Schaatsen op wintersport

Arjen op 04 maart 2015· 3 reacties

Schaatsen in Tirol (c) Kitzbüheler Alpen
Schaatsen in Tirol (c) Kitzbüheler Alpen

Bij wintersport in Oostenrijk denk je in eerste instantie natuurlijk aan skiën en snowboarden. Logisch, want dat is dé reden waarom we ieder jaar weer en masse naar Oostenrijk afreizen. Toch zijn wij als ‘Nederlanders’ misschien nog wel gekker van een andere wintersport. Schaatsen lijkt in ons DNA te zitten. Nergens vind je zoveel ijsbanen en als het maar heel even vriest dan lijdt half Nederland aan ‘elfstedenkoorts’. Maar schaatsen we ook een beetje als we op wintersport zijn?

Weissensee
De eerste reactie bij schaatsen in Oostenrijk is natuurlijk direct ‘Weissensee’. De alternatieve Elfstedentocht op het bekende meer in Karinthië zorgt ieder jaar weer voor een invasie aan fanatiekelingen die de 200 kilometer vol proberen te maken. Ook in andere delen van Karinthië vind je veel meren die meer dan geschikt zijn om heerlijk te kunnen schaatsen.

Schaatsen in Tirol daarentegen is een wat minder voor de hand liggende combinatie. Misschien omdat de dalen in Tirol wat smaller zijn en de bergen over het algemeen wat hoger, maar het schaatsen wordt in Tirol eigenlijk volledig weggedrukt door alles wat met skiën en snowboarden te maken heeft.

Van Osttirol tot Kitzbühel
Toch kan je ook in Tirol de ijzers onderbinden. Zo vind je in het Alpbachtal een aantal kleine meren die snel dicht vriezen waar prima geschaatst kan worden. Ook in Osttirol kan je op de Tristachersee mooie tochten maken. Ook in de Kitzbüheler Alpen vind je een aantal gezellige ijsbanen. En waar de natuur het even af laat weten vind je her en der ook nog kunstijsbanen. Maar laten we eerlijk zijn, die hebben we in Nederland natuurlijk voldoende!

Het echte langebaan schaatsen zoals we dat in Nederland kennen is ook wat minder populair in Oostenrijk. Hier zijn het vooral sporten als ijshockey en ‘Eisstockschiessen’, een soort curling, die behoorlijk populair zijn. En daar worden wij Nederlanders dan weer niet heel warm van. Hoewel… Een potje ‘Eisstockschiessen’ kan een hele vermakelijke vorm van après-ski zijn.

Hebben jullie wel eens geschaatst in Oostenrijk? En zou je speciaal voor het schaatsen op vakantie naar Oostenrijk gaan?

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Unieke ervaring is schaatsen op de Stausee. Net geen Tirol maar op de Bielerhöhe in Vorarlberg.
+2000m schaatsen op een stuwmeer.

null

Foto is van gisteren in de zon. :-)

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Ik had mijn schaatsen (ijshockey) mee willen nemen, maar ben ze helaas vergeten. Een paar honderd meter van ons appartement ligt een klein (opgespoten) baantje waar je wat metertjes kunt maken, had ik wel willen doen. Misschien volgend jaar dan maar weer.
Overigens, met schaatsen gebruik je bijna de tegenovergestelde techniek dan voor skiën: druk op de achterkant van je schaats maakt je wendbaar en stabieler, voorop, zoals op een ski, ga je geheid op je bek. Een aantal jaar geleden mijn vrouw weer opnieuw leren schaatsen, ski-instructeur stond te stuntelen op ijs. Ieder zijn momentje lachen dus :D

Eigenlijk nog nooit van gekomen. Maar wil het wel is doen. Wat gaat er nou boven schaatsen op natuurijs. Dat kan al jaren niet meer in Nederland. Dus lekker die koude wind in me gezicht voelen tijdens het schaatsen wil ik ook wel weer een keer ervaren.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie