Mogelijk hitterecord en wat gebeurt er in de Alpen?

Roel op 30 juni 2015· 21 reacties

null
Bron: Climate Reanalyzer, Climate Change Institute, University of Maine, USA

Het gros van onze vaste lezers is waarschijnlijk met andere dingen bezig dan wintersport, maar toch sta ik hier graag even stil bij de bijzondere weersituatie deze week. Extreme hitte is onderweg naar Nederland en België; tegelijk maken de Alpen(steden) zich op voor smog en is het spannend hoe de gletsjers zich gaan houden. Nog maar tien dagen geleden sneeuwde het daar flink.

Temperatuurafwijking
Bovenaan zie je een kaartje met de verwachte temperatuurafwijking in Europa aanstaande zaterdag. Door een zuidelijke stroming is goed te zien dat de hete lucht uit de Sahara is weggestroomd naar Europa. Terwijl het in Libië ‘maar’ 30 graden wordt manifesteert zich bij ons een intense hittegolf die records gaat opleveren. Nu zijn dagrecords an sich niet bijzonder (die sneuvelen jaarlijks!), maar een absoluut record is dat wel.

Zoals de meesten inmiddels weten stamt het ‘alltime’ warmterecord in de Benelux uit 1944 met 38,6 graden in Warnsveld. Dat zou zaterdag weleens kunnen sneuvelen. Zoals dat toen, toen, toen en toen ook had kunnen gebeuren. Dat dit in 2006, 2012 en tweemaal in 2013 niet lukte geeft meteen aan hoe moeilijk zo’n hoge temperatuur bij ons in de praktijk te bereiken is. Alles moet kloppen! Ook nu moeten we niet te snel roeptoeteren dat het gebeurt. Dat hangt af van een aantal factoren:

Bewolking
Het is een open deur, maar een record kan alleen gehaald worden als de instraling van de zon maximaal is. We lopen nog steeds kans te maken te krijgen met overblijfselen van buien die in de nacht ervoor ontstaan, en ook zaterdag overdag kunnen er nieuwe stapelwolken ontstaan die de zon afschermen. Volgens de laatste berekeningen hebben we kans op beide.

Temperatuur van de bovenlucht en timing
De temperatuur van de bovenlucht is een belangrijke parameter voor de maximaal haalbare temperatuur aan de grond. Al dagenlang berekenen de modellen voor zaterdag een bovenluchttemperatuur (1500m) van meer dan 20 graden boven de Benelux. De exacte temperatuur verschilt echter nog iedere modelrun 1 à 2 graden, en ook het moment waarop de heetste bel lucht ons bereikt. Bij een nachtelijk maximum halen we dat record waarschijnlijk niet. Op het moment van schrijven ziet het er goed uit. Zaterdagmiddag wordt een waarde berekend van 22-23 graden op 1500m (hieronder op basis van het GFS model):

null

Vocht in de bodem
Eén van de redenen dat we in de buurt komen van een record is dat de grond kurkdroog is. Dit voorjaar viel er weinig regen. Hoe droger de grond, hoe minder energie verloren gaat aan het verdampen van vocht in de bodem. Recordjagers moeten dus duimen dat er donderdag en vrijdag geen regen bijvalt. Vooral donderdag is er echter kans op een lokale maar forse onweersbui.

Wind
Tot slot moet de wind zich koest houden. Waait het te hard dan mengt de onderste luchtlaag teveel door met andere luchtsoorten waardoor het kwik minder kan klimmen. Op dit moment ziet het ernaar uit dat de wind zwak blijft.

Alpenhitte
Het mag duidelijk zijn dat de hitte ook de Alpen parten gaat spelen. Vooral het westelijk Alpengebied vertoeft in dezelfde hete lucht als wij, alleen op een hoogte van de Mont Blanc (4810m) vriest het een graadje. Je kunt op je klompen aanvoelen dat de gletsjerskigebieden het nu benauwd krijgen doordat de bovenste sneeuwlaag versneld zal afsmelten. Is die laag eenmaal verdwenen dan kan het onderliggend ijs later deze zomer op hete dagen met 10cm per dag wegsmelten. Laten we hopen dat het niet te gek wordt. Op de Zugspitze oogt het sneeuwdek al niet heel dik meer, ruim een maand geleden lag hier nog 4,60m sneeuw!

null

Dan hebben we nog de vervuiling/smog waar de Alpensteden bij dit weer mee kampen. Steden als Grenoble (F), Bolzano (I) en in mindere mate Innsbruck (O) hebben niet zelden een walm boven de stad hangen die bij weinig wind moeilijk weg kan. De komende dagen beloven wat dat betreft weinig goeds.

Wat denken jullie?
Kortom deze hitte heeft, afgezien van dat je niks gedaan krijgt, een keerzijde. Spannend is het wel, ik hou de modellen deze dagen nauwlettend in de gaten met updates via twitter @WeermanRoel. Ik nodig jullie uit te raden op welke temperatuur we zaterdag maximaal uitkomen. Zet er ook bij in welke plaats dat gebeurt (alleen KNMI- en KMI-stations mogen genoemd worden).

Tips:

  1. Plaatsen in Belgisch Limburg, Zuid- en Oost-Nederland zijn doorgaans het warmst;
  2. Nederlands record: 38,6C in Warnsveld (1944)
  3. Belgisch record: 38,2C in Kleine Brogel (2009)
Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Pff ziet er niet zo best uit voor de gletschers zo. Over 4 weken naar Hintertux, nu daar nog 220 cm op de top en 75 bij het tuxer ferneshaus. Denk niet dat er van die 75 cm veel over gaat blijven zo.

#proudtobepartofleswintersporters

Het is wel vaak alles of niets! Overigens wel blij dat het eindelijk eens wat langer warm zomerweer is. Zomer = zomer :) aan de ene kant hoop ik dat het record hier blijft staan. Ik woon in Zutphen en Warnsveld is gemeente Zutphen :P. Aan de andere kant staat die er al best wel lang en een veertiger heeft ook wel wat, als het dan toch heet moet worden. Ik ga gewoon naar Utrecht de tour kijken zie wel wat het allemaal gaat worden. Heet met af en toe onwijs hard onweer met regen voor de tuin :)

Not all who wander are lost

Ik gok op 38,5 in Beek (l). Record altijd leuk om aan tafel tijdens wintersport te bespreken

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Ik blijf lekker binnen zitten met de airco aan…
Dat wordt lekker ijsskiën/snowboarden op Passo dello Stelvio over een maand :P

Gang is alles

@Jesper , maand is nog ver weg wie weet valt er nog een halve meter sneeuw voor die tijd :D hoop ik wel op…

#proudtobepartofleswintersporters

@vic2000 Klopt, maar toch met al die hitte verwacht ik niet heel veel

Gang is alles

Ik schat een 37.6 in Ell (hier net om de hoek). Maar eigelijk hoop ik dat ik veel te hoog zit en de temperatuur stokt bij een 30 graden. Meer dan genoeg.

Ik denk dat we het hitterecord net niet halen met 37 graden precies als warmste van het land, hier in de omgeving van Haarlem (zit recht tussen meetstations Wijk aan Zee en Schiphol in) hopelijk niet ver boven de 30…

❄️

Oh wacht, het station voor de 37 wordt Woensdrecht.

❄️

@Jesper nee klopt, met zulke temperaturen zal er genoeg wegsmelten…

#proudtobepartofleswintersporters

Grappig in het eerste plaatje van Roel zie je duidelijk dat wij het hier gewoon ‘normaal’ hebben…

Click. Click. Peace

Vandaag al 38.2 in Beek (Maastricht). Ik ga voor 39.1 in Beek.

Ik kijk zo of en toe nog op deze site maar reageer iets minder nu omdat er uiteraard weinig activiteiten zijn nu, wat ik ook doe ik op de site van tignes kijken naar de webcams omdat ik het mooi/leuk vind om te kijken hoe het er aan toe gaat.
Een webcam hangt in tignes 1800 en daar zie ik nu hoe per maand het hotel waar ik zat steeds verder word afgebouwd wat dit jaar na de wintersport seizoen is begonnen met het dak erop te zetten en kozijnen te plaatsen was eerst alleen beton.
Maar ik keek vandaag op de grande motte gletsjer en schrok me kapot hoe op zon hoogte de warmte veel sneeuw heeft doen smelten!

hhmm sorry voor de typtyfus! altijd jammer dat je, je bericht niet kunt bewerken maar hoop dat iedereen het snapt :P

Het record wordt morgen hoogstwaarschijnlijk niet gehaald. De koele lucht komt er morgen namelijk sneller in dan gisteren dus ik vermoed dat we niet verder komen dan een lokale 37-er in Limburg. Nog erg warm natuurlijk maar de voorlopig warmste dag was dus gisteren.

Ook hadden we gisteren géén absoluut minimumrecord te pakken zoals diverse instituten en media meldden. De laagste temperatuur wordt namelijk gemeten van 0-0 uur UTC wat bij ons neerkomt op 02-02 uur (zomertijd). Met dat onweer gisteravond koelde het harder af. Een kwestie van definities kennen :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Woow wat smelt de sneeuw snel weg met deze hitte! Bij tignes wordt het ijs op sommige plekken geloof ika l zichtbaar, les 2 alps hetzelfde. Bij de kaunertaler gletscher is ook op enorm veel plekken het ijs al zichtbaar zo te zien en op de hintertuxer gletscher ljkt het erop alsof er onder het betterpark ook ijs/rotsen zichtbaar worden…

#proudtobepartofleswintersporters

Met roadtrip vandaag in mayrhofen aangekomen van plan om morgen de hintertux gletsjer op te gaan echter de temperaturen hebben me een beetje bang gemaakt. Weet iemand toevallig of het zin heeft om naar boven te gaan? Of is het beter om geld niet aan liftpassen te besteden maar een mountainbike te gaan huren?

@Roel, lees ik dit dan wordt alles wat duidelijker.

http://klimaatgek.nl/wordpress/2015/07/04/hittegolven-in-ned…

@michelr Het is verwarrend dat in het artikel over “hittegolven” wordt gesproken want dat zijn het niet. En de oorzaak van dit misverstand ligt bij het persbericht van de onderzoekers zelf (http://www.climatecentral.org/europe-2015-heatwave-climate-c…) dat na publicatie op 10 juli ook nog eens herschreven is. Beetje dom vind ik zelf want de onderzoekers hadden kunnen weten dat dit tegen hun gebruikt ging worden. Zie klimaatgek.nl.

Onnodige onduidelijkheid alom dus, maar het gaat hier over het “gemiddelde van de maximumtemperaturen over 3 opeenvolgende dagen”. Als ze in de factsheet dan ook nog schrijven:
“Due to the low number of extreme events, the return times have large uncertainties and can be 2 to 3 times smaller or larger than the best estimate. It is important to note that this statistical method only detects trends and cannot attribute the trends to specific causes. For this reason, models are an important additional attribution tool.”
vraag ik mij nog meer af of ze dit wel hadden moeten publiceren.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

In het laatste nieuws vandaag valt te lezen:

http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/23921…

Laat maar komen, kijk terug uit naar die echte winters…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie