Koning winter zet nog één keer aan

Roel op 02 april 2015· 3 reacties

Nordstau tegen de Noordalpen
Nordstau tegen de Noordalpen

Wat een sneeuw. Waren het gisteren buien die samenklitten tot sneeuwgebieden tegen de Noordalpen (zie satellietfoto), vandaag komt er een massief neerslaggebied aan dat voor nog meer sneeuw zorgt. Bij een iets oplopende sneeuwgrens geeft dit nog minimaal een halve meter sneeuw erbij voor Oostenrijk.

1,5 meter sneeuw
Gisteren maakte de Oostenrijkse weerdienst ZAMG melding van dat er sinds zondag al 1,5m sneeuw was gevallen aan de Arlberg. We hebben het dan over de hogergelegen pistes. Ik heb het even gecheckt bij onze Martin en die kon dit bevestigen. Ongelooflijk deze eindspurt vlak voor Pasen! En met een nieuw sneeuwgebied in aantocht komt hier vandaag nog minimaal een halve meter bij. Tot en met het weekend misschien nog zelfs een meter.

Sneeuwruimen in Sankt Christoph (O)
Sneeuwruimen in Sankt Christoph (O)

Dit komt er vandaag nog aan
Dit komt er vandaag nog aan

Iets hogere sneeuwgrens en sneeuw in Italië
Wat we gisteren overdag ook zagen via de verschillende webcams is dat de sneeuw in de dalen zwaar en nat is. Dat zal vandaag ook zeker zo zijn want de lucht wordt een fractie minder koud. De sneeuwgrens ligt tussen 900 en 1200m. Voor de beste condities ga dus net ietsje hoger.

Een verschil met gisteren is dat er ook in Italië weer wat sneeuw valt. De sneeuw van vandaag hangt samen met een actieve randstoring die over de Alpenhoofdkam heen komt, waardoor ook noordelijke gebieden als Kronplatz en Am Ortler wat sneeuw kunnen verwachten. Het staat alleen niet in verhouding met wat Oostenrijk en ook Zwitserland vandaag krijgt.

Dikke sneeuw in Arosa (CH)
Dikke sneeuw in Arosa (CH)

Frankrijk minder spannend
In de Franse Alpen is het ook net wat minder spannend. De meest noordelijke gebieden Le Grand Massif en Les Portes du Soleil kunnen vandaag en morgen later op de dag enige sneeuw verwachten vanaf 1500 meter maar verder blijven de hoeveelheden binnen de perken. Verder naar het zuiden schijnt op veel plaatsen de zon.

Minder wisselvallig
Vanaf Pasen wordt het overal ietsje rustiger. De ergste wisselvalligheid gaat eruit en de zon zal regelmatig van de partij zijn. Vooral Oostenrijk blijft echter gevoelig voor sneeuwbuien. We zien ook een langzame tweedeling ontstaan in temperatuur. In Oostenrijk blijft het fris, terwijl in het westelijk Alpengebied (vooral Frankrijk) de temperaturen iets boven normaal komen te liggen. Denk dan aan +2 graden op 2000m.

Voor de reizigers, komende zaterdag is het wel oppassen op de weg. Er gaat dan in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland weer neerslag vallen. In Duitsland merendeels als regen, maar hou in het oosten van Zwitserland en in Oostenrijk je sneeuwkettingen bij de hand als je hoger dan 1500 meter moet. En natuurlijk winterbanden om!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Poeierrrrrrrrrrr en een zonnetje volgende week, maak me gek !!!

Thanx Roel, ook voor de waarschuwingen voor de reizigers, we hebben er voor gekozen om zondag te reizen, lijkt het iets rustiger qua drukte en neerslag te worden.

Iedereen die gaat, have fun !!

3 x raden wie er morgen naar Le Grand Massif gaat… Mis de grote dump blijkbaar maar goed, even een paar dagen buiten spelen is ook leuk.

Eerst skier, toen snowboarder en nu weer skier

@iorusroos: Boven de 1600m ligt er prima sneeuw en boven de 2000m goeie poeder, maar behoorlijk 'windblown; oppassen geblazen (haha) dus. Het weer ziet er top uit vanaf zondag; geniet ervan!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie