Live: En toen viel er weer poeder

Rogier op 26 maart 2015· 7 reacties

Geweldige poeder, alweer...
Geweldige poeder, alweer...

Vorige week heb ik mijn eerste rondjes op de racefiets in mijn korte broek gefietst. Maar gisteren skiede ik weer door de vederlichte poeder. Het voorjaar is een geweldig seizoen. Dinsdagavond begon het te sneeuwen op de grens van Italië en Frankrijk en het heeft woensdag de hele dag doorgesneeuwd. Er was weer een Retour d’est dat weerverschijnsel welke al voor de nodige poederdagen gezorgd heeft dit seizoen.

Lokaal
Zoals altijd is de Retour d’Est zeer lokaal. Ook nu weer. We reden langs verschillende skigebieden en eigenlijk was het overal gewoon vervelend grijs. Sandra zei zelfs op een moment “Om nou te zeggen dat ik echt zin heb om te skiën…” en dat wil wat zeggen. Maar eenmaal in de buurt van Abriès werden de regendruppels vlokken en de vlokken werden heel veel vlokken. Dit keer reden we verder dan dit geweldige skigebiedje. We wilden namelijk zelf omhoog lopen.

In de sneeuw plakken we de vellen onder
In de sneeuw plakken we de vellen onder

Echalp
We reden tot het laatste dorpje in het dal. Echalp. Hier lag al een mooi pak sneeuw op de parkeerplaats. Helemaal alleen. Het sneeuwde als een gek en we hoorden geen geluid. Snel plakten we de skivellen op onze toerski’s en we begonnen aan de klim. Het bos boven dit dorpje kennen we goed omdat we hier boven de boomgrens vaak mooie steile couloirs skiën en na het steile werk skiën we met veel plezier door deze bossen. Nu was ‘slechts’ het bos het doel. Sandra liep met een razend tempo voorop.

Sandra voorop
Sandra voorop

Diepe sneeuw en een mistig winterlandschap
Diepe sneeuw en een mistig winterlandschap

Lichtere en lichtere sneeuw
Hoe hoger we kwamen hoe lichter de sneeuw werd. Heerlijke poeder. Het sporen omhoog werd eenvoudiger. Maar de sneeuw zag er ook beter en beter uit voor de afdaling. In een geweldig mooi bos vol met lariksen en ontzettend mooie naaldbomen klommen we omhoog. We genoten van het winterse landschap.

Hoger en hoger / Dieper en dieper
Hoger en hoger / Dieper en dieper

De afdaling
Eenmaal boven het bos besloten we meteen te stoppen. De hellingen werden te steil, de sneeuw te slecht gestabiliseerd en het zicht te mistig. Kortom geen enkele reden om door te klimmen. We haalden de vellen van onze ski’s en begonnen aan de afdaling. In een wolk van heerlijk lichte poeder suisden we naar beneden. Hoezo voorjaar, het is hier nog volop winter!

Heerlijke sneeuw
Heerlijke sneeuw

Hoezo voorjaar fluffy poeder!
Hoezo voorjaar fluffy poeder!

Knallen door het mooie steile bos!
Knallen door het mooie steile bos!

....
....

Hevige sneeuwval en mooie poederruns!
Hevige sneeuwval en mooie poederruns!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Wat een contrast met de beelden bij dat vliegtuigongeluk. Daar is nauwelijks sneeuw te zien. Dat is toch ook vlak bij jou, @Rogier ?

@Arjen2 Dat klopt, maar dat ligt duidelijk buiten die Retour d’est zone…

Click. Click. Peace

@Rogier, zijn dat soort gebieden eigenlijk geen Franse "Wildschutzgebiete’?

@Userd hele goede vraag! In Frankrijk heb niet zulke brede algemene wildschutz gebieden. Maar er zijn zeker in de bossen hellingen afgezet voor de Tetra (Knorhoen in het Nederlands geloof ik) Daar mag je niet skiën/wandelen/toerskiën. Deze gebieden zijn duidelijk aangegeven op borden rondom de bossen. En gelukkig houdt iedereen zich eraan. Ik ski natuurlijk nooit in dit soort beschermde bossen. Van mij zouden het er zelfs meer mogen zijn.

null

Click. Click. Peace
The older I get, the better I was

@Rogier, dat zal dan de Korhoen wel zijn, wellicht knorren ze in Frankrijk, dat weet ik niet ;)
Vroeg mij het af omdat ik in oa Damüls dat soort gebieden ken en weet dat je daar ook echt uit te blijven hebt. In Val Cenis had je trouwens ook dergelijke gebieden maar dat maakt dan ook weer deel uit van een Nationaal Park, heeft misschien daar weer mee te maken?

@Userd niet per se wat die nationale parken betreft. Daar mag je in Frankrijk gewoon in skiën en snowboarden. HEt zijn echt specifieke zones…

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie