Stormachtig en in de Noordalpen heel veel sneeuw

Roel op 31 maart 2015· 24 reacties

Winter in Riederalp, Zwitserland
Winter in Riederalp, Zwitserland

Zaten we maar in december, denk ik als sneeuwliefhebber! Met deze kaarten aan het begin van het seizoen waren we voor de rest van het seizoen bijna in één klap voorzien van genoeg sneeuw tot in de dalen. Het verschil nu is dat we met een iets weifelende sneeuwgrens te maken hebben, maar sneeuw valt er hogerop in overvloed, en dat precies voor Pasen!

West en oost
Gisteren waren er al grote verschillen te zien. Hoe westelijker, hoe minder goed de kou erin kwam wat resulteerde in grote verschillen op dezelfde hoogte tussen oost en west. Ook binnen Oostenrijk. Vergelijk hieronder Tannheim (westen van Tirol) met Filzmoos verder oostelijk in het Salzburgerland. Beide liggen iets lager dan 1100 meter.

Het regende in Tannheim, Tirol
Het regende in Tannheim, Tirol

In Filzmoos, Salzburgerland ging de regen wel over in sneeuw
In Filzmoos, Salzburgerland ging de regen wel over in sneeuw

De komende dagen uit het verschil tussen west en oost zich vooral in de neerslaghoeveelheid. Langzaam draait de wind (die is nog steeds stormachtig!) meer naar noordwest waardoor het zwaartepunt van alle sneeuw boven Oostenrijk komt te liggen. Italië dat gisteren ook wat sneeuw had, komt juist meer beschut te liggen en met nordföhn schijnt daar meer en meer de zon. Het gevolg is dit beeld.

Na de sneeuw van gisteren is het op de Kronplatz (I) vanaf nu genieten
Na de sneeuw van gisteren is het op de Kronplatz (I) vanaf nu genieten

Wat betekent dit concreet?
In de Westalpen en dan vooral in Frankrijk hebben we het ergste vanaf morgen even gehad. Vandaag regent, en sneeuwt het vanaf 1500m, flink maar dan breiden de opklaringen zich langzaam uit. Pas zaterdag neemt daar de sneeuwkans ook weer flink toe.

De nadruk vanaf nu ligt in Oostenrijk, waar tussen nu en vrijdag plaatselijk meer dan een meter sneeuw valt. Dat geldt met vandaag erbij opgeteld vanaf 1800 meter want we zitten nu nog in zachte lucht. Vanaf morgen daalt de sneeuwgrens echter tot in veel dalen, waardoor de sneeuw vanaf ca. 1000 meter blijft liggen.

Sneeuwverwachting komende vier dagen
Sneeuwverwachting komende vier dagen

Of het sprookjesachtige landschap tot en met Pasen standhoudt is nog even spannend. Vrijdag komt er weer wat zachtere lucht binnen met een verhoogde kans op regen, waarna het kwik weer daalt en de sneeuwkans weer toeneemt. Misschien wordt die vrijdag nog een zure appel, waarna het dan alsnog goedkomt. Goedkomen doet het zeker boven 1500 meter, je zult niet vaak betere sneeuwcondities meemaken dan met deze Pasen. Als je nog mag gaan, geniet ervan!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Komt goed @Roel. Nog twee nachtjes slapen (waarvan de laatste ook stukken rijden) en dan vallen we met de neus in de poeder in Obergurgl… Hopen dat het zicht een beetje goed is en de liften niet gesloten zijn i.v.m. de wind. Neemt die wind nog wat af in de komende dagen?

Vraagje: Ik ga donderdag richting Oostenrijk rijden en hoop ergens in de avond te arriveren in Längenfeld bij Sölden. Ik heb echter een auto ZONDER winterbandjes en ik kreeg te horen dat het verplicht is tot 1 april. Nu lees ik op austria.info dat het tot 15 april is en daarbij is het met zoveel sneeuw natuurlijk niet super veilig. Mijn vraag dan ook: weet iemand of Längenfeld gewoon goed te bereiken is zonder al teveel sneeuwstorm of wordt dat ook gewoon ploegen? Ik heb trouwens wel sneeuwkettingen, dus als het zo hard sneeuwt dat het wegdek vol ligt met sneeuw, zit ik ook goed.

@Arvid, het is idd VERPLICHT om winterbanden te hebben tot 15 april. met zomerbanden speel je met het leven van medeweggebruikers en van jezelf. Als je betrokken bent bij een ongeval (en nog niet eens de oorzaak) kan de verzekering zich terugtrekken en draai je zelf op voor de kosten.
Dat weegt toch niet op tegen de kosten van een setje winterbanden, die je trouwens ook zou kunnen huren!

Iemand die met beide benen op de grond blijft staan, komt nooit een stap vooruit!

@Arvid afreizen naar de bergen zonder winterbanden is voor vele van ons een absolute no go! Net als Stefski al aangeeft ben je met wintetse omstandigheden een gevaar op de weg niet alleen voor jezelf maar ook voor andere. Daarnaast moet je dit risico niet willen lopen, de bergen zijn en blijven onberekenbaar en een gevaar ligt in een klein hoekje.
Doe jezelf een plezier en koop of huur een setje goede winterbanden

"respect the mountains"

Beste Roel, ik zou vandaag of morgen nog willen boeken om vanaf zaterdag een weekje met het gezin te gaan skiën. Kan je me eventueel een suggestie doen omtrent een bestemming waar de condities optimaal zullen zijn? Ik bedoel daarmee voldoende sneeuw, wat in vele gebieden zo is, maar ook wat zon? Bedankt alvast!

Haha ja ik baalde ook echt toen ik erachter kwam dat het vrij ongewoon is voor een lease-auto om winterbanden te hebben (lijkt me toch wel een veiligheidsissue voor je werknemer). Maar ik had natuurlijk niet echt met Pasen dit weer nog verwacht. Afspraak gemaakt om bandjes te huren, duur grapje…

Nog…2 nachtjes slapen en dan vertrekken! Laatste ski-trip van dit seizoen. Prima met deze sneeuw… Altijd zo fijn met de Pasen skien, want eigenlijk ligt er altijd meer sneeuw dan je denkt!

@GiGi, klopt het wordt na morgen een stuk rustiger. Wel zo fijn. @lieven268, dan heb je het over de week na zaterdag. Dat is nog te ver vooruit, kan er helaas nog weinig over zeggen. Van de andere kant, ik zou niet te lang wachten met boeken want met Pasen hebben veel landen/provincies vrij.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@lieven286 de hooggelegen (1500 m +) in Oostenrijk hebben dan een goede basislaag qua sneeuw. Of er zon is of bewolking is nog niet te zeggen…

ok bedankt voor de feedback!

Ik trek zaterdag naar Serfaus-Fiss-Ladis. Gewoonlijk rijden we over de Fernpas. Is dit aan te raden met het slechte weer? (ik heb wel winterbanden) Of is het aan te raden om langs Bregenz en de Arlbergtunnel te rijden?

Op de weersvoorspellingen in PDS zie ik voor morgen gelukkig een wat lagere sneeuwgrens, hopelijk komt dat uit…

@Arvid, Langenfeld ligt niet boven aan een slingerweg zoals bijvoorbeeld Serfaus en dus zou het te doen zijn, ware het niet dat er veel sneeuw voorspelt is. Dus advies in deze omstandigheden is winterbanden. Zou het regenen of droog zijn waren zomerbanden prima geweest!

goede keuze @Arvid ;-) @Erwinvz ik ben toch voorzichtig met het rijden van zomerbanden in de winterperiode, je kunt dan wel met zomerbanden heen rijden met regen of droge omstandigheden maar weet jij al wat er op de terugweg gebeurt?

"respect the mountains"

@Arvid, Thyz, Het is helemaal niet verplicht om met winterbanden te rijden. Het is verplicht met winterbanden te rijden “bij winterse omstandigheden”. Die zijn er komende week. Als het mooi weer is, is het niet nodig. En dan kan je alsnog je kettingen omdoen als je met zomerbanden ineens in winterse omstandigheden beland. En natuurlijk heeft het zin om te kijken welke weg je moet rijden. Een slingerweg steil omhoog of een lag liggend dorp zonder steile hellingen.

In italie oa het aostadal zijn winterbanden gewoon verplicht net als in Oostenrijk en Duitsland (dan wel winterseomstandigheden). Het leuke is dat je op de heen weg met mooi weer nooit weet wat het weer op de terug weg doet, stel het sneeuwt dan zo veel je dus verplicht bent om met winterbanden te gaanrijden( terwijl je op de heen weg met het zonnetje op de bol nog met zomerbanden rijdt). Het kan dus verkeren.
Ik ben van mening dat dit geen punt van discussie moet zijn en wij als wintersporters verplicht zijn om een gedegen en veilig advies te geven en hier niet in mogen marganderen.

"respect the mountains"

Zie link;

http://m.telegraaf.nl/reiskrant/wintersport/article/23503762…

Het feit alleen al om een boete te riskeren moet genoeg zijn om met winterbanden te gaan rijden.

"respect the mountains"

@Roel: Roel, bedankt voor de regelmatige update alvast! Ik weet dat jij een bezoeker en fan bent van de zuidelijke Alpen, kan je me zeggen hoe de toestand daar is en meebepaald Serre Chevalier? Ik ga er de week van 12 april nog naartoe en het valt me op dat daar precies weinig wit goud uit de lucht valt in tegenstelling tot de rest van de Alpen. Zijn de condities daar nog goed en belangrijker nog, blijft dat nog?

Alvast bedankt!!

Ziet er nog goed uit voor mijn seizoenseinde voor binnen 2,5 weken in Val Tho. En voor iedereen die nu en volgende week gaan. Geniet er van!

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

@Janssens ik denk dat je @Rogier bedoelt. Niet dat ik een hekel aan de Zuidalpen heb hoor maar hij woont er :-). Klopt daar is minder sneeuw gevallen en er valt deze week ook weinig meer, maar ik denk dat je er nog prima uit de voeten kunt. 12 april is natuurlijk nog erg ver weg.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Janssens De condities zijn momnteel prima in dit deel van de Zuid-Alpen. Boven de 2000 (en dat is een groot deel van het gebied) is het nog erg goed skiën. Dus ik zou je nergens zorgen om maken als ik jou was ;-)

Click. Click. Peace

@GiGi

Bij slecht zicht zijn 15-16-17 en 25 nog goed te doen, tussen de bomen. Sneeuwhoeveelheden zullen niet het probleem zijn in ieder geval :p

❄️

ohhh wat heerlijk voor de mensen die nog gaan/mogen… ik zei de gek gaat van het weekend de zomerwielen eronder gooien, enjoy all!

Seriously snow addicted family!

Zaterdag richting Les Orres in Frankrijk. Hopelijk voor een weekje goede sneeuw. Momenteel nog 130 cm en 40 cm in het dal. @Roel soms specifieke info voor dit gebied?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie