Op welke leeftijd skieden je kinderen je eruit?

Rogier op 04 maart 2015· 33 reacties

null

Mijn zus maakt zich zorgen, en is trots. Dat kan prima samen want: haar zeven jarige dochter knalt namelijk als een jonge skigod van de pistes. Een paar jaar geleden nog in de kinderwagen en tegenwoordig zijn de steilste pistes van het gebied al geen probleem meer. Buckelpistes? Alleen maar leuk. En lang moeten wachten op het jongere zusje (of oma…) alleen maar saai. Nee! Ze wil door, en snel een beetje. Het gaat te ver om te zeggen dat mijn zus en zwager er al worden uitgeskied door hun dochter. Maar voordat deze dame 10 is, gebeurd dat.

Goede lessen
Natuurlijk is het niet zo gek dat mijn zus er door haar kinderen wordt uitgeskied. Want elke week gaan de kinderen op les. Ze zijn gek op hun Franse skileraressen en die medaille aan het eind van de week, er wordt hard voor getraind. Dat er veel uren in het skiklasje zijn doorgebracht wordt is goed te zien.

Ik hoop, ik hoop
Stiekem hoop ik ook dat er ik er binnen afzienbare tijd door mijn dochtertje wordt uitgeskied. Ze kan nog niet lopen, en verder dan gierend van plezier sleeën gaat de wintersport nog niet. (Of met haar tong vlokjes sneeuw proberen te vangen) Maar het lijkt mij heerlijk om mijn eigen kind lekker skiënd en vooral plezier hebbend van de pistes af te zien knallen.

null

Op welke leeftijd?
Het ligt natuurlijk een beetje aan je eigen niveau, wanneer je kinderen je eruit skiën. Maar mij valt op hoe snel jonge kinderen al goed skiën. Al zie je de wedstrijdtrainingen die die ukkies al afwerken: wauw! Op welke leeftijd werden jullie er al uitgeskied? En welk niveau skiën jullie kinderen nu? Op welke leeftijd. Ik ben benieuwd wat ik kan verwachten.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Mijn kinderen zijn nu 5 en 7. Vorige week hebben we een heel leuke week gehad waarin de kinderen 5 dagen op les zitten. Soms wouden ze voor en na die tijd nog op de oefenpiste en het kleine kinder funpark zelf oefenen en ze hebben de hele week veel plezier gehad. Ze hebben allebei vanaf hun 3e les gehad en hebben daardoor een goede techniek. In de eerste jaren dat ze les hadden hebben we ze ook wel eens een middag niet op les laten gaan omdat ze te moe waren of ze er geen zin in hadden. Soms moet je kinderen wel stimuleren om naar de les te gaan maar als ouder merk je wel wanneer je aan het stimuleren bent of wanneer je moet pushen en als je moet pushen moet je er naar mijn mening van af zien.
De oudste gaat inmiddels alle pisten af. De laatste dag hebben we de hele dag bijna alleen maar zwarte en rode pistes gedaan. De laatste pistes die ze geskiet hebben waren een lange skiroute en als afsluiter een lange zwart. Ze (neefje en hij) konden daarna niet meer op hun benen staan maar ze waren nog dol enthousiast. Hier geniet ik dan erg van. Het zal nog wel even duren voordat hij mij er uit skiet maar ik kan al wel lekker tempo houden en hoef minder op hem dan op mijn vrouw te wachten :)

Vorige week met 4 kinders (6,5; 7; 9; 9) de Sarenne in Alpe d’Huez geskied. We kunnen met alle kinders de normalere zwarte pistes gewoon af. (Tunnel maar niet geprobeerd.) Ze skieen 1 a 2 weken per jaar. Ik geef het nog een paar jaar voor ze mij vorobij komen :-)

Kids zijn 11 en 8, beide vanaf 3 op de ski’s en daarnaast iedere week op de baan in Oss. Dan wordt les in Oostenrijk op een gegeven moment lastig omdat ze al heel jonge leeftijd in een zwart groepje belanden. Is voor de kinderen niet zo leuk en ook voor de vaak wat oudere kinderen in het zwarte groepje ook niet. Oplossing is nu dat ze met ons meegaan en dat ze daarnaast prive les krijgen. Kortom mij eruit skiën wordt lastig :-) maar me bijhouden lukt die van 11 zeker. De jongedame van 8 had dit jaar nieuwe (langere) ski’s en komt ook al aardig in de buurt. Daarnaast zijn ze nergens bang voor dus de hoeveelheid “airtime” ligt een stuk hoger aangezien ieder bultje wordt gebruikt als schans…daarin zijn ze papa inmiddels wel gepasseerd

Nu heb ik nog geen kinderen en moet daar voorlopig ook nog niet aan denken, maar waar ik me als ouder wel een beetje zorgen over zou maken is het feit of m’n kind mijn hobby’s wel leuk zal gaan vinden. Kennissen van mij die zelf helemaal weg zijn van wintersport en jaarlijks meerdere keren de Alpen opzoeken en in het Sauerland zeer regelmatig skiën, hebben twee jonge jongens die het skiën en snowboarden helemaal niks blijken te vinden. Ze spelen liever een potje voetbal. Sneeuw en sleetje rijden is zeker nog wel leuk, maar verder spelen ze liever voetbal in de sneeuw als dat ze gaan skiën. Toen ik dit voor het eerst hoorde kreeg ik er wel een brok van in m’n keel. Ik probeer ze dan wel eens gerust te stellen dat ze de wintersport altijd nog later in hun leven kunnen (her)ontdekken, maar ja, op dit moment hebben de ouders daar niks van. Ze brengen dus voor hun eigen Alpentrips de kinderen bij opa en oma, maar ergens zie ik in hun ogen wel de teleurstelling.

Dit moet geen demotivatie zijn voor (toekomstige) ouders, want heel vaak pakt het goed uit, maar het lijkt me wel goed om met zo’n scenario doorgaans rekening te houden en voor jezelf al iets bedacht te hebben, mocht alles niet zo uitpakken als jezelf wenst. Als kind vond ik het altijd prettig dat m’n ouders me qua hobby’s nergens echt mee gepushed hebben. En dat zal ik, mocht ik ooit kinderen krijgen, ook niet veel anders willen doen.

breekpunt ligt kijkend naar mijn gezin (twee dochters) rond de 14.
daaronder zijn lichter, niet zo sterk, technisch zich aan het ontwikkelen, elk jaar een ander lichaam
Tot 14 ski ik ze er uit op de piste (maar dat heeft meer te maken met gewicht)
Buckels zijn ze sneller, en dat verschil wordt steeds groter: Oorzaak zij worden sterker en ik minder sterk zij krijgen steeds meer lef (en kunnen dat ook) en ik moet voorzichtiger worden(50+)

ik zeg ook altijd, skien is mijn eigen hobby opdringen aan mijn kinderen. Dus ik herken Frans zijn verhaal wel. Ik heb 3 jongens van 7, 8 en 10. De middelste heeft weinig plezier in het skien. Hij skiet ook niet goed. Van de 3 is hij overigens wel het meeste sportman in Nederland. De andere 2 vinden het geweldig. De oudste skiet heel netjes, de jongste heeft geen enkele vorm van angst en skiet overal recht naar beneden. Die moet ik dus behoorlijk indammen. Dit jaar hebben ze alleen 's morgens les gehad. De middelste gaat dan wel eens eerder terug naar het appartement met mijn vrouw. Voor hem gaan we dan een keer zwemmen. Dit weekend naar Winterberg. De middelste blijft bij opa en oma, en kan dit weekend zijn sporten in Nederland doen. Voor iedereen een aanvaardbare oplossing.

Het klopt zeker wat @Frans en @koen_s zeggen. Skiën moet nooit opgedrongen worden. Zoals niets. Maar gelukkig vindt 99% van de kinderen het geweldig. Skiën is toch eigenlijk gewoon een immens grote glijbaan.

Click. Click. Peace

mijn zoon was 7 toen ik hem op de zwarte piste echt niet meer kon volgen (en ski zelf van mijn 10 jaar)
schitterend om te zien hoe vlot kinderen het leren en hoe een prachtige en natuurlijke techniek ze onder de knie krijgen, gewoon door het regelmatig te doen

lautje

Heb 3 dochters van 10 en 14 die al vanaf hun 3de meerdere weken per jaar skiën, met nog steeds heel veel plezier! Op de piste ligt het keerpunt inderdaad bij 14 omdat ze fysiek dan sterker en gemotiveerder worden, voor die tijd skieden ze zeker hard en me er ook al uit, maar technisch gezien vaak nog beetje lui (zeker rond 12,13 als ze in de slome periode zitten en ze te licht zijn). Grootste verschil vind ik off-piste in bossen etc. Daar hebben ze mij al jaren geleden uitgeskied, zo soepel, snel en onbevangen zal ik daar nooit kunnen skiën. Ze hebben overigens altijd les van franstalige leraar die daar van het begin veel aandacht aangaf en lol in had.

Onze kinderen zijn 10 en 12. Ze skiën resp vanaf hun 2,5e en 4e jaar. Sinds 4 jaar zitten ze niet meer op les in de sneeuw maar skiën gedurende 7 weken 1 x per week voorafgaand aan de skivakantie op de indoor rollenpiste in Den Haag. Als we 2x per jaar skiën, gaan ze dus ook 2 x per jaar 7 weken op les. Super! Ze leren er puur techniek. Die voorsprong op andere kinderen die les hebben in de sneeuw is erg groot. Je bent af van het gestress om op tijd op les aanwezig te zijn, je kunt gaan lunchen wanneer het je uitkomt en hoeft ook niet meer op tijd te zijn om de kinderen weer op te halen. Sinds 4 jaar skiën we met z’n allen en maken iedere dag een leuke tocht. Het tempo ligt een stuk hoger sinds zij mee skiën en sinds dit jaar zijn we er door onze dochter van 10 zowel qua techniek als tempo uit geskied. Onze zoon is december 2013 overgestapt op snowboarden en heeft dat ook op de rollerpiste geleerd. Vanaf het moment dat hij de sneeuw instapte met zijn board heeft hij ons tempo gewoon kunnen volgen en hoeven we niet op hem te wachten. Ook mijn man die al zeker 20 jaar op een board staat, moet aanpoten om onze zoon bij te houden. Zeker op die plekken waar techniek om de hoek komt kijken(ijzige, drukke en steile pistes).

Zoon is 12 en we zijn samen 5 jaar geleden aan het ski-avontuur begonnen. Sinds de krokusvakantie heeft hij zijn étoile de bronze bij de ESF, maar voorlopig moet hij nog steeds de duimen leggen voor zijn vader qua snelheid en techniek als het er écht op aankomt :-). In praktijk knallen we meestal gewoon samen over de piste.

Het moet wel gezegd worden dat ik iets fanatieker bezig ben op de latten en sinds dit seizoen ook tijdens de rest van het jaar ga trainen, dus verwacht ik dat het toch nog enkele jaren gaat duren voor hij mij eruit kan skiën.

Ik heb een dochter van 11 en een half en een zoon van 9. Ze wegen alletwee ongeveer 32 kilo, dus eruit skiën is nog niet aan de orde. Zelf ben ik met mijn 70 kilo overigens ook niet zo’n zwaargewicht.

Wat me wel opviel deze vakantie was dat ze geen stopmomenten kennen. Er wordt vaak in één keer naar beneden geskied. Mijn pogingen te vertellen dat even rust nemen toch echt belangrijk is kwamen niet echt over, dus ik moest regelmatig even langs hun knallen om ze tot stoppen te “dwingen”.

Les op vakantie doen we overigens niet meer aan, ze krijgen les op de rollerband in NL en leren daar heel veel. Die bagage nemen ze mee naar de sneeuw, waar ze dan heerlijk vrijuit kunnen skiën. Waar de oudste meer op techniek skiet, skiet de jongste meer op kracht. Dit verschil zie je mooi terug op de verschillende kleuren pistes: op de makkelijke gaat de jongste het hardst, op de wat moeilijkere de oudste. En de opmerking van @PaddyB over “airtime” herken ik helemaal…

Die van mij is 5, wou wel oefenen met pappa maar nog geen les omdat de leraar geen Nederlands sprak (Italie) Niet dwingen! Wie weet volgend jaar… als hij maar lol heeft en dat had hij!

Seriously snow addicted family!

@Jeffrey. Niet dwingen is heel goed. Maar bij mijn nichtjes en neefje gaat de les met buitenlandse Franse juffen heel goed. Gewoon nadoen. Vanaf 5 jaar gingen ze allemaal op les.

Click. Click. Peace

@Rogier, hij wilde echt niet en ga hem dan niet dwingen… Hij praat graag en veel… vorig jaar ging dat niet helemaal lekker met een ietwat norse lerares in Dachstein… Ik denk dat we aankomend najaar maar eens gaan beginnen met in NL les.

Seriously snow addicted family!

Groot gelijk ;-) Een van mijn nichtjes praat ook graag, maar vooral in monologen dus dat niemand het begrijpt is niet echt een probleem ;-)

Click. Click. Peace

Nee mijn zoon verwacht dat je met hem praat, niet over de zin van het leven maar wel veel: waarom? hoe komt dat dan? Wat gebeurt er als? En als je dan geen antwoord geeft… ;)

Seriously snow addicted family!

Ik 45 en 88 kg de zoon 14 en 52 kg, 4 seizoenen terug samen het skieën opgevat. hij bij de jeugd ik bij volwassenen les in Frankrijk.
1e 2jaar groepsles en vorig jaar 2 halve dagen samen privé (zitten inmiddels op Niv Classe 4) . Technisch ski ik nog net iets sterker, maar qua durf en fysiek gaat hij mij op de kapot geskiede stukken voorbij en naast de piste of door buckels al helemaal. We skiën ongeveer 2-3 weken in de Alpen en een 5 tal dagen indoor per seizoen. Op blauwe pistes komt hij door zijn gewicht net iets te kort, op rood zijn we aan elkaar gewaagd en moet ik het op fysiek en durf regelmatig afleggen en op de zwarte pistes komen we elkaar weer tegen (techniek versus souplesse en fysiek) En het verhaal van elk hobbeltje op de piste of er vlak naast is een herkenbaar verhaal ;-) Zo lang hij er maar lol in heeft, alleen moet ik hem regelmatig tot de orde roepen (herkennen van gevaarswaarschuwingen) ;-)

Ik hoef nog steeds geen kinderen

Gang is alles

Mijn dochter is nu 9 maanden en hoop dat ze het over een paar jaar leuk vind om te gaan skiën of boarden. (ze heeft al een mini snowboard, een burton riglet)
Mocht ze het niks vinden dan blijft ze lekker thuis met mijn vrouw. Vind ze het wel leuk dan gaan we lekker met z’n 3en op wintersport.
En of ze dan ooit sneller is dan mij of niet zal me weinig uitmaken. Zolang we beide maar plezier hebben.

Übung macht den meister!!!

Ik ski zelf ongeveer 20 jaar, bijna elk jaar les gehad. Mijn kinderen zijn beiden 9, les vanaf hun 3 jaar. Als er even snelheid gemaakt moet worden, dan steek ik hen zowel technisch als op pure snelheid nog wel de loef af.
Maar ik ben vrij zeker dat mijn zoon mij volgend jaar op sommige punten al voorbij steekt. Ik neem zelf wel graag een sprongetje mee, en ik begeef mij ook al wel eens in het snowpark, de boardercross of buiten de pistes. Maar daar is hij al evengoed, de halfpipe ligt hem zelfs beter. Als er buckels liggen, dan is hij gewoon beter dan mijn vrouw. Ik kan hem daar nog wel aan, zeker als het de buckels op steilere stukken liggen. Maar hij heeft dit jaar weer zoveel vooruitgang gemaakt, dat het volgend jaar van dat gaat zijn.
In tegenstelling tot mijn dochter, die eigenlijk een iets mooiere techniek heeft. Maar mijn zoon heeft bakken lef en ligt dan ook regelmatig tegen de grond. Wat de uitspraak bij de leraar ontlokte : hij heeft zoveel lef, dat hij er volledig voor gaat en dat hij dan ook gigantische stappen vooruit zet. Het BMX racen in de zomer zal er ook niet vreemd aan zijn.

Hier vanuit het andere perspectief: deze winter een aantal keer met mijn vader (72) geskied, en waar ik (ok, burnout en fysiek niet in topconditie) toch wel om de zoveel 100-meter even wil stoppen, skiedde hij zonder blikken of blozen de pistes in 1 keer van boven naar beneden :) Qua techniek ben ik hem ver voorbij (maar neem dan ook in NL les), maar qua conditie… oef! Daar kon ik nog wat van leren. En trots dat hij was dat hij zijn jongste dochter van 33 eruit skiet :) :)

Mijn oudste is negen en hij ging dit jaar al zoveel beter dan vorig jaar dat ik denk dat ie me volgend jaar al voorbij skiet :-( . De jongste van 7 kent helemaal geen angst en gaat alleen maar keihard en mijn dochter van 8 heeft nu al de mooiste techniek, maar durft minder snel. Geweldig om te zien hoe ze zich ontwikkelen.

We hebben twee zoons (5,5 en 8). De oudste heeft inmiddels z’n “Etoile bronze” en na Pasen waarschijnlijk ook wel de “Etoile d’or” (heeft aanleg en is bloed fanatiek - dat heeft 'ie van zijn moeder). De jongste gaat voor de 3éme Etoile. Op de bordercross win ik het nog wel van de oudste, maar verder moet ik het eerlijk gezegd al wel afleggen. Vooral ook omdat hij sinds vorig jaar in de skiklas zowel in Frankrijk als in Zwitserland ook gewoon off piste/in het snowpark/tussen de bomen gaat met de skilera(a)r(es).Tja, ze krijgen de techniek, ze kennen geen angst en als ze een keer vallen staan ze gewoon weer op. Dat is wel anders als je iets ouder bent. En net als @ johan-lemmens zegt, er wordt inderdaad ook geen hobbel (of paadje overgeslagen), je moet bijna constant over je schouder kijken waar ze zijn, want er moet inderdaad ook vaak (héél vaak) geroepen worden dat er gevaar op komst is … .

We zijn vroeg begonnen met skiën (2,5 en 3), maar niet voordat zij het fysiek aankonden. Dat punt verschilt wel van kind tot kind. Ook hebben ze beide privé en klassikaal les gehad. Beide heeft voor- en nadelen maar het hangt denk ik ook heel erg van het kind af wat goed is. Dat geldt ook voor het talenregime. Bij ons nooit een probleem geweest, maar kinderen worden ook meertalig opgevoed. Met de lera(a)r(es) nadoen kom je een heel eind maar @Rogier als de leraar zegt dat je voor de medaille beter moet “fermer le virage” en je bent 8, dan is dat ook wel nodig :-)

We hebben eerlijk gezegd ook wel eens zachte dwang uitgeoefend (niet bij de eerste de beste tegenslag of huilbui uit de skiklas halen bijvoorbeeld). Dat heeft geen invloed gehad, want ze vinden het allebei geweldig (“moeten we alweer stoppen?”). Aan de andere kant als de jongste moe is aan het einde van de dag, nemen we ook zonder schroom de gondel of een groene piste weer naar beneden. Ook al vindt de oudste dat niet leuk. Kwestie van de goede balans vinden. Net als bij de opvoeding in zijn algemeenheid, in dat opzicht is skiën niet anders:-).

Tenslotte, we doen nu ook één (korte) vakantie per jaar zonder les. Met z’n vieren boven op de berg de lift uitstapppen om een lekker dagje te gaan skiën is een geweldig moment.

Ben zelf bijna 18 en mn vader en ik skiën ongeveer op hetzelfde tempo. Ideaal dus :)

Is het al winter?

@JanGerrit Dat lost de skilerares nu op met een vertaal app. Tot soms grote hilariteit van iedereen ;-)

Click. Click. Peace

@Rogier Ja, en dan zegt die App “de bocht dicht doen”. Dat schiet lekker op :-)

Inderdaad :-)

Click. Click. Peace

Ik denk dat het vorig jaar het besef kwam dat mijn kinderen beter in skiën zijn dan ik (vooral het oudste- toen 11 jaar oud). Ik ben zelfs fanatieke skiër, opgegroeid vlakbij bergen, maar de kinderen doen toch beter ondanks dat wij in Nederland wonen. De laatste keer op vakantie in Frankrijk konden ze goede resultaten boeken bij de wedstrijden tijdens competitie course, ondanks het feit dat ze ermee nog geen ervaring hadden.
Het is alleen jammer dat wij zo ver van de bergen wonen en toch, hoe je dat ook bekijkt een beperkte aantal dagen per jaar in de sneeuw kunnen staan.

Ik ben inmiddels mijn ouders al een paar jaar voorbij qua niveau, ongeacht dat ik snowboard. En net zoals @Frans ben ik bang dat later mijn kinderen het skiën en/of snowboarden niet leuk gaan vinden… Gelukkig ga ik dat pas over minstens 8 jaar meemaken, hoop ik… :P

Carnas on Tour
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie