Alpen je kan geven…Vive la France :-)

@FrankW - je doet het juist in de goede volgorde. Eerst naar Paradiski, en daarna naar Serre Chevalier. Andersom ga je er op achteruit, dat zou maar een teleurstelling zijn. Je moet altijd zorgen dat je iets hebt om je op te verheugen.

The older I get, the better I was

@FrankW

Nou, ik ben nu 2 keer in Paradiski geweest en vond het erg tof! Misschien zouden ze inderdaad iets aan die drukke plek in Belle Plagne moeten doen, maar ach, je bent op vakantie nietwaar?
Over dat andere gebied kan ik helaas niets zeggen.

Veel plezier!

Nog niet in Serre Chevalier geweest, maar moet daar blijkbaar wel eens gaan kijken! Persoonlijk vind ik paradiski fantastisch. Goede infrastructuur, pistes genoeg waar je zeker een week mee zoet bent, en toch enkele aangename plekjes waar je 's avonds kan vertoeven, zonder elke keer je portefeuille op te soeperen. De aansluiting met Les Arcs is natuurlijk ook leuk: een mega ski-bak waar je met veel volk gevaarlijk wiebelt als iedereen de zonder het zelf te weten op de muziek.

Het is daarbovenop nog eens een heel pak extra kilometers, wat het enkel maar ten goede komt :)

Het is o zo hard genieten.

Serre Chevalier spreekt mij meer aan

Gang is alles

Aantal jaren geleden in beide gebieden geweest: Serre Ché wint voor mij :-)
Nu moet ik er wel bijzeggen: het heeft de eerste 24u na onze aankomst gigantisch gesneeuwd: 80cm vers, en de dagen erna mooi weer. We waren er in de voorjaarsvakantie en het was er zeer rustig: een aanrader!

Nadelen:

  • Je moet tijdens de heenrit nog 2 uur na het verlaten van de snelweg over kleine bergwegen zonder verlichting, over de Col du Lautaret (2.000m). Onze terugrit duurde door verkeersdrukke krokusvakantie 17u. Als het echt slecht weer is, wordt de Col du Lautaret gesloten en moet je over Italië rijden langs de dure Fréjustunnel.
  • Trage liften zonder overkapping, vernieuwing was toen wel bezig
  • vonden geen lekkere lunchplek in het skigebied, wel in het dal

Voordelen:

  • goede piste preparatie
  • prijsniveau
  • warmwaterbaden in Monétiers-les-bains voor paar EUR (openbare baden), wel reserveren
  • sneeuwrallyparkoers ook eens de moeite om te bekijken
  • natuurlijke dorpen

In La Plagne logeerden we in Plagne-Bellecôte met een studentenorganisatie. Leuke tijd gehad, goed geskied, ski in/out, jeneverrodelen, feestjes, lekker warm openluchtzwembad op de piste (toen toch) etc, maar ik weet niet of ik er een tweede keer heen zou gaan. Na 10j zou ik eerder L3V nog eens willen aandoen.

Zeker serre Chevalier . Lekker dagtochtjes doen !

En wat heeft Serre Chevalier te bieden boven Paradiski? De Engelse skileraar Darren Turner met geweldige lessen. Kijk maar eens op You Tube.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie