Ondanks voorjaar zeer hoog lawinegevaar!

Rogier op 02 april 2015· 3 reacties

Pas op!
Pas op!

We zijn het skiseizoen begonnen met waarschuwingen voor moeilijke en gevaarlijke lawinecondities. Het ziet er naar uit dat we het seizoen op dezelfde manier gaan eindigen. Waar normaal het voorjaar garant staat voor veiligere condities in off-piste hellingen daar zijn de condities momenteel door bijna de gehele Alpen zeer gespannen. Een zeer tragisch ongeluk op steenworp afstand van Serre Chevalier en la Grave maakte dat ons gisteren nog eens duidelijk.

Verse sneeuw en stormachtige wind
Momenteel hoef je geen raketgeleerde te zijn om te kunnen zien dat het lawinegevaar hoog is en zal zijn. Het heeft op veel plaatsen gesneeuwd. Variërend van enkele tientallen centimeters tot meer dan een meter. Daar komt in Oostenrijk nog een extreem pak bij. Dat de condities daar gespannen zijn mag voor zich spreken. Maar in Frankrijk daar is het vooral de wind die voor zeer gevaarlijke condities heeft gezorgd.

Pasen een explosief weekend
Het paasweekend is een druk ‘off-piste’ weekend over het algemeen. Veel toerskiërs en off-piste skiërs zijn onderweg om te genieten van hoog gelegen hellingen. Het probleem is nu dat de noordhellingen op veel plaatsen, ook mede omdat Pasen vroeg valt en het zeker niet warm is geweest, nog niet goed gestabiliseerd zijnis. En in grote delen van de Apen hebben we nog steeds hele rare onderlagen in het sneeuwdek zitten. Daarnaast heeft de stormachtige noordenwind voor heel veel ophopingen, triebschnee oftewel windslab, gezorgd. Levensgevaarlijke condities dus ook in de zuid-hellingen.

Ook vlak naast de pistes, echt waar!
Ook vlak naast de pistes, echt waar!

80 meter breed 250 meter lang
De lawine in de Ecrins brak net los onder de Col Emile Pic, een beroemde en niet al te heftige helling net boven de Refuge des Ecrins, tussen de gemeentes van Villar d’Arene en Pelvoux. Een klassieker voor toerskiërs. De groep was onderweg met twee gidsen en bestond uit jonge Oostenrijkers en Italianen uit Zuid Tirol. De lawine brak vlak onder col los en gleed 250 meter naar beneden. Letterlijk naast de berghut. De bergredding kon slechts de dood vast stellen van drie skiërs en een vrouw is in levensgevaar naar het ziekenhuis van Grenoble afgevoerd. De enorme storm maakte de redding zeer moeilijk. De niet gewonde skiërs konden zelfs niet opgeikt worden en moesten een nacht in de hut overnachten. Het was een zuidhelling waar de wind al sinds drie dagen de verse sneeuw in blies. Ook in het voorjaar zijn zuidhellingen (zeker op hoogte) geen garantie voor veiligheid tegen windslab lawines.

De lawine kwam los op steenworp afstand van deze hut
De lawine kwam los op steenworp afstand van deze hut

Niet alleen lawines
Gisteren ochtend werden we ook opgeschrikt door het nieuws dat twee skiërs in het Devoluy gebergte zijn omgekomen door een val. De sneeuw is daar betonhard en vanaf 30° (zwarte piste steilte) is een val niet makkelijk te houden. Dus momenteel is het een lastige keuze tussen betonharde gevaarlijke sneeuw, of zachte lawinegevaarlijke sneeuw. Ik zou eigenlijk zeggen: blijf lekker op de pistes!

Wees voorzichtig
De condities zijn al het hele seizoen zeer lastig in de Alpen. Ik heb veel vrienden, fanatieke toerskiërs, die deze winter besloten hebben om geen meter meer buiten de piste te skiën. Volgend jaar is er weer een seizoen is hun gedachte. Zelf ben ik dit jaar ook extreem terughoudend. De condities zijn heel moeilijk in te schatten en het gevaar is dit jaar heel groot. Ik zou echt iedereen de grootst mogelijke terughoudendheid aanraden. Als je maar weinig kennis hebt ga dan gewoon NIET off-piste. Als je de kennis wel hebt, wees dan voorzichtiger dan ooit. Ondanks dat bij dit ongeluk gidsen betrokken waren is het op stap gaan met een professionele berggids een verstandig idee als je zelf de kennis niet hebt! Kortom wees voorzichtig en terughoudend. De bergen die blijven en volgend seizoen valt er weer poedersneeuw!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.
When life gets too complicated.... SKI

En als je dqn offpiste wil dit weekend, ga dan naar Winterberg! ;)

❄️

@David23: En dat was vandaag wel genieten met verse poeder zónder lawinegevaar! :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie