Regen, maar de Paasdump komt eraan!

Roel op 30 maart 2015· 11 reacties

Vandaag en morgen niet teveel webcams kijken (Schoppernau (O))
Vandaag en morgen niet teveel webcams kijken (Schoppernau (O))

Het regent pijpenstelen op veel plaatsen, maar in deze week voor Pasen lijkt alles op zijn pootjes terecht te komen. Er gaat heel veel sneeuw vallen, in Frankrijk maar vooral aan de noordkant van de Alpen. In Oostenrijk later ook tot in de dalen waardoor de Paasvakantie weleens bijzonder goede condities kan hebben!

Perfecte Pasen?
Natuurlijk moeten we ons verwachtingspatroon ten opzichte van een vakantie hartje winter iets bijstellen. Het zal sneller papperig worden en beneden 1000m raakt de eventuele verse sneeuw snel aangetast, maar het zal lang geleden zijn dat de condities tijdens Pasen zo goed waren. Daar moeten de vakantiegangers van deze week trouwens de prijs voor betalen.

Deze week grijsss
Het zal een grijze en stormachtige bedoening worden. Vandaag en morgen is de zon bijna niet te zien, hoogstens in de Zuidalpen. Daarbij valt er vandaag eerst veel regen. Boven 1800m sneeuwt het en die sneeuwgrens daalt vanavond en vannacht naar 1000m, voordat er morgen een nieuwe portie zachte lucht binnenstroomt. Dan sneeuwt het pas weer boven 1800m, met lager veel regen.

De hele Noord- en Westalpen liggen in de vuurlinie, dus van de Franse Alpen, via Zwitserland naar Oostenrijk dumpt het vandaag en morgen op de hogere pistes! Houd rekening met plaatselijk meer dan een meter verse sneeuw en zeer gevaarlijke offpiste omstandigheden! Het waait namelijk ook hard.

In Sankt Christoph (O) en andere plaatsen boven 1800m sneeuwt het deze week bijna aan een stuk door
In Sankt Christoph (O) en andere plaatsen boven 1800m sneeuwt het deze week bijna aan een stuk door

Oostenrijkse dalen later ook spekkoper
In de dalen is het nog even pappen en nathouden, maar daar komt vanaf woensdag verandering in. Eindelijk komen de Alpen dan langer in een koudere luchtmassa te zitten. De vochtige noordweststroming houdt intussen gewoon aan, dus vanaf dan zal het merendeels sneeuwen in plaats van regenen. Tot in de lagergelegen dalen van Oostenrijk valt er tussen woensdag en vrijdag ook een pak sneeuw. Laten we uitgaan vanaf een meter of 800 tot 1000.

Franse Alpen later droger
Dat dan de meeste neerslag uit de Franse Alpen verdwenen is is jammer, maar het scheelt dat de skistations daar een stuk hoger liggen. Het aandeel sneeuw tijdens de eerste onstuimige fase t/m woensdag is daar al een stuk groter. Het lijkt op de valreep dus voor bijna iedereen goed te komen. Met andere woorden kijk vandaag en morgen nog niet teveel webcams beneden 1500m, daar word je alleen maar depressief van. Vanaf woensdag zien ze er een stuk sprookjesachtiger uit.

De Franse skiplaatsen moeten het van de sneeuw tussen nu en woensdag hebben, zoals hier Val d' Isere
De Franse skiplaatsen moeten het van de sneeuw tussen nu en woensdag hebben, zoals hier Val d' Isere

En wat wordt het dan met Pasen? Na een tijdelijke verzachting rond zaterdag, volgt er zondag vanuit het noorden mogelijk meer sneeuw, maar daarover snel meer. Dat is eigenlijk nog glazenboltermijn.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Zeer goed nieuws!! :-) hoeven we tijdens de paasdagen niet zo ver te rijden voor goede sneeuw

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Het hele seizoen die lekker makende poeder-pics van de mod’s moeten aanzien, hopelijk nu eindelijk eens zelf deze omstandigheden meemaken tijdens de paasweek ;-)

Let it snow !!!

Helaas geen sneeuw in Noord-Italië. :'(

Ik zit in Tignes les Brévières, gister was het nog groen en +2 vandaag wit en -1, hier onder in het dal is zeker 20cm gevallen, ben benieuwd wat we boven gaan aan treffen. :) Joehoeeee.

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

@Arnh vandaag valt er in Italië ook sneeuw (sneeuwgrens van 2000m dalend naar 1500m) maar inderdaad geen grote hoeveelheden

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@HenriS We moeten wel gaan nu :o

Gang is alles

Whaha, top. 12april weekje Ischgl.
Laat de zon maar schijnen die week :)

Zelfs Winterberg krijgt nog een schitterende winterfinale met een vers pak sneeuw en af en toe zon in de paasverwachtingen. Eerste en tweede paasdag beloven heel mooi te worden!

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

Goed nieuws voor de paas! Gelukkig ook nog wat kou :)

Komt er ook nog ergens een zonnetje door?

Inderdaad was het meer regen dan sneeuw in het weekend voor Pasen. Helaas ook veel wind. Maar de pret was er niet minder om. Hier is nog een kleine video edit van het weekend voor Pasen: http://www.boardshortz.nl/driedaagse-poedertrip-naar-portes-…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie