Verse lentesneeuw

Roel op 25 april 2015· 4 reacties

Weer volop winter bij het Wallackhaus nabij Heiligenblut (O)
Weer volop winter bij het Wallackhaus nabij Heiligenblut (O)

De laatste stuiptrekkingen van het winterseizoen zijn zichtbaar. In en rondom de Hohe Tauern in het midden van Oostenrijk liet de winter zich gisteren weer even zien met 30 tot 50cm sneeuw. Op de Alpenhoofdkam was het zelfs nog meer en dat soms tot in het dal. De komende dagen is het weer erg zacht, totdat er maandag een nieuw pak sneeuw valt.

Winterse verrassing
De sneeuw van gisteren hing samen met een zogenaamd ‘hoogtelaag’. Dat is een lagedrukgebiedje in de hogere luchtlagen dat gevuld is met koude lucht en in het voorjaar nog weleens voor een winterse verrassing wil zorgen. Gisteren was zo’n dag die in het centrale deel van Oostenrijk begon met diepwinterse plaatjes. Tot 60cm sneeuw bij de Rudolfshütte in de Weißsee Gletscherwelt. Die sneeuw is in deze tijd van het jaar alleen geen lang leven beschoren; vandaag was het bijvoorbeeld in Innsbruck alweer 22 graden.

In Bergtesgaden (Beierse Alpen) was het ook compleet wit
In Bergtesgaden (Beierse Alpen) was het ook compleet wit

...maar 's middags niet meer
...maar 's middags niet meer

Terwijl van sneeuw in de Westalpen gisteren geen sprake was, moeten ze zich daar de komende dagen wel degelijk voorbereiden op een pak sneeuw. Dat is onder andere goed nieuws voor de Dutchweek in Val Thorens en de Family Jam in Tignes. Vandaag en morgen is daar nog weinig van te merken. De Alpen liggen aan de oostflank van een langgerekte lagedrukzone waar een zuidwestelijke stroming zachte lucht aanvoert.

Tot een meter sneeuw
De omslag komt op maandag als de lagedrukzone naar het oosten opschuift. Van west naar oost stroomt dan koelere lucht binnen en tegelijkertijd vormt zich een Genualaag waardoor de neerslag intensiever wordt en op steeds meer plaatsen overgaat in sneeuw. Denk aan hoeveelheden tussen 30cm en 1 meter op maandag en dinsdag boven 1000 tot 1500 meter.

De meeste sneeuw verwacht ik in de westelijke Zuidalpen; de meest spectaculaire temperatuurdaling in Oostenrijk (van +20 naar 0 graden). Kortom, de winter geeft zich nog niet helemaal gewonnen en ook verder in de week blijven de sneeuwkansen aanwezig. Dat wordt nog een paar keer heerlijk webcams kijken!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Weet er alles van. Zat er midden in :)

Top! Dat wordt een mooi laatste weekend in Ischgl zo te horen !

Als vanaf 1 juni de wandelpaden maar begaanbaar zijn (in het aostadal) boven 2500m…

heerlijk!!!

Seriously snow addicted family!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie