Zeven mooie pistes in Tirol

Arjen op 03 maart 2015· 14 reacties

De Harakiri in Mayrhofen (c) Frank Bauer
De Harakiri in Mayrhofen (c) Frank Bauer

Iedere wintersporter heeft natuurlijk wel z’n favoriete piste. Zo’n piste waar je iedere keer weer opnieuw van wilt afdalen. Waar je iedere keer weer een nieuwe lijn naar beneden vindt waar je heerlijk los kan. Soms is dat een uitdagende zwarte piste, soms een heerlijke cruiser, soms die hele stille piste aan de rand van het gebied en soms een piste met een geweldig uitzicht. Wij hebben acht pistes in Tirol op een rijtje die absoluut de moeite waard zijn om meer dan één keer af te dalen!

  • Harakiri - Mayrhofen

De Harakiri is misschien wel de bekendste steile piste van Oostenrijk. Met een gemiddeld verval van 78% is dit een lekker steile afdaling. Let wel, dit zijn procenten en geen graden, want dan kom je op zo’n 38 graden uit. In ieder geval is het een afdaling waar menig wintersporter z’n tanden al op heeft stuk gebeten. Dat de piste inmiddels een eigen leven is gaan leiden blijkt wel uit het feit dat je een ‘I survived Harakiri’ t-shirt aan kan schaffen en dat er iedere vrijdagmiddag fotoshoots zijn.

null

  • Manni Pranger - Bergeralm

In het skigebied van de Bergeralm in Steinach am Brenner ligt de Manni Pranger piste, vernoemd naar de lokale skiheld. Op de kaart is dit een rode piste, in de praktijk is de piste 107% steil. En dat betekent dat de Harakiri in Mayrhofen ineens een soort babyweide is. Toegang alleen voor gevorderde skiërs en boarders en de piste is lang niet altijd open. Maar waarom rood op de pistekaart?

  • Streif - Kitzbühel

Dit is misschien wel de bekendste piste ter wereld. Dit is dé wedstrijd van het jaar voor iedereen die ook maar iets met wedstrijdskiën heeft. Vanaf de Hahnenkamm duiken de beste racers ter wereld de diepte in, de Streif op. Deze piste kan ook bedwongen worden door de mindere goden. Maar dat hoeft gelukkig niet met meer dan honderd kilometer per uur.

  • Hohe Salve - Wilder Kaiser

De Hohe Salve is niet de hoogste bergtop in de Skiwelt en al helemaal niet van Tirol, maar wij kennen geen enkele berg die met een geringe hoogte van slechts 1829 meter zo’n panoramisch uitzicht over de omgeving biedt. Je kan aan veel kanten de Hohe Salve afdalen, maar de mooiste afdaling ligt aan de kant van Söll. Een klassieker in de Skiwelt!

null

  • Wilde Grub’n - Stubai

De Wilde Grub’n is niet zozeer een piste, maar een skiroute. Op het bergstation de Wildspitz (3210 meter) start de afdaling als piste nummer 7 (de Daunferner) om dan vervolgens over te gaan in een van de bekendste skiroutes van Oostenrijk, de Wilde Grub’n. Hiermee daal je door een geweldig landschap helemaal af naar het dalstation van de Stubaier Gletsjer dat gelegen is op zo’n 1750 meter hoogte. Je pakt dus bijna 1500 meter hoogteverschil. Wel met getrainde bovenbenen aan de start verschijnen dus!

  • Tiefenbach Gletsjer - Sölden

Dit is waarschijnlijk de enige piste in de lijst die net zo breed is als dat hij lang is. En geloof ons, dat is heel erg breed. De blauwe piste die vanaf de 3309 meter hoge Tiefenbachkogl naar beneden komt is zo breed dat je hier vrijwel altijd heerlijk kunt carven. Het is absoluut geen moeilijke piste en de sneeuw is er dankzij de hoogte vaak erg goed.

null

  • Dalafdaling - Inneralpbach

In het skigebied van Ski Juwel liggen meerdere mooie afdalingen, maar wanneer we er eentje moeten kiezen dan is de dalafdaling naar Inneralpbach toch wel een van de mooiste. Eigenlijk bestaat deze afdaling uit drie stukken, verbonden door korte stukken pad. Maar de delen waar je daadwerkelijk afdaalt zijn dan ook wel heel erg mooi, met schitterende uitzichten over het Alpbachtal.

  • Mooserwirt - St. Anton

De laatste afdaling is wellicht een beetje een vreemde eend in de bijt. Maar toch is dit voor veel wintersporters een ‘mooie’ afdaling. Het laatste stukje van après-ski paleis de Mooserwirt terug naar St. Anton am Arlberg. Hier voelen sommige skiërs zich ineens een pro, gaan de besten onderuit over nietszeggende hobbeltjes en voelen sommigen de dag erna pijntjes van een val die ze zich niet meer kunnen herinneren. Alcohol en sport gaan niet bepaald goed samen, ook hier niet, maar deze afdaling is daardoor wel een van de meest markante van de Alpen.

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

Hallo,ik mis de zirbenfall-abfarth (hochzeiger) is 82% .
is ook een pittige afdaling!!

peet3972

De Manni Pranger piste is een skiroute geworden doordat er een aantal jaar geleden een stuk grond naar beneden is geschoven. Doordat ze hem nooit meer prepareren is de afdaling helaas bijna nooit meer te doen. Er ligt vaak veel te weinig sneeuw.
Op welke kaart is dit een rode piste? In de tijden dat het nog een geprepareerde piste was, stond hij gewoon als de zwarte 1b op de kaart. Nu is hij aangegeven als skiroute.

Voor mij persoonlijk vind ik de zwarte piste in het gebiedje Kellerjoch Schwaz een van de beste pistes van Tirol. Heerlijk rustig, bovenin redelijk breed, onderin mooi smal tussen de bomen en een geweldig uitzicht op het Inntal :)

Rode 80 in Ischgl richting samnaun !!

Echt een top piste.

Harakiri afgelopen vrijdag gedaan. Mooi op de foto maar man man man wat was die ijzig!

De 22 naar Sölden in de ochtend, o zo heerlijk, in tegenstelling tot aan het einde van de dag overigens.

❄️

Jammer genoeg is de Manni Pranger piste niet meer helemaal open in Bergeralm.
4 jaar geleden was ik er voor het laatst afgeweest en dat was volgens mij de laatste keer dat de piste helemaal open was. Nu is het nog steeds een erg mooie piste alleen je kan niet meer het steile stuk af tenzij je (off-piste) ervan af gaat.

De Harakiri een mooie piste?
Dat gaat echt nergens over. Het is gewoon steil naar beneden op een ijsplaat, geen lol aan.
Het enige dat hem leuk maakt is dat ze de marketing goed aangepakt hebben, daardoor wil iedereen hem doen.

Moah een ijsplaat vond ik hem niet vorige week de Harakiri… hij was prima te doen… drie bochten en je bent beneden… ik geniet altijd wel giga als je in de Knorren zit en je gaat langs de piste omhoog… heerlijk hoe mensen het moeilijk hebben met de steilheid.

Pistes 5 & 7 in Ischgl !

De Pezid-vertikal en Lazid X-dream in Serfaus Fiss Ladis. Daar kan de Harikiri zeker niet tegen op!
Serfaus heeft vanaf Lazid trouwens vijf zwarte pistes naast elkaar die allemaal net ff anders zijn qua loop en steilheid, maar allemaal lekker!

...ski-addict...

Wat ik altijd een zeer mooie skiroute heb gevonden is de skiroute vanaf de Mont Gele in Verbier naar Le Chable, een hoogteverschil van 2200 m. Helaas is deze route jaren geleden opgeheven onder druk van groenknuffelaars. Jammer.

Mooiste pistes zijn voor mij niet de steilste of moeilijkste, maar lekker om te skiën en met voldoende variatie, mooi uitzicht en her en der een springheuveltje. Mooi voorbeeld is Panarama (nr. 10) in Jerzens/Hochzeiger.

Snap echt niet dat de afdaling Mooserwirt-Sank Anton in dit rijtje moet. Over de overige pisters kun je altijd wel discussieren maar over deze 300 meter waar iedereen aan het einde van de middag met z’n zatte ballen over naar beneden moet gaat nergens meer over. Kan op deze manier nog wel meer laatste beruchte 300 meters pistes noemen…misschien een leuk topic :)

Als het wit is kun je er over naar beneden...
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie