Zon en verse sneeuw

Morris op 03 maart 2015· 5 reacties

Vandaag weer zon en verse sneeuw
Vandaag weer zon en verse sneeuw

Zo triest als de maandagochtend op veel plekken begon zal het deze week niet meer worden. Nee, sterker nog vandaag wordt een heerlijke dag in de Alpen. Het is overal weer kouder geworden, de regen ging gistermiddag over in sneeuw, de wind is gaan liggen en de zon laat zich overal zien. Wonderwel passeerden er daarmee de 4 seizoenen in nog geen 3 dagen tijd. De zondag begon nog zonnig, maar mild. De maandag begon herfstachtig met regen en luidde later de winter in toen de sneeuwgrens daalde en vandaag voelt als een sprookje met verse sneeuw en de doorkomende zon. Het ware Zwitserleven gevoel. Maar dit duurt maar even, want een nieuwe storm dient zich woensdag alweer aan zoals eerder aangekondigd.

null

Het weer blijft iets wonderlijks, want ik sprak vandaag mensen die dachten dat het niet meer goed zou komen. Hoeveel anders zal hun gemoedsrust vandaag zijn. Een beetje wit, een beetje zon en de dinsdag is compleet. Veel meer hebben we eigenlijk niet nodig. Hoeveel wintersportgebieden ons ook beloven en hoever de techniek ook al mag zijn, het weer blijft iets oncontroleerbaars en misschien is datgene ook wat een weekje wintersport zo mooi maakt. Hoe vervelend het soms ook kan zijn. Vandaag volop genieten dus.

Dit wordt een mooie dag: Gerlos
Dit wordt een mooie dag: Gerlos

Laat je niet foppen
Zoals wel vaker bij een koufront blijven er wolken in de vallei hangen en kan het aangezicht deze dinsdag vanuit jouw raam grijs zijn. Laat je niet foppen en ga met die lift naar boven. De opklaringen zetten door en de zon ook. Weliswaar kruipt er in het ene skigebied net wat vaker dan in het andere gebied een wolkje naar boven die even voor slecht zicht gaat zorgen, maar dat is vaak maar tijdelijk. Vervelender is de hogere bewolking die later op de dag richting de Alpen schuift en in sommige gebieden het licht alweer flets maakt.

Heerlijke ochtend in Leogang
Heerlijke ochtend in Leogang

Want voor de woensdag staat er alweer een nieuwe storm te trappelen. Vanuit het noordwesten zakt een stormdepressie af richting de Alpen om vervolgens ten zuiden van de Dolomieten te eindigen. In zijn kielzog volgt koude lucht en sneeuw tot diep in de dalen. Allereerst sneeuw voor het noordwesten van de Alpen en in de nacht naar donderdag ook sneeuw voor de rest van Noordalpen. De woensdag wordt grijs, koud en steeds witter. Zelfs in de Dolomieten kan wat sneeuw vallen. De rest van Italië houdt het daarentegen droog.

En dan volgt de noordstau
​Want in het kielzog van deze storm komt een klassieke noordelijke stroming op gang welke sneeuw brengt in de gehele noordalpen. Een noordstau die zoals het er nu naar uitziet aanhoudt tot en met vrijdag. Reken op veel sneeuw tussen voor de noordalpen waardoor er weinig ruimte is voor de zon aan de noordkant van de Alpen.

Gisteren in Annaberg, vandaag zon!
Gisteren in Annaberg, vandaag zon!

Lichtpuntje
Hoewel… er is een kans dat ze vrijdagochtend een gaatje gaat bieden voordat er weer een front vanuit het noorden binnentrekt. De timing hiervan is nog moeilijk in te schatten, maar het zou toch heerlijk zijn om vrijdagochtend wederom zon en verse sneeuw te hebben in de Noordalpen. We gaan het goed volgen de komende dagen.

Maar daarna is het echt de beurt aan de zon.
Zoals het er nu naar uitziet valt tussen vrijdag en zaterdag de laatste sneeuw en daarna is het de beurt aan Grand Soleil, Sonnenskilauf en Kaiserwetter. En dat zou zo maar eens een week kunnen duren.

Ofwel:

  • vandaag zon met verse sneeuw
  • vanaf woensdag opkomende noordstau (en ook sneeuw voor de Dolomieten)
  • vrijdagochtend een lichtpuntje?
  • nogmaals sneeuw van vrijdag op zaterdag
  • vanaf het weekend van 7 maart zon en blauwe luchten in de gehele Alpen

En per land
Nogmaals dat overzichtje per land, waarbij geldt dat er lokale verschillen kunnen zijn en de lange termijn altijd met een slag om de arm gelezen dient te worden en die zon er dus nog steeds kan gaan doorkomen in de Noordalpen.

Frankrijk: Dinsdag opklaringen, zon en koeler. Woensdag opnieuw onbestendig. Donderdag nog sneeuw voor de uiterste noordalpen, in de rest van Frankrijk dal alweer zonnig.
Zwitserland: Dinsdagopklaringen, zon en verse sneeuw. Woensdag opnieuw onbestendig. Donderdag en vrijdag noordstau en veel sneeuw aan de noordkant, vrijdagochtend droog?, meer naar het zuiden is het overal droger en zonniger. Vanaf zaterdag heel veel zon.
Oostenrijk: Dinsdag opklaringen, zon en verse sneeuw. Woensdag opnieuw onbestendig. Donderdag en vrijdag noordstau en veel sneeuw aan de noordkant, vrijdagochtend droog?, meer naar het zuiden is het overal droger en zonniger. Vanaf zaterdag heel veel zon.
Italie: Maandag wat overslaande sneeuwval, maar ook zon en veel wind. Dinsdag zonnig. Woensdag onbestendig en vanaf donderdag weer overal zonnig.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Tnx! Durf je ook al iets over de temperaturen van volgende week te zeggen? En dan met name in de westelijke Alpen? Of is dat nog koffiedik kijken?

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

En hoe staat het met Sauerland? Komend weekend gaan we daar de boel eens verkennen namelijk

7 Maart naar Oostenrijk :) :) :) :)

kijk eens op weeweeweepuntboerteunpuntcom :)

Mooi weerbericht! Zaterdag naar paradiski :). Zo te zien pakken ze hier ook nog wat mee tijdens een nordstau of zie ik dat verkeerd?

@SanderS, vandaag en morgen wat sneeuw. Vanaf komend weekend warm en steeds zonniger. @Roy83, in de westelijke alpen wordt het een stuk warmer. Heldere en koude nachten en warme zonnige dagen kortom. @Paula03, klopt. Woensdag zeker sneeuw en donderdag nog wat vlokjes. Daarna zonnig en droog.

May the powder be with you!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie