Etiquette in het pisterestaurant

Arjen op 01 maart 2015· 10 reacties

null

De afgelopen twee weken was het weer heerlijk druk in de Alpen met wintersportende laaglanders. Dat betekent dat het wat drukker dan normaal is op de piste, op de weg, tijdens de après-ski, maar ook tijdens de lunch. Want op de een of andere manier wil iedereen op hetzelfde tijdstip lunchen. Eigenlijk is dat ook weer niet zo heel vreemd, want als de skilessen om 12.00 uur eindigen, dan is het logisch dat het vanaf die tijd knetterdruk in het restaurant is. Het loont dan ook om wat later óf juist wat eerder te eten wanneer je geen kids op skiles hebt.

In ieder geval, wat zijn nou de vijf regels waar iedereen zich eigenlijk aan zou moeten houden om het een beetje leuk te houden?

1) Houd geen tafels bezet
Punt één is misschien wel het belangrijkste. Het is druk. Heel druk. Zo druk dat niet iedereen tegelijkertijd een plekje kan vinden. Vaak installeren families opa en oma al een half uur van te voren bij de tafel om vervolgens zelf na een half uur pas aan te schuiven. Die opa en oma hebben dan al zeker tien keer ‘nee, er komen zo nog zes mensen bij moeten zeggen’. Onhandig. Want daardoor is die tafel waar jij met je zoon of dochter kon gaan zitten bezet, terwijl deze eigenlijk niet bezet is. Laten we met elkaar afspreken: geen eten aan het halen? Dan geen tafel bezet houden.

null

2) Blijf niet te lang hangen
Dit punt komt automatisch na punt één. Veel mensen zullen dit wel herkennen. Je loopt met een blad met twee borden pasta en wat te drinken balancerend door de meute op zoek naar een tafel en je ziet veel groepjes zitten die al uitgegeten zijn. Mensen, het is prima om nog even gezellig te praten, maar doe dat het liefst om een uurtje of drie onder het genot van een lekker drankje. Ga nu lekker skiën, het is rustig op de pistes en bij de liften!

3) Laat anderen aan de tafel toe
Met name in Oostenrijk hebben de bergrestaurants vaak wat grotere tafels met van die houten hoekbanken. Hier kan je vaak prima een mannetje of tien aan kwijt. Maar op de een of andere manier zitten er vaak maar vier of vijf mensen. En de rest van de stoelen wordt bezet gehouden door helmen, rugzakken, jassen en nog wat andere spullen. Jullie snappen wel waar dit punt heengaat. Toch? En vaak is het nog gezellig ook!

null

4) Loop naar het eten dat je ook daadwerkelijk wilt hebben
Een ander punt om het hele proces van lunchen in een bergrestaurant wat vloeiender te laten verlopen is het halen van je natje en droogje. Loop direct naar het deel van de keuken waar je wat wil bestellen. Zeker bij de wat grotere restaurants zijn er aparte delen voor pasta, schnitzels, kaiserschmarrn, etcetc. Ik heb wel eens een kwartier in de rij gestaan voor wat later bleek uitgifte van soep was, terwijl ik toch echt een ‘bolo’ wilde bestellen. Niet handig. En niet heel efficiënt.

null

5) Laat mensen met eten altijd voorgaan
Als je dan vervolgens je eten en drinken bemachtigd en betaald hebt is het tijd om naar je tafel te lopen. In een druk pisterestaurant is dit te vergelijken met autorijden in Bangkok tijdens spitsuur. Overal komt verkeer vandaan, het rijdt, staat stil en vrachtwagens van links nemen voorrang. Bij wie is er nog nooit een hele golf cola over z’n schnitzel heen gegaan omdat er iemand tegen je blad aanstootte? Juist. Heb je dus geen eten in je handen, houd dan een klein beetje rekening met de voedseldragers onder ons.

Hebben jullie nog tips hoe om te gaan met de drukte in de pisterestaurants? En ja, uiteindelijk is het natuurlijk het beste om de spitsuren te vermijden, maar soms kan het echt niet anders…

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

Zoek een restaurantje op met bediening en menukaart. Hoef je ook niet op je skischoenen (in dit geval past het Belgische ‘Botten’ beter) je weg te banen door een toestroom van andere hongerige mensen op Botten

fijne site hè, dat wintersport.nl?

in italie komen ze gewoon je bestelling opnemen en kun je reserveren. alhoewel als ik een bergrestaurant had dat nooit zou toelaten is het toch wel handig. maar van die zeikende opa’s en oma’s 1 tip. gewoon gaan zitten met z’n alle ze zoeken van eigen toch wel een ander plekje of vaak ben je zelfs al weg. maar is het in oostenrijk allemaal self-service? ik heb er namelijk een verschrikkelijk grote hekel aan.

Tip 3 is toch eigenlijk altijd in Duitstalige gebieden een normaal gebruik, de ‘biertafels’ zijn daar altijd voor bedoeld, als je het zelf niet toestaat en je houd een halve tafel leeg kan bedienend personeel ook gerust daar mensen plaatsen.

Persoonlijk vind ik dit stukje nogal betuttelend overkomen, vooral punt 2, als ik na het eten nog een uur blijf zitten omdat ik mijn zwaar vermoeide benen rust wil gunnen gaan de mensen toch even fijn een ander restaurant opzoeken, hetzelfde doe ik als ik zie dat het bomvol zit, gewoon nog even een stukje skieen totdat je bij dat andere leuke restaurantje bent…
Als ik aan een grote “stamtafel” zit en er is nog plek over (qua zitplaatsen) ben ik de eerste die mijn jas, goggle en helm zal weg halen om iemand een zitplaats aan te bieden, maar men moet mij niet vragen om weg te gaan omdat ik mijn bordje toch al leeg heb gegeten!

Stel je een beetje bescheiden op, zeker in de kleinere authentieke hutjes. Vraag netjes bij binnenkomst of er een tafel voor jullie vrij is en néém niet zo maar een vrije tafel. En dat geldt ook voor het bij elkaar schuiven van meubelair; “hé hier zijn 2 tafels vrij, kom op ff schuiven en zoek alvast 6 extra stoelen…”
Je bent gast en niet thuis ;-)

Afgelopen wintersport,

Wij, gezin van vier met kinderen van 5 en 3 , staan bescheiden te wachten op een tafel in een gezellig knus pisterestaurantje. Bomvol maar het liep lekker door qua tafels. Na ongeveer 10min. Komt er een Duits gezin binnen de man kijkt in het rond en ziet de het gezin aan tafel waar wij op wachten dat zei al bijna klaar zijn. De beste DUITSER stuurt zijn zoon naar betreffende tafel om daar al vast zij jas aan 1 van de stoelen te hangen. Wij netjes wachtend, niet naast de betreffende tafel maar netjes op enige afstand, zien dit gebeuren. Al lichtelijk begint mijn bloed te borrelen, denkend aan het voorbeeld dat ik heb tegen over mijn kinderen houd ik me in. In mijn allerbeste DUITS maak ik de man duidelijk dat we enige tijd staan te wachten op betreffende tafel. Waarop de beste man zegt dat hij mij niet begrijpt en loopt op de tafel af waar de mensen op staan om hun jassen aan te te trekken. Nu komt toch het stoom uit mijn oren en zeg nogmaals tegen de man met mijn hand op zijn schouder dat dit niet de bedoeling kan zijn, hierbij trek ik hem naar achteren en laat mijn kinderen plaats nemen op de vrij gekomen stoelen. Gelukkig begreep hij dit en droop af.

Zo kan het ook gaan, jammer genoeg was het een vier persoons tafeltje bij een grotere hadden we met zijn allen plaats kunnen nemen.

Waaromheeftnederlandgeenbergen:-)

Geen tip voor gasten, maar voor de eettentjes: een ski-through. Gewoon op je skietjes of board langs een loket glijden en even een bord eten scoren :D

Uitrusten doe je toch al de hele dag in de lift ;)

Geweldig @Martin7182,
Een MAC-GLIJ…;-)

LA NORMA😍☃️
  1. Neem geen eigen drinken en eten mee, en al zeker niet naar binnen. Je haalt ze er zo uit, zij die denken dat de restaurants en bars op de piste er enkel zijn om makkelijk te zitten wanneer jij je eigen broodjes en drank komt verorberen.

@gerald88 Dat kan idd prima als je naar een à la carte bergrestaurant gaat :) Maar als je dit doet in een restaurant zoals beschreven in het artikel, bijvoorbeeld tijdens het gletsjer skiën in de herfstvakantie, dan is het puur egoïstisch gedrag, aangezien er aparte ruimtes zijn om te eten en te relaxen. Je ziet heus wel dat zulke plaatsen niet dienen om uit te rusten :) Wij komen altijd trainen met een grote groep, opgedeeld in groepjes van 6 tot 10. Wij delen ook nooit de tafel, wij zitten altijd bij andere groepen verspreid, ook al gaan we later eten. (De volledige Hintertuxer gletscher moet eten tussen 12 en 14u in de Tuxer Fernerhaus). Ons vast stramien als we in de grote zelfbedieners gaan eten: Binnenkomen, enkele stoelen zoeken, de jas er over, bord en glas los in de hand om maar 50 vierkante centimeter in beslag te nemen, eten en dan buiten of in het daarvoor voorziene deel even uitblazen van de maaltijd :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie