Nog één keer sneeuw, en dan lente?

Roel op 06 april 2015· 27 reacties

Koud en 20cm sneeuw in Obergurgl, ontvangen via twitter: @WeerenMeer
Koud en 20cm sneeuw in Obergurgl, ontvangen via twitter: @WeerenMeer

Vindt precies met Pasen de definitieve overgang naar de lente plaats? Het lijkt er wel op. De komende dagen geraken we van de winter in de lente met veel zon en dankzij afgelopen week, ook heel veel sneeuw. Een subliem einde van een iets te zacht, maar over het algemeen geslaagd seizoen zonder extreme uitschieters.

Laatste sneeuw voor Oostenrijk
Op dit moment zit vooral Oostenrijk nog onder de bewolking, en vandaag valt hier de voorlopig laatste serieuze sneeuwval. Tot en met vannacht kunnen we boven 800m nog zo’n 5 tot 20cm sneeuw verwachten. Daarna is het gedaan en komt, zoals in de Westalpen vandaag al het geval is, de zon erbij en gaat het kwik omhoog. Iedere dag stijgt de temperatuur nu een paar graden om later in de week op 5 tot 7 graden op 1500m uit te komen. Nog steeds niet extreem warm hoor, maar met de vele zonneschijn zul je aan de sneeuwcondities gaan merken dat het wel degelijk april is.

Het frappante is dat veel mensen die nu in de Alpen zitten via onze app Sneeuwhoogte+ melden dat het nog helemaal geen lente lijkt. Veel dalen zijn wit, er ligt volop poeder en de pistecondities zijn perfect. Maar het is dan ook gewoon koud voor de tijd van het jaar; op 2000m vriest het nog 10 graden.

Topcondities in Kirchberg op 5 april
Topcondities in Kirchberg op 5 april

Steeds meer zon
Zoals gezegd, de komende dagen wordt het wel warmer en dat komt doordat een hogedrukgebied vanaf de oceaan opschuift naar Midden-Europa. De zon komt er steeds beter door en dit lenteweer kon weleens een blijvertje worden. Sneeuw of zelfs regen van betekenis verwacht ik de komende 7 dagen niet meer. Hoogstens de Noordalpen kunnen af en toe een schampschot krijgen van een zwakke storing met wat meer bewolking en een buitje, maar that’s it.

Nee, het is eigenlijk jammer dat het seizoen in sommige gebieden volgende week eindigt, tenminste volgens de officiële opgaves. Met dit soort condities en de zonneschijn sluit ik niet uit dat er nog een week of wat aan vast gebreid wordt. Aan een seizoen dat verder geen extreme sneeuwhoeveelheden kende, zoals vorig jaar in de Zuidalpen, maar dat ook zéker niet slecht was. Het kwam alleen laat op gang met een groene eerste kerstweek, en pas in de tweede helft van januari bleef de sneeuw ook in veel dalen definitief liggen. De pistecondities waren, ook in de drogere periodes, vaak echter prima.

Een winters Berwang (O)...
Een winters Berwang (O)...

En een droomochtend in Espace Killy (F)
En een droomochtend in Espace Killy (F)

Tot slot, bedankt!
Ik wil iedereen, ook namens mijn collega Morris, bedanken voor het volgen van onze weerberichten. Jullie bijdragen, reacties, en foto’s die ik binnenkreeg hetzij via mail, twitter, of onze app Sneeuwhoogte+ stelden we zeer op prijs. Mede daardoor konden we er weer een geslaagd seizoen van maken. Bedankt! (en tot in ieder geval volgend jaar)

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Bedankt roel! Tot volgend seizoen!

Bedankt voor de leuke weerberichten

Bedankt voor alle updates dit seizoen!
Al staat er bij mij eind april nogeen weekje op het programma, daarna eindigd mijn seizoen :)

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

Het seizoen komt nu dan toch eind ten einde… :( Tot volgend jaar!

Hoi Roel!
Weer een seizoen voorbij ( weerpraatje technisch gezien dan).
Bedankt weer voor up-date’s en video berichten.
Ze maakte de voorpret leuker en spannender.
Ik hoop dat je volgend seizoen de draad weer oppakt(-:
Voor ons zit er nog een skiweek in het vat. ( familie jam Tignes van 3 mei).
Geniet van de zomer, en hopelijk tot de eerst volgende nord-stau ❄️❄️❄️

Hoi Roel,

Thnx voor je bijdragen, verslagen, tips etc. Wellicht een idee om toch een keer een basic workshop voor de liefhebbers te doen? Snowworld Landgraaf lijkt me dan een geschikte locatie

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Oh ja, en Morris bedankt voor de prima invalbeurten!

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Helaas weer in de auto onderweg naar huis. Qua condities was het top, begonnen met zon, helaas ook later mist, verse poeder gehad en vandaag als afsluiter alleen maar blauwe luchten. Het was niet te merken dat het april was!
Top weekend gehad met de meiden in de portes du soleil bij @Alke!

Bedankt Roel en Morris. Mijn vriendin en ik hebben jullie weerberichten vrijwel de hele winter dagelijks met groot plezier gelezen!

Mannen bedankt voor een prachtig seizoen!!
Ik heb weer dagelijks genoten van de updates, filmpjes en weerberichten.

Ski’s staan weer gewaxed klaar voor volgend jaar.

Het was voor ons een topwinter.

Jullie bedankt! Het was weer een feestje, en ook al gingen we maar één week, we hebben heel het seizoen meegelezen en meegeleefd!

Mooi om de weerberichten te volgen via deze site en Twitter. Net weer terug uit Saalbach. Bedankt en tot volgend skiseizoen.

One life. Live it.

Hallo Roel,

Allereerst bedankt voor de weerberichten dit seizoen…

Ik heb een vraagje… 24 april trouw ik in obergurgl… wat is nou de kans dat alle sneeuw daar op 2700 meter weg is over 17 dagen … indien de zon nu blijft schijnen?

en in hoeverre als je kijkt op sites zoals zoover … die 2 weken vooruit kijken is het enigszins te vertrouwen wat er staat…

of is er geen pijl op te trekken en blaten ze allemaal maar wat?

Je begrijpt dat dit geen gewone skivakantie is maar dat de spanning bij ons redelijk begint op te lopen mbt het weer … :-)

@Roel: keep up the good job he zeggen ze dan en vooral veel sneeuw beloven voor de Kerst vakantie om mee te beginnen volgend seizoen. We blijven gewoon volgen want is altijd leuk en interessant.

Mijn mond valt gewoon open van die foto’s…

Carnas on Tour

@Farid, dat is nog eens leuk nieuws! De sneeuw van nu zal nooit helemaal wegsmelten voor 24 april. Zeker niet op 2700 meter hoogte. Tja en gedetailleerde weersverwachtingen voor over 2 weken daar heb ik het weleens eerder over gehad. Ik zou er inderdaad niet naar kijken, totaal onbetrouwbaar.

Je hebt dan meer aan een zogenaamde pluimverwachting/ensembles. Hou deze link in de gaten:

null

Hierop zie je de verwachte temperatuur (op 1500m) en neerslag voor de komende twee weken. Hoe dichter de lijntjes tegen elkaar aanliggen, hoe groter de kans dat het uitkomt. Daarbij opgemerkt dat dit één model is, andere model kunnen nog iets anders zeggen. Veel plezier de 24e!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Bedankt Roel, voor de waardevolle info gedurende het hele seizoen. Tot in december.

Bedankt voor de weerberichten van deze vreemd startende winter :D Voor mij zit het er nog niet op, ik sta eind Juli nog op de Hintertuxer Gletsjer :D tot volgend jaar hopelijk!

#proudtobepartofleswintersporters

@Roel, bedankt voor de berichten ondanks de beroerde start en ook @Morris, tot de volgende winter.

@Roel & @Morris bedankt voor het goede voorspellingen! Tot volgend jaar! Nog 146 dagen en dan is de R weer in de maand!

Seriously snow addicted family!

Inderdaad zijn de pistes in de Zugapitze Arena nog heel goed te doen !

Helaas gaan volgende week de pistes dicht, maar het seizoen was goed (al begon het laat)…

Bedankt voor je leuke weerberichten en tot over een paar maanden maar weer !

Groetjes uit Ehrwald !!

Ook van mijn kant hartelijk bedankt aan allen die hebben meegedragen tot deze voorspellingen!
Het is weer over and out voor een tijdje :-(

bedankt mannen, voor de goede weersberichten, filmpjes, foto’s en andere dingen

@Roel: was dit je laatste weerbericht?

Voor wie interesse heeft: Johann en zijn team van Alpenweerman.nl gaan de hele zomer (voor het eerst) door met weerberichten :)

Not all who wander are lost

@Roel en @Morris onwijs bedankt voor de wekelijkse updates! Het is onwijs prettig om in aanloop tot je vakantie deze gerichte weersverwachtingen te mogen lezen. Tot volgend jaar!

Nog maar 5.631 uren en dan is het weer 1 december.

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

@tum Ja, en dat dat nog maar lang mag duren ;) laat het eerst maar eens zomer worden en genieten van zomerse temperaturen en lekker buiten zijn :)

Not all who wander are lost

Soms nog een voorspelling of trend voor ischgl eind volgende week ?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie