Skiwinkels in skigebieden houden prijs kunstmatig hoog

Rogier op 03 juni 2015· 12 reacties

null

In Sankt Anton blijken vier ski-winkels hun prijzen sinds 2002 kunstmatig hoog gehouden te hebben door middel van prijsafspraken. Voor iedereen die wel eens in een skigebied geweest is moet dit niet al te raar in de oren klinken, want op enkele stuivers na zijn de prijzen in bijna alle winkels ongeveer hetzelfde.

17 procent duurder
De Federale Mededingingsautoriteit Bundeswettbewerbsbehörde (BWB) heeft Sport Pangratz & Ess GmbH, Alber Sport GmbH, Sport Jennewein Martin EUen in mindere mate Fauner Sport GmbH & Co KG op de vingers getikt. Nou ja, eerder geslagen. Want deze winkels moeten gezamenlijk € 420.000 boete betalen. Een anonieme klacht was de reden van het onderzoek. Ik had al het idee dat als er in meer gebieden doorzocht zou worden hoe het met de prijzen zit, er meer prijsafspraken gevonden zullen worden. Daar gaat de mededingingsautoriteit nu ook achter aan. Door deze prijsafspraken bleken de skiwinkels gemiddeld in ieder geval 17 % duurder.

null

Let dus op!
Het is dus verstandig om op te letten wat je voor (huur)materiaal betaalt. Want er zijn zoals jullie weten grote verschillen tussen winkels. Soms kan het dus ook verstandig zijn om net buiten een dorp te kijken. Zeker in veel Oostenrijkse dorpen behoren de winkels tot één of twee families. Het spreekt voor zich dat die elkaar niet te hard beconcurreren. Boetes en onderzoeken helpen natuurlijk deze praktijken tegen te gaan. Maar als de klant uit dit soort winkels wegblijft dan voelt men het nog harder. Hou dus je ogen open.

Letten jullie op de prijs?
Letten jullie bij de huur van skimateriaal scherp op de prijs? Of lopen jullie gewoon de eerste de beste winkel in? Of de winkel die de uitbater van je accommodatie aanraadt? Uit deze prijsafspraken tussen een aantal winkels blijkt dat even goed rond zoeken, en juist in een andere winkel checken een behoorlijk verschil kan maken.

Bron.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik neem steevast reserve materiaal mee op skireis. Tweede paar handschoenen, tweede skibril, etc. Als ik dan iets kwijt geraak hoef ik niet snel iets te kopen in de dure winkels, maar kan ik de week uitdoen met m’n reservemateriaal en rustig thuis kijken voor iets nieuws.

Ik zorg altijd dat ik zo min mogelijk spullen hoef te kopen of huren in skidorpen, omdat de prijzen er meestal vrij hoog of zelfs heel hoog liggen.

In geval van huren van skimateriaal (voor de kids) doen we de afweging: thuis huren of ter plaatse: ik check dus wel voor aanreis die huurprijzen, ook tussen de winkels ter plaatse onderling.

Skikledij zelf wordt altijd in eigen land of online gekocht.

En als er ter plekke iets misloopt (gescheurde kledij oid) ga ik toch meer dan één winkel binnen. Maar zelden in een ander dorp natuurlijk, dus met die prijsafspraken zouden ze ons ook liggen hebben.

2002 is 13 (!) jaar geleden, ik kan me niet voorstellen dat 420.000euro meer is dan 17% van hun gezamelijke brutowinst over de afgelopen 13 jaar, m.a.w. misdaad loont, óók als je gepakt wordt, minimale geldboete en het is afgedaan.

Klopt helemaal wat je zegt Rogier, wij komen al velen jaren in Solden ook hier is er nauwelijks prijs onderscheid. Vooral met het onderhoud ze rekenen allemaal bijna het zelfde tarief . Dit kunnen ze makkelijk doen omdat de hele wintersport branche wat je al aangaf wordt geregeerd door enkele familie bedrijven die overal inzitten bv de burgemeester ,directeur bergbahnen enz. Die bijten elkaar niet.

Hehe dat is geen verassing ! En zoals al word gesteld 420.000 euro een een lachertje.
Sport Pangratz is in dit geval de Intersport in St Anton.

Viele Wege fuhren zu Gott Einer geht uber Die Berge

Heb gelukkig mn eigen spul, dus hoef niet te huren. Vrienden kijken vaak van tevoren op internet naar goedkopere aanbieders in andere dorpen. Die worden dan onderweg opgehaald. Enige nadeel is dan wanneer er iets mis is, je weer een stuk verder moet rijden naar die winkel.

Probeer altijd op internet de goedkoopste eruit te vissen en dan daar te huren

Gang is alles

Als ik op locatie iets nodig heb koop ik het graag ter plekke. Dure locaties die ik graag in stand houd, net als die dure supermarkt in het kleine dorp waar ik woon waar ik graag wat extra voor betaal.

Prijsafspraken mogen niet, maar de race to the bottom die internet veroorzaakt heeft is m.i. ook niet iets waar je gelukkig van moet worden.

In maart begint de uitverkoop. Menig leuk shelletje daar gescoord voor een paar tientjes…

*keep cool and relax...*

Ineens weer actueel.Na de winkels komen de lift maatschappijen aan de beurt.
Toevallig dit jaar gevraagd hoeveel huur ski’s alleen al Intersport Sankt Anton verhuurd. Maar liefst 3000 paar.
Ongelofelijk.

Ineens weer actueel.Na de winkels komen de lift maatschappijen aan de beurt.
Toevallig dit jaar gevraagd hoeveel huur ski’s alleen al Intersport Sankt Anton verhuurd. Maar liefst 3000 paar.
Ongelofelijk.

Hooykaas op 9 mrt 2017 21:21

zo, voor gemiddeld 15 of 20 Eur per paar per dag? Mooie handel :)

Edwin van Riel
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie