Smal of breed?

Rogier op 25 februari 2015· 26 reacties

Breed of smal, waar kies jij voor?
Breed of smal, waar kies jij voor?

Als je tegenwoordig in skigebieden kijkt dan zijn ski’s veel en veel breder geworden. De voorliefde voor brede ski’s in de freeride-scene lijkt over te waaien naar de piste. Steeds meer mensen skiën op all-mountain ski’s en dus behoorlijk brede bakken. 100 mm lijkt helemaal niet veel meer. Is dit wel goed? En toe te juichen? Of is er ook nog plek voor minder brede latten…

Ik hou van extreem breed
In diepe poeder hou ik van breed. Eigenlijk off-piste hou ik sowieso van breed. Poeder of geen poeder. Mijn toerski’s zijn tussen de 113 en 100 mm onder de voet. Brede ski’s dus. Mijn off-piste ski’s die ik nu regelmatig gebruik als ik lift-assisted ski zijn tussen de 113 en 127 mm onder de voet. Nog veel bredere bakken dus. Ik ben gek op het drijfvermogen van die ski’s. En ze skiën geweldig. Ik zou hier niet graag minder breed willen. Maar…

Ik hou ook heel veel van smal
Als ik echt alleen op de piste ski, dan heb ik een paar Nordica Fire-Arrows onder de voeten met ‘maar’ 76 mm onder de voet. Heerlijk op de kanten knallen. Een snelle kantenwissel. Heerlijk. Dan hoef ik die brede bakken helemaal niet onder mijn voet. En, ik verdien mijn leven met skiën dus ben ik graag zuinig op mijn knieën, ook daarom ski ik op de pistes niet te breed. Want brede ski’s op een harde ondergrond zijn een ware aanslag op je knieën. En misschien ook wel veel minder leuk. Want wat is het carven op echte carve latten gaaf zeg. Ski ik wat in de commerciële termen ‘all-mountain’ heet dus vooral op de pistes met af en toe een afsnijdertje, dan pak ik een paar NRGY 90. Dus ook niet absurd breed. Maar meer dan breed genoeg voor dat gebruik. Het skiet lekker, levendig en op de piste is dit meer dan genoeg.

Waar skiën jullie het liefste op, breed of smal? Of hebben jullie net als ik de luxe om te kiezen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Van een 65 slalomlat tot 90mm freestyle bc lat.
Allebei leuk. Hele korte bochtjes rijgen of lekker spelen op de berg.

Ski momenteel op salomon x drive 80 ti
Ski meer piste dan er buiten. Zijn dus 80 onder de voet en ze gaan heerlijk. Vooral omdat ik maar 1 paar skies heb en dus op harde piste er mee uit de voeten kan maar ook als het sneeuwt of heeft gesneeuwd.
Carvend gaan ze ook lekker.
Maar kan het niet vergelijken met skies die smaller zijn. Misschien zou ik dat nog fijner vinden maar heb geen vergelijking.

Ik heb smalle slalomcarvers gehad, maar de korte bochten op hoge frequentie die die ski’s wilden draaien pasten niet bij wat ík wilde. Nu heb ik voor op de piste (ook voor ondiepe poeder op de piste) de Fischer Ranger 88 TI en voor buiten de piste de Atomic Automatic. Een heerlijke combi, waarmee ik alle condities aankan.
Als ik ooit ga touren (en voor is dat dan op zoek naar poeder waar geen lift komt - het gaat mij uiteindelijk om het afdalen dus), dan zou daar nog een 100-110 mm ski bij kunnen komen.

Net Fischr Motive 80 aangeschaft, fijne allrounders voor naast de Dynastars die wat meer piste georiënteerd zijn. Inderdaad fijn om de luxe te hebben om te kunnen afwisselen.

75 onder de voet met een ski die 100% piste-georiënteerd is (Blizzard G-Power FS IQ). Ik denk dat de meeste mensen zelden of nooit buiten de piste komen, buiten misschien een kort stukje binnendoor of een bultje net naast de piste. Waarom zou je daar dan in hemelsnaam all-mountain latten voor moeten kopen? In mijn ervaring blijven dat noch-vlees-noch-vis latten die in beide omgevingen een compromis zijn.
Dus: lekker knallen op de piste met frontside carvers, en als ik het ooit in mijn hoofd krijg om écht buiten de piste te gaan, zullen aangepaste latten op dat moment deel uitmaken van de drie-plus-twee-eenheid.

Ik vind de trend ook niet echt leuk om zien :) Ik zweer bij mijn GS als all-mountain ski, op lichaamslengte. Lekker om op te cruizen, lekker om hard te gaan op de piste en bovendien skiet hij ook lekker off-piste, gelijk wat elke ski-test beweert.
Je hebt geen poederbakken nodig als je 1 keer per jaar gaat skiën (en dus maar 30min per jaar diepsneeuw tegenkomt…). Ik heb gewoon altijd mijn 3 latjes mee: Slaloms als ik aan beginners les geef (probeer maar eens een mooie ploegbocht te maken op een GS), mijn GS’en (mijn all-mountain ski’s) en een set speelgoedlatten met rocker, voor als we toch eens die ene perfecte dag meemaken, in het hele seizoen, met poeder tot aan je heup.

Maar waar ik dus wil op doelen: als je maar 1 keer per jaar gaat skiën, koop dan een goede piste-lat, met middellange radius. Daar kan je ook perfect mee off-piste. Ipv die ‘alleskunners’ waarmee je in 99% van de gevallen toch mee op de piste skiet.

Ik zit momenteel op 65 onder de voet met een paar Racetigers GS Titanium. Heerlijk op die kanten knallen heerlijk wisselen en maar blijven hangen in die bochten. Ik ga net als niels hierboven maar een keer per jaar en ik ben vroeg op de piste dan wil ik zoveel mogelijk fun hebben met Carven. Diepsneeuw is geen probleem als dat er ooit genoeg ligt pak ik mijn Wide snowboard wel uit het rek. Het drijfvermogen van dat ding is echt ongeëvenaarde en dat ga ik met skies nooit halen. Daarmee liever gewoon zo plat mogelijk door de bocht.

Ik kies voor redelijk smal echt piste georiënteerd Ik heb wat oudere atomic SX10 met 68 mm onder de voet en Atomic D2 VF 73 met 73 mm onder voet. Allebei heerlijke carv ski,s. Ondanks dat ze wat smal zijn doen ze het in een dikke laag op de piste ook prima.

Stiekem willen alle skiërs gewoon snowboarders zijn denk ik…

Ik ben van 63 (meen ik) naar 80 gegaan een paar jaar geleden. En enorm blij ermee. Ik ski niet off piste, maar wel vaak laat in het seizoen. En die iets bredere ski’s zijn toch een stuk fijner door de slush. Ik heb ski’s op (ongeveer) lichaamslengte. Eigenlijk heel tevreden, alleen buckels zijn minder ideaal, maar dat zit bij mij ook voor een groot gedeelte tussen de oren…

Ik heb ook net als erikM de fischer motive80 aangeschaft, en van het jaar naar alle tevredenheid 2 weken op mogen skieen.
Heerlijk skietje

peet3972

Heb sinds dit jaar bovenop mijn 72mm onder de voet 3 jaar oude Elan Wave flex 10 carve bakken met een vlotte kantenwissel gekozen voor een bijkomend setje. Elan Spectrum 85, iets meer oppervlak onder de voet maar nog niet te breed om een vlotte kantenwissel toe te laten op de piste en wat betere prestaties in lentesneeuw, full camber aan de binnnenkant voor grip op de pistes en wat rocker aan de buitenkant om voldoende float te hebben in een laagje vers waar mijn WF10 zich te veel gingen ingraven. Heb er nu een weekje op gestaan en op de piste doen ze het al prima mits je ze voldoende actief skiet met druk voorin. In een laagje vers heb ik ze helaas nog niet kunnen beproeven vermits het alweer 14 dagen geleden was dat er nog wat wit goud was gevallen. Ik verwacht er in poeder geen topresultaat van maar wel een beter resultaat dan de WF10. Het doel van de nieuwe aanschaf was een one quiver fits all te vinden die mijn WF 10 moeten gaan vervangen vermits ik maar 2 a 3 weken per jaar in de Alpen sta en meestal (80-90% piste doe). De WF 10 houd ik gereserveerd voor de ijzige dagen of de indoor dagen in België of Nederland. Dus superbreed is niet aan mij besteed aangezien ik de kantenwissel daarbij te loom vindt.

Net nieuwe K2 Amp Rictor 82 Xti aangeschaft! Top ski! deze week voor het eerst ermee op pad en zowel op de piste als in de verse poeder heeeeeerlijk! Mijn vorige Rossignols houdt ik er nog wel bij voor het leuke carven, want dat blijft toch leuker met die latten

Ik heb sinds vorig jaar 72 mm onder de voeten, een echte piste carve ski voor medium tot lange bochten, nl. de Völk Racetiger RC Uvo Red. Zeer tevreden over. Weleens stukjes tussen pistes in de poedersneeuw geskied, daar voelen ze (en ik ) niet echt in thuis. Wellicht in de nabije toekomst een wat meer all-mountain/off -piste ski erbij. Maar voorlopig vermaak ik mij prima op de piste

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Ik heb voor ‘buiten’ nu de Atomic Automatic 102 en voor indoor nog een setje Volkl P70 SL’s met 64mm onder de voet. Ik moet eerlijk zeggen dat breed snel went. Op de rollerband ski ik met 85mm onder de voet en dat gaat prima.

When life gets too complicated.... SKI

Het is moeilijk te zeggen waar ik graag op ski, voor mij is eerder de lengte en daarmee ook het gewicht belangrijk. Misschien een beetje off topic in dit geval, maar ik heb de afgelopen 2 jaar steeds problemen met ski’s die ik te lang genomen had. Volgens de officiele ski-tests moet je juist ski’s niet te kort nemen. Ik heb die adviezen braaf opgevolgd, maar in de praktijk levert het me alleen maar moeilijkheden op, als ik ze vergelijk met de kortere testski’s die ik ooit in Snowworld geskied heb. Afijn, ik had dus eerst K2 Amp Impact’s van ~1.68m. getest, en vond ze super skien. Deze ski’s hebben 80mm onder de voet. Ze knalden overal heel makkelijk door. De verkoper adviseerde echter dat ik met mijn lengte, toch beter voor 1.74m. moest gaan. Deze ski gekocht, en meegenomen naar Oostenrijk… Ok, hij voelde meteen als een compleet andere ski, hoe kon dat nou?? Wat een afknapper zeg, ze speelden lang niet zo fijn als die kortere. Ben toen op zoek gegaan naar andere ski’s. We zijn inmiddels alweer zo’n 1,5 jaar verder, als ik eindelijk een waardige opvolger gevonden denk te hebben. Opnieuw test ik in Snowworld een ski, de Dynastar Powertrack 84, en ben er direct lyrisch over, wat een kanjer is dit, dit moet hem worden, hoewel een aantal andere ski’s mij ook wel konden bekoren (Head REV80 en Voelkl Code UVO) Ik kon de Powertracks voor minder krijgen via een connectie, maar die verkoper praatte mij om en ik moest en zou opnieuw beter een langer model kopen (1.83m) De testlengte in Snowworld weet ik niet meer. De gekochte ski’s hadden echter ook Fluid-X bevestigingsplates voor de bindingen die naast handig zijn, ook meer gewicht aan de ski’s toevoegen. Deze ski’s zouden dan veel beter offpiste te skien zijn volgens de verkoper, en op de piste merk je het verschil toch niet was zijn optiek. Deze klopte min of meer wel. Want op vakantie gingen ze door de verse tiefschnee als een kanon, veel auftrieb, heb een paar keer een skiroute gedaan, alsof het kinderspel was. Maar op de piste, er lekker korte bochtjes mee maken, vergeet het maar. De draaicircel is door de langere ski ook groter. Daarnaast voelden ze topzwaar aan, en wilden ze alleen maar snoeihard rechtdoor als ik een bocht wilde inzetten… Ja als je ze constant perfect skied, goed naar voren drukt, en je techniek op standje sportief zet, dan willen ze wel, maar als je een keer lui wilt skien. (Ik ben toch op vakantie ?) …dan verdraai je onherroepelijk je knieen door die stugheid. Ik zei tegen een vriend: Ik heb een haat-liefdes verhouding met deze ski’s. De laatste vakantie heb ik beide ski’s meegenomen, en hoe gek het ook klinkt, ik viel toch liever terug op de ski’s met 80mm, dan de ski’s met 84mm onder de voet. Toch ben ik nog niet klaar met die Powertracks. Het plan is om ze te verkopen en dan voor de kortere te gaan, en ze een nieuwe kans te geven. Ik weet zeker dat ze dan wel tot hun recht gaan komen. Wordt vervolgd… ;-)

Ski or Die

Ik ski al jaren op slalom latten. Momenteel heb ik Volkl racetigers 123-68-104 door de brede voorkant kan je er heerlijk mee door de diepsneeuw heen.
Ik zie ook vaak mensen op de piste op die breede latten, en dan denk ik ook dat kan nooit lekker skiën. Men skiet toch minimaal 80/90% op de piste
De kans dat als je een of twee keer gaat per jaar en er net een meter vers is gevallen is klein.
Daarom voor mij gewone skies en als ik dan toch het geluk heb dat ik er buiten kan, dan lekker op mijn slalomskies (je kan skiën of je kan het niet ;-))
Groetjes

Wat vinden jullie breed onder se voet? Waarvoor zou je gaan met 1 paar skies als je van alles wat kunt aantreffen op de piste?

@KokkieAmiga hoe lang ben je eigenlijk zelf? De ene keer adviseert een verkoper je een ski van 174cm en de andere keer (andere verkoper?) eentje van 183cm!?!? Iedereen heeft een voorkeur voor een bepaalde lengte en breedte van de ski. Als je van het korte bochtenwerk houd moet je geen allmountain lat gebruiken, maar liever een SL lat die sowieso al wat korter aangemeten wordt.

When life gets too complicated.... SKI

Bij mij is het 25,5 cm onder de voet en je kunt deze enkel per stuk kopen :p.

Heb ook wel nog een setje skies, deze zijn echte piste latjes die smal zijn onder de voet, rond de 70 dacht ik zou eens moeten nakijken. Sta de laatste jaren vooral op mijn 1ne brede lat.

If you're not living on the edge, you're taking up too much space

ik ben geen super materiaal freak, dus mijn latjes gaan intussen al 8 jaar mee, maar ik ben er nog steeds zeer tevreden van. Ik heb K2 Apaches Crossfire gekocht. Niet echt breed onder de voet, maar ze carven lekker, ze draaien goede korte bochten. Alleen in poeder is het wel wat werken, maar dat kan evengoed mijn nog relatief beperkte ervaring daar zijn. Voor de lengte, ik heb 174 voor 190 van mezelf. Op de piste is dat kort genoeg. Erbuiten zouden ze soms langer mogen zijn. Maar als het buckels zijn, dan zouden ze weer net iets korter mogen voor mezelf.

@kokkieAmiga : in Snowworld worden de ski’s (zowel verhuur als testski’s) altijd te kort gegeven omdat anders de radius te groot wordt om aangenaam op de redelijk smalle/platte piste te kunnen skiën. Ergens is dat logisch: de vertegenwoordigers van de skimerken willen natuurlijk liever niet dat hun latten “minder leuk” aanvoelen dan de huurbakken van Snowworld zelf, maar dat zorgt wel voor een vertekend beeld. De grootste latten in verhuur bij snowworld hebben een radius van (als ik het me goed herinner) 15 à 16 meter, dus ik vermoed dat op testdagen de skimerken toch dikwijls voor latten zorgen waarvan de radius niet veel hoger is dan dat, tenzij je er expliciet naar vraagt. De verkoper die jou dan uiteindelijk advies geeft om langer te gaan doet dat met de beste bedoelingen: de latten die je getest hebt zijn inderdaad gewoon te kort voor jou in normale omstandigheden. Als je latten gaat testen, zou je ze moeten testen in de lengte die je ook wil kopen.
Als je graag speelse latten hebt vergelijkbaar met diegene die je getest hebt in Snowworld, ga je specifiek moeten vragen naar latten met een radius rond de 15m of lager. De meesten die ik ken die regelmatig indoor gaan skiën hebben daarvoor een paar slalomlatten met een radius rond de 12m in de kast staan. Die zijn perfect om in Snowworld te gaan spelen, maar waarschijnlijk niet ideaal om een hele vakantie op echte pistes onder je voeten te hebben.

@Alex

@ KokkieAmiga hoe lang ben je eigenlijk zelf? De ene keer adviseert een verkoper je een ski van 174cm en de andere keer (andere verkoper?) eentje van 183cm!?!? Iedereen heeft een voorkeur voor een bepaalde lengte en breedte van de ski. Als je van het korte bochtenwerk houd moet je geen allmountain lat gebruiken, maar liever een SL lat die sowieso al wat korter aangemeten wordt.

Ik ben ~1.90m. lang. Precies, een andere verkoper was dat.
Dat van het korte bochten werk was een voorbeeld, ik vind veel soorten bochten leuk, en wil dat in elk soort terrein goed kunnen. Dus zoek ik een Allmountain ski die van alle markten thuis is. Ik wilde namelijk ook een beetje van het offpiste skien proeven. Ik had vroeger daar niet de juiste ski’s voor, en dan groeven die zich vrij snel in als ik me buiten de begaande paden begaf. Dus dan ging het plezier er snel vanaf. Je zegt een SL lat, ja wieweet moet ik die er ook maar eens bijkopen. (Als ik nog eens geld over heb…) Ik heb ooit een zeer goede GS lat gehad (Atomic GS11) Daar heb ik altijd heerlijk op geskied op de piste. Totdat ze helaas versleten waren en ik aan iets nieuws toe was. Deze ski was dus 1.81m. En die bevielen me wel, en n.a.v. die ervaring heb ik toen ook die Powertracks gehaald. Maar zo zie je maar, dat het toch heel veel verchil kan uitmaken. Maar oh jee, vergelijk ik nu opeens ‘appels met peren’ ? ;-)
@Morzel (Bedankt voor je reactie)

Je schrijft: Als je latten gaat testen, zou je ze moeten testen in de lengte die je ook wil kopen.
Dat zou wel handig zijn idd. Maar de testmerken hebben doorgaans maar 1 of 2 modellen bij zich.
Je zei ook dat de langere ski’s toch beter bij mij zouden moeten passen. Verklaar dan eens waarom de langere Powertracks mij slechter bevallen zijn dan de kortere AMP Impacts ? Ik heb even uitgezocht, en beide ski’s hebben een radius van 16m. Gek genoeg las ik een tijd geleden dat het langste model (1.83m) 17 meter zou zijn, maar ik kan dat nergens meer vinden… Maar als we van 16 meter uitgaan, dan zou het of aan de breedte van beide ski’s moeten liggen, of toch de lengte? Misschien toch niet de lengte, omdat ik in Snowworld bij de test ook langere heb geprobeerd, viel het me bij enkele merken op, dat die ook goed skieden. Wellicht ski ik dan toch directer op de 80mm. ski’s. Ik heb in dec. ook nog op de Amphibios 88 XTI geskied, en hoewel het hele fijne ski’s (kanonnen) waren, draaiden ze best traag, en dus zou je er gemakkelijker lange bochten mee maken ipv korte.

Ik heb de Powertracks deze week aan een familielid verhuurd, en zijn reactie erop was:
Ze zijn echt heel stabiel, stijf, ze draaien prima, maar echt korte bochten zijn lastiger! Het zijn tanks. Ondanks dat toch soepel en vergevend. Deze persoon is 1.95m. lang.

Ski or Die

@kokkieAmiga : buiten de radius zijn er natuurlijk nog een hoop andere parameters die bepalen hoe een ski aanvoelt en wat de ene onskibaar vindt, kan voor de andere een zaligheid zijn. Stijfheid van de ski varieert ook met de lengte, dus een maatje groter kan je dan net uit de sweet spot halen.
Je hebt gelijk dat het hier moeilijk is om exact dezelfde ski te testen als degene die je wil kopen, je kan als winkelier moeilijk al je nieuwe ski’s beschikbaar maken voor testritten/kortverhuur. Zelf heb ik lang gezocht naar een winkel waar ik de ski’s die ik wou kopen kon testrijden, zonder resultaat.
In de skigebieden ligt dat dikwijls iets eenvoudiger, al is het maar omdat je daar de nieuwste latten ook in de verhuur vindt. Daar staat dan vaak wel een hoogtepremie tegenover :(.

@Morzel

'In de skigebieden ligt dat dikwijls iets eenvoudiger, al is het maar omdat je daar de nieuwste latten ook in de verhuur vindt. Daar staat dan vaak wel een hoogtepremie tegenover :( ’

Dat heb ik ook eens gedacht toen in Oostenrijk was, maar ik ging van skiverhuur naar skiverhuur, maar nergens konden ze mij ski’s laten proberen van bijv. Elan of Stoeckli. Sommigen hadden alleen maar oude modellen van enkele jaren ervoor. een enkele keer had ik geluk en kon ik sommige modellen wel testen, en ook zoals jij al aangaf, als je goede ski’s wilt, dan betaal je direct de Premium prijs. Dan is de lol er snel af. Ik was toen juist blij om alle nieuwe modellen bij elkaar te hebben bij Snowworld. Het leek het ultieme moment om eindelijk eens de perfecte ski te vinden. Jammer dat dat al 2 keer niet gelukt is. De volgende keer ga ik me nog beter voorbereiden en opletten dat ik niet weer ‘een kat in de zak koop’

Ski or Die
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie