Na regen volgt.....?

Morris op 01 maart 2015· 17 reacties

Les Gets op zaterdag
Les Gets op zaterdag

Roel had jullie er al voor gewaarschuwd. Het wordt een wisselende start van de week, met allereerst regen tot grote(re) hoogte. Vooral vandaag en maandagochtend zullen mild en nat verlopen. Daarna keert de kou weer terug. Maar hoe zit het dan met de zon?

Zon of sneeuw?
Ik heb het debat tussen de zon- en sneeuwaanbidders gemist. Afgelopen week zat ik vanwege de Safety Academy in het Amerikaanse Utah omdat we volgend jaar samen met Atomic en Salomon deze online school ook gaan aanbieden in Noord Amerika. En dus zijn we daar eens goed gaan bekijken hoe we tot de juiste tone of voice kunnen komen. Een productieve en drukke week waarbij we geen enkele lift hebben gezien. En daarom is de discussie over sneeuw en zon me dus geheel ontgaan. Wel werd me duidelijk hoe weinig sneeuw er dit jaar in de Rocky Mountains ligt. We kunnen hier dan wel een debat voeren over sneeuw of zon. Wel, daar heeft men de zon, maar smacht men naar de sneeuw. Het kan verkeren.

Storm Yoda
Storm Yoda

Een milde zondag
Een storm genaamd Yoda trekt via de Britse Eilanden richting Scandinavië en stuwt warme lucht richting de Alpen. Schommelt de sneeuwgrens bij aanvang nog rond de 1000 meter, later zal dit al snel 1500 tot 1700 meter zijn, waarbij het nulgradenniveau richting de 1900 meter gaat. Dat dit tot regen leidt onder de 1500 meter mag geen raadsel heten. In de Franse noordalpen, maar ook in Zwitserland en Oostenrijk dus sneeuw boven de 1500-1700 meter, waarbij Frankrijk als eerste de sneeuwgrens omhoog ziet kruipen. Het kan verkeren.

Ook de maandag start mild, maar in de loop van de dag arriveert het koufront. Dan weer een dalende sneeuwgrens die waarschijnlijk onder de 1000 meter zal eindigen. Weliswaar nog steeds geen zon, maar in ieder geval kou en sneeuw tot diep in de dalen tegen het einde van de maandag. Ondertussen is het gewoon zonnig in de Franse zuidalpen en de gehele Alpen ten zuiden van de Alpenhoofdkam. Sneeuw en regen in het noorden en zon in het zuiden.

Geweldige condities in Les Arcs
Geweldige condities in Les Arcs

Dinsdag dan zon?
Stralend blauw, geen wolkje aan de hemel? Ten zuiden van de Alpenhoofdkam is de kans daarop wederom groot. Ten noorden van de Alpenhoofdkam acht ik de kans op wolkenloze hemels gering. Maar niet getreurd. Er is verse sneeuw gevallen, het is kouder geworden en zoals het er nu naar uitziet is de kans op zon in de noordalpen groot. Zelfs zo groot dat mocht je de zon op dinsdag niet zien, dan moet je welhaast als pechvogel geboren zijn. De kaarten liggen goed voor de dinsdag en na de milde zondag en de natte en later witte maandag is de dinsdag een verademing.

Noordstau vanaf woensdag?
Het Europese en het Amerikaanse model hinten er op. Koude lucht vanuit het noorden die over de flanken van een groot Atlantisch hogedrukgebied richting de Alpen stuwt en voor koude sneeuw gaa zorgen. Zo is het scenario vooralsnog. Maar wat als dat Atlantisch hogedrukgebied nu iets verder naar het oosten doorschuift? Wel ja, dan komt de zon terug en wordt het een heerlijke zonnige week. Maar vooralsnog willen de kaarten daar niet aan. Na de zon van dinsdag zou er op woensdag weer sneeuw volgen. En die kan wel eens langdurig zijn. Het kan verkeren.

De beste kaarten heeft vooralsnog de dinsdag.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

Welkom terug Morris!
Ja, het was afgelopen week af en toe discusiie alom over sneeuw of zon…was mooi om te lezen!
Bedankt voor je duidelijke uitleg, echt fijn!
Het blijft dus spannend vanaf woensdag. Laat ik nou net mijn pijlen gericht hebben op de dagen na woensdag! Dan 4 dagen in het Kleinwalsertal. Sneeuw of zon? Het is dus nog steeds niet duidelijk.
Nouja, als ik dan toch ook mijn mening mag geven zonder een heftige discussie op te starten; ik hoop op jouw “kleine kans” scenario: hoge druk invloed met zon…
We gaan het meemaken.
Ik ga het volgen deze week, alvast bedankt voor je uitgebreide berichten!

Ik weet dat het moeilijk is maar valt er al iets te vertellen over het weer van 8/3 tot 11/3? Morgen moet ik beslissen of ik dan op een short ski ga naar Tignes.
Alvast bedankt!

@Ikke, laatste runs van alle modellen zeggen zon. En dat zeiden ze gister ook al. @Marleen, Dank. Morgen meer.

May the powder be with you!

Super! Bedankt Morris!

Nordstau, Nordstau, Nordstau, Nordstau…
Ik ga voor de nordstau vanaf woensdag!¡! @Morris we wachten af wat je morgen weer uit je mouw laat vallen;-)

LA NORMA😍☃️

He Morris, daar ben je weer en onze afspraak was dat jij zon ging beloven vanaf aankomend weekend voor Sestriere. Volgens mij gaat dat wel lukken :)

Laat de sneeuw nog maar even maar vallen! Hopelijk heeft de sneeuw niet teveel last van de regen… Even vraagje, valt paradiski (la plagne) onder de zuid franse alpen of westelijke alpen?

Super goede sneeuw kwaliteit in kirchberg af en toe wel een hagel / sneeuw buitje

@Paula03 Paradiski valt onder de Zuidelijke West Alpen.
Moet het vooral hebben van Westelijke (Atlantische) aanvoer

"respect the mountains"

Roel, Zit nu in het pingzau tal (hollersbach) en vandaag een prima dag gehad, de zon schijnt nu! Begon vanochtend goed met prima zicht en wat hoge wolken. Rond het middag uur lichte sneeuw die af en toe intensieveerde maar t zicht bleef goed en echt veel neerslag was het zeker niet. En de sneeuwval grens… Die lag gewoon rond 800-900m en daaronder geen regen maar droog. Hopenlijk morgen weer een meevaller en dinsdag genieten van weer een mooie dag

Sorry morris natuurlijk!

Hier even een berichtje vanuit gaschurn montafon. Vandaag lichte sneeuwval en met veel fantasie een straaltje zon hogerop achter de toch wel vrij dikke bewolking. Pistes lagen er vooral hogerop prima bij. In Schruns’ op hochjoch geen diepte te zien op hoogste punt en vrij harde wind. Beneden in het dal meer groen dan wit. Dalafdaling onder de 1200 m dan ook geen succes. Wat lager wel zwaarder om te skien met veel sneeuw bulten. Kortom een beetje sneeuw mag hier wel vallen morgen. Als er dan dinsdag verse sneeuw ligt en we een zonnetje zien is de week wat mij betreft geslaagd.

Vanmiddag toegekomen inde Kitzbuheler Alpen, even enkele piste’s in de regen meegepakt in Going en behoorlijk verbaast (positief) van de sneeuwkwaliteit, door de regen plakte hij wel maar de piste’s lagen er super goed bij! Ook zo goed als geen volk, gaat een mooie weekje worden en als ik zou mogen kiezen tussen een full hit (noordstau) of zon ik zou het echt niet weten, beide hebben hun voordelen… kan er iemand regelen dat het snachts dagelijks 20 a 40 cm sneeuwt en in de dag de zon schijnt? Ik zal een sneeuwdansje doen … :-)

Een korte update uit Sankt Anton. Tot 11.00 uur af en toe sneeuw gehad. Daarna regen en dat hield tot 16u aan. Sneeuwkwaliteit bleef best oke. Nu wachten op de volgende portie regen morgenvroeg :-(

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Korte update vanuit Sölden. Vandaag af en toe het zonnetje ertussen. En de hele dag dwarrelen vlokjes. Onder de 1800 meter wel ruim boven nul dus aan het einde van de dag iets slechter maar de pistes liggen er nog prima bij!

Afgelopen week in Ehrwald geweest . Wat sneeuw gehad tijdens het skien maar ook zon . En de pistes liggen er uitstekend bij !!! De Alm overvol maar de Zonnehang en de Wetterstein hadden we bijna voor ons alleen . Onbegrijpelijk . Liften vernieuwd twee hele gezellige hutten mooie pistes en alles krioelt maar bij elkaar op de Alm .

Ellmau 8u regen in het dal en we zien de toppen v/d bergen niet door laag hangende wolken, het mag kouder worden wat volgens Morris ook zal gebeuren !De pistes lagen er gisteren perfect bij, met verse sneeuw op komst en nu en dan eens de zon zien we het wel zitten voor de rest van de vakantie !!!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie