Onterecht onbekend: Silvretta Montafon

Ruud op 01 februari 2015· 17 reacties

null

We hebben een topdag gehad in Silvretta Montafon. De zon scheen volop en de pistes waren heerlijk. Na twee dagen skiën in sneeuwcondities, konden we ons geluk dan ook niet op. Ik vond het een genot om in dit tot nu toe voor mij onbekende gebied rond te skiën.

Blauwe lucht!
Roel en ik zijn een paar dagen op pad in Vorarlberg. De eerste twee dagen skieden we in Lech, waar de condities niet optimaal waren, omdat het vrijwel voortdurend sneeuwde. Een weerman in je gezelschap geeft dus blijkbaar geen garantie op goed weer. Maar toen we zaterdagochtend naar St. Gallenkirch reden, brak de lucht snel open. In de tijd die we nodig hadden om de auto te parkeren, de schoenen aan te trekken en in de rij te staan voor de liftpas, was de lucht helemaal blauw. En het was lekker koud, dus het beloofde een echte winterdag te worden. Vol verwachting stapten we in de bakjes naar boven.

null

Onbekend
Alhoewel, vol verwachting… Eigenlijk was Silvretta Montafon een beetje een blinde vlek voor mij. Ik had er geen duidelijk beeld bij. Ik wist dat het als gebied nog niet zo lang geleden ontstaan door de samenvoeging van de gebieden van Hochjoch en Silvretta Nova en op de pistekaart zag het er best groot uit, maar een echt bekende bestemming is het niet. Als ik tenminste in mijn omgeving zei waar ik heen ging, bleek het gebied niet erg bekend. Maar één keer zei iemand dat hij het dal van Montafon kende.

Heerlijk
Het was zaterdag en de tot nu toe wat sneeuwarme winter had de afgelopen periode flink sneeuw gebracht, dus het was niet zo gek dat er veel volk op de been was. Opvallend veel Zwitsers trouwens, voor wie vakantie vieren in Oostenrijk nu wel heel goedkoop geworden is. We verkenden als eerste het deelgebied Nova. Toen we boven uit de lift stapten besloten we niet verder het gebied in te trekken, dat deed zo te zien iedereen al, maar eerst maar eens een paar afdalingen te gaan maken. Vanuit de lift hadden die er namelijk heerlijk en leeg bijgelegen. We begonnen dus eerst maar eens met de rode en blauwe pistes rondom de Älplibaan. Goddelijke, brede carvebanen. En wat een prachtig landschap. We hadden ons er nog wel een uur kunnen vermaken maar we trokken toch maar verder het gebied in; ten slotte hadden we maar één dag en er was nog veel te ontdekken.

null

Snoepwinkel
De rest van de ochtend brachten we door op de pistes van de drie toppen het Nova-gebied; de Valisera, de Schwarzköpfle en de Versettla, allemaal zo tussen de 2100 en 2300 meter hoog. Vanaf en rondom die drie toppen slingert zich een keur aan pistes; rode, blauwe en ook een paar zwarte. Over het algemeen brede en mooie afdalingen boven de boomgrens met een mooi uitzicht op de bergwereld en het skigebied. Ik werd er heel gretig van: “we gaan die pistes daar doen en dan die daarachter en die daar zien er ook gaaf uit” Roel wees me er fijntjes op dat allemaal niet ging in een ochtend. Hij had gelijk natuurlijk maar ik voelde me als een kind in de snoepwinkel die te horen kreeg dat hij maar een paar snoepjes mocht kiezen. Ik vond het gebied nu al helemaal leuk. Wel veel oude liften trouwens, van die twee- en driezitsstoeltjes die zo heerlijk in je knieholtes klappen.

Verrassend
Via een lang pad skieden we richting de Garfrescha, een mooi gebiedje tussen de bomen. Ook hier weer was ik aangenaam verrast; het pad was geen duf slingerpaadje, maar een hele mooie afdaling, prachtig tussen de bomen. Het kwam uit op een glooiend breed carvehellinkje. In Garfrescha namen we op een lekker terras een paar lunchgerechten die op de kaart als “klein” vermeld stonden, maar die een soort Holle Bolle Gijsporties bleken te zijn. Redelijk geprijsd ook, wat een verademing is na Lech… Na de lunch besloten we de dalafdaling te doen, want we wilden gaan doorsteken naar het andere gebied: de Hochjoch. Ook deze afdaling vond ik weer een aangename verrassing; een lange slingerende pad-piste tussen de bomen door, waar je lekker vaart kon houden èn genieten van de natuur.

null

De verbinding met Hochjoch
Beneden liepen we naar de nieuwe moderne lift; de Grasjochbaan. Sinds Nova en Hochjoch gekoppeld zijn, wordt er flink geïnvesteerd en deze lift is daar één voorbeeld van. Het is een lange verbinding, die je in bijzonder gekleurde gondeltjes via een overstap op de Grasjoch naar 2400 meter brengt, waar de uitzichten geweldig zijn. Ik vond de vrij lange verbinding niet heel natuurlijk voelen; het zijn echt twee verschillende gebieden die hier verbonden worden. Maar wat een feestje ook weer, dit Hochjoch-gebied. In de korte tijd die we hadden konden we niet veel doen; we skieden links en rechts een aantal heerlijke pistes, kwamen door de langste skitunnel ter wereld en waagden ons op de dalafdaling helemaal naar Schruns. Ook hier weer- het wordt eentonig- een zeer aangename verrassing: een prachtige, lange, slingerende en meestal brede piste tussen de bomen door, met meerdere kleine afsteekjes.

null

Oeps…
Omdat de tijd begon te dringen stapten we in Schruns snel in de Hochjochgondel naar boven. Daar aangekomen, raceten we naar de nieuwe Panoramabahn, die ons moest afzetten bij de verbindingsbaan terug naar het Nova gebied. Maar we hadden ons misrekend; de Panoramabahn was net dicht en de route naar boven èn terug naar Nova was daarmee niet meer mogelijk. En dus ook de route naar de parkeerplaats waar de auto stond… De liftbediende was duidelijk; de enige weg was met de Kapellbahn naar beneden naar Silbertal en dan op de bus. Via dit stokoude liftje met even oude gondeltjes kwamen we noodgedwongen bij de hoofdweg door het dal. Daar stapten we in de bus naar Schruns, stapten op het trein/busstation over op de bus naar St. gallenkirch. Het is hier prima en efficiënt geregeld allemaal met de bussen, maar we waren toch liever gewoon rechtstreeks bij de auto beland. In de bus zat ik nog even te denken dat ik eigenlijk alleen maar verbindingen mis en in bussen beland, als ik met Roel op stap ben….

Al met al een geweldige, maar veel te korte kennismaking met een heerlijk skigebied. Ik zou graag nog eens teruggaan en wat meer tijd nemen. Wat mij betreft een aanrader!

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Oke, toch wel leuk dus daar. Wij gaan over 2 weken naar St. Gallenkirch. heb er zin in !!

De laatste twee jaar hoor ik steeds vaker dat Montafon vallen, maar dit is de eerste echt duidelijke recentie die ik erover lees. Wel jammer dat het gebied niet onder de 3Taeler pas van Vorarlberg valt, anders zou ik over een paar weekjes gelijk een dagje erheen gereden zijn.
Staat Mellau/Damuls ook nog op jullie todo lijst voor dit lange weekend? Benieuwd naar de situatie daar!

@interjrs: nee we zijn weer op weg naar huis

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Feest van herkenning! Vorig jaar liet het me ook zo’n goede indruk na. Toen veel in hochjoch verbleven om praktische redenen, had nova nog wel een dagje langer willen verkennen…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Wij zijn 2 weken geleden voor het eerst een week naar Montafon geweest. Zeer leuk skigebied wat gelukkig nog niet wordt overspoeld door alleen maar Nederlanders.

@Ruud

Leuk om te lezen. Vorig jaar ook geweest maar 2,5 weken geleden op laatste moment geannuleerd en voor Obergurgl gekozen. Reden de te hoge temperaturen met als gevolg slechte omstandigheden in lagere delen. Jullie hebben de dalafdaling naar Schruns onder prima condities kunnen skiën en dan is het een mooie afdaling en genieten tot het laatste moment. Mocht je nog een keer gaan doe dan ook een dagje Gargellen, je zult er geen spijt van krijgen.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

@Ruud als je de tijd “vergeet” betekent dat dat je geniet…

“die zo heerlijk in je knieholtes klappen” Die wij hebben omgedoopt tot (ondanks dat ze dat net niet doen) kuitenklappers… of zoals je vast bekend zal klinken keutenklappers. ;)

leuk verslag heren thanks!

Seriously snow addicted family!

Wij zijn er jaren lang, zo’n keer of 6 geweest en vinden het een leuk gebied voor gezinnen met kinderen. Wat ons de laatste jaren wel opviel dat de prijzen van de skipassen wel erg opliepen tov het gebodene. Ik blijf het een nadeel vinden dat je altijd met de auto ergens naar toe moet rijden en dan weer over de modderige parkeerkelder naar skilift lopen. Hier dan lang wachten, uitzondering de oeroude Garfrescha stoeltjeslift, Als van tochten maken houdt is dit geen gebied om aan te bevelen, maar dat wil niet zeggen, dat we ons niet geamuseerd hebben.

Pas op met blauwe pistes

@DrPeter

Hoezo altijd ergens met de auto naar toe rijden??

Ook de prijzen van de liftpassen vind ik zeker niet afwijken van andere gebieden als je de faciliteiten bekijkt.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Bedankt voor de mooie review! Wij gaan a.s. zaterdag naar Sankt Gallenkirch en zitten met ons appartement onderaan de Gafreschabahn. Ben benieuwd hoe mijn knieholten er na een week aan toe zijn :-) . Ik verheug me nu al op de lange talabfahrt van de Hochjoch naar Schruns.

How snow can you go?

Ontzettend leuk om te lezen, deze enthousiaste review! Wij komen hier dit jaar al voor de derde keer… in de zomer! Het is echt ons dal, prachtig en genoeg te doen op korte afstand vanaf Schruns (lees: allerlei bergwandelingen). Maar zo te lezen ook zeker de moeite waard in de winter, dus die tip onthouden we.
Jammer van die Panoramabahn! Afgelopen zomer was die nog volop in aanbouw toen we daar liepen, indrukwekkend om te zien hoe ze zo’n bouwproject praktisch/logistiek uitvoeren op ruim 2000 meter hoogte.

Ssssssst! Roep dit nou toch niet zo hard! :)
Ik had dit graag nog even een beetje geheim gehouden… :):)
Wij komen al enige jaren met veel plezier in dit gebied. Dichtbij Nederland, redelijk groot en afwisselend gebied waar elk niveau skier wel uit de voeten kan, niet te massaal en luidruchtig, vaak goeie sneeuw etc etc.

TIp: al vaker gezegd op het forum maar vergeet ook zeker minimaal 1 dagje Gargellen niet. Superleuk sneeuwzeker gebiedje met lekker lange heerlijke dalafdalingen en lekker eten in leuke hutjes.

@jeffrey: boi et skie beute altijd denke an je keute :-)
@drPeter: de ouwe liften worden steeds meer vervangen door nieuwe en dat kost natuurlijk geld:-). Wij hadden geluk; geen modder gezien, alleen veel sneeuw. Echt tochten kun je misschien niet maken, maar het is wel degelijk een gebied waar je doorheen kunt trekken, vond ik. De weinige ski-in/ski-out mogelijkheden zou ik inderdaad ook een nadeel vinden.
@Erik11: sorry :-) …denk je dat onze invloed zodanig is dat er nu hordes Nederlanders afreizen?:-)

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Wij wisselen met de familie altijd om de 3 jaar van gebied en zo’n 10 jaar geleden zijn we hier ook geweest. Top gebied al zeg ik het zelf (ik was pas 14). Afwisselende pistes, leuke dorpjes en een mooi gebied. De sneeuw tot en met het dorp hielp natuurlijk ook mee. Ook nog een dagje in Gargellen, Golm (eerste dag zaten we in het verkeerde gebied :p) en St Gallenkirch (toen het nog niet verbonden was) geweest en het blijft op de één of andere manier in mijn hoofd zitten als een van de leukere gebieden tot nu toe.

Ik dacht eigenlijk altijd dat dit gebied best bekend was, maar blijkbaar niet. Dan ben ik blijf dat ik het ontdekt hebt voordat er tegenwoordig zoveel reclame voor wordt gemaakt, zoals @interjrs al zei. Kom er vast nog wel een keer terug :)

Powder, powder everywhere!

Hoi, misschien hebben we naast elkaar geskied? We zijn vorige woensdagnamiddag vertrokken (pas gereserveerd dinsdagavond in functie van afstand, weersvoorspelling) en nog plaats gevonden in Partenen. Donderdag en vrijdag lichte sneeuwval en toch goede zichtbaarheid. Zalige pistes gedaan, lekker Kaiserschmarrn gegeten in Nova stuba. Enkel zaterdag (prachtig weer) heel veel volk op de piste (vernomen van Oostenrijkers dat dit toeval was, blijkbaar soort jongerendag uit Duitsland, met bussen naar parking Gaschurn.) Zondag was het veel rustiger, in de namiddag zat onze zeer geslaagde short-ski er spijtig genoeg weer op.

null

Alweer even terug, maar wel 3 weken vertoefd in Montafon, en met veel plezier! Waarschijnlijk snel weer terug. Wat ook een voordeel is aan Montafon: het is relatief dichtbij ten opzichte van andere skigebieden. Wij rijden er vanuit Zuid-Nederland in zo’n 8 à 9 uur op ons dooie gemak naartoe. Ik heb overigens de ervaringen van de 3 weken Montafon bijgehouden in een blog: montafonat.blogspot.com.

En over dat uitzicht gesproken:

Oh … plaatsen van een foto lukt niet …

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie