Grootse dump dreigt voor de Franse Alpen

Roel op 25 januari 2015· 21 reacties

O.a. hier in Avoriaz (F) gaat heel veel sneeuw vallen!
O.a. hier in Avoriaz (F) gaat heel veel sneeuw vallen!

Het dagje pauze gisteren heeft de verwachtingen goed gedaan. Het regenmoment rond donderdag is bijna van de kaarten verdwenen, maar de verwachte sneeuwval is gebleven. Vandaag en dinsdag is het vooral in Oostenrijk prijs, vanaf donderdag staat Frankrijk een immense dump te wachten!

Flashback
Het is voor een betrouwbare sneeuwverwachting nog altijd ver weg, donderdag, maar wat nu op de weerkaarten staat doet mij een beetje denken aan begin januari 2012 dat ik met het team van Wintersporters in de zuidelijke Franse Alpen zat. Die eerste week van januari ging het compleet los in de noordelijke Franse Alpen, Zwitserland én Oostenrijk. Daar zat ik toen met mijn gammele wifi-verbinding terwijl dorpen van de buitenwereld afgesloten raakten, en mensen onderweg vast kwamen te zitten.

Volle weststau
Dit keer zit ik in Vorarlberg, donderdag t/m zondag, en vooral de Franse Alpen lijken weer extreem veel sneeuw te krijgen. Precies in die tijdspanne staat er een volle weststau op de Franse en Zwitserse Alpen. En niet onbelangrijk, in vergelijking tot eergisteren stroomt er omstreeks donderdag in mindere mate zachte lucht binnen dan eerst berekend werd. Daarmee is de regenkans een heel stuk kleiner geworden.

In Oostenrijk sneeuwt het vandaag al licht (foto: Filzmoos)
In Oostenrijk sneeuwt het vandaag al licht (foto: Filzmoos)

Met andere woorden er wordt ook in de dalen meer sneeuw berekend. Als deze kaarten uitkomen, en dat is gezien de termijn nog niet 100% zeker, kan er in een week tijd 1 tot meer dan 2 meter sneeuw omlaag komen. Zwaartepunt Franse Alpen, Zwitserse Alpen en misschien krijg ik in Vorarlberg een mooi staartje mee.

Oostenrijk minder?
Mensen in Oostenrijk moeten zich echter niet rijk rekenen. De stroming is meer west dan noordwest dus alles ten oosten van Vorarlberg ligt in de luwte. Het zijn in Tirol en Salzburg eerder sneeuwbuien of kortere perioden met sneeuwval. Ik denk aan 50cm in Vorarlberg, en 20-40cm elders. Nog niet slecht natuurlijk.

Sankt Moritz (CH) ligt nu en de komende dagen op de grens van sneeuw en zon
Sankt Moritz (CH) ligt nu en de komende dagen op de grens van sneeuw en zon

De Zuidalpen zitten helemaal in de wachtkamer. Een noordweststroming is daar is de regel kurkdroog, ware het niet dat er komend weekend een kleine kans is dat zich een klein lagedrukgebiedje vormt boven Noord-Italië dat alsnog wat sneeuw geeft.

Winterse week!
Al met al hele winterse vooruitzichten, ook voor het Sauerland dat morgen misschien even wat regen heeft, maar voor de rest ook in de sneeuw zit. En dan hebben we het nog niet over de lichte nordstau van dit moment en van dinsdag in Oostenrijk die in totaliteit ook zo’n 20-30cm aflevert. Ik denk dat na de sneeuw van deze week de voorjaarsvakantie op voorhand geslaagd zal zijn. Morgen kijken we verder en wordt alles weer iets betrouwbaarder!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Goed voor de pistes, maar wat betekent dit voor de rit erheen zaterdag?
Volledige chaos, of zal het nog meevallen?

Ik moet naar La Plagne, en heb net even de vertrektijd naar voor geschoven. Ben aan het twijfelen of ik niet de vrijdagavond zou vertrekken.

zelfde vraag als @tom16, ik rij vrijdag nacht richting Val Cenis, nu is mijn vraag of dit verstandig is om er heen te rijden of een dag eerder? @roel

Yes, Yes, Yes :-)

En voor de last-minute Poederbazen, ik heb nog net een paar kamers vrij volgende week met zeer interessante kortingen ;-)

Life is fun, so enjoy it

@Roel, een vraagje over de Franse alpen. Het gebied waar ik heen ga stond eerst op een voorspelling van 130cm tussen donderdag en zaterdag, maar vandaag nog ‘maar’ op 76 cm. Je zegt dat er koudere lucht aan komt, is dit ook de reden dat deze voorspelling is afgenomen, en zal dit de komende dagen nog verder kunnen afnemen, of is het nu wel zeker dat die dump gaat vallen?

Verder snap ik niet waarom mensen -1 geven voor vragen over omstandigheden op de weg. Roel heeft in een aantal andere weerberichten nog advies gegeven over het rijden naar de alpen. Voorspellingen kun je zelf bekijken, maar reis advies mag je hier toch wel vragen? van mij een duimpje omhoog in ieder geval!

Ga do ochtend voor 4 dagen naar les gets. Vol in de roos. En met het vliegtuig dus dat uurtje van GE naar les gets wordt misdchien 2 uur

@ThomJ, vrij stom, maar ik had op het verkeerde knopje geklikt bij @supersteven95 en kan dit blijkbaar niet meer ongedaan maken…

@Tom16, het gebeurt ook bij andere weerberichten. Zelf heb ik ook wel eens op de verkeerde knop gedrukt, beetje onhandig dat dat niet meer te veranderen is…

zoals vele anderen blijf ik het op de voet volgen. @Roel als het zo blijft kan je velen onder ons gelukkig maken met reistips. Zoals ik het nu zie ligt het zwaartepunt van de sneeuwval op vrijdag, dus kiezen tussen of vridagochtend ter plaatse zijn of na zatersag vertrekken?

Of het op de reisdag zaterdag ook erg gaat worden kun je nu met geen mogelijkheid zeggen, dat hangt helemaal van de timing af van de storingen. Je kunt nu alleen zeggen wat er op de Alpen afkomt, voor hetzelfde geld heb je vrijdag ellende op de weg en valt het zaterdag mee.
@Thomj de berekende hoeveelheden (het zijn modellen) zullen net als twee weken geleden van dag tot dag variëren. Staar je daar niet blind op, het gaat om de orde van grootte.

Woensdag is er een redelijk beeld te geven van de details, ook over de reis op zaterdag.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Mag ik namens de zuidalpen even melden dat we de wachtkamer wel zat zijn aldaar ;)

Seriously snow addicted family!

Nou Roel, het sneeuwt in Ehrwald al de hele nacht en dag, er is inmiddels al wel een 20 a 25 cm gevallen, wat overigens geen overbodige luxe was / is… Kun je over de voorspellingen van deze omgeving iets specifieker zijn ? Voor de rest is je voorspelling weer aardig uitgekomen !

Kan me 2012 niet herinneren, ik hoop echter dat het geen herhaling van 1999 wordt, die bakken sneeuw vond ik toen wel leuk en spannend op het moment zelf, maar de afloop was wel heel treurig (Lawine van Montroc)

Wij rijden net terug uit de PdS, en kan uit ervaring vertellen dat het er allemaal al heel goed bij ligt. Kan jullie ook allemaal aanraden bij @alke te gaan logeren. Wij hebben daar subliem gegeten maar volgende keer gaan we er ook weer logeren. In een paar minuten ben je ofwel lopend aan de voet van de lift, of met de auto in een paar minuten op plekken vanwaar je de hele PdS in kan. Enorme aanrader!!

@Roel OOk als je voorjaarsvakantie hebt van 21-2 t/m 27-2? Is namelijk nog best ver weg.

null

Brrr, -18 op de Schilthorn (3000m) in Zwitserland. De condities in de Noordalpen zijn volgens mij al vrij goed momenteel, maar met deze superdump kan het bijna niet meer stuk de komende weken! Hoop volgende week (1-7 februari) nog een paar dagen de zon te zien in Grindelwald.

Benieuwd naar je weerbericht de komende dagen Roel!

Mr. Slow

7 Februari naar les 4 vallees. Als uitkomt wat voorspeld wordt kon het wel eens een geweldige week worden. En het is er nu al prima. Als het zonnetje zich dan ook nog laat zien , mjam, om van te smullen!

-Waar is de dansende banaan smiley als je hem nodig hebt- :)

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

@Jeffrey Ik sluit mij helemaal bij jou aan v.w.b. die wachtkamer…
Voorgaande jaren altijd trouw Oostenrijk bezocht en vorig jaar was het daar zoals bekend niet overweldigend met de sneeuw. Italië daarentegen kwam er qua sneeuwval (te) goed vanaf, maar lijkt nu vooralsnog dezelfde situatie mee te maken als Oostenrijk vorig jaar…
Hoop wel dat er op termijn nog het e.e.a. gaat vallen in de Dolomieten want twee jaar achter mekaar tegenvallende situaties is niet echt leuk !

hahahah @janforman58 also de duvel ermee speelt vorig jaar was ik aan de noordkant was de zuidkant (te) goed en het jaar daarvoor was ik aan de zuidkant en was het aan de noordkant top! Gelukklig heeft de natuur geen geheugen en is het altijd een gok! Geen idee wanneer je gaat ik heb goede hoop!

Seriously snow addicted family!

Ik hoop dat er in de dolomieten ook nog wat gaat vallen
Ik vertrek over 2,5 week

Vrijdagnacht naar Frankrijk!! Let it snow… :D

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie