Storm en regen! Even doorbijten

Morris op 02 maart 2015· 21 reacties

Zo was het afgelopen week
Zo was het afgelopen week

Zondagmiddag en -avond regende het al flink in de Franse Noordalpen en ook in Zwitserland en Oostenrijk regende het hier en daar licht. Toch was het met name in Oostenrijk nog goed te doen omdat de warme lucht maar langzaam naar het oosten trok. Ondertussen bleef het zoals verwacht zonnig in de Italiaanse Alpen.

Vandaag, maandag, wordt een hele vervelende dag in de Noordalpen. Afgelopen nacht deed het warmtefront zich gelden. In de Franse Alpen en het westen van Zwitserland steeg het nulgradenniveau lokaal richting de 2200 meter, waarbij er veel regen naar beneden kwam en de komende uren zal dat niet anders zijn. In de rest van Zwitserland en Oostenrijk schommelt de sneeuwgrens zo rond de 1300-1800 meter, waarbij de wind lokaal stormkracht bereikt. Op veel plekken dus regen en natte sneeuw onder de boomgrens, terwijl er boven de boomgrens een sterke wind waait. Even doorbijten.

Een zeer trieste webcam: Les Deux Alpes
Een zeer trieste webcam: Les Deux Alpes

Want maandagmiddag en zeker in de nacht naar dinsdag volgt dan eindelijk de verlossende koude lucht. De wind neemt af en met name aan de noordkant van de Alpen valt er dan sneeuw tot diep in de dalen. Waarna er een heerlijke dinsdag volgt. Verse sneeuw, de wind is weggevallen, het is weer wat frisser en de zon komt er regelmatig door. Ondertussen is het al die tijd zoals verwacht zonnig in grote delen van de Italiaanse Alpen. Slechts de meest noordelijke gebieden zien wat sneeuw en bewolking.

Warm en grijs in Ski Arlberg
Warm en grijs in Ski Arlberg

Woensdag staat er alweer een nieuwe storm te trappelen. Vanuit het noordwesten zakt een laag af richting de Alpen om vervolgens ten zuiden van de Dolomieten te eindigen. In zijn kielzog volgt koude lucht en sneeuw tot diep in de dalen. Allereerst voor de Noordalpen (waaronder de Franse) en later ook voor de Dolomieten. De woensdag wordt grijs, koud en steeds witter.

Ook vies weer in Mittelberg
Ook vies weer in Mittelberg

En dan volgt de noordstau
​Want in het kielzog van deze storm komt een klassieke noordelijke stroming op gang welke sneeuw brengt in de gehele noordalpen. Een noordstau die wel eens tot en met vrijdag zou kunnen aanhouden en weinig ruimte biedt voor de zon aan de noordkant van de Alpen.

En afgelopen week was het zo mooi...
En afgelopen week was het zo mooi...

En uiteindelijk de zon
Mooier kan ik het niet maken. De laatste runs gaan nog steeds voor een noordstau tot en met vrijdag en dan vanaf zaterdag Grand Soleil, Sonnenskilauf en Kaiserwetter. En het hoog dat dit weer gaat brengen zou wel eens heel lang positie willen innemen boven de Alpen.

Ofwel:

  • allereerst storm en een hoge sneeuwgrens
  • vanaf maandagmiddag dalende temperaturen
  • dinsdag zon en verse sneeuw
  • vanaf woensdag opkomende noordstau (en ook sneeuw voor de Dolomieten)
  • vanaf het weekend van 7 maart zon en blauwe luchten in de gehele Alpen

En per land
Altijd handig zo’n overzichtje per land, waarbij geldt dat er lokale verschillen kunnen zijn en de lange termijn altijd met een slag om de arm gelezen dient te worden en die zon er dus nog steeds kan gaan doorkomen in de Noordalpen.

Frankrijk: Maandag stormachtig. Regen tot grote hoogte in de Franse Noordalpen, in het zuiden zonniger. Dinsdag opklaringen en koeler. Woensdag opnieuw onbestendig. Donderdag en vrijdag sneeuw voor de uiterste noordalpen, in de rest van Frankrijk zonnig.
Zwitserland: Maandag stormachtig. Regen tot grote hoogte en later op de dag rap zinkende temperaturen. In de nacht naar dinsdag sneeuw tot diep in de dalen. Woensdag opnieuw onbestendig. Donderdag en vrijdag noordstau en veel sneeuw aan de noordkant, meer naar het zuiden wordt het droger en zonniger. Vanaf zaterdag zon.
Oostenrijk: Maandag stormachtig. In het westen regen tot grote hoogte en later op de dag rap zinkende temperaturen. In de nacht naar dinsdag sneeuw tot diep in de dalen. Woensdag opnieuw onbestendig. Donderdag en vrijdag noordstau. Vanaf zaterdag zon.
Italie: Maandag wat overslaande sneeuwval, maar ook zon en veel wind. Dinsdag zonnig. Woensdag onbestendig en vanaf donderdag weer zonnig.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

Tnx @Morris! Ik weet dat het allemaal nog ver weg is maar het zinnetje vanaf 7 maart overal zon en blauwe luchten klinkt erg goed! Ik vertrek zondag richting Breuil Cervinia en dit is weer waar ik op hoop!

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Wat een bagger weer in kirchberg. Volle bak regen sneeuw verdwijnt voor de “regen” in het dal

Verse sneeuw in Sölden op 1450m voor ons huis. Benen weinig wind maar op de gletsjer harde wind. Laat die verse sneeuw maar komen. Voor de zon ga ik wel naar Italië van de zomer

Dit is mijn uitzicht op de regen in Sankt Anton (1300m). Vanochtend ontbijten we maar iets later…

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Morris
Wordt zaterdag een poederdag of is het nu nog te vroeg om te zeggen ?

Idd warmte en regen in les Menuires…
Hoop toch op een zonnetje vrijdag ofzo. Bedankt voor de update

Veel regen hier in ischgl. Sneeuwgrens 200 mtr boven dal. Cabines aan zijkant dicht gesneeuwd, zegt genoeg. Veel wind boven.

null

Nog enige kans dat de prognoses verbeteren Morris? Wij gaan donderdag, vrijdag en zaterdag in Fiss skiën. Beetje ongelukkig uitgekozen…

Gisteravond wat lichte regen in Cervinia (2000 meter). Om een uur of 11 begon het flink te sneeuwen en is niet meer gestopt. In het dorp een 30 centimeter gevallen. Op de berg totale white out met veel poeder op de piste …heeft ook zijn charmes…maar liever niet de hele week…

@Jeroen13 wij gaan volgende week ook naar Cervinia! Veel plezier!

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

.“” De laatste runs gaan nog steeds voor een noordstau tot en met vrijdag en dan vanaf zaterdag Grand Soleil, Sonnenskilauf en Kaiserwetter. En het hoog dat dit weer gaat brengen zou wel eens heel lang positie willen innemen boven de Alpen""

Dat is heel fijn om te lezen als je vrijdag 6/3 naar Val Thorens vertrekt. :) Nu hopen dat de verwachting inderdaad uit gaat komen…

Pff balen van de regen zeg. Iemand updates vanuit paradiski…? Zaterdag daarheen, hopelijk liggen de pistes er goed bij…

Ik hoop dat ik deze korte skitrip van 4 dagen nog wel de zon te zien krijg? Hopelijk gaat ie schijnen in vorarlberg vanaf a.s. donderdag!

@roy83 Tnx! Je gaat daar zeker genieten! Sneeuwcondities zijn super.

@Morris Beter nieuws kon je niet geven, aankomende zaterdagnacht vertrekken we richting leogang :D

Kan iemand iets roepen over La Joue du Loup, condities aankomend weekend?
Ik zie dat er genoeg sneeuw ligt, maar die regendruppels die opgegeven worden maken me zenuwachtig. En wat gaan de hoge temperaturen doen a.s. weekend met de sneeuwcondities?

Grtjs

Work less || Board more

Zit nu in San Domenico in Ita, hele dag sneeuw waardoor alleen de laagste lift draaide (boven te slecht zicht). Na de lunch stormachtige winvlagen, je merkt wel dat het geen koude wind is. Gelukkig geen regen, maar wel erg zware sneeuw.

Heb me prima vermaakt, meestal alleen en tops 6 man op de piste XD. In ieder geval een goede laag verse sneeuw, hoop alleen dat het nu boven niet allemaal weg geblazen wordt.
Morgen als eerste verse sporen trekken!

Update vanuit Mühlbach am Hochkönig: vanochtend vieze natte sneeuw. In de loop vd middag steeds drogere sneeuw. Inmiddels is er zo’n 30cm gevallen en zal daar volgens de voorspellingen tm vrijdag nog zo’n 40cm bijvallen waarna we weer heerlijk kaiserwetter zullen hebben. Wat een heerlijke winter is het dit jaar.

laat het maar even veel gaan sneeuwen !! minder prettig voor de mensen die nu op wintersport zijn.

7 maar ga ik naar Les Menuires dan ziet het er allemaal stukken beter uit :)

This is the way

Vandaag topdag, bijna hele dag 80% zon, vers laagje sneeuw van gisteren super condities en zelfs onder 1600 m nog steeds dief maar een beetje harder door de bevroren regen van vannacht Superdag doe maar voor de rest van de week Christophe

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie